Örökzöld tatárvirág (Iberis Sempervirens) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Iberis sempervirens közismert nevén örökzöld tatárvirág, évelő kandírozó vagy egyszerűen csak kandírozó, a Brassicaceae családba tartozó virágos növények mutatós fajai.

Ezek a virágok Dél-Európa és a Földközi-tenger számos területén őshonosak, a legnagyobb változatossággal az Ibériai-félszigeten.

Az örökzöld gyertyafák nemcsak a finom virágok sokasága, hanem az általános igénytelenségük miatt is nagyon népszerű dísznövények. Hasonlóképpen, ezek a virágok sok érdekes fajta közül választhatunk. A legkedveltebb fajták az ‘Autumn Snow’, a ‘Purity’, a ‘Nana’, a ‘Snowflake’, az ‘Autumn Beauty’ és a ‘Pink Ice’.

Olvass tovább, hogy többet tudj meg az örökzöld gyertyafákról, és hogy megtudd, hogyan termesztheted, gondozhatod és szaporíthatod őket profi módon!

 

Botanikai név

Iberis Sempervirens

Közönséges név

Candytuft, Örökzöld tatárvirág

Növény típusa

Évelő

Érett méret

30-45 cm magas, 30-40 cm széles.

Napnak való kitettség

Teljes, részleges

Talajtípus

Jó vízlevezetésű, kavicsos

A talaj pH-ja

Lúgos

Virágzás ideje

Tavaszi

Virág színe

Fehér, rózsaszín, lila, piros

Őshazai terület

Mediterrán

 

Az örökzöld tatárvirág növényről

 • Az apró, hófehér virágaival a Candytuft ‘Snowflake’ fajta elnyerte a Royal Horticultural Society rangos Award of Garden Merit díját.
 • Ezeknek a növényeknek mindenük megvan ahhoz, hogy minden kertész számára ideális dísznövények legyenek. Teljes napsütésben és részleges árnyékban, fagyos és meleg körülmények között, jól vízelvezető talajban is jól fejlődnek. Ezenkívül mérsékelten szárazságtűrőek, ha egyszer meghonosodtak.
 • Az „Iberis” nemzetségnév annak a helynek a nevéből származik, ahol a kanditufák leginkább nőnek, vagyis az Ibériai-félszigetről. A „sempervirens” latinul „mindig zöldet/élőt” jelent, és e növények örökzöld lombozatára utal.
 • Az örökzöld tatárvirág kis területeken csodálatos talajtakarónak és szegélynövénynek alkalmasak a határok, sétányok vagy ösvények szegélyezésére. Sziklakertekben és a magaságyások szélein kaszkád szerűén díszítő növényként is lenyűgözően néznek ki.
 • Az Iberis amara növények (Rocket candytufts) nagy szerepet játszottak a hagyományos gyógyászatban. Bár a modern gyógynövénytanban nem nagyon használják őket, e növények minden része antiaritmiás, antiasztmatikus, antirheumatikus, antiszkorbutikus, homöopátiás és tonizáló tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Az I. amara növények magjai nagyszerű mustárforrásként szolgálnak. Az összes Candytuft-faj virágai rendkívül vonzó egyes beporzó fajok, például a méhek számára.
 • Ellenállhatatlan virágfürtjeiknek köszönhetően az örökzöld kandírozók sok más növényfaj szemet gyönyörködtető társai lehetnek. A leggyakoribb társak közé tartozik az Aranykosár, a Vérző szív, a Búzavirág és a Kúszó Phlox.
 • A kanditufáknak nincs mérgező hatása az emberekre és az állatokra, ha megérintik vagy elfogyasztják őket. Ezeket a virágokat anélkül termesztheted, hogy aggódnod kellene kíváncsi gyermekeid vagy szőrös barátaid biztonsága miatt.

