Hóvirág jelentése és amit szimbolizál

A finom hóvirág, neve ellenére gyakran a tavasz első jeleként szolgál. Végre olvadni kezdett a hó! A tavasz hírnökeként ezt a gyönyörű virágot gyakran termesztik a kertekben, törékeny, örök szépsége miatt.

A hóvirág virág azonban sokkal többet jelent, mint amit elsőre láthatunk.

Íme, amit tudnod kell róla.

 

 

Mi a hóvirág jelentése?

A hóvirág tudományos néven Galanthus nivalis. A Galanthus a görög „tej” szóra utal, míg a nivalis „hószerű”-t jelent. Tekintettel a növény havas (vagy akár tejfehér!) küllemére, a névválasztás meglehetősen találó.

 

 

Mit szimbolizálnak a hóvirágok?

A hóvirág szimbolikája mély jelentéssel bír. Általában tavasz eleji virágként az újjászületés és az élet adta kihívásokkal való megbirkózás szimbólumaként tekintenek rá. Egyfajta emlékeztetőül szolgálhat arra, hogy mindannyian nagy dolgokra vagyunk hivatottak az életünk során. Semmi sem állhat az utunkba, ha megvan bennünk a késztetés a siker érdekében!

Továbbá az együttérzés kifejezésére is utalhat, egy olyan személy iránt, aki küzdelmeket él át. A remény és az ártatlanság szimbólumaként is szolgálhat. Mivel a virág fehér színű, így logikus, hogy ezt a klasszikus jelentést is képviseli.

A köztudatban a fehér szín az ártatlanság, a tisztaság és az újjászületés szimbólumának tekinthető. A fehér a spiritualitással is összefüggésbe hozható, ebből kifolyólag ennek a virágnak is van spirituális vonatkozása.

 

 

hóvirág

Mi a hóvirág kulturális jelentősége?

A hóvirág szimbolikája mögött érdekes legendák húzódnak meg.

Az Édenkert klasszikus története szerint a hóvirág nyílott a könnyeket hullajtó Évának, mikor Isten száműzte őt az Édenkertből. Egy angyal ezt a hóvirágot szedte le és adta a kétségbeesett Évának, vigasztalásképp. Így vált a hóvirág az új kezdet és a remény szimbólumává.

Egy német legenda azonban úgy tartja, hogy Isten minden évben havat teremtett, annak érdekében, hogy a virágok színeit begyűjthesse. Néhány virág azonban nem volt hajlandó feladni a színét. Amikor megérkezett a hó, a hóvirág és Isten megállapodást kötöttek.

A hóvirág minden évben elsőként virágozhatott, mint a tavasz hírnöke – e kiváltságért cserébe azonban le kellett mondania a színéről.

A viktoriánus korban balszerencsésnek tartották, ha valaki hóvirágot vitt otthonába, mivel a halálhoz kötötték a jelentését.

 

 

Mi a hóvirág tetoválás szimbolikája?

Tetoválásként a hóvirág általában az újjászületést és valamilyen akadály leküzdését szimbolizálja, ezáltal mementóul is szolgálhat.

 

 

Mikor érdemes hóvirágot ajándékozni valakinek?

A hóvirág egy gyönyörű növény, mély, szimbolikus jelentéssel. Ezért sok alkalom adódhat, amikor érdemes valakinek ajándékozni egy ilyen virágot.

Pozitív jelentéssel bír, és kedves gesztus lehet azok számára, akik fejlődni, túllépni próbálnak valamilyen szomorú vagy negatív emléket, eseményt követően. Továbbá a januárban születettek számára ideális választás, hiszen ez az év első virága, mint ahogy a január az év első hónapja.