Deres csenkesz (Festuca Glauca) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Kis díszfüvet keresel, hogy egy kis színt vigyél be otthonodba? Ne is keress tovább, mert a deres csenkesz a megfelelő számodra!

A Festuca Glauca, közismert nevén deres csenkesz, vagy kék díszfű, kék csenkesz, egy kis dísznövény, amelyet a kertészek nagyon kedvelnek. Különleges megjelenésű jeges kék lombja és halványsárga virágai miatt népszerű. A deres csenkesz egy sokoldalú évelő fű, amely egész éven át tart és minimális igényekkel rendelkezik, ezenkívűl sokféle környezetben jól érzi magát. Nagyon kevés olyan dolog van, amivel a deres csenkesz nem tud megbírkózni!

Ami megkülönbözteti a deres csenkeszt a többi dísznövénytől, az a tény, hogy gyorsan növekszik és kiváló választás társnövényként egy  drámaibb növénykompozícióhoz.

Készen állsz arra, hogy többet megtudj a deres csenkesz termesztéséről és gondozásáról? Akkor olvasd  tovább útmutatónkat!

 

 

A deres csenkesz növényről

 • A deres csenkesz Európában őshonos, különösen Dél -Franciaországban.
 • A deres csenkesz botanikai neve Festuca Glauca. Ez a díszfű Elijah Blue, Festuca Ovina glauca Elijah Blue és Festuca Ovina Glauca Elija-blue néven is ismert.
 • A Festuca Glauca a Poaceae fűfélék családjába tartozik, egy nagy családba, amely sokféle füvet tartalmaz, beleértve a gabonaféléket és a bambuszokat is.
 • A deres csenkesz egy évelő dísznövény, amely minden kültéri térben csodálatosnak tűnik. Kitűnő növény szegélyekhez. Ez a dísznövény tökéletes  talajtakaró, sziklakertek, nyaralókertek és városi kertek számára, ha tömegesen termesztik. A deres csenkesz cserepekben termesztve is jól néz ki.
 • A festuca glauca napszerető növény. Ez az évelő fű jól érzi magát  teljes napsütésben. A részleges árnyékhoz is tud alkalmazkodni, de nem érzi magát olyan jól, mint teljes napfényben. Ügyelj arra, hogy napos helyet válassz a deres csenkesz számára.
 • A talajigényt  tekintve a deres csenkesz inkább száraz, jó vízelvezetést biztosító talajban nő. Ez a díszfű nem kedveli a túl vizes talajviszonyokat, mivel érzékeny a gyökérrothadásra.
 • A deres csenkesz minimális öntözést igényel. Ahhoz  hogy jól érezze magát átlagos nedvességet kell biztosítanunk számára. A legjobb, ha gyakrabban öntözzük a növényt a forró évszakban, hogy biztosítsuk a megfelelő hidratálást, de kerülni kell a túlöntözést. Ez a díszfű szárazságtűrő.
 • A Festuca Glauca jobban kedveli a hűvösebb időt. A hűvös nyarat részesítik előnyben, de jól alkalmazkodnak és túlélik a mérsékelten meleg hőmérsékletet is. A perzselő hőmérséklet és a magas páratartalom miatt a lombozat elhalhat.
 • A deres csenkesz nem mérgező az emberekre  vagy a háziállatokra, de nem emészthető és gyomorpanaszokat okozhat. Tehát a legjobb, ha ezt a dísznövényt olyan helyre helyezed ahol gyerekeid és háziállataid nem érhetik el.
 • Nagyon kevés dolog zavarhatja a deres csenkeszt. Valójában ezek a dísznövények ellenállnak számos olyan veszélyeknek, amelyek a legtöbb kerti növény számára gyakori problémát jelentenek, beleértve a szarvasokat és az aszályt is.
 • A deres csenkeszt csak két dolog ölheti meg: a gyökérrothadás, amelyet a túlöntözés vagy nehéz/agyagos talaj okoz és ha a növényt több évig osztatlanul hagyják.

 

 

Festuca Glauca a kertben
Festuca Glauca, vagy deres csenkesz

Festuca Glauca jellemzői: áttekintés

 • A deres csenkesz egy örökzöld évelő fű, jeges, ezüstkék lombozatával, amely tükre hasonlít, és rendezett és sűrű halmot képez.
 • A Festuca Glauca akár 22–30 cm magas és 15–22 cm széles is lehet.
 • Ez az évelő díszfű nagyon hasonlít a Boulder Blue -hoz. Ami megkülönbözteti, az kissé magasabb termete és lassabb növekedési szokása. Egy másik különbség a kettő között az a tény, hogy ez a növény kevésbé függőleges virágszárakat tartalmaz.
 • Nyár elején a csenkesz zöldes-sárga virágokat képez. Eleinte a virágok hasonló színűek, mint a lombozat, de színüket halványsárgára változtatják, amikor megérnek.

 

 

Kék csenkesz gondozása

A deres csenkesz gondozása valóban könnyű feladat mind a tapasztalt, mind a kezdő kertészek számára. Ez az évelő fű sok mindennek ellenáll és alkalmazkodik, ami hihetetlenül megnehezíti az elpusztítását a nem megfelelő gondozás miatt.

 

Fényigény

Az első dolog, amit szem előtt kell tartani a Festuca Glauca gondozása során, hogy elegendő napfényben részesísük őket. Amint azt korábban említettük, ez a dísznövény napszerető, és teljes napsütésben kell növekednie a fejlődéshez.

