Mocsári kardvirág (Gladiolus Palustris) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Minden kert megérdemli, hogy minden nyáron gyönyörű színekben pompázzon. Ültess Mocsári kardvirágokat a kertedbe, és várd meg a nyarat, hogy lásd, hogyan ragyogják fel a kerted.

A Gladiolus Palustris, néha “kardliliom” néven is ismert, minden virágüzletben megtalálható, mivel gyakran használják csokrokban díszítő virágként. De ezeket a színes szépségeket otthon, a szabadföldi kertben is könnyen termesztheti bármelyik kezdő vagy tapasztalt termesztő.

Annak ellenére, hogy virágzásuk idején látványos és csodálatos megjelenésűek, a Gladok nagyon könnyen termeszthetők. Nagyon kevés gondozást igényelnek ahhoz, hogy a forró hónapokban virágba boruljanak, és élénk színeket varázsoljanak a kertbe vagy a lakásban.

A gladioluszok a legnépszerűbb nyári virágzó hagymák közé tartoznak. Kiváló vágott virágok is, amelyeket beltérben vázába helyezhetsz, vagy gyönyörű csokrot készíthetsz belőle szeretteidnek.

 

Botanikai név

Gladiolus palustris

Közönséges név

Gladioulus, mocsári kardvirág

Növény típusa

Corm, vagy bulbotumer

Érett méret

30-150 cm

Napnak való kitettség

Teljes napfény

Talajtípus

Homokos vályog

Talaj ph

6.0-6.5

Virágzás ideje

Júniustól a fagyokig

Virág színe

Piros, rózsaszín, sárga, lila, zöld, narancssárga és fehér.

Őshazai terület

Dél-Afrika és Európa

Toxicitás

Mérgező az emberekre, a haszonállatokra és a háziállatokra.

 

 

mocsári kardvirág

A Mocsári kardvirág növényről

 • A gladiolusz növények az Iridaceae családba tartoznak, és Európában, Afrikában és a mediterrán térségben őshonosak.
 • A Gladiolus virágok botanikai neve Gladiolus Palustris. Ezeket a virágokat általában Gladiuszok, Zászlóvirágok és Kardliliomok néven is ismerik.
 • Nagyszerű társak a zöldségeskertben. Élénk színüknek köszönhetően igazán vonzóak a beporzó rovarok számára, ami hozzájárul a zöldségtermés növekedéséhez.
 • A Gladiolusról érdemes tudni, hogy a virágai ehetők. Ízük halványan hasonlít a saláta ízére. A Mocsári kardvirág virágait gyakran használják egzotikus ételek, például tenger gyümölcsei vagy gyümölcssaláták tárolására. A virágok szirmait bizonyos ételek díszítésére is használják.
 • Ezek a fenséges virágok minden kertben nagyszerűen mutatnak majd a nyári virágzás során.
 • A virágok látványos és élénk színeik mellett, amelyek feldobják a tájat, rengeteg életet vonzanak a kültérbe. A pillangókat, rovarokat és kolibriket mind vonzzák az élénk színű virágok.
 • Bár lenyűgöző megjelenésük van, a gladioluszok valójában nagyon gyakoriak és könnyen termeszthetők. Mint minden növénynek, nekik is van néhány alapvető termesztési igényük ahhoz, hogy egészségesen és boldogan nőjenek, és a meleg évszakban is virágozzanak.
 • A gladiánok napimádók. Alkalmazkodni tudnak a részleges árnyékhoz, teljes napsütésben is jól érzik magukat. Akár a kertben, akár konténerben termeszted őket, mindenképpen olyan helyre tedd őket, ahol sok napfényt kapnak.
 • A legtöbb Gladiolus virágfaj nem télálló. A 12 °C és 25 °C közötti meleg hőmérsékletet kedvelik. Csak nagyon kevés gladiádiumfaj képes túlélni a téli hőmérsékletet, amely akár -9 °C is lehet.
 • Ezek a virágok akkor fognak jól fejlődni, ha jól vízelvezető talajban termesztjük őket, hogy megelőzzük a szármaradványok rothadását.
 • A gladiátorok különösen érzékenyek az olyan kártevőkre, mint a tripszek. Ezek az apró szárnyas rovarok nemcsak kiszívják az életet a gladiolusz növényekből, hanem veszélyesek is, mivel vírusokat is átvihetnek a növényekre. A tripszektől való megszabadulás legjobb módja a rovarölő szappan használata.
 • A gladiolusz virágainak egyéb gyakori kártevő- és betegségproblémái közé tartoznak a lisztes bogarak, a levélrothadás és a levélevő hernyó.
 • Bár a Gladiolus virágai ehetőek, és bizonyos ételek elkészítéséhez és díszítéséhez használják, a Glad növény többi része mérgező. A Gladiolus virágainak legmérgezőbb részei a hagymák.
 • Lenyelve számos tünetet okozhatnak, mint például görcsöket, hányást, letargiát, hasmenést, csökkent szívverést és hasi fájdalmat.
 • Amellett, hogy a Gladiolus növények levelei és hagymái mérgezőek a háziállatokra nézve, a háziállatokra is veszélyt jelentenek, mivel szőrös barátaink megfulladhatnak a növények ezen részein, ami oxigénhiányt és görcsrohamokat okozhat. Ügyelj arra, hogy a virágok ne legyenek a gyerekek és a háziállatok számára elérhetők.

