Tűzeső (Heuchera Sanguinea) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Ha egy egyszerű módszert keresel, amivel színt és textúrát adhatsz kertednek, a  tűzeső, vagy tűzgyöngyvirág (Heuchera Sanguinea) lehet a megfelelő választás a számodra. Díszítő szempontból, a lombozat ennek a növénynek a fénypontja. A levelek színe és változatossága fajtánként nagyon eltérő lehet.

Tűzesőnek vagy tűzgyöngyvirágnak  is nevezett növény nagyon jól alkalmazkodik és sokféle élőhelyen megtalálható. Gyorsan alkalmazkodik a különböző hőmérsékletekhez és talajtípusokhoz. Nagyon népszerű a Kaliforniai Channel-szigeteken, de Mexikó vagy Arizona napos és száraz kanyonjaiban is megtalálható.

Ennek ellenére vannak olyan területek, ahol árnyékban is jól érzi magát. Ez nem azt jelenti, hogy nehézséged lesz egy kedvező környezetet kialakítani a növény számára. Éppen ellenkezőleg, nagyon erős és rugalmas és  jól alkalmazkodik a kertedhez.

Mivel meglehetősen könnyű gondozni, a Heuchera alkalmas kezdő kertészek számára. Ültetheted a szabadba, de cserepekbe is. Különösen jól néz ki vegyes cserepekben. A legtöbb kerti kialakításhoz alkalmas és xeriscaping projektekben is használható. Sőt, több tucat fajta közül lehet választani.

Ha egyszer megszeretted ezeket a növényeket, biztosan be fogsz még szerezni a különféle fajtákból. Az Amethyst Myst, Autumn Leaves, Bella Notte, Citronelle és Champagne keverékét ajánljuk.

 

 

A tűzeső virág növényről:

 • A Coral Bells név a Heuchera Sanguinea virágaira utal. Az emberek Alumrootnak is nevezik ezt a növényt, mert összehúzó/vérzéselállító gyökerei vannak, amelyeket a pácolás során timsó helyett használhatsz.
 • Ezt a növényt az első amerikai telepesek fedezték fel, majd a 17. században hozták be Európába. A botanikusok évszázadok óta kísérleteznek különböző hibridekkel. Idővel ez számos fajta létrehozásához vezetett.
 • Az indiánok több száz éve használják a heucherát gyógyító tulajdonságai miatt. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • A kertek legnépszerűbb fajtája a Heuchera Americana, más néven Green Spice. Néhány fajta megkapta a Királyi Kertészeti Társaság kerti érdemei díját is. Köztük van Blackberry Jam, Green Spice, Can-Can, Lime Marmelade, Magic Wand, Marmalade, Obsidian, Purple Petticoats, Regina, Sashay és a Walnut.
 • Az American Society of Prevention of Cruelty to Animals (Amerikai Társaság az Állatkínzás Megelőzéséért) a Coral Bells listáját nem mérgezőnek minősítette a macskák, kutyák és lovak számára.
 • Annak ellenére, hogy meglehetősen szívósak, a tűzesőket néha megtámadhatják a zsizsik lárvái. A lárvák beszivárognak a növények koronájába és fertőzést okoznak. Kézzel is eltávolíthatod őket, de szükség lehet egy enyhe rovarölő szerre egy súlyosabb fertőzés kezelése esetén. A gombás betegségek is problémát okozhatnak, különösen nedves környezetben.

 

 

tűzgyöngyvirág
Tűzeső, vagy tűzgyöngyvirág | forrás: provenwinners.com/

Heuchera Sanguinea jellemzői: áttekintés

 • Ez egy lágyszárú évelő. A fajták nagymértékben különböznek formájukban, színükben és földrajzi tűréshatáraikban is
 • A tövében a Heuchera kerek halmot képez, fás koronával.
 • Közepes méretű, 40-50 cm magasra és 60 cm szélesre is megnőhet.
 • A Heuchera levelei csomókban nőnek, amelyek a központi koronából emelkednek ki, közvetlenül a talajfelszín felett.
 • A Heuchera lombjai spirálban nőnek, minden száron hat level van. A levelek tenyér alakúak és különböző zöld, arany és akár rózsaszín árnyalatokban is pompázhat
 • A tűzgyöngyvirág levélszínei a fajták és az éghajlat függvényében különböznek. Ennek ellenére a legtöbb fajta örökzöld.
 • A Heuchera virágok thyrsus (tirzusz) formában  nőnek. Ez azt jelenti, hogy a virágok határozatlanul nőnek a főtengely körül. Kisebb ágaik vannak, amelyek csak egy bizonyos pontig nőnek. A virágok magas száron nőnek,  ezek lehetnek fehér, rózsaszín, zöld vagy piros színűek

 

 

Tűzeső gondozása

A tűzeső virág technikailag árnyékos növény. Jól érzik magukat, ha napi 5 órán keresztül napfényt kapnak. Ennek ellenére ugyanolyan egészségesen tudnak nőni teljes napsütésben is. Ebben az esetben gyakrabban kell öntöznöd majd őket. Az árnyékban vagy részben árnyékos helyeken ezek a növények sokáig túlélhetik víz nélkül is.

A napfény igénye fajtánként eltérő lehet. Például a világosabb fajták az árnyékot részesítik előnyben, míg a sötétebbek jobban ellenállnak a közvetlen napfénynek. A levelek színe és állaga alapján megállapítható, hogy a Heuchera túl sok napfénynek volt-e kitéve. A túl sok nap kiveszi a levelek színét és extrém körülmények között akár meg is égetheti őket.

