Pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides) gondozása és teljes útmutatója

A Pilea Peperomioides (Pénzlevelű pilea), más néven kínai pénznövény, pénz virág, ufónövény, missziónövény, palacsintanövény vagy csak Pilea (tudományos nevének rövidített változata), ázsiai örökzöld évelő, pozsgás és virágzó növény. A csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozik, a dél-kínai Yunnan és Szecsuán tartományokban őshonos.

Viszonylag gyorsan nő a növekedési időszakban (tavasztól őszig), és eléri a 30 cm magasságot is, ez egy álló növény, kerek, sötétzöld levelekkel, legfeljebb 10 cm átmérőjű, hosszú levélnyéllel.

Szinte tökéletesen lekerekített, érme alakú levelei miatt a Pilea remek dekoratív növény minden otthon számára. Azt mondják, hogy ez a növény a szerencse energiáját hozhatja be az otthonokba és jó az anyagi bőség meghozására is.

A Pénzlevelű pilea mintáit George Forrest gyűjtötte 1910-ben Kínából, a Cangshan-hegységben, 1500–3000 m magasságban, nem messze Dali városától. Később, 1912 -ben Friedrich Diels német botanikus hivatalosan elnevezte és leírta a növényt a botanikai világnak.

A Pénzlevelű pilea növényeket nagyon sokáig dísznövényként termesztették szülőföldjükön. Azonban, mint sok más Pilea, ez a virágos növény jelentéktelen értékkel rendelkezik és nem vonzott sok figyelmet.

 

Név Pénzlevelű pilea, Kínai pénznövény,
Tudományos név Pilea peperomioides
Család Urticaceae
Növény típusa Évelő
Érett méret 30 cm magas, 20-30 cm széles
Fényigény Részleges
Talaj típusa Jól vízáteresztő
Talaj pH Savas, semleges
Virágzási idő Tavasz
Virág színe Fehér
Eredeti terület Kína

 

 

A pénzlevelű pilea növényről

 • A fajt Agnar Espegren norvég misszionárius találta meg Yunnan tartományban; dugványokat vitt magával Norvégiába, ahonnan Skandináviában, majd végül világszerte elterjedt, mivel az emberek gyakran ajándékoztak dugványokat a barátoknak és ismerősöknek.
 • A pilea világos helyen, az ablak közelében szeret lenni, de a túl sok közvetlen napsütés miatt a levelek megéghetnek, ezért ajánlott a növényt közvetlen napfénytől védeni. Ugyanakkor a túl kevés fény befolyásolhatja a növény általános egészségi állapotát, ezért eltarthat egy ideig, amíg megtalálod a megfelelő helyet az otthonodban a növény számára.
 • Mivel a pénzlevelű pilea növények gyorsan nőnek és a fény felé orientálódnak, a legjobb, ha gyakran forgatod ezt a pozsgás növényt.
 • Az érett, egészséges pénzlevelű pilea kis növénypalantákat fog létrehozni, amelyeket levágva új növényeket hozhatsz létre, ha ezek legalább 5-7 cm magasak,vagy az anyanövény mellett lehet hagyni, hogy ott fejlődjenek tovább. A legjobb időszak a kis Pilea növények eltávolítására a tavasz, amikor a növény aktívan növekszik és a legtöbb energiával rendelkezik.
 • A Pilea növények a jó vízelvezetésű talajkeveréket szeretik, fontold meg a kiváló minőségű szerves virágföld beszerzését ahelyett, hogy egy rossz minőségű és olcsó virágföldet vagy kerti talajt használnál.
 • A szobanövényeket általában műanyag cserépben lehet megvásárolni, de esetenként találhatunk terrakotta cserépben is, amelyek nagyon gyorsan kiszáradhatnak és lehetővé teszik a talaj lélegzését, nem mint egy műanyag cserép. Ha azt szeretnéd, hogy Pilea növényed jól érezze magát ültesd el terrakotta vagy kerámia cserépbe.
 • Ha a növény egészséges és boldog, alacsony hőmérsékleten kis fehér virágokat hozhat létre rózsaszín árnyalatú szárral.

