Porccserje (Muehlenbeckia Complexa) gondozása és amit tudnod kell – Teljes útmutató

A Muehlenbeckia Complexa, vagy ismertebb nevén Perccserje, Angyal szőlő (az angolban Angel vine-ként, Maidenhair vine-ként, Mattress vine-ként, Pohuehue-ként vagy Wiggy-bushként hivatkoznak rá) a Polygonaceae családból származó cserjefajta.

Új-Zéland egyes részein, pontosabban a három fő szigeten és a Lord Howe-szigeteken, őshonosak. Élőhelyüket tekintve viszonylag diverzifikáltak, nőnek a partmentén, hegyvidékeken és a síkságokon is. Természetes közegükben kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Képesek ellensúlyozni az ember természetromboló tevékenységét azáltal, hogy olyan invazív fajokat lehetetlenítenek el, mint a szeder. Sőt, mi több ezek a növények hozzájárulnak a rovarok diverzitásának bővüléséhez is. Kiváló gazdatestként funkcionálnak olyan különböző fajok számára, mint a Lycaena salustius, az Aphis cotteri aphids, a Morova subfasciata és a Eriophyes lambi.

 

 

porccserje

Mindent a Porccserje növényről

 • Indás felépítése miatt az angyal szőlőt nagyon gyakran használják dekorációs célokra, általa hozva létre műkerteket és lugasokat.
 • A rügyei és a levelei nagyszerű táplálékforrásnak számítanak az olyan madarak számára, mint a kereru, a tui vagy a csengőmadár.
 • Az oposszumoknak is ízletes csemegét jelent, akik ha hozzáférnek csak úgy habzsolják.
 • A maori emberek, különösen a gyerekek előszeretettel fogyasztották a lédús virágokat, annak édes, zamatos íze miatt.
 • Az angyal szőlő imádja, ha kora reggel nagy mennyiségű közvetlen fény éri, valamint ha a délután folyamán részben árnyékba kerül. Az optimális növekedés érdekében tedd északra vagy keletre néző ablak mellé, ahol szűrt fény érheti.
 • Ezek a cserjék jól reagálnak a meleg és enyhén párás környezetre. Beltérben az általános szobai környezet megfelelő a számukra.
 • Amennyiben jó minőségű, megfelelő vízelvezetésű földkeveréket használsz és a vegetációs időszakban havonta egyszer műtrágyát is adagolsz hozzá, az angyal szőlő szuper egészséges lesz és nem fog további gondoskodást igényelni.
 • Az angyal szőlő számára az ideális közeg öntözések közben enyhén kiszárad, tehát mindig ellenőrizd a földjét, hogy megtudd, mikor időszerű a következő.
 • Jóllehet a természetben nagyon sok állat lakmározik belőle, a házikedvencednek azonban nem javasoljuk. Ugyanis az emberek és a háziállatok számára a növény összes része kifejezetten mérgező tud lenni. Mindenképpen olyan helyen tárold, ahol a kíváncsi kutyák, macskák és gyerekek nem férhetnek hozzá.

 

 

Muehlenbeckia Complexa
Muehlenbeckia Complexa, más néven porccserje

A Muehlenbeckia Complexa jellemzőinek áttekintése

 • Az angyal szőlő a Muehlenbeckia nemzetséghez tartozik, amely körülbelül 24 virágos növényfajt foglal magába. Általában véve szőlőfajtákról és cserjékről van szó, illetve néhányuk gyomossá tud válni és nagyon gyorsan terjedni, így a kiirtásuk sem egyszerű.
 • Természetes élőhelyén a Muehlenbeckia Complexa gyakori kísérője a Makakának (Plagianthus Divaricatus).
 • A gyorsan növő indái, akár a 4,5 méteres hosszúságot is képesek elérni.
 • Az angyal szőlő ágainak szövevényes tengere és viszonylag limitált számú levele kusza kompozíciót alkot. Az ehhez hasonló növények viszonylag ritkának számítanak Új-Zélandon.
 • A karcsú, szívós és fás száraival kapaszkodik fel más növényekre és sziklákra. Amennyiben nem áll rendelkezésükre semmilyen külső segítség, úgy saját magukon másznak fel.
 • Az angyal szőlő pici, kerek és nyéllel ellátott leveleket hoz, amelynek a mérete és a formája, akár egy növényen belül is eltérhet. A levelek nem csak karéjosak és a szélük egyenletes, de vörösesbarna szárakon nőnek.
 • A virágzásuk idején apró, kétlaki és kellemes illatot árasztó virágokat hoznak.
 • Ahogy a virágok korosodnak úgy alakulnak át folyamatosan zamatos gyümölcsökké. Ezek félig átlátszóak, valamint fekete és háromszög alakú magokat tartalmaznak.

