14 csodálatos lila virágú bokor és cserje a kertben való ültetéshez

Évszázadok óta az emberek a bíbort a királyi joggal társították. Ez a mély árnyalat a mai napig dekadenciát jelent. Így nem csoda, hogy sok kertész szeretne lila virágokat adni a kertjéhez.

Ha egyike vagy azoknak, akik szeretik a lila virágokat, szerencsére rengeteg fajta közül választhatsz. Nagyon sok cserje lila virágokat termel az év különböző szakaszaiban.

Ezek a lila virágú bokor fajták közül néhány a világ számos régiójában őshonos. Mások több évtizedes koncentrált termesztés eredményeként jöttek létre.

Akárhogy is, a lila virágok mélységet adnak a kert színskálájának. A lila virágok sikeres termesztéséhez azonban ismerned kell a különböző fajokat.

Annak érdekében, hogy jobb képet kapj a különböző virágzási idővel rendelkező cserjékről és azok egyedi jellemzőiről, böngéssz az alábbi 14 népszerű lila virágzó cserje között.

 

 

 

14 különböző típusú lila virágú bokor, – cserje

A lila virágú cserjék sokféle formában vannak jelen. Örökzöld és lombhullató fajokat is találhatsz.

Lila virágzó cserjéket is termeszthetsz több különböző keménységi zónában. Mint mindig, e cserjék termesztésének sikere a növekvő igényeik szerint fog változni.

Ahhoz, hogy megismerkedj a rendelkezésedre álló lehetőségekkel, itt van a 14 legérdekesebb, lila virágú cserje, amely tökéletes lehet  kertedhez.

 

 

1.Hibiscus Syriacus (Rose Of Sharon)

Hibiscus Syriacus lila virággal

A Sharon rózsa lombhullató, több szárú cserje. Vázaszerű alakban nő, maximális magassága körülbelül 30 cm.

A Sharon rózsa virágai többféle színben elérhetők. Néhány fehér, mások rózsaszín és sokan lila színűnek lehetnek.

Színtől függetlenül ezeknek a virágoknak jellemzően öt egyenletesen elosztott szirmuk van és középen kiemelkedő porzószerkezetük van.

A Sharon rózsa a szezon végén virágzik. A virágok gyakran augusztusban nyílnak ki, de néha már júniusban megjelennek. Néhány hónapig tartanak, jellemzően szeptember végéig vagy október elejéig.

A Sharon rózsa levelei is egyedülállóak. Ezeknek a leveleknek három lebenyük van és általános formájuk a juharlevélre emlékeztet.

Nyáron zöldek és ősszel néha sárgák. De ritkán jelentkezik lenyűgöző őszi színük.

A Sharon  rózsa gyakran a határok mentén nő. A méret és a lombozat sűrűsége miatt ez a cserje hasznos lehet a magánszféra megőrzéséhez .

 

 

2. Rózsalonc – Weigela Florida ‘Verweig’ MY MONET (Weigela)

rózsalonc

Van néhány különböző weigela fajta. A „Verwig” típus, más néven MY MONET, egy kis, tömött cserje.

Ez a weigela faj teljes napsütést igényel és enyhén savas vagy enyhén lúgos talajban nő.

E cserjék virágai lila színűek. Tölcsér alakúak és megjelenhetnek az idei vagy a tavalyi növekedésben. Ezek a virágok gyakran világosabb árnyalatúak a tölcsér belsejében.

A levelek saját színnel rendelkeznek. Ez a cserje lombhullató és kétszínű. Ez  tarka zöld foltokat tartalmaz, amelyeket fehéres-rózsaszín szín vesz körül minden levél szélén.

A virág és a levél színének kombinációja vonzóvá teszi ezt a cserjét, tökéletes azoknak, akik egy kis színt szeretnének csempészni kertjükbe. A virágok néha vonzzák a kolibriket is.

 

 

3. Közönséges orgona – Syringa Vulgaris (lila)

Közönséges orgona
Közönséges orgona

Az orgonák nagyon jól ismertek virágaikról. Ezeknek a virágoknak ismerős, jellegzetes illata van. Jellemzően fehér, lila vagy mindkét színben jelen vannak.