 

 

Pilea Peperomioides
Pilea Peperomioides növény, más néven pénzlevelű pilea

A Pilea Peperomioides jellemzői: áttekintés

 • A pénzlevelű pilea egy tartós növény, amely egykor a Cangshan -hegység szikláin, az árnyékban, Kína délnyugati Yunnan tartományában nőtt. Nagy kertészeti értékkel rendelkezik és ezért a növény ma már ritka a természetes élőhelyén, de világszerte megtalálható az otthonokban.
 • A Pilea Peperomioides, közismert nevén kínai pénz növény (pénzlevelű pilea), ismert, hogy akár 30 cm magasra is megnőhet és a szélességét is növelheti. Ez egy álló, pozsgás, örökzöld évelő növény, amelyet kerek, sötétzöld levelek díszítenek. A növény szára gyakran egyenes és színe zöld vagy sötétbarna.
 • Vannak, akik úgy vélik, hogy felszínes hasonlóságot mutat a pennyworts-szal, ami lassan növekvő szokással és kerek levelekkel rendelkezik.
 • A nagy, érme alakú, fényes levelek miatt ez a növény az egyik legnépszerűbb szobanövény.
 • Míg a pénzlevelű pilea virágzó fajként ismert, a virágok a legtöbb esetben észrevehetetlenek maradnak
 • A Pilea növények világszerte trópusi és mérsékelt égövi régiókban találhatók, az Urticaceae csalánfélék családja mintegy 600-715 virágos növényfajt tartalmaz, amelyek közül sok beltéri szobanövényként ismert.
 • A Pilea család tartalmaz egy fajt, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban használnak, ez a P. Plataniflora.

 

 

Pénz virág gondozása

Minden növénynek szüksége van természetes fényre, hogy minél nagyobb és egészségesebb legyen, ezalól a pilea sem kivétel. Mivel ez a növény pozsgásokhoz hasonlóan sok fényt igényel, a legjobb ha a pénzlevelű pilea számára erős fényű helyet keresünk de ne tegyük ki közvetlen napfénynek.

Ez a növény sokat fog szenvedni, ha nem kap elegendő fényt, kevés fényben a levelei deformálódhatnak és nem maradnak laposak mint az érmék. Időről időre fokozatosan változtathatod a növény fényviszonyait, világostól a gyengébb megvilágítású helyekre helyezve.

 

Hőmérséklet és páratartalom

Az egészséges növekedéshez szükséges ideális hőmérséklet nem emelkedhet 30 ° C fölé és tartsd távol olyan helyektől, ahol a hőmérséklet 13 ° C alá csökken.

Az optimális növekedési eredmények biztosítása érdekében jobb, ha a Pilea -t a fürdőszobába vagy a konyhába helyezed, mivel melegebb körülményeket és megfelelő páratartalmat tudsz így biztosítani neki.

 

pénz virág
Pénz virágnak is nevezik

Tápoldat

Bár a pénzlevelű Pilea növények könnyen és gyorsan nőnek, sok odafigyelést és gondozást igényelnek, ezért ügyelj arra, hogy havonta legalább egyszer adj a növényednek, félig hígított szobanövénynek vagy kaktusznak való tápot, hogy a lehető legjobban elősegítsd a növekedést.

Ismertek arról is, hogy jól érzik magukat a szokásos univerzális talajkeverékekben, de megfelelő vízelvezetéssel.

 

Tisztítás

Mivel a nagy levelek általában hajlamosak a por megtartására, a rendszeres zuhanyozás vagy a levelek letörlése kedvére lesz a pénzlevelű pilea számára. Annak érdekében, hogy a növény megtartsa szép, kiegyensúlyozott alakját, hetente legalább egyszer forgasd meg, hogy megakadályozd, hogy elferdüljön.

