15 különböző Borostyán fajták bel- és kültérre (képekkel)

A fákon, falakon kúszó vagy árnyékos talajon mászó borostyán romokhoz, építészethez, régi épületekhez és történelmi kertekhez kapcsolódik.

Valójában, ha azt szeretnéd, hogy kerted „jól megalapozottnak” tűnjön, akkor egyetlen növény sem jobb, mint a borostyán.

Szintén kiváló a falak, vagy a beton sarkainak és széleinek lágyítására és szépítésére, a borostyán azt mondja: „benőtt erdő”, bárhol is ülteted el.

Sokféle borostyán létezik (vagy tudományos nevével a Hedera): az angol borostyán a leggyakoribb, néhány fajtával ezen a fajon belül, de van még ír borostyán, perzsa borostyán, orosz borostyán, japán borostyán, nepáli borostyán, kanári -szigeteki borostyán, algériai borostyán és két „faux-borostyán” közül is lehet választani: bostoni és svéd borostyán.

Még nem vagy benne biztos, melyiket válaszd? Nyitott szívvel nézd meg a cikkben található képeket, majd válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet, miután elolvasod a leírásokat, a legjobb kertészeti pontokat, valamint az egyes típusok fejlődési igényeit és tippjeit…

 

 

Borostyán fajták azonosítása

Természetesen a cikkben szereplő képek segítenek azonosítani a borostyán különböző típusait; azon kívül, hogy szép!

Bár sok különbség van a különböző fajok és fajták között, az első és legfontosabb módja annak, hogy azonosítsuk a borostyánfajokat, fajtákat stb. az, hogy nézd meg jól a levelét, alakját, színét/színeit és általános megjelenését.

Mikor eldöntötted, hogy melyik fajtát szeretnéd, akkor azt is tudnod kell, hogy milyen magasra nő majd és milyen vastag lombja lesz.

Például az angol vagy a kanári -szigeteki borostyán sokkal vastagabb, mint az orosz borostyán és ha teljesen le akarod fedni a falat, akkor jobb, ha az első két fajta egyikét választod…

 

 

Borostyán és talaj

A borostyán egy kicsit furcsa, nem?

Nézz meg egy nagy, akár önellátó borostyán növényt és keresd meg a gyökereit … nézd meg alaposan és nem találsz majd gyökeret a növény tövében!

De nem igaz, hogy nincsenek gyökerei… légi gyökerei vannak, csak a levelek alatt rejtve vnnak a szár mentén a növényig …

Szóval, mi a helyzet a talajjal? Mi a megfelelő talaj a borostyán számára? A borostyánnal kevés gondod lesz, mert míg a mocsaras vagy vizes talaj betegségeket (rothadás, fertőzés stb.) eredményez, a borostyán nem válogat és minden más talaj megfelel neki.

Az agyag, a kréta, a vályog vagy a homokos talaj finom, pH -ja lúgos vagy savas (de lehetőleg közel semleges), és jó vízelvezetésű. Ennyi kell.

 

 

15 különböző típusú borostyán képekkel

Mint látható, a borostyán nagyon „kozmopolita” növény, de várd meg, amíg „személyesen” találkozol ezekkel a fajtákkal…

Tehát minden további nélkül itt van a 15 legjobb borostyánfajta, amelyek angol borostyánként vannak csoportosítva, sok fajta, más valódi borostyánfajta és faux borostyán közül választhatsz!

Angol borostyánfajták

Hedera Helix növény
Angol borostyánfajták – hedera helix

Az angol borostyán a borostyánok legnagyobb csoportja; tudományos neve Hedera helix és Európában őshonos.

Évszázadok óta használják a kertészetben, ami azt jelenti, hogy ma már három faj és fajta található a három alfaj mellett.

Az angol borostyán levele ötágú, örökzöld kúszó és futónövény, egy nagyon klasszikus választás kertekbe.