 

 

Az angyal szőlő gondozása

Az angyal szőlő alkalmas arra, hogy mind a szobában, mind a szabadban tartsák, egészen addig, míg a környezeti tulajdonságok a természetes élőhelyén megszokottakkal megfeleltethetők.

Mindazonáltal! A jól ismert hőmérséklet-ingadozások miatt a legtöbb kertész inkább beltérben helyezi el ezeket a növényeket. Sokkal praktikusabb és sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az angyal szőlő egész évben egészséges és boldog marad.

A porccserje fényadagoló ennek a tulajdonságának köszönhetően részleges napfényben is jól elboldogul. A legjobb növekedést ott érhetjük el, ahol rengeteg napsütésben lehet részük, így lehetőleg helyezd napsütötte ablak mellé.

angyal szőlő

Amennyiben a napsugárzás túl erős lenne, ami gyakorta előforduló probléma déli vagy nyugati fekvésű ablakok esetében, akkor ezek a növények szépen lassan el fogják veszteni a életerejüket. Ebben az esetben ügyelj arra, hogy legyen egy függöny, ami képes tompítani a fényt, illetve esetleg tedd távolabb az ablaktól.

Bármilyen évszakról is legyen szó, az angyal szőlőnek szüksége van a 18-27°C közötti hőmérsékletre. Ezek a növények nem képesek tolerálni a szélsőséges időjárási körülményeket, fagypont környékén pedig elég gyorsan elpusztulnak. Amikor a kinti hőmérséklet 4°C alá csökken, gondoskodj a betelepítéséről.

Ezenfelül meg kell óvnod őket a hideg huzattól, a széltől, bármilyen hőforrástól vagy légkondicionálótól.

 

Talaj

Nincs ötleted, hogy milyen talajkeveréket használj az angyal szőlő első ültetéséhez? Aggodalomra semmi ok! Hiszen a jó vízelvezetésen túl nincsenek magas igényeik a föld tekintetében.

Keress egy jóminőségű, kereskedelmi célú talajkeveréket és a növényed több lesz, mint hálás. További igényei nincsenek, műtrágyázás nélkül is tökéletesen elboldogul. Ha mégis ösztönözni szeretnéd a növekedését, havonta egyszer adhatsz neki vízben oldódó, felére hígított műtrágyát.

A trágyázást csak tavasztól őszig végezd és télen hagyj fel vele, mint ahogy a természetben is lelassul a növekedésük.

 

 

A Muehlenbeckia Complexa újraültetése

A porccserjék meglehetősen gyors ütemben nőnek, éppen ezért kétévente szükséges az átültetésük. Válassz mindig egy mérettel nagyobb cserepet és azt töltsd meg friss földdel. Amennyiben meg akarod tartani a jelenlegi méretében, úgy használhatod ugyan azt a csereped is az újratelepítéshez.

Ne felejtsd el, hogy olyan tárolót válassz, amelynek lyukacsos az alja, ezzel tudod garantálni, hogy a felesleges víz eláztassa a földet. Megfelelő környezetben ezek a bokros szépségek úgy fognak nőni, mint a bolondgomba, amennyiben úgy tartja kedved időről időre megmetszheted őket.

