Apró gyékény (Typha Minima) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Typha Minima, más néven apró gyékény,  miniatűr gyékény,  törpe gyékény vagy a legkisebb gyékény, a Typhaceae család virágzó gyógynövényeinek tagja. Ez  egy ritka növény, amely csak a mérsékelt égövi Európa és Ázsia egyes régióiban nő. A világ számos vízi kertjében is népszerű és csodálatos dísznövény!

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az apró gyékények sikeresen betölthetik a ház vagy a kert bármely unalmas pontját. Ami még vonzóbbá teszi ezeket a növényeket, az az, hogy szinte teljesen önállóak és nem igényelnek sok törődést. Röviden, az egyetlen felelősséged, hogy a növények természetes élőhelyének megfelelő környezetet biztosíts,  ez sokkal könnyebb, mint gondolnád!

 

 

Az apró gyékény növényről

 • Az apró gyékények 0-1000 m tengerszint feletti magasságban nőhetnek. Többnyire mocsarakban, lápokban, tavakban, hűvös, tiszta és lassan folyó vizek elárasztott partjain, vagy a tó szélén nőnek.
 • Mivel a vízi növények, a Typha minima növények kiváló marginális vízi évelő növényfajokat biztosítanak kádakhoz, kisebb tavakhoz és akár vízi konténeres ültetéshez. Akkor tűnnek ki a legjobban, ha tömegesen ülteted őket.
 • Gyökereik, pollenük és magjaik ehetők. A főtt gyökerek remekül helyettesíthetik a burgonyát. Szárított gyökereiket porrá őrölhetjük, amiből süteményeket, kenyeret, kekszet készíthetünk, vagy leveseket sűríthetünk.
 • A Typha minima növények magjai pörköléskor dió ízűek. Ezenkívül ehető olajat készíthetsz  a magvakból és szinte bármilyen ízesítésére és fűszerezésére használhatod.
 • Az apró gyékény pollen hemosztatikus, emmenagóg, véralvadásgátló és vizelethajtó. Vannak, akik hagyományosan vérzés, szülés utáni fájdalom, vesekő, emésztési problémák, tályogok, menstruációs fájdalmak vagy sérülések kezelésére is használják.
 • Az apró gyékény szemrevaló társai közé tartozik az American Arrowhead, a Bog Bean (vidarfű), a Canna ‘Pretoria’, a Chameleon, a Flowering Rush (virágkákafélék), a Great Blue Lobelia, a Lizard Tail, a Pickerel Weed, a Taro, a Water Arum, a Water Bluebell, a Water Forget-Me -Nem, és a Yellow Iris (sárga nőszirom).

 

 

apró gyékény a vízparton
apró gyékény

A Typha Minima jellemzői: átekintés

 • Az apró gyékények a Typha nemzetséghez tartoznak, ami  mintegy 30 virágos növényfajból áll. Míg a legtöbb példány valódi faj, mások hibridizáció következtében jöttek létre.
 • Ezek a növények a gyékények  legkisebb fajai, 30–80 cm  magasak és 30–45 cm szélesek. Karcsú, vízi évelők, amelyek a rizómákból terjednek.
 • Leveleik függőlegesek, keskeny, lineáris és fűszerűek, amelyek akár 20–75 cm hosszúra is megnőhetnek. A levelek általában kékeszöldek, ősszel gyönyörű aranybarnára színeződnek.
 • A Typha Minima virágzási ideje nyár közepétől késő őszig tart. Ebben az időszakban kisméretű, legfeljebb 5 cm hosszú, hengeres virágokat hoznak létre.
 • A virágok hím és nőstény részeket tartalmaznak. Míg a hím, porzós virágok a virág felső részén jelennek meg, a nőstény, ami  termős mindig az alsó részen van.
 • A hím virágok nagyon aprók, aranysárgák, és általában szétesnek, meztelen szárhegyet hagyva maguk után. A nőstények sűrűn tömött tüskéknek néznek ki, amelyek színe zöldesről gazdag barnára változik, amint a magok megérnek.
 • Egy idő után a megtermékenyített apró gyékények egymagvú, diószerű gyümölcsöket hoznak létre, melyeket “achennek” hívnak. Hosszú, vékony szőrökkel rendelkeznek, így a víz és a szél könnyebben tudja majd széthordani a magokat a természetben.

 

 

Apró gyékények gondozása

Ha már van egy szép vízikerted otthon, látni fogod, hogy a Typha Minima növények nem igényelnek több gondozást, mint más vízi növényfajok. De ha még kezdő vagy ez a növény a megfelelő a számodra!

A gyékényeket meglehetősen könnyű termeszteni és gondozni, különösen akkor, ha biztosítani tudjuk a megfelelő alapvető követelményeket.

 

Fényigény

Az apró gyékények szeretik a teljes napfényt, ezért napi több óra fényre van szükségük. Bár jól tűrik  a részleges árnyékot, forró és száraz területeken is ez a fényviszony nem ideális hosszú ideig.

A legjobb eredmény érdekében győződj meg arról, hogy olyan helyen tartod őket, ahol délig sok erős, közvetlen fény éri a növényeket és ami védelmet nyújt a zord délutáni napsütés ellen.

