Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis), gyönyörű, örökzöld virágzó cserjék csoportja, amelyek hatalmas, színes virágokat hoznak létre. Trópusi hibiszkusznak, hawaii hibiszkusznak vagy shoeblack-növénynek is nevezik. A virágok  átmérője akár 25 cm is lehet.

A trópusi hibiszkuszvirágok rózsaszín, fehér, lila, sárga, narancssárga és piros árnyalatokban pompáznak. Nagyon gyakran a trópusi hibiszkusz virágai tölcsér alakúak és  sötét színű középső résszel rendelkeznek.

Ez a cikk teljes útmutató a kínai hibiszkusz cserjék vagy kis fák kertben való termesztéséhez. A cikk végén megismerheted a legjobb kínai hibiszkuszfajtákat, amelyeket a földben vagy cserépben lehet termeszteni.

 

 

Kínai hibiszkusz gondozása

A Hibiscus rosa-sinensis gondozásához a trópusi hibiszkuszt teljes napsütésben és jó vízelvezetésű, mindig nedves talajban kell termeszteni. Nyáron rendszeresen öntözni kell a növényt, különösen forró időben.

Tavasszal és nyáron kéthetente tápozd, magas nitrogéntartalmú műtrágyával. Ősszel metszeni kell, hogy ösztönözzük az egészséges lombozatot és a virágzást.

 

 

Tények a kínai hibiszkuszról

A legtöbb trópusi hibiszkusz a Malvaceae családba tartozó Hibiscus rosa-sinensis fajta tagja. A trópusi hibiszkusz botanikai neve szó szerint azt jelenti, hogy „kínai rózsa”. Mivel vannak Hawaiin őshonos hibiszkuszfajok, ezeket Hawaii hibiszkusznak is nevezik.

A Hibiscus rosa-sinensis csak trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton nő. A nagy örökzöld cserjék 2,5–5 m magasak és 3 m szélesek. A trópusi hibiszkusz csak a szabadban nő trópusi éghajlaton. Néhány faj, például a Hibiscus grandiflorus (swamp rose mallow), a Hibiscus arnottianus (hawaii hibiszkusz) és a Hibiscus mutabilis (gyapotrózsa) északabbra is.

A hibiszkusz növények sűrű lombja és egzotikus virágai ideálisak virágzó sövények számára.

Ha mérsékelt éghajlaton élsz, fagyos telekkel, akkor akár cserepekben is  termesztheted a növényeket  és beltéren viszont  áttelelhetheted.

 

Trópusi hibiszkusz virág

Hibiscus rosa-sinensis
Hibiscus rosa-sinensis

A kínai hibiszkusz virágok hatalmas, színes tölcséreknek tűnnek, kiálló porzóval. A virágokak papírnak tűnő szírmai vannak, amelyek fodros megjelenésűek. A trópusi hibiszkusz színei vörös, bíbor, rózsaszín, fehér, narancs, sárga és lila árnyalatúak lehetnek. Néhány mutatós hibiszkuszvirág sokszínű is lehet.

Az egzotikus trópusi hibiszkusz virágok csak egy-két napig tartanak. A virágzó cserjék azonban fényes zöld lombjukkal folyamatosan virágoznak. Ez azt jelenti, hogy a hibiszkusz egész nyáron virágzik, megtöltve az első vagy hátsó udvart látványos trombita alakú virágokkal.

 

 

Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) fa

trópusi hiniszkusz fa

A trópusi fa, a Hibiscus rosa-sinensis egy nagy cserje, gyakran cserepekben termesztik. A fonott hibiszkuszfák gyönyörű dísznövények, vékony csavaros és összefonódó törzsekkel. Általában a fonott trópusi hibiszkuszfák 1,5–1,8 m magasak. A virágzó fák nagy tölcsérvirágokat hoznak létre, néha egész évben.

 

 

 

Kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) ápolási útmutató

Nézzük meg részletesebben, hogyan lehet trópusi hibiszkusz cserjéket és apró fákat termeszteni az elülső vagy a hátsó udvarban.

 

Hol ültessünk kínai hibiszkusz cserjéket és fákat

Termeszd a hibiszkusz cserjéket a kertben a legnaposabb helyen. A trópusi hibiszkusz sok napfényben érzi jól magát és napi legalább hat órányi napfényre van szüksége ahhoz, hogy jól növekedjen. A sok napsütés miatt az év nagy részében virágzik. A hibiszkuszt részleges árnyékban is termesztheted; azonban nem fog annyira virágozni.

Perzselő éghajlaton a hibiszkusznak árnyékot kell biztosítani. A magas hőmérséklet és az intenzív napfény némi égést okozhat. Ha fényes, forró a nyár ahol élsz, akkor a legjobb, ha a hibiszkuszt részlegesen napsütötte helyre ülteted.

