Bunkóliliom fajták – 7 fajta amit otthon is termeszthetsz

A bunkóliliom egy gyönyörű trópusi örökzöld, amely igazán csodálatos szobanövényt alkot. Ennek a növénynek számos hihetetlen fajtája létezik, és egészen megdöbbentő a színek és a levelek sokfélesége, amelyet a kertészek ki tudtak fejleszteni.

Ez a cikk 7 nagyon különböző bunkóliliom fajtát mutat be, amelyeket otthonodban is termeszthetsz. Tehát találkozzunk a növényvilág csillagaival.

A bunkóliliomok Ausztrália, Ázsia és a csendes-óceáni szigetek trópusi területeiről származnak. Ezek a növények közepes és nagy szobanövények, amelyeket könnyű gondozni. Alapvető követelményeik a következők:

  • Erős közvetett fény vagy közvetlen napfény
  • Nedves talaj
  • Párás környezet

Részletesebb információkért feltétlenül olvasd el ezt a cikket, amely felvázol mindent, amit tudnod kell e különleges növények gondozásáról és termesztéséről.

 

 

Bunkóliliom fajták

„Florida”

Cordyline fruticosa Florida

A bunkóliliom „Florida” fajtája drámai megjelenésű, széles levelű lombozatú növény. Ennek a formának sötétvörös és zöld levelei vannak, amelyek általános bordó árnyalatot vesznek fel. Sok más bunkóliliom növényválogatáshoz hasonlóan a fiatal növekedés színe jelentősen eltér, és ebben az esetben a rózsaszíntől a vörösig terjed.

 

„Black Mystique”

Black Mystique
forrás: https://alohatropicals.com/

Ennek a fajtának a lila lombozata olyan sötét, hogy a növény szinte feketének tűnik. A levelek színe azonban az életkor függvényében nagyon változó.

Az aktívan növekvő „Black Mystique” növényen a növény tetején lévő új növekedés élénkzöld lehet. A szín fokozatosan változik a réz és lila tónusú leveleken keresztül, amelyek az alsó szinteken szinte fekete növekedésbe olvadnak. A hatás valóban nagyon feltűnő.

 

„Rubra”

Ez a függőleges bunkóliliom általánosan vörös színű. Az érett levelek a penge közepe mentén vöröses-zöldek lehetnek, a széleken tiszta vörössel egyesülve. A növények tetején lévő fiatal növekedés gyakran élénk, sokkoló rózsaszín színű, amely határozottan vonzza a tekintetet.

 

„Morning Sunshine”

morning sunshine

A „Morning Sunshine” új növekedését a narancssárga, rózsaszín és zöld káprázatos árnyalatai jelzik, amelyek a meleg hajnali napfényre emlékeztetnek. Érettedés után a lombozat tömör zöld árnyalatúvá válik.

 

„Candy Cane”

A „Candy Cane” az egyik legszembetűnőbb növény. Ennek a formának a lombozata három színből áll, nevezetesen fehér, piros és zöld. Fiatal levelei fehérek, szegélyük piros, ezért olyan találó ennek a fajtának a neve.

Ahogy a levelek érnek, zöld központok alakulnak ki, a fehér és piros csíkok pedig a szélek felé tolódnak. Ezeket a növényeket védeni kell az erős közvetlen délutáni napfénytől.

 

„Miss Andrea”

Miss Andrea

A listánk előző fajtájához hasonlóan a népszerű ti növénynek ez a kompakt formája is sokszínű lombozattal rendelkezik. A „Miss Andrea” azonban kicsit kevésbé élénk, de még mindig gyönyörű festett megjelenésű.

Ennek a formának a levelei krémes, zöld, lila és szürke árnyalatúak, ami gyönyörű cserepes példányt eredményez. Ez a forma köztudottan lassabb növekedésű, mint más szelekciók, és nem nő olyan magasra.

 

„Soledad Purple”

Ez a népszerű forma fényes, élénkzöld levelekkel rendelkezik. Fiatalon a levelek lila árnyalatúak.

Ez egy könnyen termeszthető fajta, amely viszonylag szívós, és jól használható kültéri és beltéri ültetésre egyaránt. A „Soledad Purple” lenyűgöző virágzatot hoz létre gyönyörű, sötétlila virágokból.

 

 

Következtetés

A sok gyönyörű lombszínnek köszönhetően biztosan van olyan növény, amely mindenki ízlésének megfelel. Hosszú életűek és könnyen gondozhatók, csak rendszeres öntözésre és meglehetősen nedves környezetre van szükségük. Ha van egy világos hely az otthonodban, és új szobanövényt keresel, miért ne választanál e nagyszerű fajtákból?