Krizantém fajták 16 típusa, hogy csodás színekben pompázzon a kerted

A legjobb  krizantémfajtát  keresed a kertedbe, erkélyre vagy akár egy virágcsokorba? Rengeteg faj létezik, ezért megértem miért érzed magad  egy kicsit elveszettnek…

Valójában ma már több mint 20 000 különböző krizantémfajta létezik világszerte ennek a virágzó évelő növénynek  a többsége Európából és (főleg) Kínából származik.

A krizantém kiválasztásakor  a méret, a virágzási időszak és a szín mind fontosak. A kertészek azonban a virágok alakját használják a krizantém kategóriákra való felosztására, így 8 különböző típusú krizantém virágforma létezik:

  • Egyedülálló
  • Pompon
  • Párna
  • Kökörcsin
  • Pók
  • Kanál
  • írótoll (quill)
  • Dekoratív

 

De ne feledd, hogy minden kategória több ezer fajtát tartalmazhat. Mivel ilyen  sok növény áll rendelkezésedre, hogyan is tudnál választani? Vessünk egy pillantást az egyes kategóriák legjobb krizantém fajtáira, valamint a növekedési szokásaikra és jellemzőire vonatkozó információkra.

 

 

Krizantém: áttekintés

A krizantémok az Asteraceae családhoz tartoznak, ide tartoznak még a százszorszépek és az őszirózsák is. Európából és Ázsiából, különösen Kínából származnak. Ezek vagy évelő cserjék vagy évelő lágyszárúak.

Fotoperiodikus növények, ami azt jelenti, hogy csak akkor virágoznak, ha a fény és a sötét órák száma megfelelő. Amikor a fény napi 12 óra alá csökken, a rügyek fejlődni kezdenek.

Ez azonban azt jelenti, hogy üvegházakban vagy akár beltérben is könnyű virágzásra bírni őket lámpák segítségével. Vannak páros és páratlan  krizantémok,  a színválaszték pedig óriási, a kék kivételével minden szín elérhető, sőt.

A virágfejek 2,5 cm szélességtől maximum 20 cm átmérőjűek lehetnek. Kínában legalább az ie 15. század óta termesztik dekoratív virágként (ez majdnem ezer év! Az ókori görög civilizáció előtt!) Tehát nagyon hosszú kultúrtörténetük van.

Egyes országokban, például Japánban,  nemzeti virágként vannak elismerve. Kínában a piros krizantém a szerelmet, a sárga az enyhe szerelmet, míg maga a növény a vidámságot jelenti.

A virágok európai nyelvén a krizantémok a barátságot és a hűséget szimbolizálják. Sok nyugati ember számára azonban a halálhoz kötődnek.

Ennek oka, hogy mindenszentek, vagy Halloween környékén virágoznak és nagyon népszerű virágokká váltak erre az alkalomra, amikor az emberek templomkertbe, temetőbe látogatnak.

Az elmúlt években és évtizedekben azonban az krizantémok hatalmas kínálatuknak, bőséges virágzásuknak és meglehetősen alacsony karbantartási igényüknek köszönhetően kezdenek visszatérni a nyugati kertekbe dekoratív virágként.

 

Krizantém adatlap

Botanikai neve: Chrysanthemum spp.

Közismert neve (i): Krizantém, mum.

Növénytípus: lágyszárú évelő vagy évelő cserje

Méret:  40 – 90 cm magas 120 cm széles

Virágföld: általános, jó vízáteresztő és közepesen gazdag tápanyagokban

Kültéri talaj: bármely jó vízlevezetésű vályog, agyag vagy homokos talaj megfelelő

Termőföld pH-ja: ideális a 6.5 – 7.0 de elviseli az enyhén lúgos vagy enyhén savas talajt is

Beltéri fényigény: világos és erős fény

Fényigény kültéren: teljes nap

Öntözési követelmények: tartsd nedvesen, de ne túl vizesen a talajt. Soha ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Az öntözések előtt hagyd kiszáradni a talaj felső néhány centiméterét.

