Bugatölcsér (Penstemon) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Bugatölcsér egy nagy nemzetség a Plantaginaceae családban, amely mintegy 250 virágos növényfajt tartalmaz. Az e nemzetségbe tartozó, furcsa külsejű, gyönyörű és színes virágokkal rendelkező növényeket általában bugatölcsérnek nevezik. Lombhullató vagy félig örökzöld évelők, amelyek Észak-Amerika számos régiójában őshonosan nőnek.

A bugatölcsérek szemet gyönyörködtető dísznövények, amelyek élénk színfoltot adhatnak bármely kertnek vagy otthonnak. A bugatölcsérek fajtól függően számos sajátossággal járhatnak együtt, mint például sokféleségük, termesztési körülményeik, méretük, lombozatuk, virágzási időszakuk és virágszíneik.

E virágzó növények legnépszerűbb fajtái közé tartozik a közönséges bugatölcsér, a „fekete torony” bugatölcsér, az „elektromos kék” bugatölcsér, a tű bugatölcsér és a ‘Husker ed’ bugatölcsér.

 

Botanikai név Penstemon
Közönséges név Bugatölcsér
Növény típusa Évelő lágyszárú
Érett méret 15 – 250 cm magas és 20-50 cm széles
Napsütés Teljes napfény
Talajtípus Jó vízelvezetésű
Talaj pH-értéke 5,8-6,2
Virágzás ideje Tavasz, kora nyár
Virág színe Lila, kék, narancssárga, piros, sárga, rózsaszín, fehér
Őshonos terület Észak-Amerika

 

lila bugatölcsér
bugatölcsér

A bugatölcsér növényről

 • Míg a legtöbb bugatölcsér növény lágyszárú évelő, néhány hibrid faj kevésbé szívós és jobban alkalmas egynyári növényként való termesztésre.
 • Egyes bugatölcsér fajok és fajták elnyerték a Royal Horticultural Society rangos Award of Garden Merit díját.
 • Széles színválasztékuknak köszönhetően a bugatölcsér növények kiváló társai lehetnek más virágos növényfajoknak, például a nősziromnak, a bárányfülnek és a macskamentának.
 • Észak-Amerikában a kertészek gyakran használják a bugatölcsérek különböző dekorációkban, beleértve a xeriscape tájépítést is. A kisebb fajokat azonban könnyedén termesztheti imádnivaló cserepekben, amelyek illeszkednek a belső dekorációhoz.
 • Virágaik nagy mennyiségű nektárt termelnek, amelyek rendkívül vonzóak számos beporzó faj számára. A méhek, a pillangók és a kolibrik érdeklődését is felkeltik.
 • Számos bugatölcsér fajt a múltban az amerikai őslakosok nagyra értékeltek. Gyakran használták őket kulináris, gyógyászati és kulturális célokra, mint például teának való italok, fogfájás vagy kígyómarás ellenszerek, vagy kék festék a cipők és ruhák festésére.
 • Ezek a virágos növények szeretik a sok fényt és a meleget, de a világos árnyékot és a hűvösebb hőmérsékletet is elviselik. Legjobban teljes napfényben virágzó helyeken virágoznak.
 • A bugatölcsérek a tápanyagban szegény, agyagos, termékeny és jó vízelvezetésű talajokon is jól fejlődnek. Évente csak egyszer van szükségük műtrágyára a növekedésük fokozásához.

 

 

A Penstemon tulajdonságai: Áttekintés

 • Bár elterjedési területükön belül nem túl gyakori, általában megtalálhatók különböző élőhelyeken, amelyek a nyílt sivatagoktól a nedves erdőkön át egészen az alpesi zónáig terjednek.
 • A bugatölcsérek sokféleségükben és méretükben is széles skálán mozognak. A fajtól függően a magasságuk 15 cm-től 2,4 m-ig, a szélességük pedig 20-51 cm között lehet.
 • E növények lombja is változatos, különböző formájú, méretű és színű. A fényes levelek egymással szemben nőnek, és a zöld, a kékesszürke vagy a bordó számos árnyalatában jelennek meg.
 • Virágzási időszakuk fajonként eltérő. A bugatölcsér növények általában tavasszal vagy nyáron virágoznak, de egyes fajok akár ősszel is hozhatnak virágokat.
 • A nemzetség legérdekesebb és legegyedibb jellemzője a kiemelkedő terméketlen porzó, az úgynevezett sztaminódium. Sokféle formában jelenhet meg, de a leggyakoribb típus egy hosszú és egyenes szál, amely a virágszirom szájáig ér.
 • Egyes fajok sztaminódiumai rendkívül hosszúak és szőrösek lehetnek. Ennek a sajátos tulajdonságnak köszönhetően a virágok összességében úgy néznek ki, mint egy nyitott száj, bolyhos nyelvvel. Ez volt a fő ihletője a köznapi nevüknek, a bugatölcsérnek.
 • Ami a bugatölcsér minden elismerését kiváltja, az a sajátos, de lenyűgöző virágaik. Ezek fényes, cső alakú, valahogy két ajkú, és nagyon nektárban bővelkedő virágok, amelyek hosszú tornyokban nőnek.
 • Virágaik gazdag színpalettáról választhatjuk ki stílusukat. A fehér, a sárga, a narancs, a piros, a rózsaszín, a lila és a kék szép árnyalatai lehetnek.