Ideális körülmények között ezek a virágok fűzérvirágzatban nőnek. Mindegyik fűzérvirág körülbelül 20 cm  hosszú lehet. Sajnos ezek a virágzások következetlenek lehetnek.

Egyes cserjék akár évekig is virágok nélkül maradhatnak. De amikor virágoznak, az orgona gyönyörű lila kiegészítője a kertnek. A jövőbeni virágzás elősegítése érdekében vágd le a virágokat, amint elkezdenek fonnyadni.

Bár az orgona Európában őshonos, Észak -Amerikában évszázadok óta növekszik. Ennek oka az, hogy az Európából származó gyarmatosítók magukkal hozták ezeket a cserjéket Észak-Amerika korai felfedezései során.

Az orgona cserjék levelei szív alakúak. Sima felületük és sötétzöld színük van.

A virágokon túl az orgonáknak nincs sok más figyelemre méltó tulajdonsága. A lisztharmat kialakulására is hajlamosak. Bár a penész elrontja megjelenését, gyakran nem okoz semmilyen kárt a növényben.

Az orgona nem ideális azok számára, akik egész évben virágokat szeretnének. De továbbra is nagyszerű lehetőség azok számára, akik szeretik a lila virágokat. Csak győződj meg róla, hogy az orgona számára ideális növekedési körülményeket biztosítasz és gondozd figyelmesen, hogy minél több virágot termeljen.

 

 

4. Liliomfa – Magnólia „Ann” (Magnólia)

liliomfa

Az Ann magnolia nőhet nagy cserjéként vagy kis faként. A legtöbb liliomfához hasonlóan ez a faj is hatalmas virágokat hoz létre.

A virágok mély lila színűek és tulipánhoz hasonló alakjuk van. Ezek a virágok a szezon elején virágoznak, mielőtt a levelek megjelennének. Elég nagyok és nagy mennyiségben nőnek.

Bár a magnóliák sok évtizede jelen vannak a vadonban, az Ann magnólia viszonylag új. Ez a hibrid először az 1950-es években jelent meg a Nemzeti Arborétumban kifejlesztett hibridek nagyobb csoportjának részeként. A „Betty”, „Jane” és „Susan” nevű hibrideket is beleértve, ez a csoport találóan a Little Girl Series nevet viseli.

E csoport összes hibridje a Magnolia liliiflora ‘Nigra’ és a Magnolia stellata ‘Rosea’ keresztezéséből származik.

Ennek a keresztezésnek a célja az volt, hogy sok virággal rendelkező magnóliákat állítsanak elő, amelyek később virágoznak, így elkerülve a fagy által okozott károkat, amik a többi magnóliánál fennálnak. A Little Girl magnóliák többsége nagy, egyenes lombhullató cserje.

Mindaddig, amíg gondozod a növényt és ügyelsz a talaj nedvességtartalmának megőrzése, megvéded a magnóliát az erős széllel szemben, az Ann magnólia jól fogja érezni magát.

A nagy, enyhén illatos virágok nagyon népszerűek a kertészek körében. Tehát ne hagyd ki a lehetőséget, hogy ikonikus magnólia virágokat adj a kertedhez.

 

 

5. Rhododendron ‘P.J.M.’ (Rhododendron)

rhododendron

A rhododendron nemzetségbe számtalan faj tartozik. Jelenleg az egyik legnépszerűbb és kereskedelmi forgalomban kapható fajta a „P.J.M.” rhododendron néven ismert hibrid. Ez a hibrid először az 1940-es években, Hopkintonban, MA-ban jelent meg.

Ez a közepes méretű cserje egy széles levelű örökzöld növény. Tavasszal élénk lila virágai vannak.

Ezek a virágok általában meglehetősen nagy mennyiségben jelentkeznek és észrevehetőek közelről meg távolról is. 4–9 virágot tartalmazó fürtökben virágoznak.

A „P.J.M.” rhododendron nem termel magokat, ezért könnyen termeszteded a kertedben. Ezenkívül télálló, így megbízható cserje a hidegebb éghajlatra is.

