Izlandi mák (Papaver Nudicaule) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Élénk és vidám virágokat keresel kertedbe? Az izlandi mák, amit keresel.

A Papaver Nudicaule, vagy közismert nevén az izlandi mák, egy gyönyörű évelő növény, amelyet egyszerűen imádni fogsz. Az izlandi mák élénk színei, a tollas lombozat, valamint a szőrös és bolyhos virágszárak fantasztikus, egyedi megjelenést kölcsönöznek ezeknek a növényeknek.

Úgy tartják, hogy az izlandi mák már a 18. század vége és a 19. század eleje óta jelen van az emberek kertjeiben. Az idők során ez a virág sok veszélyhez alkalmazkodott, és számos dologgal szemben ellenállóvá vált. Ez az egyik oka annak, hogy az izlandi mákot nagyon könnyű gondozni.

Szeretne többet megtudni az izlandi mák termesztéséről és gondozásáról? Olvass tovább!

 

Botanikai név

Papaver nudicaule

Közönséges név

Sarkvidéki mák, izlandi mák

Növény típusa

Évelő

Érett méret

30-60 cm magas, 30-60 cm széles

Napnak való kitettség

Teljes, részleges

Talajtípus

Gazdag, jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Semleges

Virágzás ideje

Késő tavasztól kora nyárig

Virág színe

Rózsaszín, piros, narancs, sárga, fehér

Őshazai terület

Észak-Amerika, Kanada, Európa és Ázsia szubarktikus régiói.

Toxicitás

Mérgező az emberekre és az állatokra

 

Papaver Nudicaule

Az izlandi mák növényről

 • Az izlandi mák botanikai neve Papaver Nudicaule. Ez a virág a Papaveraceae családba tartozik.
 • Annak ellenére, hogy a nevében szerepel az “Izland” kifejezés, az izlandi mák nem Izlandon őshonos. Észak-Európa és Észak-Amerika szubpoláris régióiban honos.
 • Az izlandi mák tökéletes a tavaszi ágyásokba a kertben. Ráadásul a többi mákkal ellentétben az izlandi mák vágott virágként is ideális. Így a virágdíszekben is használhatod őket, vagy behozhatod őket otthonodba.
 • A szabadban termesztve az izlandi mák mágnesként vonzza a madarakat, pillangókat, méheket és más beporzókat. Így kerted gyönyörű színekkel és élettel telik meg. És a többi növényed is profitálni fog belőle.
 • Az izlandi mák napimádó virág. Olyan kertekben szeretnek nőni, ahol sok napfény éri őket. Szükség esetén azonban ezek a sokoldalú növények a részleges árnyékhoz is alkalmazkodnak. Ha azonban azt szeretnéd, hogy az izlandi mákvirágok virágozzanak, a legjobb, ha napos helyet választasz kint.
 • Ami a talajt illeti, az izlandi mák a gazdag és jó vízlevezetésű talajokat kedveli. Védd meg őket a nedves talajtól, mert ez ideális környezet a gombák számára, amelyek károsíthatják vagy akár el is pusztíthatják őket.
 • A túlöntözés az izlandi mák első számú ellensége. Ezek a virágok hajlamosak a foltosságra és a gombára. Ezért ügyelj arra, hogy elég gyakran öntözd őket, hogy ne szomjazzanak, de ne túl gyakran, hogy megfulladjanak.
 • Ezek az évelők általában hűvösebb, 21 °C alatti hőmérsékletet kedvelnek. Valójában, ahogy a hőmérséklet emelkedni kezd, a virágzás és a virágok minősége csökkenni kezd.
 • Az izlandi mák virágaira a foltosság az egyik leggyakoribb veszélyforrás. Ez felismerhető a fehéres-szürke gomba megjelenéséről. Jellemzően a szárakon és a levelek alján jelenik meg. Hogy megvédd az izlandi mákod attól, hogy ez a gyakori betegség elpusztítsa, használj gombaölő szert, és gondoskodj arról, hogy a növény érintett részeit gyorsan levágd.
 • Általában a máknövényeknek ehető magjai vannak. Az izlandi mák azonban nem tartozik ebbe a kategóriába. Az izlandi mák minden része mérgezőnek számít mind az emberekre, de még inkább a háziállatokra nézve. Az izlandi mák mérgező alkaloidokat tartalmaz, ami lenyelve erősen mérgezővé teszi. Ültesd az izlandi mákot a gyerekek és a háziállatok számára elérhetetlen helyre.
 • Az izlandi mák íze nagyon keserű, ezért egy felnőtt ember tudatosan nem fogyasztja. A gyerekek vagy a háziállatok azonban megkísérthetik, hogy megkóstolják. Az izlandi mákkal való mérgezés tünetei közé tartozik a kitágult vagy tűhegyes pupillák, gyengeség, remegés, lelassult légzésszám, lelassult szívverés, sőt, akár kóma is.

