9 népszerű Leander fajta a kertbe

Mint egy finom szövet, ezek az örökzöld virágzó cserjék gyönyörűek és fényűzőek, színes virágaik és pengés zöld vagy tarka leveleik bőségével.

Ellenállnak a hőségnek, a szárazságnak, sőt még a sós levegőnek is, így a melegebb tengerpartokon is jól érzik magukat, mint szabadföldi növények – és közben virágoznak és virágoznak újra és újra.

A hidegebb éghajlaton egy kis extra segítségre van szükségük, de jól meglesznek, ha beltérben termeszted vagy cserepekbe ülteted, hogy behozhasd őket amikor fagyos idő várható.

Sokféle Nerium típus közül választhatsz, különösen, ha hajlandó vagy olyan fajtákat választani amelyek csupasz gyökér állományként érkeznek, vagy másokat magról termeszteni. Érdemes a virágzásuk színe alapján választanod. Ezeknek a szépségeknek a virágai a krém, a rózsaszín, a piros, a lazac és még a lila árnyalataiban is pompáznak.

A sárga leanderről (Cascabela thevetia) itt nem fogunk beszélni, mert ez egy másik faj, saját virágzási lehetőségekkel és területekkel.

Törpe, közepes méretű vagy magas típusok közül is választhatsz, attól függően, hogy cserepekben, sövény vagy kerítés részeként, vagy esetleg egytörzsű, 15 láb magas vagy annál magasabb faként tervezed a leandert termeszteni.

Ha ezek a lehetőségek bármelyikét fontolgatod, kérlek vedd figyelembe ezt a figyelmeztetést. A legjobb leander fajta amit termeszthetsz az amelyiket egyáltalán nem termeszted, ha olyan helyről van szó, ahol gyerekek, gyanútlan felnőttek, háziállatok vagy haszonállatok lenyelhetik.

Ennek az örökzöld cserjének minden része mérgező ha elfogyasztják, mivel a növény minden része szívglikozidot tartalmaz. Gyomorpanaszokat, ritmuszavarokat, sokkot és szívelégtelenséget okoz, és lenyelve halálos kimenetelű lehet.

Ha kisgyermekek élnek veled, vagy hozzáférnek a kertedhez, akkor valószínűleg más típusú virágzó cserjét kell választanod. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a kertben vagy a szabadban macskák, kutyák, lovak, haszonállatok, vagy akár nyulak és kisállatok is hozzáférhetnek az általad ültetett leanderhez.

De ha előre megterveztél mindent, hogy elkerüld a véletlen mérgezést, akkor öröm lesz ezek a vidám, szép és átkozottul szívós fajták közül választani.

Engedd meg, hogy a következő lehetőségeket bemutassuk neked:

 

 

A 9 Legjobb Leander Fajta

1. Apple Blossom

leander Apple Blossom

Micsoda gyönyörűség! Az ‘Apple Blossom’ 5-8 cm-es, öt szirmú, pasztellrózsaszín virágait újra és újra meg akarod majd nézni.

Mivel ezek az örökzöldek késő tavasztól kora őszig erősen virágoznak, bőven lesz rá alkalmad.

Az ‘Apple Blossom’ az egyik legszívósabb rózsaszínű fajtaként ismert. Többször hallottam már, hogy “elpusztíthatatlan”-ként jellemezték. A 8-11. zónában is ellenáll.

Ez a magas leander nagy, gömbölyded bokrot alkot, amely remekül mutat a magánterületet elkerítő paravánban vagy a feljáró mellett (azonban csak akkor, ha a kíváncsi gyerekektől távol ültetjük).

Csodálatos választás több- vagy egytörzsű fává neveléshez is, amelynek minden főszára tetején virágzó lombkorona található. Magas bokorként vagy mintafaként a 10-18 láb magasságot is elérheti.

Világos rózsaszín virágai egy tengerparti szélfogóban is jól mutatnak, különösen naplementekor, A cserjék maguk is jól tűrik a sót és a nedvességet egy meleg tengerparti helyen.

 

2. Austin Pretty Limits

Austin Pretty Limits leander

Ki mondta, hogy nem lehet egy előkelő díszcserjének aranyos nevet adni?

