Széleslevelű gyékény (Typha Latifolia) gondozása és amit tudni kell róla

A Széleslevelű gyékény, más néven Typha latifolia a Typhaceae család virágos növényeinek népszerű dísznövénye. A termesztés során ezt a növényt sok néven emlegetik, beleértve a közönséges gyékényt (cattail), Bulrush (nád), a Cooper-nádat, a Cat-o’-nine-tails (nád), a Broadleaf cattail (nád) és a Cumbungi-t (nád).

A közönséges gyékények nagy területeket foglalnak el a  világon. Észak- és Dél -Amerika, Észak -Ázsia, Európa és Észak -Afrika különböző részein őshonosak. Ezek a növények számos vizes élőhelyen jelen vannak, mint mocsarak, lápok, tavak, lassú folyású patakok, árkok vagy kisebb vízzel teli helyeken (seeps).

Bár ezek a növények elsőre különösnek tűnhetnek, minden bizonnyal könnyed természetükkel megnyerik szívedet. Ha egy vízi kert szerencsés tulajdonosa vagy, a közönséges gyékény a tökéletes növény a kerted szépítéséhez. Olvass tovább, hogy még több érdekességeket  megtudj  ezekről a elbűvölő és alacsony igényű növényekről

 

 

A széleslevelű gyékény növényről:

 • A széleslevelű gyékények különböző éghajlatokon jelennek meg, például déli és északi mérsékelt, szubtrópusi, trópusi, száraz kontinentális és párás partvidékeken. Általában legfeljebb 2300 m tengerszint feletti magasságban nőnek.
 • A Typha Latifolia egészségügyi előnyökkel jár, nagy szerepet játszik mind a hagyományos, mind a modern orvostudományban. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, vizelethajtó, vérzéscsillapító, hűtő hatású, nyugtató, tonikus és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.
 • A széleslevelű gyékény legtöbb része ehető. Általában azonban sok szennyező anyagot szívnak fel környezetükből. Emiatt az embereknek kerülniük kell a olyan fajokat, amelyek  szennyezett területekről származnak, ezeknek általában keserű és nagyon csipős íze van.
 • Egyes hagyományokban az  emberek kulináris receptekben használták ezeket a növényeket. Kiváló alapanyagok kenyér, sütemények, muffin, keksz, zabkása, levesek és más finomságok készítéséhez.
 • Gyökereik nagyon gazdagok fehérjékben és szénhidrátokban. A tavaszi fiatal hajtások kiváló spárgapótlók és uborkaszerű ízük van. Az éretlen virágzó tüskék íze olyan, mint a csemegekukoricáé. A pörkölt magvak kellemes dió ízűek.
 • A közönséges gyékény népszerű építőanyag  és táplálékforrás a pézsmapockok számára. A vörös szárnyú feketerigók fészkük támaszaként is használják őket. A víz alatt menedéket nyújtanak kis halfajoknak és más apró vízi élőlényeknek.
 • A gyékényt használják még  szőnyegek, kosarak és bútorok gyártására is. Az emberek a pehely szerű magvakat matracok és párnák tömésére is használják. A második világháború idején sokan a mentőmellények töméseként is használták ezeket a magokat.
 • A széleslevelű gyékény legvonzóbb és legmegfelelőbb kísérőnövényei az amerikai Bur-Reed (lápi békabuzogány), Bog Bean (vidarfű), Canna ‘Ra’, Calla Lily  (kála), European Water Plantain, Flowering Rush (Virágkákafélék), Golden Club, Pickerel Weed, Powder Alligator-Flag és a Yellow Iris (sárga nőszirom).

 

 

Typha Latifolia
Typha Latifolia

A Typha Latifolia jellemzői: áttekintés

 • A Typha nemzetséghez tartoznak, amely mintegy 30 fű- és fűszerű virágos növényt tartalmaz. Ezek a növények megosztják a nemzetséget más érdekes fajokkal, mint a T. angustifolia, T. domingensis, T. laxmannii, T. minimum vagy T. orientalis.
 • A gyékény lágyszárú évelő,  magassága elérheti a 1,5–3 métert. Erőteljes vízi fajok, amelyek nagy, föld alatti vagy víz alatti rizómákból nőnek ki.
 • Levélzetük nagy, robusztus, kúpos, világos zöld levelekből áll, egyenes, felálló és zöldes szárral. A keskeny levelek szélessége általában 2-4 cm.
 • A közönséges gyékény  a nyári hónapokban virágzik. A meleg évszakban több mint 1000 nagy, vastag, hengeres és barnás tüskét termelnek nőstény és hím virágokból.
 • Apró hím és nőstény virágaik két különálló virágzó komponensből állnak  és nincsenek szirmaik. Nem azok a közönséges tökéletes virágok, amelyeket ismerünk.
 • A nőstény virágok barna színűek, sűrűn helyezkednek el a tüskék körül, és egy bibéjük van. A hím virágok kisebb, aranysárgás és hegyes tüskék körül jelennek meg, amelyek a nőstény virágzó tetejéről emelkednek ki.
 • Miután a virágzási időszak véget ért, a gyékény gyümölcsöt termel, a virágok helyébe, ezek apró, barna, egymagvú tüszők, egyoldalú nyílással.

 

 

Széleslevelű gyékény gondozása

Bár a széleslevelű gyékény olyan vízi növény, amely különleges növekedési körülményeket igényel, nem olyan nehéz gondozni.