 

 

1. „Anne Marie” angol borostyán (Hedera Helix „Anne Marie”)

Hedera Helix ‘Anne Marie

Az „Anne Marie” angol borostyán lágy és klasszikus megjelenésű, sekély résekkel a levelek ágai között, ami nagyon „sima” és „megnyugtató” megjelenést kölcsönöz neki.

Az „Anne Marie” levelei finom erekkel rendelkeznek, színük általában erdőtől a vadászzöldig terjed a közepén, a széle krémszínű.

A fénynek való kitettségtől függően azonban lehetnek eltérések, mivel a napfényben világoszöldre válhatnak.

Ez a borostyán gyönyörű fajtája, amely tökéletes a hagyományos, óvilági, de romantikus megjelenéshez is; a lombozat meglehetősen vastag lesz, de a krémszínű szélek mozgásérzetet és textúrát adnak hozzá, amit nem fogsz bánni és amely alkalmassá teszi a városi kertekbe is.

 • Méret: 90-120 cm magas és 60-90 cm széles
 • Napfény: teljes nap, részleges árnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron félkemény dugványoat használhatsz az „Anne Marie” angol borostyán szaporítására.

 

 

2. „Needlepoint” angol borostyán (Hedera Helix „Needlepoint”)

Hedera Helix ‘Needlepoint

A merészebb megjelenés érdekében a „Needlepoint” nagyon jól osztott és hegyes leveleket kínál és a végsőkig hozza a klasszikus borostyánlevél formáját.

Ha a levél alakját szeretnéd kiemelni a kertedben, akkor vitathatatlanul ez a legjobb választás.

Maguk a levelek sötét smaragdtól a jádezöldig terjednek, tehát édes és meleg árnyalatúak és fényesek, világosabb erekkel; rendszeres időközönként nőnek de az összhatás a szinte teljes lombozat.

Ez a borostyán ideális, hogy egy unalmas falat vagy kerítését érdekes zöld és „ötujjas integető kezekké” varázsolj és jól fog kinézni a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőn is, üdvözölve a vendégeket, amint megérkeznek…

 • Méret: 60–90 cm magas és legfeljebb 90 cm széles.
 • Napfény: félárnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt a szaporításához.

 

 

3. „Goldchild” angol borostyán (Hedera Helix „Goldchild”)

Hedera Helix ‘Goldchild

A „Goldchild” lágyabb levél alakú, mint a „Needlepoint”, de az ötágú körvonal nagyon világos és tiszta, a banán sárga széleinek köszönhetően, szép, de harmonikus kontrasztot ad a zöld leveleknek, amelyek világosak de idővel vadászzöldé válnak.

Sápadtabb, szép egyenes erek, ezüstzöld színben pompáznak, amik szépséget adnak az angol borostyán leveleinek.

Ennek a fajtának is sűrű és jól fedő lombja van, lágy és megnyugtató megjelenésének köszönhetően tökéletes lesz, ha díszíteni szeretnéd kertedet, amely egyszerre biztonságot és békét is hoz.

Nagyon strapabíró, könnyen termeszthető és jól alkalmazkodó fajta, megnyerte a Királyi Kertészeti Társaság Kerti Érdemének díját és 2008 -ban elnyerte az év borostyánja díjat is.

 • Méret: 90 cm magas és 60 cm széles.
 • Napfény: teljes nap, részleges árnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt a szaporításához.

 

4.„Ivalance” angol borostyán (Hedera Helix „Ivalance”)

Hedera Helix ‘Ivalance
Hedera Helix ‘Ivalance

Ha egy gyönyörű formájú és színű lapos levél nem elegendő a kertedhez, akkor az „Ivalance” angol borostyán a hullámos levélszéleket kínál, amelyek kicsit úgy néznek ki, mintha magukba göndörödnének.

2011 -ben elnyerte az év borostyánja díjat, amit az American Ivy Society biztosított, akkor fogod kedvelni ezt a borostyánfajtát, ha szereted a klasszikus megjelenést egy kis eredetiséggel.

