Kukacvirág (Portulaca grandiflora) – Porcsinrózsa gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Portulaca növények a Portulacaceae nemzetségbe tartoznak, amelynek alig száz faját azonosították. A leggyakoribb portulacanövénytípus a Portulaca grandiflora. A “Kukacvirág“ként és porcsinrózsaként is ismert portulaca növény jó választás ágyásnövénynek.

A Kukacvirág növény nagyon szívós faj, és ősszel is ugyanolyan jól fog kinézni, mint tavasszal. Ez a növény zamatos lombozatot hoz, ami a portulaca szárazságtűrését mutatja. Ideális növények virágágyásokba.

A legtöbb fajtának általában dupla virágai vannak, amelyek a kis rózsák megjelenését adják, és ezért kapták a moharózsa elnevezést. A virágok látványos színekben pompáznak, többek között forró rózsaszínben, narancssárgában, sárgában és vörösben. Egyes fajták krémfehér vagy tarka színösszeállításban is kaphatók.

A növények általában 20 cm magasra nőnek, és érett állapotban akár 60 cm átmérőjűre is megnőhetnek. A növény terjedő jellege miatt kiváló választás virágágyások talajtakarójának.

A portulaca növény jól érzi magát virágágyásokban vagy konténerekben, és szívesen nő a teraszon lévő függőkosárban is. Ezeknek a növényeknek nem okoz gondot a szél vagy a magas hőmérséklet, és jól érzik magukat a kevesebb vizet kapó sziklakertekben. Ültessed őket kaktuszok mellé, hogy nyáron némi színt vigyél a kertbe.

 

Közönséges név

Porcsinrózsa, Moha rózsa, moha rózsa purslane, mexikói rózsa, naprózsa, sziklarózsa, kukacvirág

Botanikai név

Portulaca grandiflora

Család

Portulacaceae

Növény típusa

Egynyári virágzó zamatos

Érett méret

8-22 cm magas, 15-30 cm széles.

Napnak való kitettség

Teljes

Talajtípus

Homokos, jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Semleges és savas között

Virágzás ideje

Kora nyártól a fagyig

Virág színe

Fehér, narancssárga, sárga, piros, rózsaszín

Őshazai terület

Dél-Amerika

Toxicitás

Mérgező kutyákra, mérgező macskákra

 

Portulaca

Milyen fényigénye van a Kukacvirág növényeknek?

 • A portulacák ültetésénél javasoljuk, hogy olyan virágágyást válassz, amely egész nap teljes napfényt kap.
 • Minél több napot kapnak ezek a növények, annál erősebben virágoznak. Ha árnyékos virágágyásba ültetjük, a portulák nem fogják kitenni a virágokat. Ehelyett duzzognak és összezárják a virágfejeket.
 • A portulaca növények annyira válogatósak a napfényt illetően, hogy felhős vagy borult napokon gyakran nem hajlandók kinyílni.
 • A növényeknek naponta legalább 6-8 óra napfényre van szükségük,

 

 

Milyen talajigénye van a Portulaca növényeknek?

 • A portulákát olyan virágágyásba ültessed, amelynek laza, agyagos, szellős és kiváló vízelvezetésű talaja van. A növények jobban kedvelik a homokos és sziklás talajokat, mint az agyagosakat, és jobb, ha cserépbe ülteted őket, ha a virágágyásod nem biztosítja ezeket a termesztési feltételeket.
 • Ha cserepekbe ültetjük, javasoljuk, hogy jó minőségű virágkeveréket használjon. A vízelvezetés javítása érdekében a földet tőzegmohával és perlittel kiegészítheted – a cserép alját béleljed ki egy réteg apró kővel és vízelvezető gézzel. Mindig győződj meg arról, hogy megfelelő vízelvezető lyukakkal ellátott edényt használj.
 • A légcserép szintén vonzó lehetőség a kültéri cserépbe ültetéshez. Ezek a cserepek olyan anyagokkal vannak ellátva, amelyek növelik a portulaca gyökereihez vezető légáramlást. A nagyobb légáramlás azt jelenti, hogy a talaj jobban lefolyik, és a gyökerek fellélegezhetnek.
 • A növények túlöntözése a talaj vizesedését eredményezi, ami a gyökérrothadás kialakulásához vezet. Éppen ezért a portulaca egészségéhez elengedhetetlen a jó vízelvezetésű talajba ültetés.

