Herbs pelyvavirág (Iresine Herbstii) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A pelyvavirág, más néven Iresine Herbstii, egy népszerű növény, mely élénk vörös színéről ismert. Ez a Dél-Amerikában őshonos növény viszonylag ritka, különösen az északi féltekén. Levelei zöld és fehér tarkításai növelik szépségét és vonzerejét.

Ez a növény sokféle, érdekesnél érdekesebb elnevezésekre is hallgat, mint például a marhasültre vagy a csirkezúzára. A pelyvavirág egyes fajtáit szelektív tenyésztéssel szaporították, a két legnépszerűbb fajtája az Aureoreticulata és a Brilliantissima.

Az előbbi zöld leveleiről és sárga ereiről ismeretes, míg a második vörös leveleiről és rózsaszín ereiről ismerhető fel. Ráadásul megkapta a Királyi Kertészeti Társaság rangos Kerti-Érdemdíját.

 

 

Az Iresine Herbstii növényről

 • Az Iresine herbstii az Amaranthaceae család része.
 • Azt mondják, hogy ezek a vérlevelű növények csak fagymentes éghajlatokon nőnek. A mérsékelt égövi régiókban tllen csak beltérben termeszthető.
 • Ez a növényfaj fényes, intenzív élénkvörös színű levelekkel rendelkezik.
 • Az Iresine herbstii-hez közel tucat faj tartozik, de csak néhányat termesztenek dísznövényként. Közéjük tartozik a Brilliantissima, az Aueorenticulata, a Blazin Rose (mélyvöröses-lila levelekkel és rózsaszínes-vörös erekkel) és az Acuminata (sötétbarna levelekkel és rózsaszínes-vörös erekkel).
 • A pelyvavirág növényeknek a magas hőmérséklet és a magas páratartalmú levegő az ideális.
 • Számos fajtájuk lándzsa alakú leveleknek örvend, legtöbbjük azonban lekerekített levelekkel rendelkezik. A levelek kb. 8-16 cm hosszúra nőnek, ellentétes párokban.
 • Szerencsénkre ez a trópusi eredetű növény jól alkalmazkodik a beltérhez, így kíválóan szolgál szobanövényként.

 

 

Iresine Herbstii

Pelyvavirág Jellemzői: Áttekintés

 • Iresine egy nemzetség, mely mintegy 30 Brazíliában őshonos virágos növényfajt foglal magába.
 • Időnként kis piros leveleket hoznak létre, gyakran zöldes-fehér mintákkal tarkítva. Beltérben, fény alatt jól tud nőni.
 • Természetes környezetükben a növények akár az 1,5 m magasságot és a 91 cm szélességet is elérhetik. Beltéri növényként termesztve csak 30-46 cm körül nőnek.
 • A kisebb növények részleges árnyékban szebben nőnek, de ennél több fényt is képesek elviselni.
 • A vérlevél szívesen tartózkodik 50%-os vagy annál magasabb relatív pára tartalmú övezetben. Használj nedvességtartó tálcát vagy párásítót a környező levegő nedvességtartalmának növeléséhez.
 • Ez a növény meleg övezetben 18°C-27°C között nő. Ne tedd ki a vérlevelet 13°C alatti hőmérsékletnek.
 • A vérlevél jól nő bármilyen jó minőségű, agyagos talaj alapú cserépkeverékben, melynek talaj pH-ja 5,6-5,9. Helyezd a növényt világos, lehetőleg déli fekvésű ablak közelébe. Annak érdekében, hogy a növény levelei hervadásnak ne induljanak, vagy elhalványuljanak, helyezd őket világos helyre, de árnyékold be őket a forró, közvetlen nyári napsütéstől.
 • Célszerű ezt a növényfajt tavasztól őszig 2 hetente stabil vízben oldódó műtrágyával táplálni. A növényt télen – amikor növekedése megcsappan – nem kell táplálni.

 

 

Pelyvavirág gondozása

Ennek a trópusi eredetű növénynek megfelelő hőmérsékletre, páratartalomra, valamint sok fényre van szüksége a túléléshez. Tedd az ablak közelébe vagy egy napozószobába, hogy megőrizhesse élénk színét. Forró, közvetlen napfénynek kitéve kiszáradhat, különösen nyáron.

A vérlevél ültetésekor először meg kell győződnie róla, hogy megfelelően bevilágított-e az a hely, amelyet kinézett a növénynek. A növény élvezi, ha teljes vagy részleges árnyéknak van kitéve, de általában világosabb színeket produkál, ha teljes napsütésnek van kitéve.

Télidőben kevesebb fényt képesek elviselni, ezért nem tanácsos ablak közelében tárolni őket. Kövesd nyomon a növény szárának elváltozásait: ha az túlságosan összevissza nő, lehetséges, hogy nem kap elég fényt.

 

pelyvavirág | forrás: https://wildroots.in/

Talaj

Ez a növény szervesen gazdag talajban virágzik, melyet komposzt vagy érlelt trágya segítségével készíthetsz el. Beltéri elhelyezés esetén a növényt világos, lehetőleg déli fekvésű ablak közelében tanácsos tárolni.

