Kerek repkény (glechoma hederacea) teljes útmutatója – Hogyan írtsuk ki

Újra nyár van és az az átkozott kerek repkény (glechoma hederacea) már megint itt van! Bár egy pillanatra talán azt hihetted, hogy tavaly sikerült tőle megszabadulnod, ám ellenállóbbnak bizonyult. Amennyiben idén is megfogadtad, hogy végetvetsz ennek a nem túl boldog kapcsolatnak köztetek, akkor először alaposan tanulmányoznod kell az ellenséget.

A kúszó kerek repkény sikeres eltávolításához összeállítottunk neked egy útmutatót, amelyből minden hasznos információt megtudhatsz. A kerek repkény, vagy ahogy még hívják földi repkény, esetleg földi borostyán egy igen alkalmazkodó, alattomos kúszó gyom, amely kifejezetten ellenálló a gyomlálással szemben, éppen ez nehezíti meg a kertből való kiűzését.

A növény a mentafajták családjába tartozik és hihetetlenül gyorsan növekszik. Bármilyen környezetben képes átvenni az uralmat a terület felett, ahol sötét, csipkés szélű leveleivel matt növénytakarót képez. A tavasz beköszöntével a kerek repkényt elborítják a kis ibolyaszínű virágok.

Bár a kinézete sokak tetszését elnyerheti és talajtakaró funkciója sem olyan rossz, arról nem szabad elfelejkeznünk, hogy egy invazív gyomról van szó. Bármilyen növényt megfolyt maga körül, kiszipolyozza a gyökereket, elzárja a napfényt és megakadályozza, hogy a víz és más tápanyagok a többi növény gyökereihez elérjenek.

A kerek repkény a kertek nyirkos és árnyékos szegleteit kedvelik. Abban a pillanatban, hogy először felfedezed a telkeden cselekedned kell, máskülönben akár túl késő is lehet. Ugyanis minél nagyobb a növény annál nehezebb tőle megszabadulni.

Elegendő, ha csak néhány gyökér darabot felejtessz a földben és a kerek repkény máris új erőre kap. Szerencsére három módszer is létezik a kerek repkény eltávolítására. Ebben a cikkben mindegyiket alaposan elmagyarázzuk.

 

 

kerek repkény növény

Hogyan azonosítható be a kerek repkény?

A kerek repkénynek egyedülálló négyszögletes szárai vannak, amelyek akár 1 méter hosszúra is megnőhetnek bárhol. A növény lombozatának színe a sötétzöldtől egészen a liláig terjed, a lilásabb színek inkább hidegebb időben jelentkeznek. A virágzata lila színben pompázik és tölcsér alakú.

A növény általában a föld közelében, vízszintes irányban terjeszkedik, akár egy talajtakaró. Jó néhány kertész össze szokta téveszteni a kerek repkényt a pénzlevelű lizinkával. Első ránézésre tényleg nagyon hasonlóak. Ugyanakkor a kerek repkény leveleinek széle cakkos, a pénzlevelű lizinkának teljesen sima.

 

Mikor tudok megszabadulni a kerek repkénytől?

A kerek repkény kiirtását különböző szempontok befolyásolhatják, péládul a fertőzött terület nagysága, ehhez kapcsolódva pedig a megfelelő eltávolítási módszer is. Legtöbbször kora tavasszal vagy ősszel kell a gyomlálását végrehajtani.

Ha csak kicsi foltokban van jelen a növény, akkor szerencsés kora tavasszal kézi erővel eltávolítani, mielőtt esélye lenne gyökeret ereszteni. Azonban erről a módszerről fontos elmondani, hogy sokszor hagy maga után hátra gyökérmaradványokat, amelyek az év további részében elburjánzhatnak, éppen ezért szükség lehet a folyamat megismétlésére ahhoz, hogy a területet teljesen megtisztítsuk.

Amennyiben gyomirtóval szeretnéd elintézni a problémát, úgy ősszel láss neki, jóval azelőtt, hogy a növénynek lehetősége lenne elkezdeni szórni a magjait. Hiszen, ha ez bekövetkezik, jövőre nagy gondban leszel.

 

 

Hogyan távolítható el a kerek repkény kézzel

Ahogy már korábban is említettük a kerek repkény kézi módszerrel való eltávolításának akkor van létjogosultsága, ha nem túl nagy a fertőzött terület. Nagyobb növények esetén soha nem fogsz a végére érni és csak korlátozott sikereket tudhatsz majd magadénak. Ám elhanyagolható mennyiségű kerek repkény esetén tökéletes választás a kézi erővel történő irtás.

Szükséges eszközök az irtáshoz

 • Lapát és villa

 • Kesztyű

 • Kerti hulladékos szemeteszsák

 • Kultivátor

 • Slag

 • Locsolókanna

A növény gyökereihez közel metszd el

Ügyelj arra, hogy miközben a növényt metszed vissza, viselj kertészkesztyűt, különben akár irritációt is okozhat a bőrön. Vágj le minden hajtást és gyökértelen vesszőt, dolgozz egészen addig, míg el nem éred a növény közepét. A talaj és a gyökerek fellazításához használj kertész villát.

Ragadd meg és húzd

Ragadd meg a kerek repkény fő szárát erősen és kezd el kihúzni a földből. Amennyiben a talaj még a lazítást követően is túl kemény, úgy öntözd meg vízzel és hagyd hogy a nedvesség kb egy óra alatt beszivároghasson. Amikor végre ki tudtad szedni a talajból, figyelj arra, hogy olyan gyorsan tedd a növényt egy szemeteszsákba, amilyen hamar csak tudod.

