Yukka pálma fajták – 15 csodás típus

Általában a yucca növényeket hosszú és tüskés leveleik miatt termesztik, amelyek vastag és fás szárakon nőnek – e fantasztikus növény számos faja ideális kertekbe és otthonunkba.

A Yucca pálma növények feltűnő megjelenése olyan, mint a pálmafáké, és ha úgy dönt, hogy kertjében vagy hátsó kertjében termeszti őket, trópusi megjelenést kölcsönözhet a környezetnek.

A yukkát a kaktuszok egyik fajtájaként is említhetjük, de ezek az Asparagaceae családba tartozó évelő, örökzöld cserjék és fák. Ezeknek a fantasztikus növényeknek csaknem 50 faja létezik; maradjon velünk, miközben végigmegyünk néhány népszerű yucca-fajtán.

 

 

A Jukka pálma fajták

Az alábbiakban a yucca növények néhány típusát mutatjuk be:

 

1. Kerti pálmaliliom (Yucca Filamentosa)

Yucca Filamentosa

A Kerti pálmaliliom egy jól ismert yucca növényfaj, amely drámai magas szárat biztosít. Ennek a fajnak a virágfürtje hatalmas fehér, amely néha akár 250 cm magasra is megnőhet. Ennek a növénynek kard alakú levelei vannak, amelyek akár három méter magasra is megnőhetnek.

A Yucca Filamentosa növény azonosítására leginkább a lombozat alatt található vékony szálak szolgálnak. A növénynek ez a fonalszerű növekedése az oka annak, hogy a yucca növény botanikai neve filamentosa, a köznyelvben használt neve pedig tű vagy cérna.

 

2. Yucca filamentosa (Adam’s needle)

adams needl

Ez a yucca széles levelek rozettájában nő, hegyükön tüskével. Minden levélben göndör, rostos szálak nőnek ki a levélszéleiből. A növény akár nyolc láb magasra és három láb szélesre is megnőhet.

A Yucca filamentosa könnyen termeszthető, amíg hosszú, és jól tűri a nyúl, a szarvas, a mérsékelt szárazság és a sziklás talajokat.

 

3. Törzses Pálmaliliom (Yucca Gigantea)

Yucca Gigantea

A Törzses Pálmaliliom yucca elephantipes néven is ismerik. Ez a yucca növényfaj akár 12 m magasra is megnőhet, és törzsét tüskétlen, keskeny levelekből álló rozetták koronázzák. A Törzses yucca ehető virága egész Salvadorban használatos, ahol az emberek nemzeti virágnak tartják.

A Törzses yucca Közép-Amerikában őshonos, és kiváló növény a gyönyörű kertépítészeti hatás eléréséhez.

További különlegessége, hogy függetlenül attól, hogy ez a növény milyen nagyra nő, gondozása egyszerű. A nagyobb példányok a tízes és magasabb zónákban a szabadban is termeszthetők, a fiatalabbak pedig beltérben is nevelhetők.

 

 

4. Csőrös Yucca (Yucca Rostrata)

Yucca Rostrata

A csőrös yucca keskeny, kékeszöld levelekből áll, amelyek pomponokra emlékeztető módon csoportosulnak. Míg ezek a levelek a talajban rozettaként indulnak, egy törzs tetején nőnek.

Eldöntheti, hogy ezt a növényt kint vagy bent szobanövényként termeszti. A csőrös yuccát bent házon belül, virágcserépben vagy konténerben is termesztheti.

 

5. Pompás yukka (Yucca Gloriosa)

Yucca Gloriosa

A Pompás yukka nagy bokorként vagy kis faként nőhet. Hosszú és zöld levelei hegyes csúcsúak, és mivel elképesztően csíkos, a fa leveleit kötelek, ruhák és egyéb anyagok készítésére használhatod.

A Yucca gloriosa a szabadban melegebb éghajlaton és a sós tengerparti területeken termeszthető. Ez a növény szobanövényként is jól megállja a helyét, mivel beltérben akár 2.5 m-re is megnőhet, még ha lassú is a növekedési üteme, és akár 10 évig is eltarthat, amíg eléri a magasságát.

 

6. Tőrlevelű pálmaliliom (Yucca Aloifolia)

Yucca Aloifolia

A Tőrlevelű pálmaliliom spanyol bajonettként is ismert, és az Egyesült Államok keleti részén található homokos területeken honos, mint Mexikó és a Karib-térség egyes részei.

Egyesek élő kerítésként ültetik a melegebb régiókban. Ennek a növénynek a törzsén vékony, nagyon éles szélű és csúcsú levelek csoportosulnak, és mint minden yucca faj, ez is fehér virágfürtöt hozna.

Beltéren is nevelhető, de ebben az esetben nem valószínű, hogy virágozni fog.

 

7. Józsua fa (Yucca Brevifolia)

Yucca Brevifolia

A Joshua-fát a legtöbb nemzeti parkban megtalálod, amelyek ugyanerre a névre hallgatnak. A Joshua-fának vastag törzse és ágai vannak, és minden részleg tetején egy csomó hegyes zöld levél ül. A Joshua-fa akár 15 m magasra is megnőhet, de általában kisebb marad.

Növekedésének elsődleges követelményei a meleg éghajlaton kívül, homokos talaj és a nap. Kezdetben termesztheti ezeket a növényeket konténerekben beltérben, de idővel át kell ültetnie őket a szabadba, mert ott jobban fejlődnek.

Ezeknek a növényeknek a fenntartási költségei is alacsonyak, ha megfelelő környezetben termesztik őket.

 

8. Yucca Baccata

Yucca Baccata

A legtöbb yucca-fajtól eltérően a banán yuccának puha és húsos termései vannak, amelyek úgy néznek ki, mint a banán, kivéve, hogy rövidek, de szintén zöldek. Ezeket a fáról származó gyümölcsöket összetörik, és a mexikói és indián kenyérkenyérbe való, napon szárított sütemények készítéséhez használják.

Ennek a növénynek kék és zöld levelekből álló rozettája van a földön vagy a rövidebb szárak tetején. A banán yuccát a 6-11-es zónában ültetheted ki a szabadba, d tökéletesen illeszkedik olyan területekre is, ahol kevéssé magasított növényekre van szükség.

 

9. Yucca Glauca

Yucca Glauca

A Yucca Glauca növény gömb alakú, keskeny és éles levelekkel rendelkezik, amelyek akár 50-60 cm hosszúra is megnőhetnek.

Ez a faj rendkívül hidegtűrő. Megfelelő környezetbe helyezve könnyedén gondozhatók ezek a növények, mivel túlélik a szárazságot és a hideget, de a tengerparti területeken sem érzi jól magát.

 

10. Yucca elata

Yucca eleta

A szappanfa yucca először bokorként indul, mielőtt a törzséből kiindulva fává nőne, és amikor elkezd nőni, akár 12 láb magasra is megnőhet. Ez a növény az Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikó északi részén őshonos.

A 6-11. zónában szabadföldön is termeszthető, de beltéri termesztésre nem ajánlott. A növény vagy fa a nevét a belsejéről kapta, amely a törzs és a gyökér, amely szappanszerű anyagot tartalmaz, amelyet a Zuni szappan készítésére használ.

 

 

Néhány más fantasztikus yucca-fajta:

  • yucca pallida
  • Faxon-jukka (yucca faxoniana)
  • Hegyi yucca (yucca x schottii)/
  • Thompson yucca (yucca thompsoniana)
  • Yucca flaccida