Kúpvirág (Rudbeckia) gondozása és minden amit tudnod kell róla – Teljes útmutaó

A kúpvirág a nyár végi szezon utóda. Ahogy az augusztus kezd lecsillapodni, ezek a vidám virágok országszerte virágágyásokban kezdenek felbukkanni. Ezek a virágok szeretnek kint lenni a teljes napfényben, és a szirmokat az ég felé nyújtják, hogy elnyeljék a sugarakat a nyár haldokló napjaiban.

Ezek a fényes, színes virágok narancssárga, citromsárga és arany árnyalatúak. A növények hetekig virágoznak a nyár végén, különösebb gondozás nélkül. A kúpvirág kellemes édes illatot áraszt, és virágzáskor vonzza az udvarra a beporzókat, például méheket és kolibri madarakat.

Népszerűsége következtében a kertészek különböző fajták keresztezésébe kezdtek, ami izgalmas hibrideket eredményezett. Ma a kúpvirág megtalálható különböző magasságokban, formákban és színekben.

Az új hibrid fajták rengeteg változatosságot kínálnak kerted számára, és bármilyen stílusú kerthez alkalmasak, a városi virágágyásoktól kezdve a préri parcellákig. A kúpvirág a napraforgó nemzetség (Asteraceae) büszke tagja, százszorszéphez hasonló virágfejekkel, amelyek a nap felé hajlanak.

Más néven „tobozvirág”, ne téveszd össze a kúpvirágot a lila tobozvirággal (Echinacea purpurea), mivel ez egy teljesen más faj. A kúpvirágokat könnyű termeszteni, és minden szezon után természetes módon a talajban lévő magvakból indulnak ki.

Ha idén többféle színű és méretű virág volt a kertedben, hadd őket úgy. A következő szezonban gyönyörű hibrid színek jelennek meg a vetőmagból, ahogy megérkezik a nyár.

 

Virágzási időszak(ok) Nyár, ősz
Lombozat szezon(ok) Tavasz, nyár, ősz
Napfény Teljes nap, részleges árnyék
Talaj típusa Krétás, agyagos
Talaj pH Semleges
A talaj nedvessége Nedves, de jól elvezetett
Végső magasság Akár 90 cm, fajtától függően
Végső terjedés Akár 90 cm, fajtától függően
A végső magasság elérésének ideje 2-3 év

 

 

rudbeckia virág
kúpvirág

Kúpvirág gondozása

A kúpvirágok a tobozvirág családból származik, de különböző színűek, a méh és a virágszirmok megjelenése eltérő. A kúpvirág és a tobozvirág azonban azonos növekedési feltételekkel rendelkezik, és inkább a melegebb éghajlatot részesítik előnyben.

A kúpvirág szőlő (Thunbergia alata) egy másik gyakori növényfaj a kertekben Amerikában. Ez a kúpvirág nem rokon a tobozvirággal, és meleg éghajlatú évelő növény, amely őshonos az afrikai országokban.

Szereti a meleg időt, de magas hőmérsékleten és víz nélkül gyorsan elpusztul.

 

 

Mi a kúpvirág virágzási időszaka?

A kúpvirág virágzási ideje hosszú, és a nyár második felében jelenik meg, a környezeti feltételektől függően pedig körülbelül nyolc-tíz hétig virágzik. A legtöbb esetben a virágok július végén, augusztus elején kezdenek megjelenni, és egészen az első novemberi fagyok kezdetéig virágoznak.

Egyes fajták, mint például a „Early Bird Gold”, kiterjedt virágzási időszakkal rendelkeznek. Már tavasz közepétől elkezdenek virágot termelni, és a nyár elején színt hoznak a kertedbe.

 

 

Milyen a kúpvirág maximális magassága?

Ennek a virágnak a maximális magassága a fajtától függően változik. A legmagasabb virágok akár 2,1 méter magasak. Ez a karcsú virág kiváló választássá teszi őket a virágágyás hátsó részébe, ahol bokrok és kisebb növények fölé tornyosulhatnak.

A kisebb fajták csak a 25 cm magasságot érhetik el, mielőtt virágozni kezdenek. Ezek a növények nagyszerű virágok a virágágyások széleinek kiegészítésére.

 

 

sárga kúpvirág

Mik a kúpvirág jellemzői?

 • A kúpvirág szép, virágos növény.
 • A virágfejek 5-23 cm átmérőjűek; és egyszeres, teljesen dupla vagy félig dupla elrendezésben léteznek.
 • A leggyakoribb fajták sárga-arany levelekkel és közepén fekete foltokkal rendelkeznek.
 • Más gyakori színfajták közé tartozik a narancssárga-arany, valamint a bronz, piros vagy mahagóni.
 • A kúpvirág „szeme” inkább sötétbarna vagy fekete színű, ha közelebbről nézzük meg a virágot. Egyes fajták, mint például a „Prairie Sun”, zöld szeműek.

 

 

Melyek a kúpvirág fajtái?

Körülbelül 25 különböző kúpvirág fajta létezik. E fajok közül sok vagy rövid életű évelő, vagy kétéves növény.

A növények maguknak szórhatnak magokat, és a következő tavasszal visszatérnek a virágágyásba. Ha különböző színeket keversz a virágágyásban, akkor azt várhatod, hogy a virágok összekeverik a beporzást. Ennek eredményeként a következő nyáron látni fogod, hogy a kertben hibrid színek jelennek meg.