A „P.J.M.” rhododendron levelei csak körülbelül 1-2 cm hosszúak. Hosszúkás alakúak és örökzöldek.

Bár örökzöld, a tél folyamán némi színváltozást mutat. Télen a levelek zöldről szilva színűvé válhatnak.

Bár a levél színének változása nem jelez problémát, a rhododendronoknál számos betegség felmerülhet.

Ezek közé tartozik a gyökérrothadás, a levélfoltok és a penész. Ezen problémák mellett a rhododendronok érzékenyek a levéltetvekre, a fúrókra és az atkákra.

De ezek nem veszik el e cserje vonzerejét. Tapasztalataim szerint a „P.J.M.” rhododendron az egyik legszebb tavasszal virágzó cserje.

Tartsd szem előtt a fent említett gyakori problémákat. De ne hagyd, hogy elvegyék a kedvedet ettől a szép cserjétől.

Egy kis éberséggel képesnek kell lenned arra, hogy minimalizáld ezeket a problémákat és élvezni tudd a bőséges lila virágokat, amelyeket a „P.J.M.” rhododendron kínál minden évben.

 

 

6. Rhododendron ‘Conlee’ Őszi AMETISZT (Evergreen Azalea)

Rhododendron ‘Conlee’

Az azáleák és a rododendronok rendkívül hasonlóak. Egy nemzetséghez tartoznak. Ahhoz, hogy megtudd, hogyan lehet megkülönböztetni ezeket a cserjéket, olvasd el  a korábban közzétett cikkünket az azálea növényről.

A rhododendron és az azálea sok hasonlósága közül az egyik, hogy mindkettőjüknek rengeteg lila virágú fajtája van.

Az egyik legjobb lila virágzású azálea a „Conlee” ŐSZ AMETISZT nevű hibrid.

Ez azálea lekerekített örökzöld cserje. Több szárú növényként nőhet és gyakran eléri a 6 m magasságot és könnyen terjedhet.

Virágai tölcsér alakúak és fürtökben virágoznak. Színe feltűnő levendula-lila színű és vöröses foltokat tartalmaz a szirmok belső részén. Összességében minden virág körülbelül 5 cm hosszú.

Ennek a fajnak hasonló betegségei és rovarproblémái vannak, mint a rhododendronnak. Gondot okozhat az is, ha a fagy elpusztítja a virágrügyek egy részét.

Ha hideg régióban élsz, ez lehet az oka annak, hogy a növényed nem virágzik olyan mértékben, mint ahogy kellene.

De mivel a virágok nagyon szépek megéri gondoskodni és odafigyelni a cserjére.

 

 

7. Japán gyöngyvessző – Spiraea Japonica (Spirea)

Japán gyöngyvessző

Bár a Japán gyöngyvessző 180 cm magasra nőhet, általában kisebb mikor teljesen kifejlett. Általában lekerekített cserje, amelynek terjedése gyakran meghaladja a magasságot.

Mivel ez a cserje népszerű, egyre több fajta jön létre. Sok ilyen fajta lila virágokkal rendelkezik.

Gyakran ezek a virágok vöröses-lila színűek. Aprók de egyesülnek, hogy néhány centiméter átmérőjű, lapos alakú fürtöt alkossanak. Ezek a virágok vonzzák a pillangókat.

A spiraea  tavasztól nyárig virágzik. Bizonyos esetekben  a szezon későbbi szakaszában újra virágozhat.

Ennek elősegítése érdekében távolítsd el az első virágzás után maradt virágokat, miután már kezdenek fonnyadni. Ezt könnyű megtenni, mivel a spiraea elviseli a metszést. A spiraea lombhullató, éles levelekkel rendelkezik. A cserje általános formája a termesztési körülményektől függően változhat.

Bár Japánban őshonos, a spirea nagyon gyakori az amerikai tájakon. Széles körben kedvelik és termesztik ezt a növényt.

 

 

8. Buddleja ‘Purple Haze’ (Purple Haze Butterfly Bush)

lila pillangó bokor

Bár invazív, a legtöbb ember kedveli virágait. Ezek a virágok sok színben kaphatók. Vonzóak mind az emberek, mind sok beporzók számára.

