Hunyor (Helleborus) gondozása és amit tunid kell róla – Teljes útmutató

A Helleborus egy nemzetség, amely körülbelül 20 virágos növényfajt tartalmaz, a termesztésben általában Hellebore, Hunyor néven ismert. Ezek a virágok Európa és Ázsia számos régiójában őshonosak, a legnagyobb fajkoncentráció Törökországban és a Kaukázusban található.

A naspolya nagyon könnyen termeszthető és gondozható, csak árnyékos helyre, megfelelő talajra és időnkénti öntözésre van szüksége a virágzáshoz. Ezek a növények világszerte igen népszerű dísznövények, nemcsak alacsony igényességük, hanem elsöprő szépségük miatt is.

A nárciszok rengeteg lenyűgöző fajta közül választhatunk. Néhány ezek közül: ‘Amber Gem’, ‘Amethyst Gem’, ‘Angel’s Glow’, ‘Anna’s Red’, ‘Berry Swirl’, ‘Cotton Candy’, ‘Ivory Prince’, ‘Penny’s Pink’, ‘HGC Jacob’, ‘Onyx Odyssey’, ‘Painted Doubles’ vagy ‘Rose Quartz’.

 

Botanikai név

Helleborus spp.

Közönséges név

Hellebore, böjti rózsa, karácsonyi rózsa, Hunyor

Növény típusa

Lágyszárú évelő

Érett méret

30-60 cm magas, hasonlóan elterjedt

Napnak való kitettség

Részárnyéktól a teljes árnyékig

Talajtípus

Gazdag, nedves talaj

A talaj pH-ja

7,0-8,0 (semleges vagy enyhén lúgos)

Virágzás ideje

Tavaszi

Virág színe

Fehér, rózsaszín, lila, sárga

Őshazai terület

Kaukázus, Törökország

Toxicitás

Mérgező kutyákra és macskákra

 

fehér hunyor az erdőben

A Hunyor -ról

 • A fent említett fajták mellett a Hellebores számos vonzó és egyedi hibriddel is rendelkezik. Ezek közé tartozik a ‘Candy Love’, a ‘Double Ellen White Spotted’, a ‘Harvington Double White’, a ‘HGC Pink Frost’, a ‘Party Dress Pink’ és a ‘Phoebe’.
 • A Helleborus ‘Walberton’s Rosemary’ és a ‘Blackthorn Group’ hibridjei a H. argutifolius, H. foetidus, H. lividus, H. niger fajokkal elnyerték a jól ismert Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit díjat.
 • A naspolya látványos kiegészítője a tömeges vagy alapozó ültetéseknek, az árnyékos szegélyeknek, az erdőkerteknek, a természetközeli területeknek, a fák vagy nagy cserjék alatt és a konténerekben. A legjobb vizuális hatás érdekében ezeket a virágokat csoportosan vagy talajtakaróként ültessük.
 • Néhány naspolyafaj kulturális jelentőséggel bír, és nagy szerepet játszik a folklórban. Egy régi keresztény legenda szerint a H. niger (karácsonyi rózsa) egy kislány könnyeiből hajtott ki a hóban, akinek nem volt ajándéka a betlehemi gyermeknek.
 • A görög mítoszokban nagyon gyakran szerepelnek a naspolyák. Például a püloszi Melampusz a Hellebore-t használta arra, hogy meggyógyítsa Argosz királyának lányait az őrületből, amelyet Dionüszosz idézett elő bennük.
 • A görög mitológia egy másik szakasza Héraklészt mutatja be, aki Héra által kiváltott őrületében megölte gyermekeit. Ezután az epizód után az őrület elmúlt, mivel a Hunyor növényekkel meggyógyult.
 • Számos Helleborus faj mérgező az emberekre és az állatokra egyaránt. Kíváncsi gyermeked vagy szőrös pajtásad biztonsága érdekében bölcs dolog olyan helyen termeszteni ezeket a virágokat, ahol szeretteid nem érhetik el őket.
 • A hellebórák számos növénykombinációban csodálatos kiegészítői lehetnek olyan szemet gyönyörködtető fajokkal együtt, mint a téli akonit, a ‘Ruby Giant’ krókusz, a ‘Thalia’ nárcisz, a korallharang, a hóvirág, a szibériai bogáncs, az óriás virrasztás, a hó dicsősége vagy a kutyafog ibolya.

