Hogyan kezdjem el a Fűszernövény kert kialakítását, tervezését – Itt van minden amit tudnod kell

Szeretsz fűszernövényeket használni főzéskor? Nem lenne nagyszerű, ha minden nap friss fűszernövények állnának rendelkezésedre az ételeidhez? Ezt mind megvalósíthatod egy fűszerkert elindításával, nem is olyan nagy kihívás, mint gondolnád, és akár a konyhai ablakpárkányodon is létrehozhatsz egyet!

A fűszernövények ételbe szórása fokozza azok ízét, és egy otthoni fűszerkert segítségével akár kedvenc fűszernövényeidet is növesztheted. Egy fűszernövénykert termesztése a zöldségágyás aromáját is fokozza, és sok közülük védelmet nyújt a kert számára, mivel távol tartja a kártevőket és az bogarakat a termés többi részétől.

A fűszereknek kulináris és gyógyászati felhasználási lehetőségeik is vannak, és minden otthonban szükség van egy fűszernövénykertre, hogy növelje az ételek tápértékét. Ebben a cikkben mindent feltárunk, amit egy saját fűszernövénykert termesztéséről tudnod kell.

Megnézzük a különböző ültetési és termesztési módszereket, a szabadtéri kert indításától a konyhapolcodon vagy ablakpárkányodon történő termesztésig. Kialakíthatod a kertedet telepített palántákkal, vagy termeszthetsz közvetlenül magról; a választás a tiéd.

Több tucatnyi fűszernövényfajta létezik, és a legnagyobb kihívás amivel a kert beindításakor szembenézhetsz, az hogy eldöntsd, hogy melyik kedvenceddel kezded az ültetést. Merüljünk el hát máris az otthoni fűszerkert termesztésében.

 

 

Fűszenövénykert készítése – Melyek az optimális termesztési feltételek?

Mielőtt elkezdenéd a fűszernövények kiválasztását és ültetését, találnod kell egy megfelelő helyet az ültetéshez. Íme a legjobb eredményekhez szükséges termesztési feltételek az új projektedhez.

 

Napfény

A legtöbb fűszernövényfajta teljes napfényben való ültetést és termesztést igényel. A reggeli fényt kedvelik, délután árnyékos körülmények között. Javasoljuk, hogy olyan helyre ültesd, ahol naponta legalább nyolc órányi napfényt kapnak.

Fontos figyelembe venni a napfény változását az évszak előrehaladtával. Ha a fűszernövényeket a kertbe ülteted, ellenőrizned kell, hogy az ültetési hely nem veszít-e a fényből a vegetációs időszak előrehaladtával.

fűszernövénykert készítése

Könnyű félreértelmezni a nap mozgását, és nem szeretnéd, ha a szezon elején olyan helyre ültetné a növényeidet, amely a szezon elején napfényt kap, de a későbbi hónapokban árnyékos lesz. Mindenképpen tartsd ezt szem előtt, amikor kiválasztod az ültetési helyet.

A délutáni árnyék egy másik lényeges követelmény, mivel a növényeknek szükségük van arra, hogy regenerálódjanak a reggeli és déli erős napsütésből. Sok fűszernövényfajta, például a citromfű, a babérlevél, a petrezselyem és a menta kedveli a délutáni árnyékot, és sok más fűszernövénynél árnyékosabb termesztési körülményeket is elviselnek.

A megfelelő fűszernövények kiválasztása a kulináris igényeid és a termesztési körülményeknek megfelelően történik.

 

Talaj

A növényeknek napra, levegőre, vízre és talajra van szükségük a virágzáshoz.

A fűszernövények szeretik a tápanyagban gazdag talajt, amely kiváló vízelvezetést biztosít a gyökerek számára. Győződj meg arról, hogy a talaj jól vízelvezetésű, különben a gyökerek el fognak ázni. A föld elázása pedig végül a növények gyökérrothadásához vezet, ami tönkreteszi a termést.