 

Tűzeső metszése

Ami a karbantartást illeti, a metszés nem szükséges. Azonban, ahogy az időjárás kezd lehűlni, le kell takarni a talajt  a növény körül, így a növény nem tud kifordulni a földből a fagyás és olvadás miatt (heaving plant).

Rendszeresen ellenőrizd a növényeket, hogy gyökereik legyenek letakarva. Ha a gyökerek nincsenek a föld alatt, ültesd át őket egy nagyobb helyre.

 

Heuchera Sanguinea

Tűzeső trágyázása

A trágyázás nem nélkülözhetetlen. A tápanyagok extra növelése azonban gazdagabb és egészségesebb lombozatot kölcsönöznek a növényeknek. A legjobb idő a Heuchera tápozására a tavasz.

Választhatsz lassú felszabadulású tápot vagy 1 cm  komposztréteget. A vízben oldódó műtrágyák jók a cserepes növényekhez, de próbáld meg nem túltáplálni őket. Ne feledd, hogy a túlzott tápozás gátolhatja a virágzást.

 

 

Tűzeső ültetése

Kora tavasszal vagy késő ősszel a legjobb ültetni. Ezek a növények nem válogatósak a talaj pH -jában, de kedvelik a humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajt. A vízelvezetés különösen fontos árnyékos helyeken, ahol a talaj lassabban szárad. A nedves talaj a növény koronájának rothadását vagy gombás betegségeket okozhat.

Ha cserepekben termesztett Alumroot-ot szeretnél áthelyezni a szabadtéri kertedbe, nagyon óvatosnak kell lenned a gyökereivel. Sekélyek és rostosak, ezért nem szabad nagyon mélyen ültetni őket.

Ne feledd, hogy a tűzesők nem élnek sokáig, ezért kétévente tavasszal válaszd szét a  növényeket. A szétválasztás bonyolult lehet, mert a csomók gyökerezése hosszabb időt vesz igénybe. A legjobb, ha egy cserépbe helyezzük őket és hagyjuk, hogy ellenőrzött környezetben gyökerezzenek, mielőtt a szabadba helyezzük őket.

 

 

A tűzeső  öntözése

A legtöbb növényhez hasonlóan az első évben nagyon fontos a rendszeres öntözés. Miután a növény kifejlett és elég erős lesz ahhoz, hogy egyedül is boldoguljon és túlélje még extrém körülmények között is. Az öntözési igények fajtánként eltérőek lehetnek.

Ismert tény azonban, hogy a tűzesők hetekig vagy akár hónapokig is kibírják víz nélkül. A rendszeres öntözés gazdagabb és szebb lombozatot eredményez. A legtöbb fajtához elegendő 2 cm víz hetente és ezt heti két öntözésre is feloszhatod.

A víz méréséhez nyomd le a talajt a növény körül a  kezeddel, amíg egy természetes tálcát hozol létre. Öntözd a növényt, amíg 2 cm  víz össze nem gyűlik a tálcában.

A talajnak nedvesnek kell lennie, különösen a nyári hónapokban. Győződj meg arról, hogy a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezik, hogy a növények ne gombásodjanak be. Csökkentsd az öntözések gyakoriságát, amikor az idő kezd lehűlni.

 

 

heuchera
Heuchera | forrás: gardenersdream.co.uk/

Heuchera szaporítása

A tűzeső szaporítható magvakból vagy osztás útján. Ne feledd, hogy a magok néha olyan növényekké válhatnak, amelyek teljesen eltérnek az anyanövénytől. Ez különösen igaz a hibridekre. Ha tehát egy adott hibridet szaporítan akarunk, akkor azt osztással kell elvégezni.

Ami a magokat illeti, késő ősszel vagy kora tavasszal kell elvetni őket. Használj egy tálcát és szórd a magokat a talajra. Ne takard le őket, mert fényre van szükségük a csírázáshoz. Miután szétszórtad a magokat a talajon, enyhén párásítsd őket  és helyezd részben napos helyre.

A csírázás két -nyolc hétig is eltarthat. Annak érdekében, hogy a magoknak nagyobb esélye legyen a túlélésre vesd el őket beltéren. Néhány hónap múlva átültetheted őket a szabadba. Javasoljuk, hogy a növényeket pár hétig tartsd bent, hogy megerősödjenek.

Ez azt jelenti, hogy a beltéri cserepes növényeket fokozatosan kell kitenni a szabadba. A fagyveszély teljes elmúlása után a szabadban is átültetheted őket. A növények általában készen állnak az átültetésre, miután létrehoztak egy második levélréteget.

 

 

Összefoglaló

Mivel könnyen alkalmazkodó, a Heuchera alkalmas a legtöbb éghajlathoz. Még a kezdő kertészek is sikeresen termeszthetik ezt a gyönyörű növényt. A legjobb az egészben, hogy jól kiegészít  szinte bármilyen kerti dekorációt.

A Heuchera különösen alkalmas sziklakertekbe vagy erdőkbe. Kiváló talajtakaró is, de szegélyekbe vagy cserepekbe is ültetheted őket. Remekül néz ki a Hostákkal, mivel leveleik szépen kiegészítik egymást és hasonló napfény- és vízigényük  van. Csótárvirág (Astilbe), Írisz és a páfrányok is nagyszerű társak lehetnek.

A tűzesők lombozatát más virágok kiemelésére is használhatod. Például választhatsz sötét levelű fajtát, hogy kiemelje a sárga virágokat. Ezek a növények csoportosan ültetve is jól mutatnak.