A legjobb, ha ezt a növényt tavasszal ültetjük, amint a gyökerek hosszabbra nőnek és elérik a tartály alját. Ha beltéren szeretnéd termeszteni, vagy csak télre hoznád be, akkor agyagos talajba kell ültetni. A melegebb szezont követően a növényt visszahelyezheted a szabadba.

A Iresine Herbstii nagyra értékeli, ha nedves, jó vízelvezetésű talajba van elültetve. Hosszabban tarthatja nedvesen, ha 5-8 cm vastag szerves talajréteget tesz rá. Ha új rügyet észlelsz, finoman csípd ki a szár végeit, hogy a növény vonzóbbá váljon.

A virágrügyek lecsípkedését is érdemes fontólóra venni. Ennek a növénynek a virágai sokkal kevésbé észrevehetőek, vagy feltűnőek, mint a levelei, ezek megtartása pedig kimerítheti a növény azon energiáit, melyeket a bimbózó sűrű lombozathoz használtak volna.

 

Metszés

Ez a növény kiválóan metszhető, különösen tavasszal, mert gyorsan növekszik. Az idősebb leveleik ilyenkor elkezdenek lehullani, a szár ilyenkor kissé gömbölyűbb és csinosabb lesz. Szára puha végeinek levágásával ápolhatja a növényt. Ezeket a dugványokat semmiképpen se dobja el, ugyanis felhasználhatja őket a vérlevél szaporítására.

 

Kártevők

Nincsenek kártevőkkel vagy betegségekkel kapcsolatos problémái, de vonzza a levéltetveket, a rágcsálókat, és a pikkelyeket. A levéltetvek jellemzően a növényből kinyert nedvességgel táplálkoznak, ezzel gyengítve a növényt, így a levelek elfajulnak vagy megállnak a növekedésben.

Ezeket az apró és szinte észrevehetetlen kártevőket vonzza a növény új, puha kinövései vonzzák be. Ezeket a kártevőket a növény leveleinek alsó, általában vörösödő oldalán ellenőrizze.

Szintén levéltetveket jelez, ha a szár ragacsos anyaggal borított. A fertőzést a legjobb azonnal kezelni, ehhez azonban ajánlott a legkevésbé mérgező lehetőséget használni a növény károsodásának minimalizálására.

 

 

Irene Herbstii | forrás: https://www.lazada.com.ph/

A pelyvavirág Öntözése

A pelyvavirágot alaposan meg kell öntözni, mivel nedves talaj kell neki. Nyomd be az ujjad a talajba kb. 3 cm mélyre, így ellenőrizheti, hogy szükséges-e öntözni a növényt. Ha a talaj száraznak tűnik, öntözze meg jó mélyen, majd vezesse el a felesleges folyadékot.

5 vagy 7 cm szerves talajtakaró hozzáadása segíthet megőrizni a talaj nedvességét. Télen kevesebbet kell öntözni, ugyanakkor ügyeljen arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen.

Ügyelj arra is, hogy az öntözés után kb. 20 perccel ürítsd ki a csészealjat a cserép alatt, mert a növény gyökerei rothadni kezdenek, ha folyadékban ülnek.

 

 

A pelyvavirág Szaporítása

A növényt könnyedén szaporíthatod a dugványokkal. A legjobb eredmény érdekében a tavaszi szezon elején vágd le a szár húsos hegyét. Ügyelj arra, hogy a szárvágás legalább 8-10 cm legyen. A dugvány végét mártsuk gyökereztető hormonba, majd nedves perlittel ellátott edénybe gyökereztessük. Ügyelj arra, hogy ezt meleg, magas páratartalmú helyre helyezd.

Fedd le a tartályt egy műanyag zacskóval, hogy nedvesség ne maradjon benne. Ezt eltávolíthatjuk, amint a növény kirügyezik. A dugványok meglehetősen könnyen kezdenek el gyökereket fejleszteni. Mint korábban említettük, gyorsan fejlődik és jól reagál a metszésre.

A vérlevelet évente egyszer kell átültetni, amíg el nem éri az érett méretét. Ezt követő minden második évben átültethető, vagy újra szaporítható, hogy új növényeket hozzon létre. Trópusi tájakon általában alomnövényként használják. Más trópusi növényekkel együtt vegyes edényben termesztik őket, színes és élénk elrendezést kölcsönözve.

 

 

Következtetésképpen

Ha kézbe veheted ezt a gyönyörű növényt, akkor élj a lehetőséggel. Nehéz a pelyvavirághoz hasonló élénk és fényes növényt találni a növényvilágban.

Ez a trópusi szépség könnyen alkalmazkodik a beltérhez, így csodálatos szobanövény lehet. Képes lesz virágozni és egészségesen növekedni mindaddig, amíg megfelelő mennyiségű nedvességet, meleget és fényt kap.

Ezen növény tartása kicsit több figyelmet és gondoskodást igényel, de minden bizonnyal megéri az erőfeszítést. Mielőtt úgy döntene, hogy beszerez egyet, tartsa szem előtt, hogy szükség esetén metszeni és ültetni is kell ezt a növényt.

Ez egy gyorsan növő növény, ezért győződjön meg róla, hogy felkészült-e megadni neki mindent, amire szüksége van. Végsősoron akár beltéren, akár a szabadban nevelgette, a vérlevél biztosan elbűvöli, lenyűgözi családját, barátait és vendégeit.