Ennek a növénynek abban rejlik a szépsége, hogy a levelek magával ragadják a tekintetünket és ennek az angol borostyánnak a vad megjelenését valóban nagyon fényes levelek hangsúlyozzák.

Sötét zöldek, felül világosabb árnyalattal, alul pedig világos zöldek.

De ez a szokatlan fajta messziről is nagyon érdekes; nagyon vastag lombja van, amely teljesen lefedi a falat vagy a kerítést, de a kapott textúra nagyon összetett, dekoratív és gazdag lesz…

Ez alapvetően az angol borostyán barokk változata, hogy egy kis építészeti összehasonlítást is adjunk…

 • Méret: 60–90 cm magas és 90–120 cm széles.
 • Napfény: félárnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt a szaporításához.

 

5. „Tripod” angol borostyán (Hedera Helix „Tripod”)

Hedera Helix ‘Tripod

Egy másik szokatlan fajta a „Tripod” angol borostyán, amelyet azért hívnak így, mert levelei három, hosszú, karcsú és hegyes részből állnak, nem pedig ötből.

Fényes textúrájúak, sötétés gazdag zöld színűek, meglehetősen rendszeresen világosabb zöld erekk is találhatók a leveleken, néha nyílhegyi borostyánnak is nevezik.

Ennek a fajtának a lombja vastag, de az összhatás eltér az eddigiektől … Valójában a leveleinek szokatlan alakjának köszönhetően.

Ez az angol borostyán nagyon alkalmas trópusi vagy mediterrán kertekbe, ahol a sok buja levél emlékezteti a látogatókat egy árnyékos helyre egy egzotikus helyen, zöld és vad esőerdő lombkorona alatt.

Vigyázz azonban, a „Tripod” angol borostyán nedve irritáló, a levelek és a gyümölcs pedig mérgező.

 • Méret: 4 méter magasságban és szélességben
 • Napfény: félárnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt a szaporításához; minden vágáson hagyj legalább három levelet.

 

 

6. ‘Golden Curl’ angol borostyán (Hedera Helix ‘Golden Curl’)

Hedera Helix ‘Golden Curl’

Az angol borostyán egyik legélénkebb és legerősebb fajtája az „angol göndör”.

Levelei, ahogy a neve is sugallja, göndörek a szélein, de az alakja változhat, a majdnem ötszögletűktől a jobban meghatározott levelekig (de soha nem túl hosszúak).

Ami igazán kiemeli ezt a borostyán fajtát az a lombozat színe: élénk szőke, a levél nagy részén szinte citromsárga, gyönyörű, gazdag és gyakran sötétzöld foltokkal a levelek szélei felé.

El lehet képzelni azt az élet- és fényáteresztő hatást, amelyet kölcsönöz a falon ez a meglehetősen vastag, fényes sárga és hullámos lombozatú, meglehetősen nagy angol borostyán.

Győződj meg róla, hogy a legjobbat hozod ki a borostán szemet gyönyörködtető színéből, esetleg válassz egy kerítést a hosszú távlati vonal végén.

Ne feledd azonban, hogy ennek a növénynek minden része mérgező, ha lenyeled őket.

 • Méret: 9-12 méter magas
 • Napfény: teljes napsütés vagy részleges árnyék.
 • Szaporítás: szaporítására nyáron lágyszárú, félkemény és puhafa dugványokat használhatsz.

 

 

Egyéb valódi borostyánfajták

Ezek mind különböző fajok vagy valódi borostyánok (Hedera), de azért csoportosítottuk őket, mert nincs annyi fajtájuk, mint az angol borostyánnak és ezekből nem fogsz sokat találni a piacon.

Ennek ellenére mind nagyon szépek, amint azt láthatjátok majd a következőkben…

 

7. Ír borostyán (Hedera Hibernica)

Hedera Hibernica

Írország sokféle borostyánja, amelyek Európa atlanti országaiból származnak, egyszerű és szívmelengető szépséggel rendelkeznek.