 

 

Helleborus jellemzők

 • A naspolyafélék a Ranunculaceae családba tartoznak, amelyet általában varjúhajtás vagy boglárkafélék családjaként ismernek. Ebben a nagy családban több mint 2000 másik virágos növényfajjal osztoznak.
 • A Helleborus nemzetség növényei általában lágyszárúak vagy örökzöld évelők. Fajtól, fajtától és hibridtől függően 31-61 cm közötti magasságot érhetnek el, hasonló terjedelemmel.
 • A Hellebores lombja a faj azonosításának egyik legfontosabb jellemzője, mivel megjelenése nagyon sajátos. Apró, tenyeres vagy nyeles, mélyen metszett, zöld, rózsaszínű vagy barnás színű levelekből áll, amelyek hosszú, vastag, zöld vagy rózsaszínű szárakon nőnek.
 • Minden Hellebore-fajnak háromosztatú levelei vannak, amelyek osztott levélkéket tartalmaznak. A levelek kezdetben simák, majd idővel kissé bőrszerűvé válnak. A legtöbb példányon fogazott vagy fogazott szélűek.
 • Általánosságban elmondható, hogy a Hellebore a tél végétől késő tavaszig bármikor virágozhat. Ebben az időszakban számos egy-, két- vagy többnyári virágot hoznak, amelyek 6-8 hétig is eltarthatnak.
 • Virágaiknak sokféle formája és mérete van. Hasonlóképpen bőséges színpalettával rendelkeznek, amely a fehér, sárga, rózsaszín, piros, lila, zöld, fekete, valamint hipnotikus mintákat vagy színkeverékeket tartalmaz.
 • Amikor eljön a termésérés ideje, a Hellebore a virágaik közepén termések nőnek. A termések 10-20, ritkán 1-2 fekete, fényes maggal teli tüszők.

 

 

helleborus-orientalis

Hunyor gondozása

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Hunyor az egyik legnyugodtabb dísznövénytárs. Bár a környezeti és termesztési feltételek tekintetében vannak bizonyos különleges igényeik, elég egyszerű lesz megfelelni nekik.

És ha egyszer sikerül természetes élőhelyüket otthonodban szimulálni, ezek az aranyos évelők nagyon sokáig az oldaladon lesznek.

 

Fényigény

Ami a megvilágítást illeti, a Hellebores olyan helyen teljesít a legjobban, ahol részleges vagy teljes árnyékban van. Ezek a virágok némi tavaszi napfényt is elviselnek. Javasoljuk azonban, hogy fák vagy más magas növényfajok közelében neveld őket, amelyek idővel árnyékosabb körülményeket fognak biztosítanak számukra.

 

Hőmérséklet

A hőmérsékleti értékek, amelyeket ezek a növények elviselnek, általában fajonként eltérőek. A hűvösebb éghajlatú régiókban bölcs dolog megvédeni szeretett virágaid a kemény téli körülményektől, például a hideg szelektől.

 

Kártevői

Míg a legtöbb kártevő nem találja túl érdekesnek a hunyort, a levéltetvek esetében ez sajnos nem igaz. Egy esetleges fertőzés első szakaszában ezek a betolakodók nem befolyásolják a növények általános jólétét.

Ha azonban e virágok lombja egészségtelen részeket mutat, akkor lépned kell. Távolítsd el az összes érintett részt a növényeiről, és permetezd le őket kertészeti olajjal vagy súlyosabb esetekben megfelelő növényvédő szerrel.

Egyéb gyakori problémák, amelyek kibillenthetik a Hellebore-ok egyensúlyát az nem más, mint a gombás problémák, mint például a lisztharmat vagy a levélfoltosság. Ha bármilyen gyanús jelet észlelsz ezeken a növényeken, gombaölő szerekkel kezelheted őket, hogy megállítsd a jövőbeli terjedést.

 

 

Hellebore ültetése

Az optimális növekedés érdekében a Hellebore-okat tavasszal vagy ősszel ültesd el. Ha úgy tűnik, hogy virágai nagyon lassan nőnek, vagy nincsenek virágai, ne aggódj!

Egyes fajok jellemzően lassabban fejlődnek, mint mások, és előfordulhat, hogy két vagy több szezonra van szükségük ahhoz, hogy a virágzás jeleit mutassák.