 

Hogyan öntözzem a porcsinrózsa növényeket?

Mint említettük, a portulacák túlöntözése nem jó ötlet. A virágoknak azonban még mindig sok vízre van szükségük ahhoz, hogy erősen és egészségesen nőjenek.

Az öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy a növények gyökérrendszert alakíthassanak ki. Minél egészségesebb a növény gyökérzete, annál jobban fog virágozni nyáron.

A portulacák viszonylag szárazságtűrőek, de a legjobb, ha nedves talajban tartjuk őket, ha azt szeretnénk, hogy megfelelően virágozzanak.

A csepegtető öntözőrendszer ideális ezeknek a növényeknek, mivel így minden szükséges vizet megkapnak a kertben való virágzásukhoz.

 

 

Portulaca grandiflora

Milyen páratartalom- és hőmérséklet-követelményei vannak a Porcsinrózsa növényeknek?

A portulaca növények Uruguay, Brazília és Argentína hegyvidékein őshonosak. A porcsinrózsa nem idegen a forró és száraz körülményektől, és a hideget is jól tűri. A növény terjedési természete miatt a xeriszkópia népszerű választásává válik.

Nem kell aggódnod a páratartalom miatt, ha elutazol családi nyaralásra, a növények nem pusztulnak el, ha nem kapnak vizet.

Ha a világ olyan régiójában élsz, ahol egész szezonban esik az eső, akkor lehet, hogy egyáltalán nem kell öntöznöd ezeket a növényeket. A portulaca alacsony karbantartási igénye miatt a vállalati kertépítési projektek kedvelt választása.

 

 

Hogyan trágyázzam a Porcsinrózsa növényeket?

A portulacákat jó minőségű talajkeverékbe ültessed. Ennek a szabálynak a betartása biztosítja, hogy növényei minden tápanyaghoz hozzájussanak, amire a növekedéshez szükségük van.

A jó talajkeverék azt jelenti, hogy a vegetációs időszak alatt nem lesz szükséged sok műtrágyára.

Azok a kertészek azonban, akik úgy érzik, hogy növényeikre ráférne egy kis lendület, kora tavasszal megtrágyázhatják őket a kezdeti növekedés fellendítése érdekében.

Nyár közepén ismét tápoldatozz, hogy a növényt felkészítsde a nyugalmi időszakhoz szükséges tápanyagokkal.

A folyékony, általános célú műtrágya jó választás, amelyet a kijuttatás előtt az ajánlott mennyiség felére hígíthat. A növények túlöntözése és túltrágyázása a levelek égését és a virágok hervadását okozhatja.

 

 

Kukacvirág metszése

A portulaca növények az egész vegetációs időszakban virágoznak. A legtöbb fajta azonban a nyár közepén kezd kissé lábacskásodni. Ebben a szakaszban visszavághatod őket, majd a második adag műtrágyát adhatsz hozzá, hogy segíts nekik regenerálódni a metszési stresszből.

Ugyanezt a metszési stratégiát kövesd a vegetációs időszak végén, de ne adj hozzá műtrágyát. Télen hagyjad abba a növény etetését és öntözését. A nyugalmi időszak alatt a növény regenerálódik és felkészül a következő tavaszra.

Ha tavasszal szeretnéd visszahozni a portulacát, egyszerűen kezdjed újra öntözni. Kezdje lassan, majd a nyár kezdetéig hetente növeljed az öntözés mennyiségét.

Kapcsolódó: TOP 7 legjobb metszőolló

 

 

Porcsinrósza termesztése

Lehet magról termeszteni a Portulaca növényeket?