A R. fulgida (narancs tobozvirág) és a Rudbeckia hirta (közönséges kúpvirág) talán hazánkban is a legszélesebb körben elérhető fajták. A többi említésre méltó faj közül néhány a következő:

 • R. nitida (fényes tobozvirág)
 • R. laciniata (magas tobozvirág)
 • R. maxima (óriás tobozvirág)
 • R. subtomentosa (édes illatú tobozvirág)
 • R. triloba (kúpvirág)

 

 

Kúpvirgá ültetése

A kúpvirág kora tavasszal könnyen beszerezhető a helyi kertészboltokban. Fontos azonban megjegyezni, hogy magból is könnyen termeszthetők. A vetőmagból történő termesztés sokkal több fajtát kínál a virágágyásokhoz.

A magvetést a beltéren kora tavasszal kezd el, körülbelül 10 héttel az utolsó fagy dátuma előtt a környékeden (keresd fel a helyi fagy-dátumokat.) Lehetőséged van arra is, hogy tavasszal vagy nyáron közvetlenül a kertedbe vesd őket, amikor a talaj melegedni kezd.

Ha magjaidat beltérben indítod, akkor hosszabb virágzási időszakot biztosítasz, és meghosszabbíthatod a virágzási időszakot a tél kezdetéig. Amikor a magokat a szabadban csíráztatod, várd meg, amíg a talaj eléri a 21 °C körüli értéket a legjobb eredmény érdekében.

 

 

Hova ültessem a kúpvirágot?

Ügyelj arra, hogy a magokat vagy a fiatal kúpvirágot olyan virágágyásba helyezd, amely egész nap sok napfényt kap.

 

Talajigény

A kúpvirágok jó vízelvezetésű talajt igényelnek, sok tápanyaggal. A növények gyökerei nem élvezik a telítettséget vagy a nedves talajt, és a túlöntözés következtében gyökérrothadás jeleit mutatnak.

Győződj meg arról, hogy a növény olyan helyen van, ahol jó a légáramlás. A hideg, esős időjárási körülmények között lévő növények valószínűleg fertőzés jeleket fognak kimutatni.

 

 

Vethetek kúpvirág magokat közvetlenül a virágágyásomba?

Igen, nyáron, a fagyok végeztével, közvetlenül a virágágyásba vethetsz. Vesd el a magokat, és fedd le vékony réteg termőtalajjal.

Válaszd szét a növényeket, amint kihajtanak, ügyelve arra, hogy a törpefajok között 15-30 cm, az évelő fajták között pedig 45-76 cm távolságot hagyj. Az első hetekben jól öntözd őket, amíg gyökérzetet nem hoznak létre.

 

 

Vethetem a kúpvirágot beltérben?

A vetőmagot beltéren, a vetőmagcsomag ültetési mélységére, a termesztőközegre és az öntözési követelményekre vonatkozó utasításai szerint kell vetni.

Amint a palánták előbújnak, biztosíts sok fényt úgy, hogy napos ablakpárkányra vagy a fluoreszkáló növényi fény alá helyezed őket.

Mielőtt a palántákat a szabadba ültetnéd, feltétlenül szoktasd hozzá őket a kültéri körülményekhez úgy, hogy egy hétig egy hidegebb, védett helyen fogod tartani őket.

 

 

Tippek a kúpvirág termesztéséhez

 • Mint a legtöbb más vadvirágfajta, a kúpvirágok nem igényelnek nagy gondot a tenyészidőszakban. Ha meleg van és néhány napig nem esett az eső, akkor meg kell öntözni, de amúgy rendkívül szárazságálló növények.
 • A növények ellenállnak a betegségek okozta fertőzéseknek is, és nincs sok kártevő, amelyek hatással vannak rájuk a növekedési időszakban. Íme néhány tipp, hogy a legtöbbet hozhasd ki a kúpvirág termesztési időszakából.
 • Ha korán kezded, és a virágzás második fordulójába szeretnél bejutni, akkor a virágok elhalása után csípd le a növényeket. Csípd le a töveket az alján. Ez a cselekvés serkenti az új növekedést, és így majd több szára virágzik a növénynek.
 • Ha madarakat szeretnél vonzani a kertedbe, hagyj kint néhány magot. A madarak szeretik enni a magokat, és látni fogod, hogy rengeteg különböző faj érkezik a kertedbe lakomázni.
 • Ha vetni hagyod a kúpvirágodat, ez több növényt eredményez, és a következő szezonban különböző hibrid színek jelennek meg a virágágyásodban.
 • Ezek a növények azonban vadul vetnek, ezért ügyelj arra, hogy a következő szezonban gyomláld ki a kisebb vagy felesleges növényeket.
 • Kora tavasszal szaporítsd a kúpvirágot, éppen akkor, amikor nőni kezd, vagy amikor a virágzás késő ősszel befejeződik. Ásd ki a gyökérgömböt, és éles késsel oszd szeletekre. Az újraültetés előtt győződj meg arról, hogy minden szakasznak vannak gyökerei.
 • Az újonnan szaporított növényeket ültesd újra legalább 25-45 cm távolságra egymástól. Ne felejtsd el a talajszinten öntözni, hogy megakadályozd a fehér penész kialakulását.

 

 

Kúpvirág betegségei és a növényt érintő kártevők

Amellett, hogy érzékenyek a fehér lisztharmatra, a Rudbeckia strapabíró növény. Ha észreveszed, hogy az alsó levelek sárgásbarna színűvé válnak, gombás problémái vannak a gyökerekkel, valószínűleg a túlöntözés miatt.

A kúpvirágot érintő gyakori kártevők közül néhány a következő:

 • Csiga és csigák
 • Levéltetvek
 • Rozsda
 • Levélfolt
 • Fehér lisztharmat

A Rudbeckia szarvas- és nyúlálló.