 

 

Papaver Nudicaule jellemzői

 • Ez a rövid életű évelő növény négy különböző színű, papírszerű szirommal, magas és levéltelen szárral, valamint tollszerű lombozattal rendelkezik.
 • Az izlandi mák virágának szárai is szőrösek és drótosak, és akár 24 centiméter hosszúak is lehetnek.
 • Az izlandi pipacsok sokféle színben kaphatók, többek között piros, rózsaszín, narancssárga, sárga és fehér színben is. Számítson tehát arra, hogy a kültéri terét élénk színekkel töltik meg.
 • Az izlandi mák kifejlett méretét elérve 30-60 cm magasra és 30-60 cm szélesre nőhet vagy terjedhet.
 • A virágzási ideje késő tavasztól kora nyárig tart.
 • Az izlandi mák virágai nem illatosak.

 

 

sárga izlandi mák szirmai

Izlandi mák gondozása

Az izlandi mák gondozása nagyon egyszerű. Ezek a növények nagyon ellenállóak számos dologgal szemben, és nem sok olyan probléma van velük, ami károsíthatja őket.

Annak ellenére, hogy ezek a virágok nem Izlandon őshonosak, hidegtűrőek. Emellett szárazságtűrőek is. Ráadásul az izlandi pipacsok szarvasoknak is ellenálló virágok. Tehát nagyon kevés dolog képes elpusztítani őket.

Amíg biztosítod számukra az ideális növekedési feltételeket, az izlandi mákvirágok virágozni fognak. Tehát nem kell, hogy aggódj! Ezek a virágok nem fogják megnehezíteni a dolgodat.

 

Fényigény

Először is, figyelembe kell venned a virág fénypreferenciáit. Az izlandi mák napimádó virág, és sok fényt igényel ahhoz, hogy egészségesen nőjön és virágozzon.

A legjobb, ha olyan területet választasz, ahol a virág naponta legalább néhány órán át teljes napfényt kap. Ugyanakkor egy olyan hely is megfelel, ahol részleges árnyékot kap, ha nincs más lehetőség.

 

Tápigény

Másodszor, az izlandi mákvirágok is értékelni fogják, ha segítesz nekik a táplálásban. A következetes és gyakori trágyázás segít abban, hogy az izlandi pipacsok egészségesen nőjenek és késő tavasszal virágozzanak.

Javasoljuk, hogy jól összeállított, kiegyensúlyozott műtrágyát használj, hogy virágaid megkapják a virágzáshoz szükséges tápanyagokat. A 20-20-20-as tápanyagnak éppen megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy az izlandi mák egészséges és boldog maradjon.

A metszés is jó ötlet, hogy segítsd az izlandi mák virágzását. Pontosabban, a megfelelő évszakban történő folyamatos virágzás elősegítése érdekében érdemes lefejteni és eltávolítani a régi virágokat.

 

 

Izlandi mák ültetése

Ha izlandi mákot szeretnél ültetni a kültérre, két lehetőség van a magról való termesztésre.