Tápozás: a vegetatív fázisban rendszeres trágyázást igényelnek nitrogénben és káliumban gazdag táppal. Mielőtt a rögyek kihajtanak ne hagyd abba a tápozást. Virágzás közben is tápozd és csak akkor hagyd abba, ha a virágok már lehultak

Virégzási időszak: általában ősszel de néha nyáron is

Származási hely: Európa és Kína

 

 

Krizantém fajták, 8 praktikus kategóriában 16 fajta

Kategóriánként két-két krizantémot választottunk, nem csak a „legtipikusabbat”, hanem a legdekoratívabbat is.

Íme, 16 fajta krizantém, amelyet érdemes megfontolni.

 

Páratlan krizantémok

Az egyedülálló krizantémok nagyon gyakori fajták. Közepük lapos és van egy nagy központi korongjuk, ami körül sok szirom van. Természetes és százszorszép megjelenésűek és jók a beporzók számára.

 

1 – Egyedülálló „Bolero” krizantém – Single Mum ‘Bolero’

Single Mum ‘Bolero’

Az egyedülálló krizantémok gyönyörű aranysárga fajtája a „Bolero”. Kör alakú, amely tele van a legdúsabb és legmelegebb sárga virágokkal a nyár végétől egészen őszig. A korongok sárgák, mint ennek a meleg és vibráló szépségnek a vékony sugárszirmai.

Kiváló választás szegélyekhez és ágyásokhoz, különösen akkor, ha olyan növényre van szükséged, amely energiát és lendületet hoz, miközben megőrzi a meleg, őszi vagy ősz előtti hangulatot. Formális kertekbe is kiválóan alkalmas.

 

 

2. Páratlan (egyedülálló) krizantém „Clara Curtis”

Clara Curtis krizantém

Kerti krizantémként is ismert, ez az egyedülálló fajta nagyon romantikus! Finom, hosszú, papírszerű szirmai élénk, de világos, szinte pasztell rózsaszín árnyalatúak. Finom barázdák futnak végig a szirmokon, növelve a „papír textúra” megjelenését.

A korong élénk citromsárga színű, csodálatos kontrasztot hoz létre.

Egy szép választás a kert egyik romantikus sarkába. Ez a „tavaszi romantika” érzése az élénk színeknek és az élénk sárgának köszönhető, amely a sötét lombozattal szemben úgy néz ki, mint egy szezon eleji szenvedélykitörés.

 

 

Pompon krizantém

A pompon krizantémok kis méretűek és gömb alakúak; e sajátos forma miatt könnyen felismerhetők. Nagyon dekoratívak és hasonlítanak néhány dáliára. A szirmok is meglehetősen szabályos elrendezésűek és mindegyik szirom oldalt felgöndörödik.

 

3. Pompon krizantém’Yoko Ono’

Yoko Ono

John Lennon híres feleségének szentelt „Yoko Ono” pompon ugyanolyan feltűnő és eredeti, mint ő. Ez a fajta tökéletes és kis gömbölyű virágfejekkel rendelkezik, amelyek erre a kategóriára jellemzőek. De mégis nagyon eredeti …

A virágok valójában élénkzöldek! Kiváló választás egy modern megjelenésű kertbe vagy teraszra.

Gyönyörűek cserepekben is. Ha olyan krizantémra vágysz, amely kitűnik a többi közül, akkor a „Yoko Ono” a megfelelő számodra.

 

4. ‘Moonbeam” Pompon krizantém

Moonbeam
forrás: ocregister.com

A ’Moonbeam’ pompon krizantém az egyik legelegánsabb a piacon. Meglehetősen nagy gömb alakú virágai vannak (szokatlan ebben a kategóriában).

De ami igazán feltűnő, az a szirmok fehérsége, szinte már  úgy néznek ki, mint a hó!

Az összkép a szabályos szirmoknak köszönhetően puha és egyszerre szoborszerű. A „Moonbeam” tökéletes krizantém formális kertekbe vagy bármilyen formális környezetbe. Remekül mutat majd cserépben, városi és kavicsos kertekben is.