Szerencsére a cserjék invazív jellemzőire és népszerűségére reagálva a botanikusok kifejlesztettek néhány steril fajtát.

Ezek a fajták rendelkeznek a pillangó bokrok minden vonzó tulajdonságával, de nem képesek reprodukálódni. Ez kiküszöböli a nemkívánatos invazív tulajdonságokat.

Az egyik ilyen steril fajtát lila ködös pillangó bokornak nevezik. Biztos vagyok benne, hogy kitalálod az elnevezés okát.

Ez a pillangó bokor elképesztő lila virágokat hoz létre, amelyek lelógó tornyokban nőnek.

Ha szereted a pillangó bokrokat, de nem akarod károsítani a környezetet, válassz mindig steril fajtát.

Ha a lila virágokat részesíted előnyben, akkor a Purple Haze pillangó bokor a megfelelő számodra.

 

 

9. Galambbogyó – Duranta Erecta (Arany Harmatcseppek)

lila Galambbogyó

Az arany harmatcseppek téves elnevezés, mivel ennek a növénynek egyik kiemelkedő része sem aranyszínű.

Például ennek a növénynek a virágai általában kékibolya színűek. Nagy fürtökben nőnek, amelyek lelógnak az ágakról.

Ez a széles levelű örökzöld növény  alkalmas melegebb éghajlatú kertekbe is, mivel őshonos Észak- és Dél -Amerika trópusi régióiban is.

Egy érdekes tény erről a cserjéről, hogy mikor kifejlett, mérete  nagymértékben változhat. Hazai trópusi tartományában 4,5 méternél nagyobbra is nőhet. Tartományának hidegebb részein legfeljebb csak körülbelül 121 cm-t ér el.

Mérettől függetlenül a virágok vizuálisan vonzóak maradnak, erős, gazdag színeikkel. A levelek bizonyos eltéréseket  mutathatnak, néha egyszerűen zöldek, de  változatosak is lehetnek, zöld és fehér egyaránt láthatók minden levélben.

Hidegebb vidékeken az arany harmatcseppek beltéren termeszthetők cserepes növényként. Ez részben annak köszönhető, hogy ezekben a zónákban kis méretű, részben pedig azért, mert valószínűleg nem fogja túlélni a telet a szabadban.

Ha lila virágzó cserjét szeretnél, amely egy kicsit egyedibb, keress Galambbogyót. De ne feledd, hogy melegebb éghajlatú növény és valószínűleg különleges gondozást igényel a 8. zónától északra.

 

 

10. Hydrangea Macrophylla ‘Royal Purple’ (Királylila hortenzia)

királylila hortenzia

A Hydrangea macrophylla számos fajtája létezik. Ezek a fajták sokféle virágszínnel rendelkeznek, beleértve a lila színt is. Talán a legmélyebb lila színnel a  királylila hortenzia rendelkezik csak.

Mint sok hortenzia, a királylila hortenzia nagy virágfejekkel rendelkezik, amelyek a növekedési időszak nagy részében megmaradnak. A lila árnyalata, ha a királylila hortenziáról van szó kivételesen sötét.

Összességében ez egy közepes méretű, lekerekített lombhullató cserje. A levelek lekerekítettek és nagyok, zöldek, korlátozott őszi színekkel.

A hortenzia nagyon népszerű növény sokféle környezetben és sokféleképpen használható a kertben.

Néha a talaj ph -szintje megváltoztathatja a virág színét. De a királylila hortenzia általában mindig lila színű.

Ha szereted a lila virágokat, a királylila hortenzia nagyszerű választás lehet számodra.

 

 

11. Rosa Rugosa ‘Purple Pavement’ (Purple Pavement Rose) – Japán rózsa

lila japán rózsa

A japán rózsa közepes méretű lombhullató cserje, ami  nagy virágokkal rendelkezik. Ezek a virágok körülbelül 2 cm  szélesek és általában a nyár nagy részében megmaradnak.

