Pitypang jelentése és szimbolikája

Ki akarod szedni a pitypangokat a kertedben? Várj csak vele egy picit! Mielőtt megteszed, lehet érdemes lenne tudnod egyet s mást a pitypang mélyebb jelentéséről és szimbolikájáról.

A pitypang egy gyomnövény, amely a legtöbb kertben előbújik, de azt tudtad, hogy spirituális jelentéssel bír? Évszázadok óta jelképe a fénynek, a reménynek és a gyógyulásnak. Szimbóluma emellett a szépségnek is, mivel növekedés és virágzás után is megcsodálhatjuk.

 

 

Mi a pitypang jelentése?

A pitypangfajok az őszirózsafélék családjában alkotnak egy nagy virágzó növénycsoportot. Latin neve, a taraxacum középkori perzsa gyógyszerészeti feljegyzésekből eredeztethető.

Köznapi neve, a pitypang a növény szárának szétszakításakor hallható hangot utánozza.

Számos egyéb névvel is szokták illetni, mint például barátfejűfű, barátfű, buglyosvirág, cikória, csattogógaz, gyermekláncfű, kákics, lámpavirág, láncfű, oroszlánfogfű, pimpó, pipevirág, sárvirág, tejesfű, tyúkvirág, vagy éppen vadsaláta.

Viccesen hangozhat, de az angol nyelvben olyan nevekkel is illetik a növényt, mint „wet-a-bed”, „pee-a-bed”, vagy „piss-a-bed”, melynek mindegyike ágyba pisilést jelent.

Ezek az elnevezések a növény kulturális hagyományára (amelyet alább részletesebben is ismertetünk), valamint gyökerei elfogyasztása után kifejtett erős vizelethajtó hatására utalnak.

Sok helyen azért is nevezik hasonlóan, mert járdák, vagy aszfaltos területek szélei mentén jelennek meg, ott, ahová a kutyáknak szokásuk vizelni!

 

 

Minek a szimbóluma a pitypang?

A pitypangot legtöbben gyomnövényként kezelik. Figyelmen kívül hagyják és semmibe veszik őket, pedig fontos jelentést közvetítenek azok felé, akik történetüket ismerik. Az ókorban pissantnak (pisis) nevezték sárga színe miatt. Úgy tartották, hogy ha a magjait összegyűjtöd és elfújod, kívánságodat maga Zeusz teljesíti!

A pitypang a gazdagság és a jólét szimbóluma, ezért gyakran ajándékozták ezt a virágot friss házasoknak.

A pitypang a tavasz ikonikus szimbóluma. Mindenféle talajban képes kifejlődni, még járdák és utak repedéseiben is megjelenik, ahol sokan puszta gyomnövénynek nézik. A pitypangnak azonban nem csak a virága a lényeg, gyökerei étkezési vagy gyógyászati célokra is felhasználhatóak.

A pitypang a remény, a szerelem és a boldogság jelképe. Sárga szirmai az életed jótetteit megvilágító napot szimbolizálják, a fekete magvai pedig az ég felé szállva a jólétre és az újrakezdésre vonatkozó kívánságainkat viszik magukkal.

A növényt akár a szabad lélek, az ártatlanság és a játékosság szimbólumának is tekinthetjük őket. Gyakran tekintenek rá a remény és a szívósság jelképeként is, hiszen a virág mindent képes túlélni a zord telektől kezdve a szennyezésen és a szárazságon át azt, hogy az emberek rájuk lépnek és az autók áthajtanak rajtuk.

Gyorsan talpra állnak bármilyen megpróbáltatás után, és kitartóan nőnek tovább.

 

 

A pitypang kulturális jelentősége

A pitypanghoz társított jelentés annak függvényében változik, hogy a Föld melyik részén élünk. Japánban például a virág a bátorságot testesíti meg, mert akárhol ki tud nőni. Európában a jövőbe vetett reményt, a hűséget, valamint a szerelmet jelképezi.

A pitypangot először az ókori egyiptomiak termesztették, akik borkészítésnél hasznosították. Más kultúrák sörfőzéshez is használták, ám ez a hagyomány mára javarészt kiveszett.

Mindemellett Európában és Kínában régen gyógyászati célokra is termesztették, valamint haszonállataikat is etették vele.

Napjainkig kulturális jelentőséggel bír. A franciák pissenlit-nak nevezik (ami szó szerint ágyba pisilést jelent), mert esőzések után virágoznak, amikor az embereknek a hideg időjárástól vacogó fogaik miatt nem jön álom a szemükre.

A név a virág repűlőszőreire is utalhat, a magok ugyanis könnyen szétszóródnak, amikor leszakítjuk őket.

 

 

pitypang

Pitypang tetoválás jelentése?

Sokan választják a pitypangot, amikor a testükre szeretnének varratni valamit. De vajon mit is jelképez pontosan a pitypangtetoválás? Sokféle jelentést felvehet a különböző kultúrák és hitrendszerek tükrében, de mindben közös az, hogy a virág valamilyen pozitív dologgal társul.

A pitypangtetoválás leggyakrabban a remény szimbóluma. A magokat elfújja és széthordja a szél, és ahol végül lerakja őket, ott új életet teremt.

Ezen virág jóformán akárhol megtalálható, így szimbolikus jelentéssel bír azok számára, akik úgy érzik, elszakadtak közösségüktől vagy környezetüktől, és újabb okot ad nekik, hogy még egyszer meggondolják a pitypangtetoválás készíttetését.

A kertben vagy a pázsiton növő pitypangra gyakran puszta kártevőként tekintenek, sokan ugyanakkor az élet virágának is tartják, amelyek a reményt, a boldogságot és a szerelmet jelképezik. A pitypangtetoválást viselők általában azt akarják kimutatni, hogy ezek az érzések fontosak számukra.

A pitypangtetoválás a szabadság szimbólumának is tekinthető. Jelezheti valami újnak a kezdetét, és azt, hogy képesek vagyunk mindent előröl kezdeni.

A szélben szálló magok láttán azt gondolhatnánk, hogy ami megtörtént, az már elmúlt, ez azonban nem így van! Minden egyes mag az újjászületés reményét hordozza magában.

 

 

Mikor ajándékozzunk pitypangot?

Hogy mikor ajándékozzunk pitypangot? A pitypang gyönyörű virágának vidám, sárga színe mindig feldobja környezetét.

A növények szívósságukról is ismertek, mert szinte bárhol kinőnek – még ha éppen a járda repedéseiben vagy durva földben kell is gyökeret verniük.

Ha némi vidításra vágysz vagy ha szeretnél valaki másnak vidám perceket okozni, a pitypang pontosan az, amire szükséged van.

A pitypangot a történelem során a világ egyik legsokoldalúbb növényeként tartották számon, sokféle gyógyászati és gyakorlati felhasználási módja van. Ezért hát nagyon kevés olyan alkalom van, amikor ne lenne illendő pitypangot ajándékozni.