De ha nem formális kerttel rendelkezel akkor is tökéletes választás. Egy késői virágzást igénylő fehér kerthez pedig a „Moonbeam” tökéletes.

 

 

Cushion krizaném

A Cushion krizantémok alacsonyan növekvő cserjék, amelyek nagyon bokrosnak és vastagnak tűnnek. Más krizantémoktól eltérő növekedési szokásaik vannak, ezért tökéletesek alacsony virágágyásokba.

 

5. „Ruby Mound” Cushion krizantém

Ruby Mound

A „Ruby Mound” név  mindent elárul erről a krizantémról… Alacsonyan növekszik és inkább oldalra terjed, mintsem magasra nő.

De ami feltűnő, a virágainak csodálatos színe: mély rubinvörös. Valójában a szín az egyik legfényűzőbb vörös, amit valaha virágban találhatsz!

Kiváló választás, ha egy foltnyi tüzes energiára és mély, régi világi szenvedélyre van szükséged virágágyásaid felújításához. Formális és informális kertekbe egyaránt alkalmas, cserepesnek is kiváló.

 

6. „Sifon” Cushion  krizantém

chiffon Cushion  krizantém

A „Chiffon” -t is találóan nevezték el. Nagyon kevés virág tükrözi ennek az anyagnak a „puha kényelmét”, a sifont, mint ezek a krizantémfajták…

Dupla virágaik és  „tollszerű” megjelenésük van. A szirmok valójában puhák és finomak.

Különféle árnyalatokban kaphatók, az elefántcsonttól a sötét lazac/korall rózsaszínig, némi sárgával.

Ez a fajta kiválóan alkalmas egy puha és romantikus megjelenésű kertbe. Inkább kötetlen virágágyásokhoz alkalmasak, mert a virágok „ősinek” és „hagyományosnak” tűnnek, mint az esküvői csokrokba helyezett virágok.

 

 

Kökörcsin krizantém

A kökörcsin krizantémot könnyű felismerni, mert nagy, kerek és megemelkedett központi koronggal rendelkeznek, amelyet rövid, gyakran bozótosnak tűnő szirmok vesznek körül, ezért  nagyon különböznek sok más krizantémtól és általában nagy virágfejük  van.

 

7. ‘Daybreak’ Anemone Mum

Daybreak’ krizantém
forrás: mums.org

Ezt a krizantémot „Daybreak” kökörcsin krizantémnak nevezik, mert úgy néz ki, mintha a Nap felkelőben lenne a horizonton.

Nagyon klasszikus kökörcsin krizantém formája van, középen egy nagy magas koronggal, körös-körül néhány sor puha és enyhén hajló és csavarodó szirmokkal.

A közepe a narancssárga oldalon, míg a szirmok a rózsaszín (narancssárga rózsaszín) oldalon találhatók, innen ered a neve.

Kiváló növény egy informális kertbe, például egy angolkert virágágyásába vagy szegélyébe. A hétvégi házakhoz  is kiváló lenne. Ne ültesd formális helyekre, mert túlságosan „szabálytalannak” tűnik.

 

8. „Anderton” kökörcsin krizantém

Anderton” kökörcsin krizantém

Az „Anderton” kökörcsin krizantém egy feltűnő, dekoratív és szinte szoborszerű krizantém. A „Daybreak”-től eltérően valójában nagyon szabályos alakja van, nyitott és csak enyhén ívelt sugárszirmokkal rendelkezik, míg a megemelt korong szabályos csőszerű szirmokból áll.

Színe? Élénk, meleg sárga árnyalatú, szóval nem lehet nem észrevenni!

Ez a fajta kiváló formális és informális kertek számára egyaránt. Nagyon szép növény, amely nagy és élénk színű virágainak köszönhetően rengeteg fényt és energiát visz a virágágyásokba, szegélyekbe és cserepekbe.

 

 

Pók krizantém

A pók krizantémokat találóan nevezték el, mert ezeknek a növényeknek a hosszú, vékony és néha részben felgöndörödött szirmai valóban egy  pókra hasonlítanak.