Bizonyosodj meg róla, hogy az összes gyökeret kiszedted ​

Amikor végeztél a kerek repkények eltávolításával, ellenőriz le még egyszer, hogy ezzel együtt az összes növényi résznek is búcsút tudtál-e mondani. Hiszen bármilyen maradvány lehetőséget teremt arra, hogy a kertedben a növény a következő idényben ismét növekedésnek indulhasson.

Ebben az esetben pedig ismét új növények üthetik fel a fejüket, amelyek további pusztítást és küzdelmet jelenthetnek.

 

 

Hogyan fojtható el a kerek repkény

A napfény teljes kizárásával megfojtható a kerek repkény. Ha abszolút mértékben, teljes sötétet tudtunk teremteni, akkor néhány hét elteltével a növény elpusztul.

Szükséges eszközök

 • Újság és karton

 • Ponyva

 • Téglák vagy hatalmas sziklák

 • Kultivátor

 • Kesztyű

 • Kerti hulladékos szemeteszsák

Takard le az egész növényt ponyvával, kartonnal vagy újságpapírral, úgy, hogy az összes napfényt elzárd. Győződj meg arról, hogy a ponyva vagy bármilyen takaróréteg, legalább 30-45 cm-rel túllóg a növényen.

Ennek oka, hogy a kerek repkény gyökerei távolabb is felbukkanhatnak, így a ponyvának ezen részeket is takarniuk kell. Várj két hetet, amíg a növény elpusztul. A talaj nedvesség- és a tápanyagtartalmától függően ez az időszak hosszabb is lehet.

Halottnak tekinthető, amikor a növény elszárad és a lombozata bebarnul, ilyenkor már nyugodt szívvel eltávolíthatod a kertedből.

 

Kerek repkény kihúzása

Öntözd be jól a talajt és lazítsd fel a gyökérzetet. Húzd ki a földből a növényt, majd azonnal tedd szemeteszsákba. Egyetlen növényi részt se hagyj hátra, különben új kerek repkény fog gyökeret ereszteni a kertedben.

 

gyomirtás ecettel

Hogyan irtható ki a kerek repkény gyomirtó segítségével

Ha a kerek repkény teljesen belepte a gyepet és összekeveredett a fűvel, akkor a kíméletes kiirtása és a pusztítás minimalizálása igazi kihívást jelenthet. Nem lesz kis feladat az eltávolítása. Ebben az esetben a gyomirtó használata lehet a legszerencsésebb megoldás.

Arra azonban ügyelned kell, hogy olyan szert válassz, amely a gyepre nem jelent veszélyt. A gyomirtó használatával irthatod a leghatékonyabban a kerek repkényt, hiszen ezzel megakadályozhatod, hogy a következő években visszatérjen a kertedbe.

Szükséges eszközök

 • Kertészkesztyű

 • Védőszemüveg

 • Kerti permetező

 • Dicamba vagy triclopyr  tartalmú széleslevelű gyomirtó

Az első fagyot megelőző héten válasz ki egy szimpatikus időpontot. Azért célszerű ősszel permetezni, mert ezzel megzavarod a növényt a télre való felkészülésben. A növény kiirtásának leghatékonyabb módja, ha tél beállta előtt küzdesz meg vele.

Vedd fel a védőfelszerelésedet és keverd be a gyomirtót. Győződj meg arról, hogy a vegyszer dobozán lévő utasítások alapján keverted be vízzel az oldatot. Locsold meg alaposan a permetszerrel a növényt és magát a gyökerét is. A maradékot a gyártó útmutatásai alapján ártalmatlanítsd.

Semmi esetre se locsold szét a környező virágokra, koncentrálj a kerek repkényre! Hagyd, hogy a növény 2 napig magába szívhassa a mérget és megkezdődjön a pusztulási folyamat. A harmadik napon ásd ki a növényt és tedd szemeteszsákba. A következő évszakokban is gondoskodj a gyepről és légy éber, a növény ismét visszatérhet.

 

 

glechoma hederacea bíbor virágzata
Kerek repkény kitartóan visszatér minden évben

Hogyan akadályozhatom meg, hogy a kerek repkény a következő évben visszatérhessen?

Ahogy már korábban is említettük a kerek repkény erősen invazív. Ez a gyom a nyár során hatalmas területeket képes meghódítani és ha nem teszel ellene valamit, akkor a következő évben mindent a repkény fog uralni.

A fent említett módszerek bevetésével megálljt parancsolhatsz a kerek repkény növekedésének a gyepeden vagy a virágágyásodban. Arra azonban semmilyen garancia sincs, hogy a sikeres irtás után a következő évben ne térjen vissza ismét. A kerek repkény iszonyatosan szívós, egyetlen picike darab visszamaradt gyökér és ismét növekedésnek indulhat.

Amennyiben először megfojtod vagy gyomirtóval lekezeled a növényt, úgy a következő szezonban talán kisebb eséllyel kell az újbóli felbukkanásától tartanod. Garancia azonban semmire sincs, tartsd szoros ellenőrzés alatt a kigyomlált területet és kutass az újranövő gyom jelei után. Nézz körbe a területen kora tavasszal és az első esőt követően.

A legkisebb hajtásokat észlelve egyszerűen húzd ki őket a földből, így akadályozva meg, hogy gyökeret eresszenek.