 

 

Gladiolus Jellemzői:

 • A gladioluszok klasszikus évelők, amelyek éréskor akár 60-152 cm-re is megnőhetnek.
 • Könnyen felismerhetők magas virágtüskéikről és nagy, színes nyári virágaikról.
 • A legtöbb virág szinte bármilyen színű és árnyalatú lehet, beleértve a piros, rózsaszín, sárga, lila, zöld, narancssárga vagy fehér virágokat. A kék gladioluszok elég ritkák.
 • Növekedésük során a Gladok jellemzően 1-9 keskeny, kard alakú levelet hoznak, ami a növénynek a “kardliliom” nevet adta. A nyár elején a Gladiolus alulról nyíló, trombita alakú virágokat hoz.

 

 

narancssárga mocsári kardvirág

Gladiolusz gondozása

A gladiolus virágok gondozása egyszerű, mivel a növények igazán alacsony fenntartásúak. Csak néhány dologra van szükségük ahhoz, hogy egészségesen és boldogan nőjenek, és a forró évszak kezdetén virágozzanak.

Akár kezdő, akár tapasztalt termesztő vagy, és szeretnéd, hogy kerted nyáron élénk színekkel és élettel teljen meg, a gladioluszok termesztése remek ötlet.

 

Fényigény

A legfontosabb dolog, amire a gladioluszok termesztésekor figyelni kell, hogy elegendő napfényt kapjanak. Ezek a virágok teljes napsütésben érzik magukat a legjobban.

Mint fentebb említettük, ezek a vonzó virágok alkalmazkodnak a részleges árnyékhoz is, de az elegendő napfény több virágzásra ösztönöz.

Javasoljuk, hogy keresd meg kertedben vagy otthonodban a legnaposabb helyet a Gladiolus virágok termesztéséhez. A legjobb lenne, ha a Gladiolus legalább 6-8 órát kapna naponta teljes napfényben.

 

Tápigény

Egy másik dolog, ami segíteni fog a Gladioli virágzásában és a táj felvirágoztatásában, az némi tápoldatozás. A legjobb, ha az újonnan nyíló Gladiolus virágokat kiegyensúlyozott 10-10-10-es folyékony műtrágyával trágyázod.

Kerüld a Gladioli nitrogénműtrágyával vagy gyeptrágyával való trágyázását, mert ez a kettő csak a levéltermést ösztönzi, de a virágzást gátolja.

 

Metszés

A gladiádióli visszavágása is segíthet a virágok egészségének megőrzésében. Először is el kell távolítanod a virágzó szárakat, miután a bimbók elhalványultak. A következő lépés az, hogy a Gladioli leveleit a földig vágod vissza, miután a meleg évszak végén megsárgulnak.

Létfontosságú, hogy ne vágd le túl korán a lombot, mert ez negatívan befolyásolhatja a virág következő nyáron való újbóli virágzását.