 

 

A legjobb talaj a hawaii hibiszkuszhoz (Hibiscus rosa-sinensis)

A talajban vagy cserepekben növekvő trópusi hibiszkusznak porózus talajra van szüksége, amely nedvességet tart, de kiváló vízelvezetéssel rendelkezik. A legjobb típusú hibiszkusz talaj megfelelő mennyiségű szerves anyagot tartalmaz, hogy tápanyagokat biztosítson és nedves maradjon.

A talajtakaró a gyökérzet felett megakadályozhatja a nedvességveszteséget és javíthatja a talaj termékenységét.

A trópusi hibiszkusz kerti talajának enyhén savasnak kell lennie. Cél, hogy a pH-érték 6,5 és 6,8 között legyen.  Meszet adhatsz a talajhoz, hogy növeld a pH -t, vagy ként, hogy csökkentsd a pH -szintet.

A hibiszkusz növények legfontosabb gondozási tényezője azonban, hogy a talaj mindig nedves maradjon, nem pedig túl vizes.

 

 

Hogyan kell öntözni a trópusi hibiszkusz növényeket

Meleg időben naponta öntözd a trópusi hibiszkuszt, hogy ösztönözd a virágzást. Általában a trópusi hibiszkusz növények szomjasak és folyamatos nedvességet igényelnek.

Az öntözés gyakorisága azonban az időjárási körülményektől függ. Meleg időben előfordulhat, hogy naponta kétszer kell öntözni a hibiszkuszt.

A kínai hibiszkusz túlöntözésének jelei, sárga levelek a növény alja vagy közepe közelében. Ha a talaj kiszáradt, a buja, fényes zöld levelek megsárgulhatnak és elkezdenek lehullni.

A legjobb gondozási tipp hibiszkusz cserjék és fák öntözéséhez: Soha ne hagyd, hogy a hibiszkusz gyökerei nedves talajban üljenek. Ez létfontosságú a hibiszkusz talajban vagy cserepekben való termesztéséhez.

 

 

pink kínai hibiszkusz

Hőmérsékleti követelmények a trópusi hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) termesztéséhez

A trópusi hibiszkusz fajtáknak legalább 10 ° C hőmérsékletre van szükségük. Akkor növekszik és virágzik  legjobban, ha a növény 12 ° C és 30 ° C közötti hőmérsékleten nő.

Annak ellenére, hogy a hibiszkusz trópusi növény, növekedésük károsodhat, ha a hőmérséklet meghaladja a 37 ° C -ot.

A Hibiscus rosa-sinensis és más trópusi hibiszkuszfajták nem tolerálják a hideget. Még egy rövid hideg is, 1,5 ° C alatt, károsíthatja a növényt. Létfontosságú, hogy a talajban vagy cserépben növő hibiszkuszt soha ne érje fagy.

Ha hideg telekkel rendelkező éghajlaton élsz, de trópusi kinézetű virágokat szeretnél az udvarodon, válassz a sok hibiszkusz  (Hibiscus syriacus) közül. Ezek a hidegálló hibiszkusz fajták túlélhetik hazánkban is.

 

 

Mennyi páratartalom szükséges a trópusi hibiszkuszhoz

A meleg, párás körülmények tökéletesek a kínai hibiszkusz kertben való termesztéséhez. Ha az időjárás rendkívül forró és száraz, akkor gyakrabban kell öntözni a növényt, hogy hidratált maradjon. Győződj meg arról is, hogy a lombozat körül jó a  légáramlás, hogy megelőzd a lisztharmat kifejlődését.

 

 

Hogyan trágyázzuk a trópusi hibiszkuszt

A trópusi éghajlaton növekvő egzotikus hibiszkusz növények szeretik a rendszeres tápozást. A nyári időszakban hetente egyszer adj hígított, káliumban gazdag műtrágyát a virágzás ösztönzése érdekében. Meleg tél idején nem szabad trágyázni a hibiszkuszt és csak időnként kell öntözni, hogy a talaj nedves maradjon.

A megfelelő műtrágyatípus kiválasztásához válassz virágzó trópusi növényekhez megfelelőt. Például tökéletes a műtrágya, amelynek NPK minősítése 9-3-13 vagy 10-4-12. A magas kálium- és nitrogéntartalom, valamint az alacsony foszfortartalom elősegíti a növény virágzását.

Tavasszal szerves komposzttal is módosíthatod a talajt, hogy rengeteg tápanyagot biztosíts az egészséges növekedéshez.

 

 

Kínai hibiszkusz metszése

A talajban vagy cserépben növekvő trópusi hibiszkuszokat ősszel metszik. Az elhalt ágak metszése tavasszal serkenti az új növekedést és rengeteg egzotikus virággal gazdagítja majd kertedet.