 

 

Iberis Sempervirens

Iberis Sempervirens jellemzők

 • Ezek a növények az Iberis nemzetségbe tartoznak, amely mintegy 30 vonzó virágzó, örökzöld egynyári és évelő növényfajból áll. A legnépszerűbb fajok közé tartozik az I. amara, az I. gibraltarica, az I. linifolia, az I. sempervirens és az I. umbrellata.
 • Az Iberis sempervirens növények terjedő, örökzöld és évelő aljnövényzetű cserjék, amelyek természetes módon bokros halmokban nőnek. Magasságuk 15-45 cm, szélességük 30-45 cm között lehet.
 • Örökzöld lombozatuk számos egyszerű vagy mélyen karéjos, hosszú, keskeny, bőrszerű vagy fényes levelet tartalmaz, amelyek magas, vastag és fához hasonló szárakon jelennek meg. A levelek hossza 2,5-12,7 cm között van.
 • Általában az örökzöld tatárvirág a tavaszi hónapokban virágoznak. Ebben az időszakban sok, bőséges, illatos, négyszirmú virágfürtöt hoznak.
 • Virágaik a fehér, rózsaszín, lila vagy piros különböző árnyalatai lehetnek. Jellemzően sötétebb, sárga vagy rózsaszínű középpontjuk van.
 • Amikor a virágzási időszak véget ér, a gyertyánvirágok a virágzás helyén termést hoznak. A termések kerekded vagy széles tojásdad kapszulák, amelyekben keskeny szárnyú magok találhatók.

 

 

Örökzöld tatárvirág gondozása

Az örökzöld tatárvirágok minden tekintélyes növénygyűjteményben kötelező darabok, különösen, ha még csak a kertészkedés elején járunk.

Ezek a növények meglehetősen könnyen termeszthetők és gondozhatók, így még a kezdő kertészek számára is nagyszerű társak.

Megfelelő termesztési körülményeket és egy kis extra figyelmet igényelnek azonban, amíg beilleszkednek új környezetükbe. De ismerkedjél meg inkább közelebbről ezekkel a szépségekkel!

 

Fényigény

A megvilágítás tekintetében az örökzöld kandeláberek akkor mutatják a legjobb eredményt, ha olyan helyen tartod őket, ahol sok napfényt kapnak. Ezek a virágok elviselnek némi részleges árnyékot is anélkül, hogy hosszú távon szenvednének.

A forró és kemény nyarakkal jellemezhető régiókban valóban értékelni fogják a kis árnyékot, különösen délután. Mégis, a növények elegendő napfényben bőségesebben fognak virágozni.

 

Hőmérséklet

Hőmérséklet szempontjából az örökzöld gyertyafák általában télállóak. De a hideg területeken a növények levelei csak félig örökzöldek.

Emiatt a legtöbb kertész, aki hűvösebb éghajlaton termeszti őket, fenyőágakat használ, hogy a növények könnyebben átvészeljék a telet.

Késő ősszel mindenképpen helyezz néhány fenyőágat a tatárvirág fölé, hogy védelmet nyújts nekik a hideg és száraz szelek ellen, sőt hogy segíts nekik, hogy örökzöldek maradjanak.

Természetes élőhelyükön az örökzöld kandírozók a száraz körülményeket kedvelik. Emiatt bölcs dolog a növényeket szárazabb levegőjű helyre helyezni. Ha a kültéri páratartalom túl magas, nevelheted kanditufáid cserépben, és tarthatod őket bent, egy szellőzőnyílás közelében.

 

Betegségek

Az örökzöld gyertyafák jellemzően gondtalanok a gombabetegségek és a kártevőfertőzések tekintetében. Valójában az egyetlen probléma, ami e növények termesztése és gondozása során előfordulhat, a gyökérrothadás. Ezt a problémát könnyen elkerülheted, ha virágaid megfelelő, jó vízlevezetésű talajban neveled.

 

 

tatárvirág a kertben

Örökzöld tatárvirág ültetése

A tökéletes időpont az örökzöld gyertyafák ültetésére általában kora ősszel van. Ezek a növények elég lassan nőnek, és tavasszal virágoznak. Ha kora ősszel ülteted el a virágaidat, elég időt adsz nekik a következő tavaszi a megtelepedéshez.

Általános szabályként ügyelj arra, hogy körülbelül 15 cm távolságra ültesd el őket egymástól, hogy jó szellőzést biztosíts számukra, és elkerüld a túlzsúfoltságot.

 

Talajigény

Az egészséges és boldog növekedéshez a kanditufáknak olyan kavicsos aljzatra van szükségük, amilyet a szülőföldjükön találhatsz.

Általánosságban elmondható, hogy ezek a növények olyan talajban érzik jól magukat, amely kiváló vízelvezetéssel rendelkezik és inkább a lúgos skálába esik. Ha cserépben szeretnéd nevelni a virágokat, csak olyanba ültesd őket, amelynek alján vízelvezető lyukak is vannak.