Ha valaki valóban ezt mondta az “Austin Pretty Limits”-ről, azt egyértelműen felülbírálták.

De ne hagyd, hogy komolytalan neve megakadályozzon, hogy észrevedd e cserje feltűnő szépségét, élénk rózsaszín virágait és sűrű örökzöld lombozatát.

A jól ismert hibridizáló, Kevin Hurd által bevezetett ‘Austin Pretty Limits’ 1.2-1.8 méter magasra nő, és 1.2-.15 m magasra terjed.

Kompakt alakja, amely tele van ezekkel a színes, de elegáns virágokkal, ideális választás tengerparti kertbe, nyugati parti járdaszegélybe vagy déli államokbeli sövénybe.

Cserépbe is ültethető. Könnyedén be lehet vinni, hogy ott teleljen át, ahol a kertészek csak álmodhatnak a fülledt texasi termesztési körülményekről vagy az “Austin City Limits” élő felvételéről.

 

3. Calypso

Calypso leander_

Örökzöld növény, amely extra erős növényeken bőséges, magenta színű virágokat hoz.

Számomra ez a fajta azt sugallja, hogy “floridai tengerparti város”, mert olyan gyakran láttam már autós kirándulásokon. A Napsugár Államban feldobja az óceánparti tájakat, az autópályák és mellékutak középső sávjait, sőt, még az alkalmi bevásárlóközpontok parkolóit is.

De nem a floridaiak az egyetlenek, akik a “Calypso” szellemére tudnak énekelni. Más területeken is 3-5 m magasra nő, és 3-4.5 m terjed.

Jól bírja – sőt, virágzik – a perzselő időjárást, és a meleg éghajlatokonon szabadtéri növényként is ellenáll.

Sok rajongó úgy neveli, hogy többtörzsű faként nőjön, a mutatós virágokkal borítva a szárak tetejét.

A ‘Calypso’ példányok egymástól 1.5 m távolságra elhelyezve gyönyörű virágzó szélvédőt vagy árnyékolót alkotnak.

 

4. Dwarf Red

Dwarf Red leander

Bár vannak különleges fajták, amelyek vörös törpék, mint például a ‘Little Red’, a legtöbb termesztő és vetőmagkereskedő egyszerűen “Little Red”-ként emlegeti az összes kis méretű, sötétzöld levelű és zsírkrétapiros virágú fajtát.

Ezek általában késő tavasztól kora őszig virágoznak. A legmelegebb hónapokban több virágot hoznak.

Ezek a kicsik remek választásnak bizonyulnak a teraszokon és beltérben telelő cserép dísznövényekként.

 

5. Hardy Pink

Hardy Pink leander

A leander fajtanévhez a “hardy” (“szívós”) szó hozzáadása felesleges. Mindegyik fajta szélsőségesen szívós, képes túlélni a szárazságot és a magas hőmérsékletet, sőt még a sós levegőt is.

A ‘Hardy Pink’ azonban annyira szép és igénytelen, hogy megbocsátjuk neki az ismétlődő nevet.

A texasi Galvestonban, a leander fellegvárában ‘Pink Beauty’ néven is ismert fajta nagy, öt szirmú, rózsaszín virágfürtöket növeszt, amelyek enyhén illatosak.

Rügyei jellegzetesek, hosszúkás hőlégballon alakúak és duzzadtak.

A ‘Hardy Pink’ körülbelül -5 C-ig-ig megbízhatóan hidegtűrő, és egyedülálló abban a tekintetben, hogy a következő szezonban a szár- és levélkárosodást elszenvedő, egy számjegyű hőmérséklet miatt a következő szezonban is képes újjáéledni.

Valószínűleg a legjobb, ha a ‘Hardy Pink’-et hideg időben a beltérben tartjuk, így nem kell bizonyítania, hogy méltó a nevére.

 

6. Piros leander

piros leander

Bár vannak speciális fajtái ennek a típusnak, nevezetesen a “Hardy Red”, a legvalószínűbb, hogy a magokat vagy élő növényeket a “vörös leander” általános néven találod meg.

A Clemson Cooperative Extension szakértői szerint a vörös standardok a legélettudatosabbak a Nerium-félék közül.