A levelek portalanítása során szánj egy kis időt a levelek alsó részének megvizsgálására is, mivel ott könnyen lehetnek kártevők.

 

 

Pilea Peperomioides öntözése

Ez a Pilea Peperomioides faj szereti, ha hébe -hóba alaposan megöntözik. A legjobb, ha megvárjuk, amíg a talaj felső rétege kiszárad, mielőtt újra öntözzük. Általában elegendő hetente egyszer öntözni a pénznövényt.

Nyáron és a melegebb, naposabb időben Pileának hetente többször vízre van szüksége, míg télen vagy alacsony hőmérsékleten kevesebb öntözésre van szüksége.

Ha a pénzlevelű pilea kezd fonyadtá válni, szokatlan aspektusai vannak, és kezdi elveszíteni szárának erejét, akkor ez túlöntözést vagy a kiszáradást jelenthet. Mindig ellenőrizd a talaj állapotát, hogy tudd megáklapítani melyik problémáról van szó.

Ha a talaj nedvesnek tűnik, várj ameddig kiszárad, ha viszont túl száraz, azonnali öntözést igényel.

A nedvesség eltávolítása érdekében levegőztetni kell a talajt. A pénzlevelű pilea talaját levegőztetni kell az első öntözés előtt.

 

 

pilea virág
Pilea

A Pilea Peperomioides szaporítása

Egyik oka, amiért a Pilea Peperomioides világszerte elterjedt többek között az, hogy nagyon könnyű szaporítani.

Egy egészséges növény kis Pilea növénykéket hoz létre, amelyeket le lehet választani az anyanövényről. A levágáshoz tiszta és éles kést kell használni, követve a szárát körülbelül 2-3 cm-rel a talaj alatt.

Miután leválasztottad a kis palántákat, ültesd ezeket új cserépbe, és tartsd nedvesen a talajt, amíg a növény gyökereket nem növeszt és új leveleket kezd létrehozni. Amikor a kis hajtások egyenesen a száron nőnek, ezeket is eltávolíthatod és körülbelül egy -két hétre vízbe teheted, amíg a gyökerek kifejlődnek és készen állnak a fent említett lépésekre.

Tekintettel arra a tényre, hogy a Pilea Peperomioides növény őshonos élőhelye a hegyi sziklák között van, átültetéskor ajánlatos néhány követ az edény aljára helyezni. A jobb vízelvezetés mellett a kövek épen tartják a növényt, ha a gyökerek rothadni kezdenek.

 

 

Összefoglaló

Könnyen és gyorsan termeszthető tulajdonságaikkal a Pilea Peperomioides ideális választás dísznövényként minden otthonba vagy irodába. Érmealakú, sötétzöld levelei nagyon esztétikusak és az elképzelés, hogy ezek a növények alkalomadtán kis virágokat is létre tudnak hozni, önmagában több mint kifizetődő.

Ha olyan helyet találsz, ahol erős fény van, de nincs közvetlen napfény, jó vízelvezető virágföldet biztosítasz és szükségletei alapján hetente öntözöd, akkor stabil környezetet tudsz teremteni a pénzlevelű pileanak az egészséges és boldog növekedéshez.

Még ha háziállat-barátnak is nevezik őket és fogyasztásuk során nem károsak az emberre, javasoljuk, hogy ezeket a szobanövényeket tartsd távol a macskáktól, kutyáktól és kisgyermekektől.

 

 

Hogyan gondozd a Pénzlevelű Pilea (Pilea peperomioides) növényt?

