Mirtusz jelentése és a virág szimbolikája

Népiesen irnye – a mirtusz a Myrtaceae családba tartozó növény, amely Nyugat-Ázsiában, Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos. Csodaszép örökzöld cserje vagy kisebb fa, amely mindössze 16 láb magasra nő, és pompásan mutat minden kertben.

Ám milyen története van a mirtusznak? A mirtusz virág mögött mély szimbolizmus rejlik. Ebben a cikkben kielemezzük a mirtusz virágot, hogy valóban megismerhesd annak történetét és jelentését, mielőtt kertedben nevelnéd ezt a szépséges növényt.

 

 

Mi a mirtusz jelentése?

Mielőtt belemerülnénk a mirtuszfa szimbolikájába, fontos megérteni, mit is jelent maga a szó valójában.

A késő középkori angol nyelv eredetileg a latin „myrtilla” vagy „myrtillis” szavakat vette át, amely pedig a görög „murtos” szó származéka. A mirtusz nevet Linné adta a teljes növénynemzetségének 1753 táján. A mirtusz fordításban azt jelenti, „keserű”.

Továbbá a mirtusz egy görög eredetű női név is, amely olyan jelentéseket hordoz, mint a termékenység, a béke és a fiatalság.

 

 

Mit szimbolizál a mirtusz?

A mirtusz meglehetősen érdekes jelentésű virág. Alapvetően szerelmet, szeretetet és szépséget szimbolizál. A mirtuszvirágokat gyakran használják esküvői szertartásokon, mivel a menyasszony tisztaságát és ártatlanságát képviselik.

A termékenységet is szimbolizálják, hiszen kapcsolódnak Vénusz kultúrköréhez, akit a szerelem és a termékenység istennőjeként ismerhetünk.

A mirtuszvirágnak egyéb jelentés is tulajdonítható. A leggyakoribb jelentése a szerelem és a hűség, valamint a bátorság. Egyes kultúrákban a békét, a nyugalmat és a szerencsét is képviseli.

A mirtusz virágait évszázadok óta használják koszorúk készítéséhez a Vénusz és Minerva istennők tiszteletére rendezett római ünnepélyeken.

 

 

Mi a mirtuszvirág kulturális jelentősége?

A mirtusz egy örökzöld cserje apró, illatos virágokkal. A növény a Földközi-tenger térségében és Észak-Afrikában őshonos. Évszázadok óta használt gyógynövényként. Emellett számos felhasználási területe van, fűszertől kezdve a természetes rovarriasztókig.

A mirtuszvirág jelentése folyamatos elmélkedés tárgya. A növénynek számos kultúrában kiemelt története van gyógyhatása miatt. A római Vénusz istennőt gyakran ábrázolták mirtusz virágokkal, amely a termékenységet és a szeretetet jelképezi.

A keresztény kultúrában úgy tartják, hogy Szent János leveleket szedett erről a fáról, hogy olyan olajat készíthessen, amelyet maga Jézus használt a keresztségben.

 

 

Mi a mirtusz tetoválás szimbolikája?

A mirtusztetoválás emlékeztethet a múlandóságra, vagy akár egy elhunyt szerettünkre. Egyes kultúrákban e növényt házassági szertartásokon és temetéseken egyaránt használják szimbolikája miatt, így az is helyénvaló lehet, ha házasságkötés után készíttet valaki mirtusztetoválást. A tetoválás a békét, a szeretetet és a jólétet szimbolizálja.

 

 

Mikor érdemes mirtuszvirágot vagy -cserjét ajándékozni?

A mirtusz tökéletes ajándék bármilyen alkalomra. Jelentése a szerelemhez és a hűséghez kapcsolódik, így tökéletes nászajándék lehet. Továbbá szeretetünket is kifejezhetjük vele egy kedvelt személy iránt.

Azonban a legjobb alkalom, hogy mirtuszvirágot vagy növényt ajándékozz valakinek, amikor a megajándékozott nehéz időszakot él meg, például egy szeretett személy elvesztése kapcsán. Egy ilyen ajándékkal részvétünket, együttérzésünket és törődésünket fejezhetjük ki.