Nagyon szokatlan megjelenésűek és egyben dekoratívak is. Talán nem ezek a leggyakoribbak, de egyre népszerűbbek lesznek.

 

9. „Symphony” Spider krizantém

Symphony” pók krizantém

A szimfónia krizantém igazán feltűnő. Alul, a virág külső oldalán nagyon hosszú szirmok vannak, amik hasonlítanak a napsugárhoz.

A  középpont fele pedig egyre rövidebbek lesznek és egy lapított korongra, dicsfényre vagy egy sok lábú pókra hasonlít.

A szirmok a legvégüknél felgöndörödtek, kicsit horogszerűen. Ez a fajta meleg színekben kapható, gyakran világosabb színű fodros horoggal.

Ez egy nagyon dekoratív fajta, amely remekül mutatna szegélyekben vagy ágyásokban de még egy régimódi házikó kertjében is tökéletes lenne.

Eredeti formáját tekintve azonban egy hivatalos kertben is jól mutathat.

 

10. „Chesapeake” pók krizantém

Chesapeake” pók krizantém

A Chesapeake biztosan az egyik legelegánsabb krizantém a piacon. Nagyon hosszú, vékony és fehér szirmokkal rendelkezik sok sorban, a leghosszabbak pedig  a szélén találhatók.

A szirmok, ahogy növekednek vissza és lehajlanak, majd befelé görbülnek, akár a hegedűnyél!

Úgy néznek ki, mint egy pók vagy akár egy pókháló. Ez egy nagyon elegáns fajta egy kifinomult kertbe, elegáns megjelenésű cserépbe vagy kiváló teraszra is.

Finom tulajdonságaiból adódóan önmagában is a jól mutat, kontrasztos háttér előtt, például falon vagy kontrasztos színű síron.

 

 

Kanál krizantémok

A kanál krizantém a szirmainak alakjáról kapta a nevét. Ezek egyszerű, félig dupla vagy (ritkábban) kettős fajták.

Tehát néha látni fogod a központi lemezt. De a kanál krizantémot  mindig fel lehet ismerni, mert a szirmok tövénél elvékonyodnak, aztán kiszélesednek egy kanálhoz hasonlítanak!

 

11. „Starlet” kanál krizantém

Starlet” kanál krizantém

A „Starlet” nevű kanál krizantém valóban nagyon vonzó. Félig dupla fajta, két sor sugárszirmmal és jól látható központi koronggal rendelkezik.

Ez kicsi a szirmok méretéhez képest, színei a világossárgától a narancssárgáig terjedhetnek.

A szirmok az ilyen típusú krizantémokra jellemző kanál alakúak. Lehetnek sárga, narancssárga vagy antik rózsa színűek is.

A „Starlet” kiválóan alkalmas szegélyekre és ágyásokra kötetlen, de formális kertekben is. A virágok nagyon szépek és szinte teljesen befedik a növényeket. Ideálisak cserepekhez és konténerekhez is.

 

12. „Happy Face”  kanál krizantém

A „Happy Face” kanál krizantém nagyon világos és vidám megjelenésű. A központi lemezek meglehetősen kis méretűek, de láthatóak.

A kanál alakú szirmok viszont nagyon hosszúak és vékonyak, így az összkép könnyed és szép.

Az élénksárgák kis napoknak vagy csillagoknak tűnhetnek, viszont a  fehérek is gyönyörűek.

Remekül fog kinézni informális vagy akár formális ágyásokban, szegélyekben vagy cserepekben. Rengeteg fényt, életet és textúrát hoz kertedbe. Elegáns és szellős növény.

 

 

Quill krizantém

A quill krizantém kissé  tengeri sünöknek tűnnek. Hosszú és vékony, egyenes szirmokkal rendelkeznek, amelyek valójában hosszú cső alakúak.

Ez nagyon elegánssá és könnyűvé teszi őket. A szirmok valóban sugaraknak néznek ki vagy akár tüskéknek vagy tollaknak!