Ha kerti talajod agyagos, vagy nem biztosít jó vízelvezetést, fontold meg a magaságyásba vagy cserépbe való ültetést. Az ilyen közegek vízelvezetésének javítása érdekében javasoljuk, hogy helyezz egy réteg gránitkövet az emelt ágyás vagy cserép aljára.

Használj könnyű, agyagos talajt, amely lehetővé teszi az optimális légáramlást és vízelvezetést a gyökerek körül. A fűszernövények a 6,0 és 7,0 közötti pH-értékű talajban szeretnek növekedni; a talajnak enyhén savasnak kell lennie, de nem túlságosan, mivel az gátolja a növekedést és korlátozza a fűszernövénykert terméspotenciálját.

Ha cserépbe ültetsz, javasoljuk, hogy jó minőségű virágkeveréket vásárolj a faiskolában. Ezek a virágföldkeverékek elegendő tápanyagot tartalmaznak ahhoz, hogy a fűszerkerted növekedését fenntartsák, anélkül, hogy a vegetációs időszak alatt további módosításokat és műtrágyákat kellene adni a talajhoz.

 

A Fűszernövénykert Öntözése

Egyes fűszerek több vizet igényelnek, mint mások. Ezért jó ötlet, ha minden egyes fűszernövényfajtát külön cserépbe vagy a veteményeskertben külön ágyásban termesztünk. A bazsalikom például nagyivó, és több vizet igényel, mint a legtöbb más fűszernövényfajta.

Ha szárazabb területeken ültetsz, fontold meg az olyan fajtákat, mint a zsálya, amelyeknek kisebb a vízigényük a vegetációs időszak alatt. A zsálya fantasztikus fűszernövény a xeriscaping projektekhez is.

Az öntözések között hagyd, hogy a talaj kissé kiszáradjon. A tökéletes talajviszonyok ellenőrzéséhez a talaj felső részének száraznak kell lennie, de nedves talajt kell érezned, ha az ujjadat körülbelül fél hüvelyk mélyen a termesztőközegbe dugod. Szükség szerint öntözd, de ne feledd, hogy ne öntözd túl a fűszerkertedet.

 

 

Fűszernövénykert kialakítása

A fűszernövénykerted termesztésének számos módja lehet, és ez a fejezet mindegyiket bemutatja. Válaszd ki a kertednek, az éghajlatodnak és a termesztési körülményeknek megfelelő módszert a legjobb eredmény elérése érdekében.

 

Tájképi Ültetés

Ha a fűszernövényeket a zöldségeskertben termeszted, használhatod őket a többi termény kísérőnövényeiként. Sok fűszernövényfajta, például a rozmaring, elűzi a kártevőket a többi növényről.

A zöldségágyásba vagy egy külön erre a célra kialakított szabadtéri helyre való ültetéssel akár a legnagyobb terméshozamot is elérheted.

Ültetéskor kövesd a palánták elhelyezésére vonatkozó, az adott fűszernövényfajtának megfelelő iránymutatókat. A fűszernövények alapozó ültetvényként is szolgálnak, így a többi gyümölcsöt és zöldséget a fűszernövények köré tervezheted.

Gondoskodnod kell azonban arról, hogy a talajban megfelelő napfény és talajviszonyok uralkodjanak. Ha agyagos talajba ültetsz, az rossz vízfelvételt, kevesebb légáramlást és kisebb fűszernövényeket eredményez.

Előfordulhat, hogy egyes fajták meg sem fognak tudni majd telepedni a talajban, ha az agyagtartalma magas.

 

Magaságyás

magaságyás

A magaságyás kiváló lehetőség a fűszernövények szabadtéri termesztésére. Kiválaszthatod az udvar bármelyik, megfelelő napfényviszonyokkal rendelkező területét, és felállíthatod a fűszernövénykertedet.