Az érett magasságuk általában 2.4-3.6 m és majdnem ugyanilyen szélesre terjednek.

Ennek a típusnak nagy, egyszirmú virágai vannak, olyan árnyalatban, amelyet én “egyszerű megszokott vörösnek” nevezek, hasonlóan ahhoz, amely az amerikai zászlón vagy Vivian Ward “Pretty Woman” ruháján található.

Visszafogottnak tűnnek az elérhető rózsaszínű és korallszínű virágokhoz képest, de a hatásuk fülledt, nem pedig unalmas.

7. Sister Agnes – fehér leander

Sister Agnes leander

Az európai fajta, a ‘Sister Agnes’ közel 150 éves, és még mindig erős – és erőteljesen növekszik.

A francia Félix Sahut 1873-ban mutatta be ezt a magas (vagy legalábbis elég magas) leandert, az osztrák Oleander Haus szerint.

Felismerhető enyhe illatáról és egyszerű, tiszta fehér virágairól, amelyek közepén finoman sárga “torokkal” rendelkeznek. A virágok egy kicsit úgy néznek ki, mint az európai apácák nyári szoknyái a régi időkből, de lehet, hogy ez csak az én fantáziám szárnyalása.

A fajta neve is megmagyarázhatatlanul a “Little Sister” című Elvis-énekre emlékeztet (mint a “Little sister, don’t”), úgyhogy talán nem kellene túl komolyan vennünk a névvel kapcsolatos elméleteimet…

De figyelemre méltó, hogy a faiskolások és a házikertészek általában úgy nevelik a ‘Sister Agnes’-t, hogy egytörzsű faként nőjön, ha érdekel ez a tájképi megjelenés.

 

8. Twist of Pink

Twist of Pink

A levelek itt szokatlan újdonságot kínálnak. Krém és zöld színűek, a világos csíkok pedig függőlegesen futnak végig a penge alakú leveleken.

A fodros, mély, dupla rózsaszínű virágok anélkül, hogy túlzóak lennének, inkább a “Pretty in Pink” hangulatát idézik, mint a pszichedelikus árnyalatot.

A cserje érett magassága 1.8-2.4 m, ami közepes méretűvé teszi, ideális domborműnek, sövénynek vagy diszkrét privát kerítésnek.

Bár ez a cserje a Southern Living Plant Collection része, ami a forró államokra emlékeztethet, meglehetősen hidegtűrő, -6 és 12°C közötti hőmérsékleten tűri a hideget.

Másfelől viszont még mindig szárazságtűrő, és ha egyszer már megtelepedett, a hosszabb ideig tartó hőséget is elviseli.

 

 

9. White Sands

A Nature Hills Nursery ténylegesen árul egy olyan élő növényt, amelyet egyszerűen “fehér leander”-ként emlegetnek, és 1.8-2.4 m magasra nő, és 1.2-1.5 m terjed.

De vannak olyan különleges fajták is, amelyek kompaktak, törpe magasságúak és krémszínűek. Az egyik legelterjedtebb a ‘White Sands’.

Tavasszal kezdődő és kora őszig tartó fehér, egyvirágú virágok bőséges fürtjeit hozza. Melegebb éghajlatú helyeken egész évben virágzik.

Ez az édes fehér cserje egy kicsit kevésbé hidegtűrő, mint néhány másik.

De még mindig rendelkezik azzal a csodálatos tulajdonsággal, mint a többi Nerium, hogy a hőmérséklet emelkedésével még bőségesebben virágzik, és nem igényel további műtrágyát.

Remek választás cserepekbe, hogy bent teleljen át, vagy alacsonyra növő, virágzó sövényként a melegebb időjárású területeken.

 

 

Válaszd Ki A Kedvencedet

Élvezetes ezekre a gyönyörű, szívós, gyorsan növő fajtákra gondolni, de tartsunk egy kis szünetet a kellemkedésben, hogy megállapítsuk, biztonságos-e nálad termeszteni ezeket a mérgező szépségeket.

Ha minden biztonsági óvintézkedést betartottál, visszatérhetsz a számodra legmegfelelőbb fajta kiválasztásához a szín, a magasság, a virágtípus, illetve az alapján, hogy mit lehet a vidékeden termeszteni.