A portulaca növények könnyen és megfizethető áron kaphatók a faiskolákban. Néhány haladó kertész azonban megpróbálkozhat a magról való termesztéssel. Bár a magról való termesztés kihívást jelent, a kertész számára kifizetődő élményt is jelent.

A portulaca magról történő termesztésekor a kertésznek ügyelnie kell arra, hogy ne túl sok magot vessen ugyanabba a palántanevelő edénybe. Sajnos könnyű elkövetni ezt a hibát, mivel a magok olyan kicsik, mint a mustárpelyhek, és kihívást jelent a talajban való mozgatásuk.

A portulaca magokat legalább nyolc héttel a tavasz kezdete előtt indítsad el beltéren. A magok csírázása körülbelül 10-14 napot vesz igénybe, és a sikeres csírázáshoz 23-30 Celsius közötti hőmérsékletre van szükségük.

Miután a magok kicsíráznak és elkezdenek gyökérzetet növeszteni, körülbelül 2 hét múlva ültessed őket cserépbe. Tartsa melegen a növényeket, és naponta egyszer permetezzed be a talajt vízzel a nedvesség érdekében.

Ültessed ki palántáid cserépbe vagy virágágyásba a szabadban, miután az utolsó fagyok lehulltak a talajon. Ellenőrizd a helyi listákat a területre vonatkozó fagydátumokról.

 

 

Milyen kártevők és betegségek érintik a Portulaca növényeket?

A virágágyás bármely más növényéhez hasonlóan a portulacák is fogékonyak bizonyos kártevőkre és betegségekre. Tavasszal figyeljünk oda a leveletekre. A hangyák behurcolják őket a növényekre, és szívesen fertőzik meg a szárakat.

A levél tetvek kiszívják a nedvességet a növényekből, és ha a növekedési csúcsokra tapadnak, elpusztíthatják a növényt.

Ha az esős időjárás néhány napig kitart, ellenőrizzed a kertet, amikor az eső eláll. Távolíts el minden csigát, amelyik előbújik, hogy a portulákból lakmározzon. A hosszan tartó esős és hideg időszakok szintén a növények megbetegedését eredményezhetik.

A fehér lisztharmat gyakori probléma a nedves területeken. A portulaca szirmain és levelein világos, törtfehér vagy szürke színű por formájában jelenik meg.

A diatómaföld kiváló szerves gombaölő módosítás. Rázzad ki a növények köré, és elpusztítja a károkozókat. A diatómaföld természetes kártevő-elrettentőként is működik, távol tartja a bogarakat a növényektől.

 

 

kukacvirág a ketben

Melyek a népszerű porcsinrózsa fajták?

A portulaca több tucat fajtája kapható. A virágok rengeteg színben pompáznak, így a kertész számára sokféle változatosságot biztosítanak a kertépítészeti igényeikben. A kukacvirág kiváló kísérőnövény a virágágyásokban is, és nagyszerű talajtakaró lehetőség is.

Ezek a növények kiváló választásnak bizonyulnak Kalifornia egész délnyugati részén és a déli államok kertjeiben. Száraz és esős éghajlaton is jól megélnek, amennyiben elegendő napfényt kapnak. Használjad a portulacát a virágágyások és a kerti utak körüli hézagok kitöltésére.

 

A porcsinrózsa vagy portulaca néhány népszerűbb fajtája a következők:

 • A Duet sorozat – gyönyörű kétszínű virágokat hoz piros és sárga vagy rózsaszín és sárga színben.
 • The Afternoon Delight – A kora esti órákban is nyitva tartja virágait.
 • A Margarita-sorozat – Az All-American választások győztese
 • The Happy Hour – Korán virágzó és a kevesebb napsütéses órával rendelkező régiókban is alkalmazható.
 • The Sundance – Nagy virágokat hoz, felálló szárakon, amelyek nem jellemzőek más fajtákra.