Lótuszvirág jelentése és szimbolikája

A lótuszvirág, azaz az indiai lótusz, vagy ahogy az angol nyelvűek hívják sokszor, a szent lótusz, tudományos nevén Nelumbo nuciferaként ismert. Voltaképpen ez a megnevezés két különálló vízinövényfajra utal, de mind a kettő alacsony sebességű vizekben való növekedéshez van szokva, nem mellesleg varázslatos látványt nyújt mindazoknak, akik belebotlanak.

A hétköznapokban vízililiomként emlegetett lótuszvirágok nem csak a szemet gyönyörködtetik, hanem mély szimbolikus jelentéssel is bírnak. Ha kíváncsi vagy a lótuszvirág jelentésére, jó helyen jársz. Ebben a cikkben elmondunk mindent, amit erről az elragadó növényről tudni kell.

 

 

Mi a lótuszvirág jelentése?

A lótuszvirágot, India és Vietnam nemzeti virágát gyakran összetévesztik a tavirózsával, ami azonban másik nemzetségbe tartozik.

A lótuszvirág a Nelumbo nucifera fajhoz tartozik. A nelumbo szingaléz szó, ami kifejezetten ennek a virágnak a megnevezése.

 

 

Mit jelképeznek a lótuszvirágok?

tavirózsa

A lótuszvirág Ázsia és Kelet-Ázsia egyik legismertebb virága. Számos kultúrában ez a virág a tisztaság szimbóluma, mivel a sárból bújik elő, hogy azután gyönyörű virágot hozhasson. Ugyanakkor emlékeztet minden őt csodálót, hogy az élet szép és mostoha is lehet olykor, de idővel mindig csak szebb lehet, mint amilyen eddig volt.

A lótuszvirág a béke és a tisztaság jelképe. A természet szépségét szimbolizálják, ami akkor is jelen van, amikor az embert a káosz keríti hatalmába. A buddhizmusban a megvilágosodást jelképezik, a virág buddhista szertartások és templomok gyakori eleme.

Egyesek az újjászületést társítják a növényhez, mivel azok vízből és sárból fejlődnek gyönyörű virágokká a felszín felett. Mások úgy vélik, hogy a virág szimbolikája a tisztasághoz kapcsolódik, így a lótuszvirág jó választás lehet, ha valami tisztára vágysz az életedben.

 

 

A lótuszvirág kulturális jelentősége

Sok kultúrában a lótuszvirágot gyógyászati és étkezési célokra is használják. Koreában a lótuszvirág teát a virág szárított szirmaiból főzik, míg a porzóiból még illatosabb gyógytea is készül. Levelei, szára és magvai pedig számos ételben, többek között párolt rizsben vagy salátákban találhatók meg.

 

Ősi Egyiptom

A lótuszvirágot ekkoriban seshenként ismerték, és azért termesztették, mert az emberek abban a hitben éltek, hogy a virág erőt és hatalmat ad nekik.

Emellett az újjászületés szimbólumának is tekintették, mivel szirmait nappal és éjszaka kinyitja, valamint becsukja.

 

Buddhizmus

A buddhisták a tisztaság szimbólumának tartják a lótuszvirágot. Gyakran adják ajándékba, ezzel azt mutatva, hogy ők már megszabadultak a negativitástól és megvilágosodtak. A spirituális fejlődést jelképezi, valamint a jó diadalát a rossz felett.

A buddhisták számára ez a virág olyan, mint egy tükör, amelyben az ember spirituális utazását láthatja. A lótuszt növekedése kezdetén a szamszárához, azaz ahhoz a szenvedéshez hasonlítják, amit azok a szellemek élnek át, amelyek még kötődnek az egójukhoz.

Azt mondják, hogy amikor Buddha megszületett, rengeteg lótuszvirág kezdett nyílni körülötte, ezért van ennek a vallásnak fontos kapcsolata a virággal.

 

Hinduizmus

A lótuszvirágot gyakran isteni és tiszta szimbólumnak tekintik. Ezen vallás nagyon fontos isteneit és istennőit ábrázolják gyakran lótuszvirággal.

Azt is állítják, hogy Brahma isten születésekor lótuszvirág sarjadt Visnuból, egy másik istenből. Krisna istent emellett gyakran „lótuszszeműként” emlegetik.

 

 

Lótuszvirág tetoválás jelentése

A tetovált lótuszvirág gyakran a spiritualitás, az újjászületés és a tisztaság szimbóluma. A növény gyökerei iszapos vízben vannak ugyan, de a felszín felett gyönyörű virággá nyílik. Azt szemlélteti, hogy kellő kitartással bármilyen helyzeten felülkerekedhetünk és jobbá válhatunk ezáltal.

A lótuszvirág-tetoválást gyakran a spirituális ébredéssel és a tisztasággal hozzák összefüggésbe. A lótuszvirág a buddhizmus, a hinduizmus, a dzsainizmus, a taoizmus és az indián spirituális hagyományok szimbóluma.

A lótuszvirágot régóta a szépség szimbólumának tekintik, mivel különleges környezetben is tud nőni; jellemzően ott, ahol más növény nem képes. Ráadásul első pillantásra olyan, mintha pusztán a sárból bújna elő. Ez a szimbolika a tetoválás kultúrájában is megjelenik.

 

 

Miért ajándékozzunk lótuszvirágot?

Ha lótuszvirágot szeretnél valakinek ajándékozni, fontos tudnod, hogy mikor a legérdemesebb. A növény egész évben kapható ugyan, de más-más jelentéssel bírnak, attól függően, hogy melyik évszakban ajándékozod. Ha például télen adod, az a remény és a közelgő tavaszi megújulás szimbóluma.

Ha lótuszvirágot adsz valakinek, azzal utalhatsz arra, hogy azt szeretnéd, ha az illető minden jó dologra emlékezne, amit eddig tett vagy átélt, és hogy ne a rossz dolgokra koncentráljon.

Ne feledd azonban, hogy a lótuszvirág ajándékozása egyesek számára sértés lehet, ugyanis a halált is szimbolizálhatja. Leggyakrabban viszont pozitív jelentés társul a virághoz, szóval lepj meg vele valakit nyugodtan! A lótuszvirágot gyakran adják ajándékba esküvőre, gyermek születésekor vagy egyéb alkalmakra, amelyek az élet szépségét ünneplik.