 

Tápigény

Bár az örökzöld tatárvirágok trágyázása nem igazán kötelező, de biztosan elősegítheti a bőséges virágzást. Emiatt minden évben egyszer, kora tavasszal lassan ható műtrágyával tápláljad szeretett növényeid.

Az optimális eredmény érdekében keresd azokat a termékeket, amelyek foszforban gazdag és nitrogénben szegény értékek kombinációjával rendelkeznek.

Néha ezek a növények kissé hosszúkássá válhatnak, ami általánosságban ápolatlan megjelenést kölcsönöz nekik. De! Miután virágzásuk véget ért, a felső lombozatuk körülbelül egyharmadát meg lehet metszeni, hogy szépen és rendben tartsd őket.

Ha a növényed túl kicsik lesznek, ne aggódj! A rendszeres metszés idővel mindig új, egészséges növekedést fog teremni.

 

 

Örökzöld tatárvirág öntözése

Az örökzöld tatárvirág öntözési rutinja nem más, mint gyerekjáték, különösen, ha már beilleszkedtek új élőhelyükre. Az ültetést követő első évükben azonban virágai a szokásosnál több vizet igényelnek. Ügyelj arra, hogy a fiatal növényeket mindig akkor öntözd meg, amikor a talaj felső felét száraznak érzed.

A kanditufák viszonylag hosszú ideig elég jól tűrik a szárazságot, ha egyszer már megtelepedtek. Ezek a virágok nagyszerű induló növények kezdőknek vagy feledékeny termesztőknek, főként eme ellenállhatatlan tulajdonságuk miatt.

Ha ezek a növények erős gyökérzetet alakítottak ki, általában akkor is jól boldogulnak, ha csak hetente vagy hetente egyszer öntözzük őket.

A nyári hőségben gyakrabban kell ellenőrizni a talajt. Néhány próbálkozás után mindig akkor adj vizet az örökzöld gyertya füzéréinek, amikor a talaj teljesen kiszáradt. Télen általában akkor is jól elvannak, ha két-három hetente egyszer öntözöd őket.

 

 

fehér virágú örökzöld tatárvirág

Örökzöld tatárvirág szaporítása

Ezek a virágok olyan tiszta megjelenésűek és könnyedek, hogy nehéz ellenállni a varázsuknak. És még csak nem is kell! Elvégre mi lehet kellemesebb, mint körül venni magunkat sok szép növénnyel?

Rajta, ragadd meg a szerszámaidat, és szaporítsd a Candytuft virágokat, mert ez folyamat gyors, ingyenes és nagyon kifizetődő!

Kétségtelen, hogy a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az örökzöld tatárvirág szaporítására az osztás. Először is, várd meg az őszt, és ásd ki a nagy, kifejlett növényeidet a termesztőközegből.

Ha már látótávolságban vannak a gyökereik, oszd őket két-három részre. Ezt a lépést követően átültetheted apró kanditufáidat az állandó helyükre.

Ha nincsen olyan örökzöld gyertyafürtöd, amelyek elég idős az osztáshoz, akkor helyettük dugványozással is szaporíthatod őket.

Keress olyan egészséges szárakat, amelyek egy kicsit hosszabbak a többinél, és egy éles késsel vágj le belőlük körülbelül 10 cm-t. A dugványokat ültesd friss virágföldbe, a tárolóedényt helyezd meleg, jól megvilágított helyre, és rendszeresen öntözd meg, amikor a talaj kiszárad.

Bár a szárak ön gyökeresedni fognak, a lassú növekedésük miatt eltarthat egy ideig, amíg ez a módszer eredményt hoz. De ha türelmes természetű vagy, akkor a dugványok használata nem fog gondot okozni.

Biztosak vagyunk benne, hogy a családtagjaid és barátaid is örülnének néhány kicsi gyertyafának. Ne felejts elültetni néhányat a felosztott részekből vagy a dugványokból cserépbe, hogy szeretteid egy imádnivaló ajándékkal tudd meglepni.

 

 

Összefoglalva

Az Örökzöld tatárvirág sokoldalú virágzó cserjék, amelyek bármilyen kültéri területet feldobhatnak. Akár van már örökzöld kanditufa a növénycsaládban, akár nincs, mi mindent szeretnénk tudni arról, hogy milyen tapasztalataid vannak ezekkel a kiváló virágokkal kapcsolatban.