Pénzlevelű lizinka (Lysimachia Nummularia) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

Egy aranyos növényt keresel, amely szépítheti kertedet? Ne is keress tovább, mert a pénzlevelű lizinka a megfelelő a számodra! A Lysimachia nummularia, közismert nevén pénzlevelű lizinka vagy Moneywort, örökzöld évelő növény.

A kertészek nagyon hasznosnak találják ezt a növényt, mivel gyorsan terjed és elrejti a kerted olyan részeit, amelyek nem nagyon esztétikusak.

Függetlenül attól, hogy a kertben lévő növények metszése rosszul sült el vagy bármilyen más okból valamilyen hiányosság van a kertedben, a pénzlevelű lizinka a segítségedre  lehet. Ez a növény gyorsan kis szőnyeggé nő és apró, aranyos  ovális levelekkel rendelkezik.

Fontos megemlíteni, hogy a pénzlevelű lizinka  gyorsan terjed, ezért fantasztikus választás sziklakertekhez, talajtakaróhoz és a kertben nehezen termeszthető területek lefedéséhez. Ez a növény  szép akkor is, ha cserepekben termesztik.

Készen állsz arra, hogy többet megtudj a pénzlevelű lizinka növekedéséről és gondozásáról? Olvass tovább!

 

 

A pénzlevelű lizinka növényről:

 • A pénzlevelű lizinka a Primulaceae családba tartozik, vagyis  a kankalin család, Európában és Nyugat -Ázsiában őshonos.
 • A  pénzlevelű lizinka botanikai neve Lysimachia nummularia. Ennek a növénynek  más gyakori neve a Moneywort, a Herb Towpernce és a Towpenny Grass.
 • A  pénzlevelű lizinka tökéletes növény a kert olyan részein, ahol más növények nem nőnek. Ez az alacsony növekedésű „kúszónövény” szintén fantasztikus talajtakaró. Ezenkívül úgy is termesztheted, hogy lefeded azokat a területeket, ahol a többi növény metszése rosszul sült el. A pénzlevelű lizinka  jól néz ki, ha cserepekben neveled.
 • A  Lysimachia nummularia napszerető növény. Olyan területeken érzi jól magát, ahol teljes napsütést kaphat. Minél több napfénynek van kitéve a növény, annál színesebb lesz a lombja.
 • A talaj tekintetében a  pénzlevelű lizinka a homokos vagy agyagos talajt részesíti előnyben. Figyelj azonban, hogy jó vízelvezetést biztosíts, így elkerülve a gombás betegségek kialakulását.
 • A  pénzlevelű lizinka a meleg hőmérsékletet kedveli, különösen azért, mert sok napfényre van szüksége a fejlődéshez. Azonban hidegtűrő és túléli a hideg teleket  tavasszal pedig újra díszíteni fogja kertedet. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit elvisel,  -34 C°
 • Ha öntözésről van szó, a pénzlevelű lizinkának nedves talajra van szüksége. Fontos, hogy soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni a talajt. Ügyelj azonban arra, hogy a talaj jó vízáteresztű legyen, hogy minden felesleges víz ki tudjon folyni a cserépből.
 • A pénzlevelű lizinka nem mérgező növény. Nem mérgező kutyákra, macskákra, más állatokra és emberekre sem. Tehát  jó hír, hogy talajtakaróként termesztheted, anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy kedvenceid veszélybe kerülnek, ha esetleg lenyelik a növényt.
 • A pénzlevelű lizinka egy szívós növény, amelynek nincs sok problémája kártevőkkel vagy betegségekkel. Az egyetlen dolog, ami gondot okozhat a pénzlevelű lizinkának, azok a gombás betegségek, például a rozsda vagy a levélfoltok. Ezek a problémák nagyobb valószínűséggel jelentkeznek, ha a növényt esős vagy nedves környezetben termesztik. A pénzlevelű lizinkák gombás betegségeinek kezelésére folyékony réz gombaölő szereket használhatsz.

 

 

Lysimachia Nummularia növény
Lysimachia Nummularia

A Lysimachia nummularia jellemzői: áttekintés

 • A pénzlevelű lizinka egy örökzöld talajtakaró, amely a felnőttkor elérésekor akár 5–10 cm magasra és 30–45 cm szélesre is megnőhet.
 • A Lysimachia nummularia lekerekített arany levelekkel rendelkezik, amelyek a száron alakulnak ki.
 • Nyáron a pénzlevelű lizinka sárga virágokat termel, melyeknek 5 szirma van és hasonlítanak a rózsákhoz. A virágzás azonban nem tart sokáig, de nagyon szépek a szabadtéri helyégekben, még akkor is, ha csak rövid ideig. A pénzlevelű lizinka virágai nem illatosak.
 • Ez a növény gyorsan terjed, ezért azt javasoljuk, hogy ha bármi mást ültetsz a kertedbe, győződj meg arról, hogy legalább 30-45 cm  távolságra van a pénzlevelű lizinkától.

 

 

Pénzlevelű lizinka gondozása

Rugalmassága miatt a pénzlevelű lizinkát nagyon könnyű termeszteni a szabadtéri tereken. Ez a növény ellenáll a fagyos hőmérsékletnek és nem túl érzékeny a többi kerti növényt zavaró gyakori kártevőkre és betegségekre sem. Sőt, a gyors terjedésének köszönhetően a pénzlevelű lizinka utat nyit kerted legjobb helyszíneire, ahol a termesztési feltételek ideálisak.

 

Fényigény

Akár tapasztalt, akár kezdő kertész vagy, a pénzlevelű lizinka gondozása nem okoz nehézséget. Először is, hogy boldog pénzlevelű lizinkád legyen a kertedben, napos helyet kell választanod a növény számára. Függetlenül attól, hogy talajba vagy konténerekbe ülteted, keress olyan területeket, ahol a növény teljes napfényben részesülhet.