 

13. „Anastasia White” Quill krizantém

Anastasia White” Quill krizantém
forrás: bloomsbythebox.com

Az ’Anastasia White’ krizantém egy nagyon mutatós fajta. Összességében egy lapított földgömb formája van, hosszú, egyenes és tüskés szirmokkal, a valaha volt legőszintébb, valójában éteri fehér szirmokkal. Nagyon őszinte, de kihagyhatatlan jelenléte van.

Bizonyos értelemben egy szellemre vagy egy furcsa holdbeli lényre emlékeztet.

Mondanunk sem kell, hogy az ’Anastasia White’ tökéletes választás egy fehér kertbe, de nagy egyedi virágaival gyakorlatilag minden kerthez tökéletes, a “zsúfolt” és a vad megjelenéstől a “minimalista” és a formális kertekig.

 

14. „Patricia Grace” Quill krizantém

_Patrica_Grace_krizantém
forrás: https://puririlane.co.nz/

A „Patricia Grace” egy kecses krizantém. Hosszú és vékony tüskéi vannak, mint a szirmok, amelyek kissé vékony és elegáns drótoknak tűnnek és a pasztell rózsaszín árnyalatúak, a hegyek felé fehéres rózsaszín pírba fakulnak.

Elegancia és kecsesség egyetlen  virágban! Ideális olyan kertbe, ahol romantikát és eleganciát szeretnél párosítani vagy akár ott is, ahol a romantikát és a formalitást szeretnéd párosítani a nagyon egyenes és geometrikus szirmainak köszönhetően.

 

 

Dekoratív krizantémok

a dekoratív krizantémok nagyon mutatósak és meglehetősen rövid száron nőnek. Hajlított vagy lapos szirmokkal rendelkeznek, de mindig nagyon élénk színűek, gyakran feltűnő kontrasztokkal.

 

15. „Indián nyár” dekoratív krizantém

Indián nyár
forrás: https://longwoodgardens.org/

Nem hiányozhat az „Indian Summer” dekoratív krizantém egy kertből. A virágfejek gömb alakúak, nagyok és a valaha volt legfényesebb, legmelegebb és legélénkebb narancssárga árnyalatúak.

Egyedülálló virágokként nőnek felálló száron, amelyek közvetlenül a sötétzöld lombozat fölé érnek, lilás kék árnyalatokkal.

Emiatt a virágfejek még jobban kiemelkednek. Ez egy kiváló fajta, amellyel egy egész virágágyást megtölthetsz, akár hivatalos kertekben  is jól mutat. Bárhol termeszthető, mivel felkelti a látogatók figyelmét és főszereplővé válik a kertedben.

 

16. „Coral Charm” dekoratív krizantém

Coral Charm krizantém

A ’Coral Charm’ egy egyedi krizantém… Nagy, gömbölyű virágfejekkel, tökéletesen ívelt és enyhén hegyes szirmokkal rendelkezik.

A virágban meglehetősen egyenletesen oszlanak el, de nem teljesen szabályosak és szorosan állnak egymás mellett.

De még nem árultam el ennek a virágnak a csodálatos tulajdonságát. A virág egy része élénk magenta rózsaszín, egy része pedig korall rózsaszín! A szirmok e két színben vannak jelen, de soha nem keverednek egy sziromon.

A krizantém egyedi megjelenése miatt ideális egy eredeti kertbe. Valójában a tökéletes környezet egy meglehetősen formális, rendkívül szoborszerű és nagyon stílusos kert lenne, mint egy városi kert, vagy egy „kertszoba”.

 

 

A krizantémoké a szó!

Ha korábban úgy gondoltad a krizantémok  a „temetők virágai”, remélem, most megváltozott a véleményed. Rengeteg krizantém létezik, 20 000 fajta, így biztosan megtalálod a számodra megfelelőt.

Vannak kicsik és nagyok, némelyik póknak, mások tengeri sünnek, mások százszorszépnek néznek ki és kanál alakú szirmokkal rendelkeznek…

Tehát, ha legközelebb a kertészeti központba  mész válassz egy szép krizantémot a kertedbe.