Miután ismered az  alapvető szükségleteiket, hidd el nekünk, mestere leszel ezeknek a növényeknek a termesztésében és gondozásában! És ha megfelelő környezetben termesztik őket, rövid időn belül lenyűgöző gyékény kolóniával jutalmaznak meg.

 

Fényigény

Általánosságban elmondható, hogy a gyékény nagyon alkalmazkodóképes és jól érzik magukat különböző fényviszonyok mellett is. Ezek a növények azonban nem tudnak túl sokáig fennmaradni teljesen árnyékos helyeken. Az optimális eredmény érdekében, olyan helyen kell termeszteni őket ahol teljes napfényt vagy részleges árnyékot kapnak egész évben.

 

Hőmérséklet

Az átlagos évi hőmérséklet, hogy ezek a növények jól érezzék magukat, 15–25 ° C között kell, hogy legyen. Általában meleg és párás éghajlatokon érzik magukat a legjobban. Ne feledd el, hogy a fiatal hajtások nem elég erősek, hogy kibírják a zord teleket. De! A jól bevált széleslevelű gyékények gond nélkül tolerálják a fagyot nyugalmi időszakukban.

 

 

gyékény virágzata barnás színben

Széleslevelű gyékény ültetése

Nagyon gyors ütemben tudnak növekedni, ezért a széleslevelű gyékény idővel invazívvá válhatnak. Ha szabályozni szeretnéd a rizómák terjedését, javasoljuk a növények cserepekben való nevelését. Az ültetés után közvetlenül vízbe vagy mocsaras területre teheted őket.

Ügyelj arra, hogy agyagcserépbe ültesd őket, mert megfelelő súlyuk van ahhoz, hogy a gyékények a vízben tudjanak maradni. Ajánlott a gyékényeket a házban tartani tél idején, mert a  cserepek fagyás hatására megrepedhetnek.

 

Talaj

Ami a termesztő talajukat illeti, a szélesleveű gyékény a legtöbb talajtípusban jól érzi magát. Ennek ellenére előnyben részesí az agyagos szubsztrátumot, amely gazdag tápanyagokban és szerves anyagokban. Nedvességkedvelő jellegük miatt mindenképpen kerülni kell a vízelvezető talajt.

 

Tápanyagigény

Bár a széleslevelű gyékény tápozása nem kötelező, időnként szeretik ha jobban odafigyelünk rájuk. Különösen akkor, ha cserepekben neveled a növényeket! Kora tavasszal tápozd őket vízi növényi táppal vagy kiegyensúlyozott folyékony műtrágyával. Jó lenne megismételni ezt a folyamatot évente egyszer, de ne aggódj túl sokat, ha elfelejtenéd.

Amint leveleik vagy virágaik sárgulni vagy barnulni kezdenek, metszeni kell őket, hogy legyen hely az újak fejlődésére. Általánosságban elmondható, hogy a gyékény  levelei a tél beköszöntével elhalnak. Ebben az időszakban a legjobb, ha a növényeket 2,5-5 cm-re, a víz teteje fölé vágod vissza.

 

 

Gyékény öntözése

Nem kell aggódnod a  gyökérrothadás miatt, ha a gyékényekről van szó. Ahogy az már várható, ezek a növények akkor a legboldogabbak, ha sok -sok nedvességet kapnak. A legrosszabb dolog, amit tehetsz velük, az alulöntözés, de ez szinte lehetetlen, ha vízben termeszted őket.

Általános szabály, hogy termesztőközegüknek folyamatosan nedvesnek kell lennie. A gyékények általában  nedves éghajlatokon élnek. Ha forró és száraz vidéken élsz, mindig tartsd vízben a gyékényeket vagy rendszeresen gondoskodj mély áztatásról.

A közönséges gyékény egyáltalán nem bánja, ha sokáig van vízben. Valójában jól tudnak növekedni álló vízben, ez a gondozásuk legfontosabb eleme. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ezek a növények akkor is jól érzik magukat, ha a víz 0,6 m mély.

 

 

Széleslevelű gyékény növény
Széleslevelű gyékény

A gyékény  szaporítása

A gyékények  csodálatos kerti díszelemek, miért ne lehetne még több példányod? Ezek a növények önmaguktól is tudnak szaporodni, ezért néha  invazívvá válhatnak a nem kívánt helyeken. De mindig közbeavatkozhatsz.

Ha több ilyen szépséget szeretnél magvakból termeszteni, először össze kell gyűjtened a magokat a talajról vagy a vízből. Ha megvan a mag, közvetlenül a talaj felszíne fölé vesd el.

A magvak sok nedvességet igényelnek a megfelelő csírázáshoz. Gondoskodj arról, hogy biztosíts nekik elegendő vizet, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen.

Gyakori a gyékény szaporítása rizómaosztással is. Ez az ideális szaporítási módszer, ha egy vagy több növényt egy  másik helyre szeretnél áthelyezni. Mindössze annyit kell tenned, hogy kiásod a kis növényeket, a gyökereket részekre vágod és elülteted, ahol csak akarod. Jól reagálnak erre a folyamatra, ha minden osztott részhez legalább egy fiatal, 13-25 cm magas hajtás kapcsolódik.

 

 

Összefoglaló

A széleslevelű gyékény nagyon kevés gondozást igényel és fantasztikusan néz ki sok más vízi társ közelében. Alapvetően ezek a növények lehetőséget adnak a kreativitásra  és a legjobbat hozzák ki kertész énedből. Ezt a lehetőséget nem hagyhatod ki!