 

Hőmérséklet

Hőmérsékleti szempontból a Typha minima növények jól bírják a hazai éghajlatot. Ennek ellenére jól érzik magukat a hűvös és meleg környezetekben is, 15–25 ° C között. egész évben. A gyékények  általában szinte minden olyan vidéken virágoznak, ahol meleg és párás éghajlat uralkodik.

 

Typha minima
Typha minima virágzata

Kártevők

Ha kártevőfertőzésről és gombabetegségekről van szó, akkor semmi okod az aggodalomra! Az apró gyékények általában gondtalanok és továbbra is élni fognak, még akkor is, ha néhány betolakodó néha megzavarja őket.

Ha gyanús jelenlétet észlelsz a gyékényeken és biztos akarsz lenni abban, hogy minden rendben van, egyszerűen kézzel leszedheted a kártevőket a növényekről.

 

 

Az apró gyékény ültetése

Talaj

Először is, ha azt szeretnéd, hogy növényeid egészségesek és boldogok legyenek, meg kell találnod a megfelelő talajt a termesztéshez. Általában a tökéletes hely az apró gyékények ültetésére a tó szélén vagy a sekély vízben van.

Hasonlóképpen bölcs dolog őket 2,5–10 cm mélységben, a korona fölé érő vízbe ültetni. Szépen tudnak nőni legalább 10 cm átmérőjű kosarakban egy növény esetében vagy nagyobb kosarakban több példány esetében.

Általánosságban elmondható, hogy az apró gyékények tolerálják a legtöbb talajtípust, például agyagost, homokosot, vályogos vagy krétás talajt. Ezek a gyékények akkor nőnek a legjobban, ha termékeny, nedves, mocsaras/sáros talajba vannak ültetve.

Ha a növényeket közvetlenül a vízben termesztik, a talaj nem olyan fontos, mert könnyen jutnak elegendő nedvességhez és tápanyaghoz.

 

Trágyázás

Független jellegükből adódóan a Typha minima növények kiválóan tudnak fejlődni trágyázás nélkül is. Bár egyes termelők úgy vélik, hogy a műtrágyák elősegíthetik ezeknek a növényeknek a jobb virágzását, valójában idővel károsítják őket.

Az egyetlen alkalom, amikor meg kell trágyázni a növényeket, közvetlenül az ültetés után. Általában tavasszal, tápozd a gyékényt, kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával vagy vízi növényi táppal.

 

Metszés

Az apró gyékények tavaszi új aktív tenyészidejük előtt némi extra figyelmet igényelnek. A tél végén meg kell metszeni a növényeket, hogy felkészítsük őket az egészséges növekedés és virágzás újabb fordulójára. Ez a folyamat csak a régi virágszárak és az elhalt levelek eltávolításából áll, hogy helyet biztosítsunk a fiatalabbak számára. Semmi több, kertész!

 

 

Typha Minima gyékény

Apró gyékény öntözése

Ami az öntözést illeti, az apró gyékény valószínűleg a legbarátságosabb dísznövények egyike. Az oka nagyon egyszerű! Mivel vízi fajok, ezek a növények nagyon kedvelik a  a nedvességet. Szinte lehetetlen túlöntözni a növényeket, függetlenül attól, hogy milyen gyakran öntözöd őket.

Ha az apró gyékényeket vízben tenyészted, akkor alapvetően el is felejtheted őket. A talajban termesztett példányoknak azonban további öntözésre van szükségük, hogy megőrizzék alakjukat. De ettől egyáltalán nem szabad megijedni! Mindössze annyit kell tenned, hogy mélyen áztatod a gyékényt, ha a talaja száraznak tűnik.

 

 

Typha Minima szaporítása

Volt már néhány vendéged, akik megcsodálták a gyékény kollekciódat? Nos, ne hagyd ki a lehetőséget, hogy meglepd őket egy ilyen szépséggel! Különösen akkor, ha tudod hogyan kell szaporítani őket!

Általánosságban elmondható, hogy az apró gyékényeket meglehetősen könnyű szaporítani rizómaosztással vagy magvetéssel. Most valósítsuk is meg!

Ha hatékonyabban szeretnéd szaporítani a növényeket, akkor tavasszal szét kell osztanod az apró gyékényeket.

Először is szerezz be egy jó lapátot és óvatosan ásd ki a növényeket a talajból.

Másodszor, oszd fel rizómáit annyi részre, amennyit csak szeretnél, de vedd figyelembe, hogy minden részhez egy hajtást (szár) kell rögzíteni.

Ha ezek a lépések befejeződtek, átültetheted a kertbe vagy cserepekbe és a szokásos módon gondoskodhatsz róluk.

A másik módszer esetében egyszerűen megvárhatod, hogy a gyékény elszórja magvait vagy összegyűjtheted  a magokat a vetéshez. A megfelelő és gyors csírázáshoz a magokat sok napfénnyel és nedvességgel kell ellátni.

Ügyelj arra, hogy közvetlenül a talaj felszíne fölé vesd el őket és rendszeresen öntözd, hogy a talaj nedves maradjon. Ha a palánták legalább 15 cm magasak, átültetheted őket állandó helyükre.

 

 

Összefoglaló

Ha úgy érzed, hogy valami hiányzik a szabadtéri területedről, az apró gyékény a megfelelő növény számodra! Nagyon könnyen termeszthetők, gondozhatók és szaporíthatók, csodálatos és tartós társakká válnak. Rajtad kívül a kollekciód minden darabja nagyon örülne, ha ezek a növények a közelben lennének!