A trópusi hibiszkusz metszése  elvékonyítja a lombozatot, így több fény és levegő jut a növényhez.

A metszés fontos módja a trópusi hibiszkusz gondozásának. Mivel a hőkedvelő növény nem hal el, évente egyszer szükség van a növény növekedésének rendbetételére.

A lenyűgöző trópusi virágok az  új hajtásokon  nőnek, így rendszeres metszéssel még több hibiszkuszvirágot kaphatsz.

 

 

hibiszkusz virág narancs színben

A kínai hibiszkusz szaporítása

A hibiszkusz szaporításának legjobb módja a szárvágás tavasszal vagy nyár elején. Vágj le 10–15 cm-es új hajtásokat közvetlenül egy csomópont alatt.

Távolítsd el a lombozatot, kivéve a felső leveleket. A szár vágott végét gyökereztető hormonba márthatod.

A vágást ültesd olyan talajkeverékbe, amely egyenlő talaj és perlit részeket tartalmaz. Nedvesítsd meg a talajt, majd fedd le egy műanyag zacskóval a páratartalom növelése érdekében.

Fontos, hogy a műanyag ne érintse meg a leveleket. Helyezd meleg, világos helyre és rendszeresen párásítsd a talajt, hogy nedves maradjon.

A gyökereknek körülbelül nyolc hét múlva kell megjelenniük, ekkor a trópusi hibiszkuszt áthelyezheted egy nagyobb cserépbe. Egy teljes szezon után kiültetheted a hibiszkuszt a kertedbe.

Legjobb tipp a trópusi hibiszkusz termesztéséhez: A trópusi hibiszkusz szaporítása bonyolult, ezért növeld a siker esélyeit néhány dugvány gyökerezésével.

 

 

Trópusi hibiszkusz átültetése

Lehet, hogy át kell ültetned a trópusi hibiszkuszt kerted naposabb vagy árnyékosabb területeire. A legjobb alkalom a Hibiscus rosa-sinensis átültetésére tavasszal van.

Mielőtt a napszerető növényt új helyre költöztetnéd, elengedhetetlen a lyuk előkészítése. Ne felejtsd el a cserjét ugyanolyan magasságba ültetni, mint korábban.

 

 

A kínai hibiszkusz növekedését befolyásoló kártevők

A Hibiscus rosa-sinensis és más trópusi hibiszkuszfajták érzékenyek lehetnek egyes kerti kártevőkre. A levéltetvek, rágcsálók, takácsatkák és pikkelyes rovarok befolyásolhatják a növény növekedését.

Sok ilyen poloska átszúrja a puha lombozatot és kiszívja a növény nedvét. A nagy kártevőfertőzés gyengítheti a hibiszkusz növekedését.

Neem olaj spray használatával megszabadulhatsz a kártevőktől. Keverj össze 2 tk. neem olajat és 1 tk. folyékony mosogatószert minden liter (1 l) vízhez.

Keverd össze a természetes peszticidet egy spray -palackban és bőségesen permetezd az oldatot a lombozatra, ügyelve arra, hogy a levelek alsó oldalát is bevond. A legjobb eredmény érdekében ismételd meg hetente a kezelést.

 

 

A kínai hibiszkusz betegségei

A betegségek általában nem érintik a trópusi hibiszkuszokat. A telített talajban növő trópusi hibiszkusz gyökerek azonban bomlásnak indulhatnak és gyökérrothadás is fennállhat.

Észreveheted, hogy a rügyek nem nyílnak ki, vagy a levelek sárgulnak, hervadnak és leesnek, ha a gyökérrothadás beállt. A rothadó gyökerek megelőzése érdekében soha ne öntözd túl az egzotikus növényt.

 

 

Trópusi hibiszkusz  termesztése cserépben

Sok trópusi hibiszkusz jól nő cserepekben. A cserepes hibiszkusz növények ideális háztáji növények meleg nyarakhoz mérsékelt éghajlaton, vagy egész éves cserepes növényként a trópusokon. Növeld a hibiszkusz cserjét laza, jól vízelvezető talajban.

Gondoskodj arról, hogy a hőkedvelő növény naponta legalább hat óra napsütést kapjon és csak akkor öntözd a talajt, ha a felső réteg már száraz.

 

 

A kínai hibiszkusz fajtái (Hibiscus rosa-sinensis)

Íme néhány példa a trópusi Hibiscus rosa-sinensis-re, köztük néhány hawaii hibiszkuszfajtára.

 

Trópusi „Brilliant” hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis „Brilliant”)

A „Brilliant” trópusi hibiszkusz élénkpiros, fodros virágokkal, nagy, piros és sárga porzóval rendelkezik. A „Brilliant” hibiszkusz fényes, ovális levelekkel és sűrű lombozattal rendelkezik. A Hibiscus rosa-sinensis 2,4–3 m magas és 1,8 m széles.