A növekedés és az új ágak megjelenésének ösztönzésére, távolítsd el a beteg leveleket és szárakat. Kompakt méretét is megtarthatjuk, amennyiben a tavasz folyamán az egyharmadát lemetszük. Ám ha inkább természetes megjelenést szeretnél, mindig adhatsz nekik teret és szabadságot a növekedésre.

Az angyal szőlő gondozása közben szánj egy kis időt az élősködők ellenőrzésére. Leggyakrabban a levéltetvek jelentik a problémát. Ha észleled a problémát, nyugodtan alkalmazhatsz rajtuk fecskendezést, öblítést vagy egyszerűen alkoholba mártott vattapamacsokkal is áttörölgetheted. Megfelelő rovarölőt és rovarirtót is bevethetsz, a csomagoláson található utasítások szerint.

 

 

A porccserje öntözése

Nem számít mekkora tapasztalattal rendelkezel a kertészet területén, aggodalomra nincsen okod, mert az angyal szőlő esetében nem kell magad egy szigorú öntözési menetrendhez tartanod. A kaktuszok és a húsos levelűek gondozása után minden cserje gyerekjátéknak fog tűnni.

Soha ne feledd, az angyal szőlőt mindig szerencsésebb alulöntözni, mint folyamatosan vízben úsztatni. Az angyal szőlő élvezni fogja, ha alaposan megöntözöd, de az átáztatásért nem lesz hálás.

A tél beköszöntével még ritkábban kell öntözni őket, máskülönben visszafordíthatatlan károkat okozhatunk. Az öntözés gyakorisága közvetlen összefüggésben áll a tárolóedény nagyságával. Így a következő öntözésig adj lehetőséget az angyal szőlő földjének 5-10 centi mélyen kiszáradni.

A normál szobai páratartalmat preferálják, amely általában 30-40% között mozog. Abban az esetben, ha a környezet túl párás lenne az angyal szőlő körül, mindenképpen helyezz el egy párátlanítót a közelében.

 

 

Az angyal szőlő szaporítása

Úgy nőnek a növényeid mint a bolondgomba, de felesleges ágakat nem akarod egyszerűen kidobni? Nos, ezeket bármikor egyszerűen és gyorsan felhasználhatod szaporítás céljára.

Az angyal szőlők annyira imádnivalóak, hogy mindig van hely még egy újabb példány számára. A barátaidat is egy pillanat alatt el fogják varázsolni, így akár tökéletes ajándék is lehet belőle.

Amennyiben a szaporítás a nyári időszakban történik az angyal szőlő igen jól fog reagálni. Ehhez keress egy egészséges hajtást, amin van néhány levél, majd metszd el a hegyüktől számítva kb. 7-10 centiméterre. Az optimális végeredmény érdekében, mielőtt földbe tennéd mindenképpen mártsd gyökereztető hormonba.

Töltsd meg a kiválasztott cserepet friss földkeverékkel vagy perlittel, majd helyezd el az új növénykezdeményt a saját közegébe. Amennyiben ugyanabban a gondozásban részesíted őket, mint a gazdanövényt egy szempillantás alatt egészséges gyökérzet fog kifejlődni.

Ezeket a cserjéket magról is lehet szaporítani, ám ez a módszer sokkal időigényesebb. Amikor a zamatos gyümölcsei megjelennek, leszedve néhányat és a magokat friss földbe ültetve új növényeket hozhatunk létre. Vedd figyelembe, hogy rendszeres öntözés és sok fény mellett sokkal gyorsabban fognak csírázni.

 

 

Konklúzió

Aranyos lombjával és mámorító illatú virágaival, az angyal szőlő barátságos kiegészítő lehet beltérben és a szabadban egyaránt. Minimális gondozást igénylő cserjéről van szó, amelynek mindössze rengeteg erős fényre, meleg és párás környezetre és rendszeres öntözésre van szüksége.

Kedves megjelenése és könnyen kezelhetősége okán az angyal szőlő arra hivatott, hogy elmaradhatatlan része legyen, minden kerti kollekciónak.