Japán babérsom (Aucuba Japonica) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Egy új beltéri növény hozzáadása otthonodhoz vagy irodádhoz nagyszerű módja annak, hogy megtörd a monotóniát és felderítsd a teret. Többféle beltéri növény közül választhatsz, a készségszintedtől és éghajlattól függően.

A japán babérsom – Aucuba Japonica – egy tartós beltéri növény, amely minden kertésznek alkalmas. Ez az erdőben található örökzöld behozza a természetet beltérbe, és aranysárga zöld leveleivel örvendezteti meg a nézőket.

Hagyhatod, hogy ez a szép növény beltéren magasra nőjön, vagy kicsi és szép legyen az asztalon lévő cserépben. Ez egy lassan növekvő növény, amely gondozott állapotban sok évig virágzik. Ha valaha úgy döntesz, hogy a szabadba helyezed, akkor várhatóan eléri a 3 méter magasságot.

A japán babérsom valóban a tökéletes beltéri növény, de üvegházakban vagy bárhol máshol is termeszthető, ahol egy kis természetet szeretnél.

A japán babérsom termesztése és gondozása meglehetősen egyszerű. Ezek a hosszú életű növények a rendszeres metszést, közepes mennyiségű napsütést és rengeteg TLC-t szeretik.

Egy kis árnyékkal és sok nedves földdel a japán babérsom az elkövetkező generációk során is kegyes lesz otthonodhoz vagy kertedhez. Ha többet szeretnél megtudni a japán babérsomról, az alábbi útmutatóban további információkat találsz.

 

 

japán babérsom

A japán babérsom növényről

 • A japán babérsom erdei őshonos.
 • örökzöld növény, amely minden évszakban zöld marad.
 • A japán babérsom botanikus neve Aucuba Japonica.
 • A legtöbb japán babérsomot szabadban termesztik, de megfelelő gondossággal beltéren is boldogulhatnak.
 • A japán babérsomnak férfi és női változata is van.
 • A növényeken minden tavasszal kis lila virágok sarjadnak.
 • A japán babérsom beporzott virágai élénkpiros bogyókat eredményeznek a téli hónapokban.
 • Az Aucuba Japonica bogyói nem ehetők.
 • A japán babérsom levelei sötétzöldek, fényesek és aranyfoltosak.
 • A japán babérsom erdei növény.
 • Ha nem metszed le, akkor a növény magasra nő, ami azt eredményezi, hogy támaszra lesz szükség.
 • A vadonban vagy kint ültetve a japán babérsom akár 3 méter magasra is megnőhet.

 

 

Aucuba Japonica Jellemzői: Áttekintés

 • A japán babérsom egy lassan növekvő erdei növény.
 • Beltéren termesztve gyakran metszeni kell, hogy megakadályozd a túlnövekedést.
 • A japán babérsom foltos babérsom néven is ismert.
 • A növény a legjobban szűrt fényben és hűvösebb szobahőmérsékleten nő.
 • A japán babérsom mérgező a macskák és a kutyák számára.
 • A japán babérsom számára a legjobb a szerves, jól vízelvezető cserépkeverék.
 • A japán babérsom akár 20 évig is élhet.
 • Az érett japán babérsomról ismert, hogy akár 5 méter magasra is megnőhet.
 • A japán babérsom árnyékos területeken virágzik, ahol nedves, egészséges föld található.

 

 

Aucuba-japonica
japán babérsom | forrás: https://www.gardenstylesanantonio.com/

A japán babérsom gondozása

Ha kezdő kertész vagy, a japán babérsom egy kiváló kezdőnövény, amelyet nagyon könnyű termeszteni és gondozni róla. Sok újonc küzd a házi növényekkel a szigorú öntözési és éghajlati követelmények miatt, de ennél a növénynél sokkal könnyebb a helyzet.

Ügyelj arra, hogy a növényt szerves virágföldbe helyezed. Fontos, hogy vízelvezető legyen, hogy megakadályozd a gyökérrothadást, de elég laza arra, hogy támogassa a megfelelő gyökérnövekedést.

A japán babérsom trágyázásának legjobb módja a havonta egyszer vízben oldódó műtrágya használata. A tenyészidőszakon kívül hathetente trágyázd meg a növényt gyengített, vízben oldódó szobanövény-műtrágyával.

A japán babérsom normál kerti földben vagy akár terméketlen talajban is nőhet, ami kiváló lehetőség azoknak a növénytulajdonosoknak, akik a meglévő földet szeretnék újjáéleszteni. Az felnőtt japán babérsom általában ellenáll a szárazságnak, bár a nedves föld fenntartása a legjobb az egészsége szempontjából.

Ha a japán babérsom levelei feketedni kezdenek, akkor nagy valószínűséggel gyökeres stresszben szenved. A túl sok víz stresszt okozhat a gyökereken, ami a levelekben nyilvánul meg. Bár ezt a növényt könnyű termeszteni és gondozni, fontos, hogy ne öntözzük vagy trágyázzuk túl.