 

 

Mocsári kardvirág ültetése

A gladiádióli ültetése egyszerű, mégis alapvető fontosságú folyamat. A hagymák ültetésénél figyelembe kell venni néhány dolgot, amelyek segítenek abban, hogy a növények gyönyörű virágokat hozzanak a nyár elején.

A legfontosabb dolgok, amelyeket figyelembe kell venni:

 • A gladiolusz ültetésének megfelelő ideje
 • Jól vízelvezető talaj
 • Sok napfény
 • Az éghajlatod
 • Beszéljünk a gladiánok ültetésének minden egyes lényeges szempontjáról.

Először is, tudnod kell, hogy a gladiolihagymák elültetésének megfelelő ideje tavasszal van, miután 100%-ig biztos, hogy a fagyveszély elmúlt. Ellenkező esetben, ha túl korán ülteted el a hagymákat, és a hőmérséklet hirtelen lecsökken, a hagymák nem fognak nőni.

Az ültetés után tudnod kell, hogy a hagymáknak 60-90 napra van szükségük a gyökeresedéshez, növekedéshez és virágzáshoz.

A következő fontos szempont a talaj típusa. Amint említettük, a gladiálynak jól vízelvezető talajra van szüksége, hogy megelőzze a gumórothadást.

Ezek a virágok nem szeretnek átázott talajban ülni, ezért olyan talajra van szükségük, amely jó vízelvezetést biztosít és átengedi a felesleges vizet. A talaj jó vízelvezető képességének javítása érdekében keverd kavicsokkal vagy homokkal.

Amikor kiválasztod, hogy hova ültesd a gladiádiót, két kulcsfontosságú dolgot kell figyelembe venned: a virágok teljes napfényigényét és az éghajlati viszonyokat.

Pontosabban, akár úgy döntesz, hogy a Gladiolyát a kültéren, akár konténerben termeszted, gondoskodj arról, hogy napos helyet válassz a növekedésükhöz. Ami azt illeti, hogy miért számít a területed éghajlata, ne feledd, hogy a gladioluszok nem télállóak.

Ez azt jelenti, hogy meg kell védened őket a fagyos hőmérséklettől. Ezért, ha a te területeden az éghajlat télen hidegebb lesz, a legjobb, ha a Gladiolust cserépbe ülteted, amelyet a hideg hónapok alatt be tudsz vinni a házba. Ha a téli hónapokban a hőmérséklet nem esik túlságosan le, akkor a Mocsári kardvirág-hagymákat kiültetheted a kertedbe.

 

 

Mocsári kardvirág öntözése

Bár nem szeretik az átázott talajt, a gladioluszvirágok szeretik a rendszeres öntözést. Sőt, a jól öntözött Gládiuszok általában nagyobb virágokat hoznak.

Javasoljuk, hogy hetente egyszer öntözzed meg a gladiádiót. Ha a szabadban neveled virágait, és esik az eső, hagyjad ki az öntözést azon a héten.

Ne feledkezzünk meg a jó vízelvezető képességű talaj fontosságáról, hogy a felesleges víz átfolyjon, és ne érje a Gladok gumóit.

 

 

fehér kardvirág

Mocsári kardvirág szaporítása

A gladiolusz virágokat csíráztatott magvakkal és osztott gumókkal lehet szaporítani. A virágok azonban gyorsabban nőnek az osztott Gladiolus gumókból.

Ha a meleg évszakban ültetjük a gumókat, öntözzük meg őket, de csak egyszer. Csak akkor öntözzed meg újra, ha látod, hogy a virágok növekednek. Ellenkező esetben ez a gumók rothadásához vezethet.

 

 

Összefoglalva

A gladioluszvirágok minden kertben kötelező nyári növények. Élénk színeikkel és szárnyas szépségeikkel feldobják a forró évszakban bármelyik külteret.

A gladiólit nagyon könnyű gondozni, ha biztosítjuk számukra az alapvető igényeket: teljes napfény, jó vízelvezetésű talaj, átlagos meleg hőmérséklet. Egy kis gondoskodásért cserébe minden nyáron rengeteg életet hoznak a kertedbe.