Indás kőtörőfű (Saxifraga Stolonifera) gondozása és amit tudni kell róla – Tejes útmutató

Azok számára, akik vonzó növényt szeretnének hozzáadni otthonunkhoz, az indás kőtörőfű jó választás. Bár ez a növény nem igazi begónia, hasonló levélszerkezettel rendelkezik, amely összességében vonzó megjelenést kölcsönöz neki.

A növény fejlődése közben, a vékony levelek végén levélfürtöket kezd kifejleszteni. Elhelyezheted  őket az asztalra, lógó cserépbe vagy akár a küszöb szélén levő cserepekbe. Esztétikailag nagyon szép  hatást keltenek  a vörös, szőrös levelek amelyek vízeséses mintázatban nőnek.

Az eper begonia (indás kőtörőfű, vagy Saxifraga Stolonifera) a kertben is ültethető és talajtakaróként használható olyan területeken, amelyeken a gyep vagy a fű nehezen vagy egyáltalán nem nő.

Az indás kőtörőfű  néhány különböző fajtával rendelkezik, a leggyakoribb a Saxifraga. Könnyű azonosítani ezt a fajtát a vörös futók és az ezüst erezetű világoszöld levelek alapján.

Van egy másik közös fajta, amely egy kicsit kisebb, de ugyanolyan lenyűgöző. Ezt Tricolornak nevezik és a levél szélén dicsfény (glória) található. Ez nem gyakran fordul elő otthonokban, mert nehezebb gondozni és alacsonyabb hőmérsékletre is szüksége van a fejlődéshez.

 

 

Az indás kőtörőfű növényről:

 • Az Saxifraga Stolonifera tavasszal apró, de nem feltűnő virágokat hoz létre.
 • Ez a növény nagyon szereti a közvetett napfényt.
 • Az indás kőtörőfű nem viseli el a magas hőfokokat.
 • Ez egy gyorsan növekvő növény, amely könnyen terjed.
 • Az érett növények fás szárúak.
 • Az indás kőtörőfű nyáron virágzik.
 • A Saxifraga stolonifera elviseli a hűvösebb éghajlatokat.
 • Az indás kőtörőfű húsos növény.
 • A Saxifraga stolonifera -t általában nem zavarják a kártevők, kivéve a levéltetveket és a lisztbogarakat.
 • Az indás kőtörőfű leveleit szőr borítja.
 • Fontos, hogy ne kerüljön víz az indás kőtörőfű leveleire, hogy megakadályozzuk a gombák növekedését.

 

 

Saxifraga Stolonifera
Saxifraga Stolonifera

 Az Saxifraga Stolonifera jellemzői: áttekintés

 • Az indás kőtörőfű nem igazi begónia.
 • Az indás kőtörőfű botanikai neve Saxifraga stolonifera.
 • A Saxifraga stolonifera leggyakoribb megjelenése: világos zöld levelek, ezüst erekkel.
 • A Saxifraga stolonifera Tricolor fajtája kisebb és nehezebben termeszthető és gondozható.
 • Az kifejlett indás kőtörőfű növények hosszú futókat képeznek, a végén kis levelekkel.
 • Az indás kőtörőfű levelei vörös árnyalatúak és enyhén szőrösek.
 • Az indás kőtörőfű beltéren és szabadban is termeszthetők.
 • Az indás kőtörőfűnek télen csak korlátozott mennyiségű vízre van szüksége.
 • Ezt a növényt hetente egyszer tápozni kell a vegetációs időszakban.
 • A legtöbb indás kőtörőfű  a hidegebb hónapokban hibernál.
 • A legjobb, ha jó vízáteresztő virágföldet használsz az indás kőtörőfű növényhez.
 • Az indás kőtörőfű szaporítható eltolással vagy dugványokkal.

 

 

Az eper Begónia gondozása

Az indás kőtörőfű termesztése nem túl nehéz. A növénynek sok erős fényre van szüksége, de ügyelj arra, hogy ne legyen közvetlen. Nagyon érzékenyek a hőre, ezért győződj meg arról, hogy jól szellőző helyre teszed a növényt.

Amikor az indás kőtörőfűvet a szabadba ülteted, győződj meg róla, hogy elegendő árnyékot biztosíts számára, hogy ne égjen meg. Normális, hogy a növény növekedése megáll vagy lelassul a téli hónapokban.

A növekedési időszakban adj az  indás kőtörőfűnek folyékony műtrágyát, amelyet hetente egyszer kell hígítani. Ügyelj arra, hogy olyan műtrágyát válassz, amely ösztönzi a virágzást és mikroelemekben is gazdag. Ha nem szeretnél folyékony műtrágyát használni, akkor a pelletek is hatékonyak, szabályozott ütemtervben szabadítják fel  a tápanyagokat.

Noha az indás kőtörőfű termesztése meglehetősen egyszerű, fontos, hogy ne tedd ki őket magas hőmérsékletnek vagy túl sok hőnek. Mindkét típusú hőmérséklet elősegítheti a gombák növekedését, amelyek nemcsak vizuálisan nem tetszetősek, hanem károsak a növényre.

A Saxifraga stolonifera nem hideg éghajlatú növény, de akár 10 fokos hőmérsékleten is gond nélkül élhet. A rövid, 7 fokos időszakokat is elviseli.