Ez a növény képes alkalmazkodni a részleges árnyékhoz is. Ha azonban azt szeretnéd, hogy a pénzlevelű lizinka lombja aranysárga színű legyen, gondoskodj a jó napsugárzásról.

 

Tápigény

Egy másik dolog, amellyel segíthetsz a pénzlevelű lizinkának egészségesen és boldogan növekedni, ha gondoskodsz némi tápozásról. Javasoljuk, hogy 10-10-10 oldatot használj a kora tavasszal történő tápozáskor.

A pénzlevelű lizinkát kissé invazívnak tartják, mert gyorsan megnőhet és elterjedhet a kert olyan területein, ahol nem szeretnéd. Ha ellenőrizetlen módon terjed, a pénzlevelű lizinka megfojthatja a többi kerti növényt.

Tehát némi metszésre is szükség van a növény növekedésének a kézben tartásához. A túlzsúfolt  pénzlevelű lizinka  szabályozáa érdekében egyszerűen húzz ki egyes növényeket a gyökereiknél fogva.

 

 

Creeping-Jenny
Pénzlevelű lizinka

A pénzlevelű lizinka ültetése

A pénzlevelű lizinka ültetése a kertbe vagy cserepekbe ugyanolyan egyszerű, mint a növénynek a gondozása. Mivel nagyon szívós növény, gyorsan alkalmazkodik az új környezethez. Az egyetlen dolog, amit nem szabad elfelejtened   az az ideális növekedési feltételek biztosítása, mivel ez  kulcsfontosságú a sikeres ültetéshez.

Pontosabban, győződj meg róla, hogy a pénzlevelű lizinkát olyan helyre ülteted, ahol a nap legalább néhány órán át süti. Ha nagyon forró éghajlatú területen élsz, javasoljuk, hogy válassz olyan helyet, ahol a növény délután részleges árnyékot kap, hogy megvédd a leveleket.

Ha a pénzlevelű lizinkát cserepekbe ülteted, délután áthelyezheted a cserepeket egy árnyékosabb helyre, de ez egy kis erőfeszítés lehet, ezért a legjobb, ha a kezdetektől fogva jó helyet választasz a növényeidnek.

Egy másik dolog, amire emlékezni kell, amikor a pénzlevelű lizinkát a talajba ülteted, az hogy 30-45 cm távolságra kell ültetni a többi növénytől. Ez az alacsony növésű kúszónövény gyorsan elterjed és veszélyeztetheti a többi növényt.

 

 

A pénzlevelű lizinka öntözése

A pénzlevelű lizinka túlöntözése és nem vízelvezető talajba való ültetése nagyjából az egyetlen módja annak, hogy elpusztítsd a növényt.

Ez az alacsony növekedésű kúszónövény sok mindennek ellenáll, aminek  más kerti növények nem. Azonban nem jó, ha nedves talajban termesztik, mivel gombás betegségek alakulhatnak ki, amelyeket ha nem kezelik azonnal, a növény halálát okozhatják.

Ne feledd, hogy a  pénzlevelű lizinka nedves talajban érzi jól magát. A pénzlevelű lizinkát gyakrabban kell öntözni mint más növényeket. Valószínűleg néhány naponként öntöznöd kell a növényt a forró évszakban, hogy a talaj nedves maradjon. Ne feledd, hogy soha ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

 

Talajigény

A legjobb módja annak, hogy elkerüld a pénzlevelű lizinka túlöntözését, ha jó vízelvezetésű talajt használsz, függetlenül attól, hogy a szabadban vagy cserepekben termesztik-e. Keverd össze az ültetéshez használt talajt durva homokkal vagy aprítótt darabkákkal (crusher fines), hogy olyan talajt kapj, amely lehetővé teszi a felesleges víz elfolyását.

 

 

Pénzlevelű izinka szaporítása

A szaporítás nagyon egyszerű a pénzlevelű lizinka esetében. A növény természetesen, magok és rizómák útján terjed. Ha ezt a talajtakarót szaporítani szeretnéd, használhatod a magokat vagy a rizómákat, amelyeket vízben gyökereztethetsz.

pénzlevelű lizinka kaspóban
Lysimachia Nummularia

Egy másik módja a pénzlevelű lizinka szaporításának, ha egyszerűen kiásol egy részt, elválasztva  a növényeket és új talajba helyezve őket. Innentől kezdve a növény magától növekszik.

Szaporítani szárvágásokkal is lehet. Egy éles, tiszta késsel vágj le 5-7 cm-es szárhegyeket egy aktívan növekvő növényből. Ezután távolítsd el a leveleket a szár alsó részéről és helyezd őket egy ültetőtálcába, amely könnyű, jó vízáteresztő taljkeverékkel van feltöltve.

A jó vízelvezetés érdekében használhatsz perlitet vagy tőzeget és durva homokot. Tartsd nedvesen a keveréket. Ügyelj arra, hogy a vágást porított vagy folyékony gyökereztető hormonba mártsd, hogy serkenteni tudd a gyökérzet fejlesztését.

 

 

Összefoglaló

A pénzlevelű lizinka csodálatos növény a szabadtéri helységekben. Könnyű gondozni, mivel ellenáll a leggyakoribb fenyegetéseknek. Ez a növény addig terjed ameddig csak szeretnéd és lefedi a kert olyan területeit is, amelyekkel nem vagy elégedett.

A pénzlevelű lizinka nagyon vonzó lombbal rendelkezik, amelyek gyönyörű aranysárga színbe borulhatnak. Nyáron ez a növény szép sárga virágokat termel, amelyeket öröm látni.