Az első módszer szerint a magokat közvetlenül a földbe kell ültetni a kertben. Ennek a módszernek azonban van némi kockázata, mivel kevésbé hatékony, mintha a virágokat konténerekben indítanád el. Ahhoz, hogy a magokat a kertedbe ültesd, a következőket kell tenned:

 1. Várd meg, amíg a magok zöldből barnává válnak, és a koronák elkezdenek kinyílni. Amint ez megtörténik, a magokat kiszedheted a hüvelyekből.
 2. A magokat ősszel vagy kora tavasszal közvetlenül a talajba ültesd a kültéri helyiségben. A két évszak között az a különbség, hogy ha ősszel ülteted el a magokat, akkor a hideg évszakban nyugalmi állapotban maradnak. A tavasz beköszöntével elkezdenek csírázni és növényekké fejlődni. Ha tavasszal ülteted el őket, akkor sokkal korábban kapod meg ugyanazt az eredményt.

 

A második módszer szerint a magokat először konténerekbe kell ültetni. Ehhez a következőket kell tenned:

 1. Helyezd a magokat a talaj tetejére a tartályban.
 2. Enyhén fedd be a magokat földdel vagy homokkal. Ne fedd be teljesen!
 3. A talajt ne tartsd, mindig nedvesen, ne öntözd túl!
 4. Amikor észreveszed, hogy a palánták megjelennek, ideje a konténereket hűvösebb helyre vinni, ahol sok napfényt kapnak.
 5. A megtermett virágokat ültesd át a kertedben a földbe. Ügyelj arra, hogy nagyon óvatos legyél, mert az izlandi máknak nagyon érzékeny gyökérzete van.

 

Az izlandi mák ültetésénél ügyelj arra is, hogy figyelembe vedd, hogy szükségük van:

 • Gazdag, jó vízelvezetésű talajra
 • Sok napfényre

 

 

Izlandi mák öntözése

Ha túl öntözöd az izlandi mákot, az a biztos módja annak, hogy elpusztítsd!

Az izlandi mák nagyon érzékeny a gombabetegségekre, amelyek jellemzően akkor jelennek meg, ha a növényeket nedves talajban tartják. Ezért ügyelj arra, hogy a virágaid talaja soha ne legyen nedves.

Az izlandi mák egyébként szárazságtűrő, ami azt jelenti, hogy akkor is életben marad, ha kicsit megszomjazik. Tehát jobb, ha alul öntöződ az izlandi mákot, mintha túlöntöznéd.

Az izlandi pipacsok jobban szeretik a következetes öntözési ütemtervet. Annak érdekében azonban, hogy ne öntözd túl őket, igazítsd az öntözési ütemtervet minden olyan egyéb körülményhez, amely gyorsabban vagy lassabban szárítja ki a talajt.

Például, ahogy a forró évszakban a hőmérséklet emelkedni kezd, előfordulhat, hogy gyakrabban kell öntöznöd a virágokat, mint kora tavasszal, amikor még alacsonyabb a hőmérséklet.

A legjobb módja annak, hogy elkerüld az izlandi mák túlöntözését, hogy csak akkor öntözd, amikor a talaj felső néhány centimétere kiszárad.

 

 

izlandi mák a réten virágzik

Az izlandi mák szaporítása

Ha több izlandi mákot szeretnél kertedben, akkor csak annyit kell tenned, hogy szaporítod őket a kültéren már meglévő kifejlett növények magjainak felhasználásával.

Ehhez kövesd a magok ültetésének két módszerét, akár közvetlenül a kertbe, akár konténerbe ültetve.

Ne feledd, hogy a magokat csak az érett izlandi mákról gyűjtsd, miután a korona kinyílt és a magok színe barnára változott.

 

 

Összefoglalva

Az izlandi mák a kertben abszolút öröm. Ezek a virágok rengeteg szép és élénk árnyalatban színesítik majd kerted. Emellett a beporzókat és más lenyűgöző szárnyas szépségeket is vonzanak a kültérre. Cserébe csak egy kis gondoskodást kérnek tőled.