 

 

Penstemon

Bugatölcsér gondozása

A bugatölcsért az teszi igazán nagyszerű szobai dísznövénnyé, hogy a kertészek szerint nagyon könnyen termeszthető és gondozható. Ezek a növények szívós évelők, amelyek a legintenzívebb termesztési körülmények között is ellenállnak.

De természetes, hogy csak a legjobbat akarjuk a csemetéinknek, ezért most megtanítjuk, hogyan kényeztessük őket különösebb erőfeszítés nélkül!

 

Fényigény

A bugatölcsér növények akkor fejlődnek a legjobban, ha teljes napfénynek vannak kitéve. Az optimális virágzás érdekében ezeket a növényeket olyan helyre kell helyeznie, ahol legalább hat órán át világos és közvetlen fényt kapnak.

Ha megfelelő fényviszonyokat biztosít számukra, a bugatölcsér gyönyörű virágokkal fogja meghálálni. Megvédi őket az olyan fertőzésektől is, mint a lisztharmat.

 

Hőmérséklet

A bugatölcsér lehetnek prérin termő vagy alpesi fajok, amelyek a hőmérséklet széles skáláját elviselik. Az alpesi fajok népszerűek fagytűrő természetüknek köszönhetően. Így jobban megfelelnek neked, ha olyan régióban élsz, ahol hűvösebb a hőmérséklet vagy kemény a tél.

Ahhoz azonban, hogy egészséges növekedést és szórványos virágzást mutassanak, növényei a kissé melegebb, 16-21 °C közötti hőmérsékletet kedvelik.

 

Kártevők

A bugatölcsér hajlamosak számos gombás fertőzésre, például a levélfoltosságra, a lisztharmatra vagy a rozsdára. Fertőzés esetén a lombozat lesz a növények leginkább érintett része, így azonnal tudni fogja, ha valami baj van.

A gombafertőzéseket elég könnyen megfékezheti a megfelelő gombaölő szerek alkalmazásával, amint észreveszi a lombozat furcsa megjelenését.

 

 

Bugatölcsér ültetés

Mielőtt túl sokat aggódnál azon, hogyan és hová ültesd a bugatölcséreket, meg kell ismerned az adott növény termesztési tulajdonságait.

Ha olyan fajtáid vannak, amelyek elég magasra nőnek, akkor tágas helyre kell ültetned őket, ahol bőven lesz helyük a fejlődéshez. Ha törpe bugatölcsér fajokat termesztesz, akkor a kisebb területek is megfelelnek, és cserepes növényként is jól fognak fejlődni.

 

Talajigény

Akár szabadföldön, akár beltérben termesztesz bugatölcséreket, ne feledd, hogy nagyon jó vízelvezetésű talajt igényelnek. Nagyon alkalmazkodóképesek, és bármilyen típusú talajba ültetheti őket, amely termékeny, de nem túl gazdag szerves anyagokban vagy tápanyagokban.

Ha gazdag talajba ülteted őket, ezek a növények hajlamosak túlságosan zsenge növekedést mutatni.

Kerüld a bugatölcsér nedves agyagos talajba ültetését, mert nem annyira kompatibilisek vele, és idővel gyökérrothadás alakulhat ki bennük. Ha a csemetéket bent szeretnéd tartani, használj alul vízelvezető lyukakkal ellátott edényeket és virágzó növényekhez való virágkeveréket.

Ügyelj arra, hogy a gyökérlabda teteje éppen csak a termesztőközeg fölött maradjon, hogy elkerülje a korona betemetését.