A Pénzlevelű Pilea gondozása viszonylag egyszerű, csak kövesd az alábbi tippeket:

 • Fény: biztosítsd a növény számára a világos, közvetett fényt. Kerüld az erős közvetlen napfényt, mert az károsíthatja a leveleket.
 • Öntözés: Tartsd a földjét nedvesen, de ne engedd, hogy túl sokáig álljon a vízben. Az öntözés között engedd, hogy a talaj felső rétege kissé megszáradjon.
 • Páratartalom: A Pénzlevelű Pilea alacsony páratartalom mellett is jól érzi magát, de magasabb páratartalom esetén szebb leveleket eredményezhet. Ha szükséges, használj párásítót vagy állítsd a növényt egy vízzel teli tálca közelébe.
 • Hőmérséklet: A Pénzlevelű Pilea szobahőmérsékleten növekszik legjobban, optimális hőmérsékleti tartománya 18-24°C között van.

 

Milyen talajt használjak a Pénzlevelű Pilea növény számára?

A Pénzlevelű Pilea számára a jó vízelvezetésű talaj a legfontosabb. Használj olyan talajkeveréket, amelyben jó arányban vannak a talaj, a perlit és az agyaggranulátum, hogy biztosítsd a megfelelő vízelvezetést és a levegő áramlását a gyökerek körül.

 

Hogyan szaporíthatom a Pénzlevelű Pilea növényt?

A Pénzlevelű Pilea könnyen szaporítható a következő lépésekkel:

 1. Válassz egy egészséges, jól fejlett mellékhajtást a növényről.
 2. Óvatosan válaszd le a mellékhajtást a fő szárról egy éles késsel vagy ollóval.
 3. Áztasd a levágott mellékhajtás vágási felületét vízbe, amíg gyökerek nem nőnek belőle (általában 1-2 hét).
 4. Ültesd a gyökérképződéssel rendelkező mellékhajtást jó vízelvezetésű talajba, és öntözd rendszeresen.

 

Milyen gyakran kell metszeni a Pénzlevelű Pilea növényt?

A Pénzlevelű Pilea növény általában nem igényel rendszeres metszést. Ha a növény alakját szeretnéd formálni vagy eltávolítani a sérült leveleket, vágd le azokat óvatosan egy éles késsel vagy ollóval. Ha a növény túlzsúfolttá válik, metszd le az egyes mellékhajtásokat a növény alakjának és egészségének javítása érdekében.

 

Milyen gyakori problémák merülhetnek fel a Pénzlevelű Pilea gondozása során?

A Pénzlevelű Pilea gondozása során a következő problémák merülhetnek fel:

 • Sárguló levelek: Túl sok vagy túl kevés öntözés esetén a levelek sárgulhatnak. Ellenőrizd az öntözési szokásaidat, és állítsd be szükség szerint.
 • Barna foltok a leveleken: A túl erős napfény okozhat barna égési foltokat a leveleken. Helyezd a növényt olyan helyre, ahol világos, közvetett fény éri.
 • Rovarinvázió: A levéltetvek és a pókatkák előfordulhatnak a Pénzlevelű Pilea növényen. Ellenőrizd a növényt rendszeresen, és ha kártevőket találsz, kezeld a problémát megfelelő rovarirtó vagy biológiai módszerekkel.
 • Túlnövekedett növény: Ha a Pénzlevelű Pilea túlzsúfolttá válik, metszd le a felesleges mellékhajtásokat és szaporítsd a növényt, hogy fenntartsd a növény egészségét és formáját.

 

Milyen öntözési stratégiát kövess a Pénzlevelű Pilea növény számára?

A Pénzlevelű Pilea növény vízigénye közepes. A legjobb öntözési stratégia a “kis mennyiség, gyakran” módszer. Biztosítsd a talaj nedvességét, de kerüld a túlzott öntözést. Engedd, hogy a talaj felső rétege kissé megszáradjon az öntözések között. A növény öntözési igénye a hőmérséklet és a fényviszonyoktól függően változhat. Télen, amikor a növekedés lelassul, kevesebb vizet igényel a növény.

 

 

Források:

 1. Houseplants and Indoor Lighting. Illinois Extension