Az ír borostyán levelei fényes smaragdzöld színűek, lágy alakúak, leveleik, jobb szó híján „művészi és folyékony kontúrvonalakkal” határozhatók meg.

Így „modern”, vagyis stilizált borostyánlevélnek tűnik, de összességében nagyon hagyományos és klasszikus megjelenésű.

Ez egy tökéletes növény, ha egy élénk zöld szőnyeget szeretnél, ami lefedi a falakat vagy a kerítéseket, még a nagyokat is, mivel ez a Hedera nemzetség óriása és akár 10 emelet magasra is megnőhet!

Bár levél alakjának köszönhetően illeszkedik a modern kertekbe, de tökéletesen megfelel a hagyományos kerteknek is, mivel az általános megjelenés a közös múltunkból jól ismert zöld jelenlét.

 • Méret: 30 méter magas!
 • Napfénynek: részleges árnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt a szaporításához; mindig hagyj néhány levelet a vágáson (2–4), és válassz egyenes ágat.

 

 

8. Perzsa borostyán (Hedera Colchica)

Hedera Colchica
perzsa borostyán

Nagyon buja és puha borostyán fajta, nagy, fényes levelekkel, amelyek részben hátrafelé göndörödnek, így az ágakon függő függönynek tűnnek, a perzsa borostyán lágy bőséggel rendelkezik, és minden falat vagy kerítést csodálatos paradicsommá tud varázsolni .

A levelek nagyok, körülbelül 25 cm hosszúak, ami nagyon egzotikus megjelenést kölcsönöz nekik és a legtöbb fajtánál inkább szív alakúak, mint ötágúak.

A Hedera colchica ‘Dentata’ azonban világos, hegyes levelekkel rendelkezik, de ha nagy sárga leveleket szeretnél sötétzöld keretben, válaszd a Hedera colchica ‘Sulphur heart’ -t, amelynek levelei világos zölddel kezdődő, majd sárgás színűek.

Kitűnő növény talajtakarónak is, különösen akkor, ha van egy nagy kihasználatlan földterületed, amelyet vastag és buja zöld szőnyeggé szeretnél alakítani.

 • Méret:9–15 méter magas és 3–6 méter széles.
 • Napfénynek: teljes nap, részleges árnyékban vagy teljes árnyékban, de védve az erős széltől.
 • Szaporítás: szaporításához nyáron használj félkemény dugványt, de ne hagyj rajta sok levelet, mivel azok nagyok és nehezek.

 

 

9. Orosz borostyán (Hedera Pastuchovii)

Hedera Pastuchovii

Az orosz borostyánnak más a hatása, lándzsás zöld levelei vannak, amelyek ellenpárokban és élénkpiros levélnyélen nőnek.

A levelek rendszeresen elrendeződnek, időnként ívelő ágakon, ami nem megszokott a borostyánnál, amelyek egy kis fekete bogyós fürtben végződnek.

Míg a fő fajnak a levelei az aranyarányon belül vannak, és színük meglehetősen egységes (Kelly zöld), a Hedera pastuchovii ‘Ann Ala’, egy nagyon népszerű fajta, hosszú és leeső levelei sötétzöldtől egészen a lilás színig terjednek és élénkzöld erek futnak végig a növény levelén. Az „Ann Ala” orosz borostyán elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság Kerti díját.

Ne feledd, hogy ennek a növénynek minden része mérgező, ha lenyeled őket.

 • Méret: 30 méter magas is lehet, ha kitámasztjuk és 3 méter széles.
 • Napfény: teljes nap, részleges árnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: szaporítására nyáron lágyszárú, félkemény és akár fakivágásokat is használhatsz.

 

 

10. Japán borostyán (Hedera Rhombea)

Hedera Rhombea
Japán borostyán

Ki tudja, miért olyan elegáns minden, ami Kelet -Ázsiából származik? A japán borostyán sem kivétel; természetesen nőnek a fatörzseken és a babér erdők sziklás lejtőin.