 

Talajigény

Ami a talajt illeti, a Hellebore semleges vagy enyhén lúgos, 7,0 és 8,0 közötti pH-értékű szubsztrátumban érzi jól magát. Ha a kertednek talaja inkább a savanyú, akkor érdemes megfontolni némi mész hozzáadását a kívánt pH érték eléréséhez.

Hasonlóképpen, ezek a növények a legjobb eredményeket a szerves anyagokban gazdag, kiváló vízelvezetéssel rendelkező talajban mutatják.

Közvetlenül az ültetés idején a Hellebore-oknak szerves anyagokban gazdag trágyára, például komposztra vagy jól lebomlott trágyára van szükségük.

Add valamelyik terméket a talajba, majd tavasszal és kora ősszel egyszer rendszeresen trágyázd a növényeket. Ha elég gazdag talajban termeszted ezeket a virágokat, akkor végleg kihagyhatod a vegyszeres trágyázást.

 

 

Hellebores öntözése

Az egyetlen időszak, amikor a szokásosnál nagyobb figyelmet kell fordítanod a naspolyára, az ültetést követő első évben lesz. Ebben az időszakban mindig öntöznöd kell a virágokat, amikor a talaj száraznak tűnik.

Legyél viszont óvatos! Bár a fiatal növények szeretik, ha időnként van egy kis nedvesség, nem fogják értékelni, ha gyökerük vizes vagy nedves mindig.

Ha azonban egyszer már megtelepedett, a dolgok könnyebbé válnak a Hellebore öntözési rutinját illetően. Ezek a növények meglehetősen toleránsak lesznek a hosszabb ideig tartó szárazsággal szemben. Ez a különleges tulajdonságuk tökéletes társá teszi őket mindenki számára.

 

 

hunyor virág

Hunyor szaporítása

A leghatékonyabb módja annak, hogy több ilyen gyönyörű virágot hozz létre, az osztással történő szaporítás. Ez a különleges módszer nem igényel nagy erőfeszítést, és nem igényel semmilyen tapasztalatot a kertészkedés világában.

A H. argutifolius és a H. foetidus fajok azonban nem reagálnak jól az osztásra, ezért érdemes elkerülni, hogy ilyen stressznek tegyük ki őket.

Először is, kora tavasszal ásd ki az egész Hellebore-t a termesztőközegből, majd távolítsd el a gyökerekről a felesleges földet. Ez a lépés segít észrevenni a rügyeket, amelyek általában a növény koronáján nőnek.

Oszd szét a növényeid gyökereit úgy, hogy minden egyes részhez legalább két rügy kapcsolódjon. Ezt a folyamatot követően a Hellebores osztalékokat abszolút bárhová átültetheted

Ha a fent említett két Hellebore fajta valamelyikével rendelkezel, jobb, ha magról szaporítod őket. Hasonlóképpen használhatod ezt a módszert a hibrid példányok esetében is, de előfordulhat, hogy azok nem az anyanövényekhez hasonló magokat hoznak.

Általában a hibrid magok olyan növényeket hoznak létre, amelyek inkább az egyik szülőfajra hasonlítanak, nem pedig magukra a hibridekre. A garantált eredmény érdekében javasoljuk, hogy oszd el őket.

A Hellebore fajok magjai nem maradnak sokáig életképesek, ezért új növényeket csak friss magvakkal érdemes indítani. A magokat friss virágfölddel töltött edényekbe ültesd, és egész nyáron tartsd a szabadban, árnyékos, meleg helyen. Ha folyamatosan nedvesen tartod a földjüket, a magok ősszel vagy a következő tavasszal megfelelően kicsíráznak.

 

 

Összefoglalva

Most, hogy már jobban megismerted a Hellebores-t, itt az ideje, hogy egy vagy több ilyen szépséggel bővítsd gyűjteményét! És amikor ennyi mesés lehetőség közül választhatsz, nyilván annak eldöntése, hogy melyik típus illik legjobban a kültéri területedhez, a legnehezebb feladat. De ha egyszer már meghoztad választásod, nem fogod megbánni a döntésed!

 

 

Gyakran Ismételt Kérdések a Hunyor (Helleborus) Növényről

Mik az általános tulajdonságai a hunyor (helleborus) növények?