Ritka esetekben a fekete levelek egy betegség jelei is lehetnek. A japán babérsom rendkívül ellenálló, és megfelelő gondozással akár 20 évig is élhet.

 

 

Az Aucuba Japonica öntözése

A japán babérsom könnyen öntözhető. A földnek mindig kissé nedvesnek kell maradnia, és a növekedési időszak alatt hetente egyszer ügyelj a növény öntözésére. Melegebb éghajlaton hetente kétszer vagy háromnaponta öntözheted a növényt, hogy megakadályozd a talaj kiszáradását.

A jól vízelvezető szerves föld a megfelelő mennyiségű nedvességet biztosítja a gyökerek számára anélkül, hogy túl nedves maradna.

A japán babérsomot hozzáadhatod beltéri kertedhez vagy akár teraszodhoz. Olyan cserepeket használj, amelyek alján rengeteg vízelvezető található, hogy megakadályozd a gyökérrothadást az állóvízből.

Az öntözés témájában a legjobb, ha ezt a növényt úgy öntözzük, hogy langyos vizet öntünk közvetlenül a földre. A levelek tetejének öntözése ösztönözheti a gombák növekedését, például a levélfoltot. A túl sok víz gyökérrothadáshoz és a növény halálához vezethet. A jól vízelvezető föld mellett győződj meg arról, hogy rengeteg vízelvezető lyuk van a cserép alján.

Egy érett japán babérsom akár házmagasságra is nőhet, és akár két évtizedig is élhet. A növények szeretik az egészséges földet és az árnyékos tereket, ezért fontold meg, hogy az otthonodnak a nap felé nem eső oldalára ülteted őket. A jól vízelvezető talajban a növény virágzik anélkül, hogy kiszáradna, de ügyelj arra, hogy elég gyakran öntözd, hogy a talaj enyhén nedves maradjon.

 

 

A japán babérsom szaporítása

A japán babérsom szaporítása egyszerű. Kezdd az érett növény kiválasztásával és a vágni kívánt szakasz kiválasztásával. Csinálj egy nagy vágást, majd távolítsd el a leveleket a szár alsó részéről. Helyezd a japán babérsom vágást friss szerves földbe, amelyet tőzegmohával és vermikulittal kevertél össze. A japán babérsom szaporításakor nem szabad leveleket ültetni a föld alá.

A japán babérsom nagyon jól növekszik, ezért a tavaszi szaporítást is fontolóra veheted a szokásos metszés során. Kövesd a fent felsorolt ​​lépéseket, csak győződj meg arról, hogy egészséges vágást végezel az új növény elindításához.

Aucuba japonica

Az Aucuba Japonica dugványait jól meg kell öntözni, el kell helyezni egy cserépbe, majd műanyag zacskóval kell lefedni. Ez üvegházszerű légkört teremt, amely támogatja az optimális növekedést és az erős gyökereket.

Az új japán babérsom vágásokat és növényeket ne tedd ki erős vagy közvetlen napfénynek. A párásítást azért javasoljuk, hogy a föld nedves maradjon, és a növény jól meg legyen öntözve éretlen állapotában.

Gyökereztető hormonokat is használhatsz, hogy lökést adj a japán babérsomnak, vagy önállóan ápolhatod a vágást, amíg biztonságosan meg nem gyökerezik az új talajban.

 

 

Következtetés

A japán babérsom egy nagyszerű szobanövény vagy akár kerti növény azok számára, akik még nem ismerik a személyes növényápolást. Ez egy lassan növekvő növény, amelyet közvetlen napfénytől védeni kell, de beltéren és kültéren is virágzik. Hetente egyszer vagy kétszer kell öntözni.

Ez a trópusi növény esztétikus, sötétzöld levelekkel rendelkezik, amelyeket vonzó aranyfoltok borítanak. Ha kreatív erdei növényt keresel otthonodba vagy kertedbe, akkor a japán babérsom nagyszerű választás.

Ha kisgyermekeid vagy háziállataid vannak, fontos gondoskodni arról, hogy ne nyeljék le ezt a növényt, mert mérgező. A legtöbb szobanövényhez hasonlóan koordinációs zavarokat, hányást, szédülést vagy rosszabbat is okozhat.

A japán babérsom általában ellenáll a kártevőknek, de mint a legtöbb szobanövény, néhány gyakori agresszor áldozatává válhat. A pajzstetveket, levéltetveket és viaszos pajzstetveket úgy lehet megfékezni, hogy katicabogarakat vezetsz be a növénybe, vagy időnként vízzel permetezed.

Ez a növény jól növekszik másokkal, és évente egyszer vagy kétszer kell metszeni.

A japán babérsom nőstény és hím növényeket is tartalmaz. Bár a legtöbb ember ezeket a növényeket a gyönyörű levelei miatt tartja, tavasszal apró lila virágokat termel. Ha a virágokat beporozzák, vörös bogyókat termelnek, amelyek egész télen a növényen maradnak.