Ennek a borostyánfajnak a fajtától függően változatos alakú fényes levelei vannak és az ágak végén mutatós, lila fekete bogyós fürtök találhatók, amelyek néha függőlegesek.

Valójában a japán borostyán annyira elegáns, hogy szobanövénynek tűnik.

A lombozat kevésbé sűrű, mint más fajtáknál, de ez csak arra szolgál, hogy a levelek jobban kitűnjenek a téglafal vagy a fa kerítés mellett.

Az olyan fajtákkal, mint a „Crème de Menthe”, amelynek sötétzöld levelei helyenként krémszínnel pompáznak, a japán borostyán könnyű és elegáns lehetőséget kínál a kert szépítésére.

 • Méret: 9 méter magasra is nőhet.
 • Napfény: részleges árnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron szaporításhoz használj félkemény dugványt, néhány levéllel.

 

 

11. Nepáli borostyán (Hedera Nepalensis)

Hedera Nepalensis

A himalájai borostyánnak is nevezett nepáli borostyán egy ázsiai faj, amelyet értékelni fogsz nagyon gazdag, sötét és fényes levelei miatt, tiszta, dekoratív és világoszöld erezetével, amelyek minden egyes levelet valódi műalkotássá varázsolnak.

Összességében a lombozat kevésbé vastag, mint az angol borostyáné, így foltosabb hatást kelt, amikor talajt vagy más felületeket akarsz lefedni vele.

Ennek köszönhetően nagyszerűen nő sziklákon is és nem takarja el teljesen a felületet, ezért ideális választás lehet szobrokra és szökőkutakra ….

 • Méret: akár 30 méter magas!
 • Napfény: teljes napsütés, részleges árnyék vagy teljes árnyék, bár az árnyékot részesít előnyben.
 • Szaporítás: nyáron használj félérett dugványokat a szaporításához.

 

 

12. Kanári borostyán (Hedera Canariensis)

Hedera Canariensis

A kanári borostyán nagyon hasonlít az angol borostyánhoz, összhatása őszintén összehasonlítható.

Valójában mély, zöld árnyalatú, sűrű lombja van, amely azonnal azt a látszatot kelti, hogy egy mérsékelt égövi erdőben vagy, amikor a kertben sétálsz és elhitethetik a vendégeiddel, hogy egy hangulaos buli van elrejtve a buja növényzet alatt.

De van néhány kulcsfontosságú különbség; a levelek csak vázlatosak és a kontúrja hullámos vonallá változik; ugyanakkor gyorsabban növekszik és gyorsabban rögzül, mint az angol borostyán.

Tehát a Kanári -szigeti borostyán a megfelelő növény, ha azt szeretnéd, hogy egy „régi kerti megjelenés” adjon, de nincs időd várni rá.

Ha extra izgalomra vágysz, a „Variegata” fajtának két színű levele van, zöld és krémszínű.

 • Méret: 20–30 méter magasra nő.
 • Napfény: félárnyék vagy teljes árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt szaporításához.

 

 

13. Algériai borostyán „Gloire De Marengo” (Hedera Algeriensis „Gloire De Marengo”)

Hedera Algeriensis
Algériai borostyán

A gyönyörű, szív vagy háromszög alakú, sötét Sacramento -zöld levelek krém színű végekkel, amelyek az elágazó levélnyélen lógnak, nagy méretük, 10–12 cm miatt ideálisak. Kiváló választás egy olyan kerthez, amely megalapozottnak akar látszani, de ugyanakkor elegáns és vonzó.

A Sacramento árnyalata különösen alkalmas a pompás és a nemes környezetekhez mindaddig, amíg megőrzöd ezt a szépséget.