A hunyor (Helleborus) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó évelő növény, amelynek több mint 20 faja létezik. Általában virágzó dísznövényként ismert, mivel télen és kora tavasszal virágzik, így színt visz a kertbe a hideg hónapokban.

 

Milyen talajt és környezetet igényel a hunyor?

A hunyor jól fejlődik humuszban gazdag, jól vízelvezető, meszes talajban. Az ideális pH-érték 6,0 és 7,5 között van. A növény részleges árnyékot kedvel, de a virágzási időszakban néhány órányi napfényre van szüksége.

 

Milyen öntözési igényei vannak a hunyornak?

A hunyor mérsékelt öntözést igényel, és a talaj nedvességét érdemes egyenletesen tartani. Ügyeljen arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, mert a növény gyökerei rothadásnak indulhatnak.

 

Hogyan lehet a hunyort szaporítani?

A hunyort leggyakrabban magvetéssel vagy osztással szaporítják. A magokat tavasszal, a hűvös időszakban kell elvetni. Az osztás során a növényt először ki kell ásni, majd a rizómákat óvatosan különválasztani egymástól és újra elültetni.

 

Milyen betegségek és kártevők támadhatják meg a hunyort?

A hunyorra leginkább a lisztharmat, a rozsdagomba és a levéltetvek jelentenek veszélyt. Megelőzésre érdemes gondoskodni a megfelelő légáramlásról, és az öntözés során ne öntözze a leveleket. Ha a betegség vagy kártevő jelenléte már észrevehető, akkor vegyszeres kezelésre lehet szükség.

 

Mikor és hogyan kell metszeni a hunyort?

A hunyor metszését tavasszal, a virágzás után érdemes elvégezni. Távolítsa el az elszáradt, sérült vagy beteg leveleket és virágokat, hogy elősegítse az új hajtások növekedését és a növény egészségét. A metszés során vágja vissza a hajtásokat a rizómához közel, de ne sértsen meg olyan új hajtásokat, amelyek még fejlődésben vannak.

 

Milyen tápanyagokra van szüksége a hunyornak?

A hunyor számára fontos a megfelelő tápanyag-ellátás. Tavasszal és nyár elején adjon a növénynek érett komposztot vagy szerves trágyát, amely lassan szabadítja fel a tápanyagokat. Ezenkívül évente egyszer alkalmazzon ásványi anyagokban gazdag, kiegyensúlyozott műtrágyát is.

 

Mennyi idő alatt nő meg a hunyor?

A hunyor növekedése viszonylag lassú, és a növény teljes fejlődése több évig is eltarthat. Általában 3-4 év alatt érik el a virágzásra kész állapotot. A hunyor élettartama hosszú, akár 20-30 évig is elélhet, ha megfelelő körülmények között gondozzák.

 

Milyen távolságra kell ültetni a hunyort egymástól?

A hunyor ültetési távolságának meghatározása a fajtától függ. Általában a kisebb fajták között 30-45 cm, míg a nagyobb fajták között 60-75 cm távolságot kell hagyni. Fontos, hogy elegendő helyet biztosítson a növények között a megfelelő légáramláshoz és a növekedéshez.

 

Lehet-e a hunyort cserépben tartani?

Igen, a hunyor alkalmas cserépben történő nevelésre is. Ügyeljen arra, hogy a cserép mérete megfelelő legyen a növény növekedéséhez, és rendelkezzen jó vízelvezetéssel. A cserépben tartott hunyor gondozása hasonló a szabadföldön nevelt növényekéhez, de ügyeljen arra, hogy a talaj nedvességét és a tápanyag-ellátást rendszeresen ellenőrizze.

 

 

Források:

 1. “Hellebore.” ASPCA, https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/hellebore
 2. “Hellebore (Helleborus)-Aphid.” Pacific Northwest Pest Management Handbooks, 11 Apr. 2017, http://pnwhandbooks.dev.extension.oregonstate.edu/insect/hort/landscape/hosts-pests-landscape-plants/hellebore-helleborus-aphid
 3. “Helleborus-Black Death.” Pacific Northwest Pest Management Handbooks, http://pnwhandbooks.stage.extension.oregonstate.edu/node/2863/print
 4. Dillion, Debbie, and Elisabeth Purser. “Hellebores.” Ncsu.Edu, 13 Dec. 2021, https://union.ces.ncsu.edu/2021/12/hellebores-an-easy-care-evergreen-ground-cover/