Vannak más fajta japán rózsák is, de ez a legjobb fajta azok számára, akik lila színt szeretnének kertjükben. Miután a virágok elhaltak, egy csipkebogyó néven ismert gyümölcs helyettesíti őket. Ez a gyümölcs úgy néz ki, mint egy kis piros paradicsom.

A lila japán rózsa levelei kicsik és lekerekítettek. Mély színnel  és masszív textúrával rendelkeznek.

A Rugosa nemzetség rózsái gyakran a homokos dűnéken nőnek a strandok mellett. Egyes államokban invazívnak tekintik őket. Ezért figyelmeztesd a helyi hatóságokat, mielőtt ezt a növényt termeszteni szeretnéd udvarodon.

 

 

12. Abelia “Edward Goucher” (Abelia)- Nagyvirágú tárnicslonc (abélia)

Abelia Edward Goucher

Összesen körülbelül 30 különböző fajta abélia cserje létezik. Ezek a cserjék különböző színekben kaphatók.

Tehát, ha lila virágokat keresel, legyél óvatos a megfelelő fajta kiválasztásánál.

Az „Edward Goucher” abélia az egyik legjobb választás a lila virágok számára. Ezek a virágok kicsik és harang alakúak, világos lila vagy levendula színűek. Tavasszal virágoznak, és egész vegetációs időszakban tartanak.

Összességében az abélia viszonylag kis cserje, amely minimális karbantartást igényel. Hidegebb éghajlaton ez a cserje télen elhalhat és visszakerülhet a talajba.

De ez nem feltétlenül jelzi azt, hogy a növény elpusztult. Gyakran visszatér tavasszal, gyönyörű virágaival. Az abélia őshonos Ázsiában és Mexikóban.

Ha egy kis lila cserjét keresel, melyet könnyű gondozni, az abélia a legjobb választás.

 

 

13. Calluna Vulgaris (Scotch Heather)- Csarab

közönséges csarab

A csarab  Nyugat -Európában őshonos, alacsony növésű örökzöld cserje. Észak -Amerika egyes részein őshonos, de az Egyesült Államok sok részén invazív növényként van elkönyvelve.

Ez annak köszönhető, hogy a csarab meglehetősen gyorsan terjed. Ideális növekedési körülmények között sűrű szőnyegként borítja a talajt. Ha a csarab ültetése mellett döntesz, akkor folyamatosan vigyáznod kell, hogy ne váljon invazívvá.

A pozitívum, hogy a virágok nagyon lenyűgözőek. Bár kicsik, szinte a növény egészét lefedik. Virágzáskor a csarab széles, egységes bíborszőnyeg hatását kelti.

 

 

14. Lagerstroemia Indica X Fauriei ‘Chickasaw’- kínai selyemmirtusz

Kínai Selyemmirtusz

A kínai selyemmirtusz a törpe mirtuszfa törpe fajtájához tartozik. Ez a keresztezett faj egy kis, lekerekített cserje, amely maximálisan  60 cm- t ér el.

Virágzáskor a cserje nagy részén levendulavirágok jelennek meg. A virágok gyakran az első fagyig tartanak.

A kínai selyemmirtusz a savas talajt és a teljes napot kedveli. Ezenkívül erősebb a betegségekkel szembeni ellenálló képessége, mint a többi  mirtuszfajé.

Ennek a növénynek a lombja is figyelemre méltó. Ősszel narancsvörös színűvé válik, mielőtt a földre esne.

De a szépsége ezzel nem ér véget. Ahogy a virágok és a lombozat elhal, a kéreg láthatóvá válik. Ez a kéreg papírnak kinéző részekben hámlik.

Gyönyörű lila és egész éves vonzerejével a kínai selyemmirtusz remek kiegészítője lesz kertednek.

 

 

Összefoglaló

A lila virágok biztosan megragadják a tekintetedet, amikor a kertben sétálsz. Ha legközelebb cserjét szeretnél ültetni az udvarra, ne felejts el hozzáadni egy kis színt.

Ha olyan fás növényt szeretnél, amely nagyszerű szezonális vonzerővel bír, akkor a lila virágú cserje pontosan az amire szükséged van.