A Királyi Kertészeti Társaság kerti érdemeinek díjazottja, a hideg széltől védve, még az aszálynak is ellenáll, drámai, de elegáns hatást kelt a lugasokban és pergolákban.

 • Méret: 4,5-6 méter magas és 60-90 cm széles.
 • Napfény: teljes napsütés vagy részleges árnyék.
 • Szaporítás: nyáron használj félkemény dugványt szaporításához

 

 

FAUX BOROSTYÁN VÁLTOZAT

Íme két növény, amelyek tudományosan nem borostyánok, mivel nem tartoznak a Hedera családhoz, de úgy néznek ki, mint a borostyán és sok kertészeti központban megtalálod őket; a kényelem kedvéért nevezzük őket „faux borostyánnak”.

 

14. Bostoni borostyán (Parthenocissus Tricuspidata)

Parthenocissus Tricuspidata

Teljesen megbocsátanának, ha a bostoni borostyánnal borított falat látva azt gondolnád, hogy az igazi borostyán vagy angol borostyán .

Valójában nagyon hasonló, nagyon fényes közepes sötét smaragdzöld levelekkel, három hegyes véggel és fogazott szélekkel rendelkezik.

De akkor észre fogod venni, hogy ezek a gyönyörű levelek hosszú, zöld, majdnem függőleges szárak végén csüngnek, amitől az egész lombozat a levegőben függesztettnek tűnik, kicsit olyan, mint valami furcsa és könnyű origami -installáció a modern művészeti múzeumban.

A valódi borostyánnal ellentétben a bostoni borostyán lombhullató, így télen nem fogja eltakarni a kerítését, a falat vagy a csúnya fészereket.

Ha azonban eltakarja, akkor nagy eleganciával és ritkább lombozattal fogja megtenni, mint az angol borostyán, így láthatóvá teszi a falat a gyönyörű levelek mögött.

Bár ősszel, mivel nem örökzöld, a levelek sárgára és vörösre színeződnek és olyan színeket jelenítenek meg, amelyek felgyújthatják az egész kertet (persze metaforikusan szólva)!

Elegáns megjelenése és rendezett külseje miatt jobb választás, mint a legtöbb valódi borostyánfajta a modern kertek, köztük a városi kertek napos helyein.

 • Méret: 15 méter magas.
 • Napfény: teljes napsütés vagy részleges árnyék.
 • Szaporítás: kora tavaszi vetőmaggal, vagy félig érett szárak levágásával, amelyet a csomóponttól kell levágni és körülbelül 10–12 cm hosszúak kell legyenek, ügyelve arra, hogy legalább két valódi rügyet hagyj.

 

 

15. Svéd borostyán (Plectranthus Australis)

Plectranthus Australis

A svéd borostyán lágyszárú örökzöld évelő, a kertészek szeretik a lépcsőzetes ágait, fogazott levelekkel, amelyek lehetnek világosak, jadezöldek vagy sötétebb Barbour zöldek és krémszínű szélűek a variegata fajtánál.

Fehér vagy lila, hosszú és cső alakú virágokat is létre tud hozni, amelyek miatt ideális kisebb, „borostyánszerű” növényként dekoratív, esetleg szobrászi cserépben termeszteni teraszon, vagy a lépcső oldalán.

 • Méret: 90 cm magas és széles.
 • Napfény: foltos és részleges árnyék.
 • Szaporítás: egyszerű dugványokkal.

 

 

Borostyán fajták: Utazás térben és időben…

A borostyán olyan hatást kelt kertedben, mintha mindig is ott let volna, még akkor is, ha csak néhány éves; ez vitathatatlanul ennek a növénynek a „varázsa”, az érintése, a kertész trükkje, amely mindent megváltoztathat. Ültess el egy borostyánt és olyan lesz, mintha néhány hónap múlva visszautaznál az időben.

És térben is! Igen, mert amint láthattad, a borostyán angol, nepáli, japán, algéria. A borostyán egy olyan növény, amely beviheti az egész világot a kertedbe!