 

 

Saxifraga_stolonifera
Saxifraga_stolonifera_virágzata

Az indás kőtörőfű öntözése

Az indás kőtörőfüvet könnyű öntözni. Bőséges mennyiségű vízre van szüksége tavasszal és nyáron, ami általában a növekedési időszak. A legtöbb gyorsan növekvő növény, például az indás kőtörőfű sok mennyiségű vizet fogyaszt, hogy elősegítse gyors növekedését.

Mivel szőrös levelű növény, fontos, hogy elkerüld a levelek nedvesítését a növény öntözésekor. A túl sok víz vagy nedvesség a leveleken gombabetegségekhez vezethet, amelyek tönkreteszik a leveleket. A téli és szunnyadó hónapokban a legjobb, ha a felére csökkentjük a növénynek adott vízmennyiséget. Csak vigyázz, nehogy a növény teljesen kiszáradjon.

Ez a növény heti trágyázást igényel, amit öntözéskor is megtehetsz, csak hígítani kell a tápot. A gyökérrothadás megelőzése érdekében használj jó vízáteresztő talajt vagy könnyű megerősített talajt, amely felszívja a nedvességet anélkül, hogy túl vizes maradna.

Alapvetően öntözd a növényt télen mérsékelten, de nyáron többször. Mindig kerüld a levelek nedvesítését, hogy megakadályozd a gombák növekedését.

A tavaszi virágzás ösztönzése érdekében télen öntözd a növényt  és tartsd hűvös, de nem hideg helyen. Ez kis fehér virágok képződését eredményezi, amint a tavasz beköszönt. Általában ezeknek a növényeknek az élettartama három év, ha megfelelően gondozzák őket.

 

 

Az indás kőtörőfű szaporítása

Az indás kőtörőfű szaporítása könnyebb, mint gondolnád. Ez a növény gyorsan növekszik és természetesen ültetvénycsomókat hoz létre, amelyek felhasználhatók új növények létrehozásához. Használhatsz kis indás kőtörőfű növényeket is. Mindössze annyit kell tenned, hogy leválasztod a növénykéket vagy leválasztasz egy dugványt és óvatosan behelyezed őket egy friss talajba. Ha az anyanövény cserepe elég nagy, akkor a növényt ugyanabban a cserépben is tarthatod, amíg a gyökerek kifejlődnek.

Néhány hét múlva az új indás kőtörőfű növény gyökérzete fejlődni kezd. Miután a gyökereknek elegendő ideje volt a megtelepedésre, éles növényi késsel távolítsuk el a futóról. A kis növényeket tedd egy új cserépbe, a talajt a gyökerek köré téve. Öntözd és gondozd a szokásos módon és hamarosan lesz egy nagy indás kőtörőfű anyanövényed, amely új fürtöket hoz  majd létre.

 

eper begónia
eper begónia, más néven indás kőtörőfű | forrás: etsy.com

Fertőzések

Az indás kőtörőfű növényeket húsos növénynek tekintik. A legtöbb húsos növény nagyon érzékeny a levéltetvek és a lisztbogarak által történő fertőzésre és ez a növény sem kivétel. A fertőzések lehető leggyorsabb kezelése megakadályozza a többi növényre való átterjedést és biztosítja, hogy növényed egészséges maradjon.

Ez a kis növény tökéletes beltéri terekhez és akárcsak egy eper növény, színes indákat  hoz létre. Ezek az indák hozzájárulnak a növény varázsához és új növények létrehozására is felhasználhatók, miután az anyanövény teljesen kifejlett.

 

 

Összefoglaló

Az indás kőtörőfű könnyen termeszthető és gondozható növény. Vonzó, vörös levelei vannak, amelyek csak egy kicsit szőrösek. Bár valójában nem begóniák, egyszerűen gyönyörűek. Új indás kőtörőfű növények létrehozása is nagyon egyszerű. Végül ültetvénycsomókat képeznek, ha erre az okra szánt cserépben termesztik, amelyek új növények dugványaként használhatók. Virágoznak, de a virágok nem nagyon észrevehetők és nem nélkülözhetetlenek a szaporításhoz.

Csak ne feledd, hogy ez egy olyan növény, amely szeret terjeszkedni és nagyon gyorsan növekszik. Hajlamos gyorsan kitölteni a cserepét és minden évben meg kell metszeni és át kell ültetni egy nagyobb cserépbe. Az anyanövények néhány szezon után elkezdenek fásított szárakat létrehozni és akár  csupasznak is  tűnhetnek a növény közepén. Ez biztos jele annak, hogy a növény kezd kiöregedni és új növényre lesz majd szükséged.

Az indás kőtörőfű növényeket jól ismerik és szeretik tarka leveleik miatt. A többségnek zöld levelei lesznek, krém szélekkel, bár némelyik többszínű is lehet. Ez a  növény szív alakú levelekkel és vörös futókkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a gyümölcsöző névhez.

A begónia vagy a muskátli család sem követelheti a Saxifraga stolonifera -t, bár mindkettőben közös tulajdonságokkal rendelkezik. Mindaddig, amíg van egy erősen megvilágított helyed, amely hűvös és nem közvetlenül  napos oldalra néz, a Saxifraga stolonifera jól érzi magát.

A Saxifraga stolonifera-t talajtakaróként is használhatod, ha ezt az éghajlat engedi. Kezdő kertészek és szobanövények szerelmesei számára ez egy nagyszerű növény a gyűjteményhez.