Trágyázás

A bugatölcsérek számára előnyös a rendszeres trágyázás szerves vagy természetes termékkel. Javasoljuk, hogy évente egyszer, tavasszal vagy ősszel tápoldatozd a növényeket ásványi anyagokban és foszforban gazdag, de nitrogénben szegény általános célú műtrágyával.

A hosszú virágzási szezon elősegítése érdekében egy kis extra odafigyeléssel kényeztetheted a bugatölcséreket. Ez egy egyszerű folyamat, és általában nem igényel túl sok időt, mivel csak az elhasznált virágokat kell eltávolítania. Ha szépen fel akarod frissíteni a növényeidet, vágd le a sérült vagy elhalt leveleket, hogy biztosítsd az új növekedést.

Ajánlatos évente egyszer megmetszeni a bugatölcsért. Ellenkező esetben a növények hosszúkássá és fássá válhatnak. Ügyelj arra, hogy a téli időjárás elmúltával, valahol kora tavasszal nyírd meg a növényeidet. Amikor új hajtások jelennek meg a növények tövében, a régi virágtüskéket is el kell távolítani, hogy helyet csinálj az új virágzásnak.

 

 

bugatölcsér a kertben

A bugatölcsér öntözése

Általánosságban elmondható, hogy a bugatölcsérek rövid ideig viszonylag jól tűrik a szárazságot, ha normál környezeti feltételek között termesztik őket. Ezeknek a növényeknek csak akkor van szükségük a figyelmedre, amikor újonnan ülteted őket, és szükségük van némi időre, hogy beilleszkedjenek.

A forró és száraz nyári hónapokban a bugatölcsérek a szokásosnál gyakrabban igényelnek öntözést. Télen vagy hűvösebb hőmérsékleten jól elvannak rendszeres öntözés nélkül is. Ha bőséges csapadékkal rendelkező régióban élsz, akkor ezeknek a növényeknek egyáltalán nincs szükségük extra öntözésre.

A bugatölcsérek hajlamosak a gyökérrothadásra, ezért nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy ne tartsuk a talajukat nedves, és ne öntözzük túl őket. Az öntözések között mindenképpen ellenőrizd a talajukat, és csak akkor adj nekik vizet, ha az teljesen kiszáradt.

 

 

A bugatölcsér szaporítása

Mivel a bugatölcsérek nem minden fajtája nagyon strapabíró, egy kemény tél elpusztíthatja a növényeket, amitől szomorú és csalódott lehetsz. Ezért mindig jobb, ha minden évben szaporítod ezeket a szépségeket, hogy ne veszítsd el őket örökre.

Vagy ha azt szeretnéd, hogy egy különleges alkalomra kedves meglepetésként szolgáljanak családodnak vagy barátaidnak!

A bugatölcséreket többféle módszerrel is szaporíthatod, például magvetéssel, rétegezéssel vagy osztással, de a leghatékonyabb a dugványozás.

Ha puhafa dugványokat használsz, megbízható fiatal növényeket kapsz, amelyek az anyanövényekhez hasonlóan egészségesen és boldogan fejlődnek.

A dugványokat a vegetációs időszak alatt is lehet szedni, de az év elején szedett dugványoknak alsó melegre van szükségük.

Keress nem virágzó szárakat, majd éles és sterilizált késsel vágj kb. (10-12 cm) mélyen a levélcsomópont alatt. Távolítsd el az alsó leveleket és a fenti levelek egy részét, hogy csökkentsd a levélfelületet és a nedvességveszteséget.

Mártsd a dugványokat gyökereztető hormonba, és ültesd őket egy egyenlő arányban perlit és komposzt keverékével töltött edénybe.

A bugatölcséreket csak addig ültetheted egymás mellé, amíg nem érnek össze a leveleik. Ha megvéded a dugványokat a fagytól, jó szellőzést biztosítasz, és hetente egyszer öntözöd őket, akkor egészséges gyökérzetet fognak kifejleszteni, és jövő tavaszig virágozni fognak.

 

 

Összefoglalás

A bugatölcsérek sok kertész szívét elrabolták könnyed stílusukkal és vonzó megjelenésükkel. Ezek a növények nem csak egyediek, de különböző méretekben, formákban és színekben is kaphatók. És mivel ennyi szépség közül választhatunk, az esélyek, hogy megtaláljuk a tökéletes példányt, nyilvánvalóan melletted szólnak!