Csillagfürt jelentése és szimbolikája

A csillagfürt a virágos hüvelyesek egyik fajtája, amely a világ minden táján termeszthető. A csillagfürtök magas, többféle színű tornyokként nőnek, és több száz változatuk létezik, amelyeket a kertben vagy a hátsó udvarban is megtalálhatsz.

Valószínűleg már számtalanszor láttad őket, de elgondolkodtál már a mély jelentésükön és szimbolikájukon?

 

 

Mit jelent a lupinus?

A helyi kertészeti áruházban több tucatféle csillagfürtöt találhatsz, amelyek többségét George Russell kertészmérnök alkotta meg. Russel az 1900-as évek elején kezdte el a csillagfürtök nemesítését és különböző színű fajták létrehozását. Hibridjei színes és sűrű virágos szárú növényeket is létrehoztak.

A csillagfürtök egyik legelterjedtebb fajtája a bluebonnet. Texas állam virága nem is virág, hanem csillagfürt. A texasi kék csillagfürtöt bluebonnetnek (kéksapkásnak) nevezték el, amikor a texasi törvényhozók állami virágnak nevezték meg.

Az arany csillagfürt az egyik legszebb csillagfürtfajta, és minden olyan régióban termeszthető, ahol elegendő napfény éri. A gyönyörű sárga virágok foltjai akár három láb magasra is megnőhetnek, és bármely kertben lenyűgözően mutatnak.

A csillagfürt virág latin neve (lupinus) nagyon hasonlít a lupus szóra, amely a farkast jelenti. A csillagfürt nevének története az európaiakig nyúlik vissza, akik először kerültek kapcsolatba vele.

Látták, hogy a csillagfürt nagyon rossz talajon nő, és nem volt körülötte más növény. Mivel ezeken a területeken egyedül éltek, az európaiak úgy gondolták, hogy a csillagfürtök tápanyagot lopnak a talajból.

A virágot a farkas szóról lupinus-nak nevezték el, a növényt a tolvaj állathoz hasonlították. A modern kertészek persze rájöttek, hogy a csillagfürtök nem elvesznek a talajból, hanem hozzáadnak. A csillagfürtök nitrogént vesznek fel a levegőből, majd azt leküldik a talajba, termékenyebbé téve a földet.

 

 

Mit szimbolizálnak a csillagfürtök?

A farkasokkal és a holddal kapcsolatos szimbolikáján kívül a csillagfürtöt gyakran használják a falánkság (vagy az általános életéhség) és a csodálat szimbolizálására is.

Ezen felül a csillagfürt a boldogságot is szimbolizálhatja. Ezek a virágok a pozitív kilátásokat és az új lehetőségeket is szimbolizálják. Ezek a jelentések a virág minden színére, beleértve a kéket és a lilát is, egységesek.

 

 

Mi a kulturális jelentősége a csillagfürtnek?

A csillagfürtök nem csak gyönyörű virágok, de egyes kultúrákban táplálékforrásként is tekintenek rájuk. A különböző magokat több mint 6000 éve használják az Andokban és a Földközi-tenger térségében. Bár nem olyan népszerűek, mint más hüvelyesek, például a szójabab vagy a borsó, különböző amerikai őslakosok használták őket.

Mivel a magok tele vannak nitrogén-alkaloidokkal, ezért meleg vízben kellett őket beáztatni, majd megfőzni vagy megpirítani. A csillagfürtöt még most, a 20. században is gyakran használják élelmiszerként. A magokat felhasználhatjuk arra, hogy ízt és textúrát adjunk édes és sós ételeknek egyes esetekben pedig egyszerűen sós lében áztatjuk és egészben fogyasztjuk.

Míg egyes csillagfürtfajták károsak az állatokra, más fajták jó fehérjeforrások lehetnek a haszonállatok számára. Az olyan haszonállatok, mint a szarvasmarhák, juhok és lovak táplálkozhatnak a hüvelyesekkel, amelyek tele vannak energiával és fehérjével.

 

lupinus
Csillagfürt virágok a mezőn

A vadon termő csillagfürtökön való legeltetésük kiváló módja lehet az állatok etetésének és a csillagfürt-populáció kordában tartásának.

A csillagfürtök több fehérjét is tartalmaznak, mint a hagyományos gabonafélék és takarmányok, így jó választás a gazdák számára. Vannak azonban mérgező csillagfürt-fajok, amelyeket el kell kerülni, különösen azokat, amelyek természetes módon, vadon nőnek.

Az amerikai őslakosok voltak az elsők, akik a csillagfürt leveleit gyógyászati célokra használták. A csillagfürt leveleiből hideg teát főztek a hányinger és a belső vérzés kezelésére. A növény hashajtóként és gyulladáscsökkentőként is használható. Borogatás is készíthető belőle kelések, ízületi fájdalmak és gyulladások kezelésére.

Arra sincs elegendő bizonyíték, hogy az elkészített csillagfürt szájon át történő szedése a tejfehérje alternatívájaként segíthet a magas koleszterinszint kezelésében. A csillagfürtöknek számos más egészségügyi előnye is van a szájon át történő szedésük esetén, de ezek további kutatást igényelnek.

A csillagfürt gyógyszerként való felhasználása csak képzett orvos felügyelete mellett történhet, mivel a növény mérgező lehet, ha nem megfelelően készítik el. A leggyakoribb mellékhatások még az elkészített csillagfürt esetében is a gyomorproblémák és az allergiás reakciók lehetnek. A gyógyászati célú csillagfürtökből azonban eltávolítják a keserű méreganyagokat, mielőtt gyógyszerként felírnák őket.

 

Mi a csillagfürt tetoválás szimbolikája?

A csillagfürtöket gyakran használják tetoválásokon a farkasokkal együtt. Ha önmagukban használják őket, akkor is szimbolizálhatják a falánkságot vagy a csodálatot. Néha a csillagfürtöt tetoválásként használják, hogy megmutassák a hajlandóságot egy nehéz helyzet leküzdésére vagy a traumából való felépülésre, mivel új lehetőségeket szimbolizálnak.

 

 

Mikor adjunk valakinek csillagfürtöt?

A csillagfürtöket nagyon könnyű termeszteni, és a hibridtől függően még a legzordabb éghajlaton is jól fejlődnek. Még egy kezdő kertész is ültethet egyet, és tavasz kezdetére kivirágozhat. Attól függően, hogy milyen típust választ, gyönyörű, színes kiegészítője lehet a kertjének – ráadásul olyan, amely tele van jelentéssel. Ez a virág levágva tökéletes ajándék bármilyen alkalomra.