 

Brackenridge’s rosemallow (Hibiscus brackenridgei)

Ez az őshonos hawaii hibiszkusz egy virágzó cserje, nagy, sárga, ovális korong alakú, fodros virágokkal, akár 15 cm átmérőjű is lehet.

A lenyűgöző virágok sárga porzója kiemelkedik a tölcsér közepéből, így a cserje a hawaii szigetek trópusi hangulatát kelti. Ma’o Hau Hele néven is ismert, ez a trópusi hibiszkusz 1–4,5 m magas.

 

hibiszkusz rosa-sinensis ‘Erin Rachel’

hibiszkusz rosa-sinensis 'Erin Rachel'

A „Erin Rachel” trópusi hibiszkusz trombita alakú virágai gyűrött szirmokkal rendelkeznek, amelyek gyengéd pasztell színekkel rendelkezik, mint a  rózsaszín és narancssárga. Hűvösebb éghajlaton az „Erin Rachel” hibiszkuszt évente vagy cserepekben termesztheted. Az „Erin Rachel” hibiszkusz 1,8–2,4 m és 3 méter széles.

 

Hibiscus rosa-sinensis ‘Madonna’

A „Madonna” trópusi hibiszkusz nagy csészealjszerű fehér virágokkal rendelkezik, vörös és sötét bordó színű középponttal. A hosszú virágzású cserje az USDA 9. és 10. zónájában virágzik. Várható, hogy a trópusi cserje 1,8-2,4 m  magasra nő.

 

Hibiscus rosa-sinensis ‘Harry Boris’

A hibiszkusz „Harry Boris elragadó, mutatós virágai, lágy narancssárga csokoládé színű és sötétvörös közepűek. A vonzó öt szirmú virágnak fehéres erei  vannak, a szirmok szegélye hullámos.

Mint a legtöbb trópusi hibiszkusz növénynél, termeszd őket teljes napon és vízben, hogy a cserje az év nagy részében virágozzon. A „Harry Boris” hibiszkusz 1,5 m magasra nő.

 

Hibiscus rosa-sinensis ‘Waimea Pink’

A trópusi hawaii „Waimea Pink” hibiszkusz, csillag alakú fehér virágokkal rendelkezik. A hosszúkás, lekerekített szirmok ragyogó fehérek, amikor reggel virágoznak és este fokozatosan rózsaszínűvé válnak.

Ez a rózsa-mályvafaj a Hibiscus waimeae és Hawaii-n őshonos, ahol koki’o kea -nak hívják. Ez a kis hibiszkuszfa 6 és 10 méter magasra nő.

 

Hibiscus rosa-sinensis ‘Rainbow Sherbet’

A Hibiscus ‘Rainbow Sherbet’ lenyűgöző példája a trópusi hibiszkusznak, köszönhetően hatalmas sárga tölcsérszerű virágainak, piros központtal. A látványos virágok 17–22 cm nagyra nőnek. A Hibiscus rosa-sinensis ‘Rainbow Sherbet’ 1,2–1,8 m magasra nő.

 

 

Gyakori kérdések  a kínai hibiszkuszról (Hibiscus rosa-sinensis)

A trópusi hibiszkusz teleltetése

A trópusi övezetben termő trópusi hibiszkusz télen nem pusztul el. Ha azonban virágzó hibiszkuszt cserepekben termeszted, akkor be kell vinned őket beltérre, amikor a hőmérséklet 10 ° C alá csökken. Tedd a hibiszkuszt a ház legnaposabb helyére és öntözd, amikor a talaj felső rétege megszárad.

Vissza kell vágni a  trópusi hibiszkuszt?

A trópusi hibiszkuszok egész évben folyamatosan növekednek a trópusi övezetekben. Tehát ott nem kell a trópusi növényeket tövig vágni. Tavasszal levághatod körülbelül egyharmadát, hogy ösztönözd az új növekedést.

Hogyan állapítható meg, hogy a hibiszkusz szívós vagy trópusi (kínai)?

A trópusi hibiszkusz örökzöld cserje, amely az év nagy részében virágzik, míg a szívós hibiszkusz fajták lombhullatóak. Ezenkívül a trópusi hibiszkusz növények fényesebb levelekkel és kisebb virágokkal rendelkeznek. Mind a trópusi, mind a szívós hibiszkuszfajták azonban nagy virágokkal rendelkeznek.

Hogyan kell levágni a trópusi hibiszkuszt?

Nem szükséges levágni a növényt. Általában a trópusi hibiszkusz virágai öntisztítók vagyis maguktól hullanak le. A holtág a virágok levágását jelenti, miután elnyíltak. A hibiszkusz növények csak egy -három napig virágoznak.