A magaságyások alakja és mérete változó, de mind ugyanazt a célt szolgálják. A magaságyás lehetővé teszi a kertészek számára, hogy a fűszernövények számára ideális talaj- és vízelvezetési körülményeket teremtsenek, biztosítva számukra a virágzást. A magaságyások emellett jobb légáramlást tesznek lehetővé a fűszernövények gyökerei körül, javítva a növekedési ütemet és a terméshozamot a vegetációs időszak alatt.

A magaságyások könnyen elkészíthetők és költséghatékonyak is. A magaságyásokat régi raklapokból vagy más forrásokból származó, újrahasznosított fából is összeállíthatod.

Ennél a kertészeti módszernél a legnagyobb költséget a talaj jelenti. Tegyük fel, hogy egy kis ágyást ültetsz; ez valamennyire pénzügyileg megoldható. A nagyobb ágyások azonban, amelyek több talajt igényelnek, egyes kertészek számára költségessé tehetik a folyamatot.

 

Ültetők

Az ültetőedények megvalósítható megoldást jelentenek a fűszernövénykert termesztésére. Az előre elkészített ültetőedények esetében több száz lehetőség közül választhatsz, és többféle kivitelben kaphatók, olyan színekkel és mintákkal, amelyek illeszkednek az otthonod vagy a kerted külső dekorációjához.

Az ültetőedények egyszerű telepíthetőséget kínálnak számodra bárhol az udvaron, és a vegetációs időszak alatt áthelyezheted őket, hogy a napfényes órákat a lehető legjobban kihasználhassa.

Lehetőséged van arra is, hogy az ültetőket télen behozd a beltérbe, így a fűszerkertet mesterséges fények mellett, beltérben is termesztheted.

 

Ablakládák

Az ablakláda egy másik életképes választás az új fűszerkert számára, és remek lehetőség lakásokban és a kisebb, hátsó udvarral nem rendelkező otthonokban. Az ablakláda az ablakpárkányon helyezkedik vagy lóg, és ugyanazokat az előnyöket kínálja, mint egy ültető.

Az ablakládák különböző mintákban, színekben és stílusokban kaphatók, és rengeteg lehetőség van arra, hogy illeszkedjenek otthonod külső dekorációjához.

Azonban gyorsabban kiszáradnak, mint az ültetők, és csak korlátozott ültetési hely áll rendelkezésére néhány fűszernövényfajta számára.

 

Cserepek

A cserepek egy másik lehetőséget is kínálnak egy kis fűszerkert kialakításához. Ültethetsz három vagy négy cserepet kedvenc fűszernövényfajtáddal, és nyugodtan hagyhatod őket növekedni. A cserepek beltéri termesztésre is alkalmasak, és a konyhai ablakpárkányodon is tarthatod őket.

A cserepekben való termesztés remek lehetőség lakásokban és más kis lakóterekben, ahol nem áll rendelkezésre ablakláda vagy terasz az ültető számára.

A terrakotta cserepek nagyszerű választásnak bizonyulnak; sok levegőt biztosítanak a gyökerek számára, és vonzó felületükkel remekül mutatnak az ablakpárkányon vagy a teraszon.

 

Magról vagy palántáról jobb termeszteni?

Sokféle fűszernövényfajtát lehet magról indítani, bármilyen gond nélkül. A magokat beltérben is el lehet indítani, majd a növények megeredése után a szabadba költöztetni.

A magról való termesztés költséghatékonyabb, mint a palánták vásárlása. A palántákkal azonban gyorsabb az indulás, és kisebb az esélye annak, hogy a növények a növekedés kezdeti szakaszában elpusztuljanak.

A palántanevelés jobb választás a tapasztalatlan kertészek számára, mivel a legtöbb probléma a fűszernövényekkel a magról a palántává való növekedési szakaszban jelentkezik. Ha a növények már megvetették magukat, sokkal könnyebb a gondozásuk.

A helyi faiskolád palánták hatalmas választékával kell rendelkeznie, amelyeket azonnal kiültethetsz a kertbe.