Bár alkalmazkodhat a részleges árnyékhoz is, ez befolyásolhatja virágzási tulajdonságait. Tehát győződj meg arról, hogy a deres csenkesz termesztéséhez a legnaposabb helyet választod  szabadtéren.

 

Tápanyagigény

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy elősegítsük a deres csenkesz egészséges és boldog növekedését, ha  elegendő tápanyagot biztosítunk számukra. Ezt úgy teheted meg, hogy komposztot teszel a növények köré. A komposzt elegendő tápanyagot és táplálékot biztosít a díszfűnek. Amíg elegendő komposzt van a növény körül, nem kell más típusú műtrágyát használnod.

 

Metszés

A metszés elengedhetetlen lépés a növény egészségéhez és nagyszerű megjelenésének megőrzése érdekében. Mindössze csak el kell távolítanod az elhalt leveleket és virágokat. A könnyű metszés segít megőrizni a növény alakját.

Kora tavasszal a lombozatot néhány centiméterrel le kell vágnod a talaj felett. Ez elősegíti az új hajtások növekedését.

 

 

kék csenkesz

Kék díszfű ültetése

A deres csenkesz ültetése is könnyű feladat, mivel ellenálló és jól alkalmazkodik. Ráadásul ennek a díszfűnek minimális növekedési igényei és követelményei  vannak. Amíg ültetéskor szem előtt tartod a legalapvetőbb szükségleteit, az ültetés biztosan sikeres lesz.

Először is tudd, hogy a kék díszfű ültetésének legjobb időpontja a hűvös évszak, mivel ez az évelő fű a hűvösebb hőmérsékletet kedveli. Tehát tavasszal vagy ősszel ültesd el a deres csenkeszt. Ha tavasszal szeretnéd elültetni a magjait, győződj meg arról, hogy az utolsó fagy veszélye is elmúlt már.

Egy másik fontos szempont, amelyet szem előtt kell tartanod, az a  fényviszony. Az ültetéshez ajánlatos  napos helyet választani a  kertben. Az lenne a legjobb, ha találnál egy olyan területet, ahol a növényt egész nap fény éri.

Ne feledd, hogy a növénynek jó vízelvezetésű talajra is szüksége van a gyökérrothadás elkerülése érdekében. A jó vízelvezető talaj alapvető eleme az oxigén. Tehát, hogy jó minőségű, vízelvezető  talajt keverj össze, amely biztosítja a Festuca Glauca jóllétét, keverd össze  a kertben található talajt durva homokkal vagy aprított darabkákkal (crusher fines.).

Ha a dísznövényeket cserepekbe ülteted, győződj meg arról, hogy az alján legyen vízelvezető lyuk, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni.

A deres csenkesz tényleges ültetéséhez áss  lyukakat a talajba, legalább 20-25 cm mélységben. Ha a talaj agyagos vagy homokos, akkor szükséges  5-7 cm szerves anyagokkal, például komposzttal vagy aprított kéreggel feltölteni a lyukakat.

Ültetés után ügyelj arra, hogy alaposan öntözd meg  a növényt és biztosíts elegendő nedvességet ahhoz, hogy a talaj elhelyezkedjen a gyökerek körül.

 

 

Deres csenkesz öntözése

A deres csenkesz minimális öntözést igényel. Valójában ez a díszfű szárazságtűrő, ami azt jelenti, hogy képes túlélni a rövid aszályos időszakokat is

A kék csenkesz az átlagos nedvességet részesíti előnyben és nem szereti a túl nedves talajt. Mivel hajlamos a túlöntözés okozta gyökérrothadásra, jobb ha alulöntözzük mintsem, hogy túlöntözzük a növényt.

Attól függően, hogy nyáron milyen meleg van, előfordulhat, hogy hetente öntöznöd kell a növényeket. Ez elegendő nedvességet biztosít ahhoz, hogy a növények zöldek maradjanak és tovább növekedjenek. A díszfű öntözési ütemtervét a környék hőmérsékletétől és páratartalmától függően módosíthatod.

Ha a csenkeszt cserepekben termeszted, akkor néhány perc után távolítsd el a felesleges vizet, nehogy túl sokat maradjon a talajban.

 

 

deres csenkeszek a kertben

Deres csenkesz szaporítása

Ha többet szeretnél  ebből a dísznövényből a kertedbe, van egy nagyszerű hírünk: a deres csenkesz szaporítása hihetetlenül egyszerű.

A deres csenkesz egyik legnépszerűbb szaporítási módja a tavaszi osztás. Valójában ez  elengedhetetlen a növény túléléséhez. A deres csenkesz  ritkán él 3-5 évnél tovább, ha nem osztják fel.

A deres csenkesz felosztásához:

 1. Vedd ki őket a talajból egy lapáttal vagy egy ásóval.
 2. Vágd félbe a csomót és távolítsd el a  kisebb csomók barna részeit.
 3. Ügyelj arra, hogy ne húzd szét a csomókat a kezeddel, mert ez károsíthatja a gyökérszerkezetet.
 4. Az utolsó lépés a kis csomók ültetése, 20-25 cm-t hagyjunk közöttük.
 5. Rendszeresen öntözd az új növényeket.

 

 

Összefoglaló

A deres csenkesz kiváló díszfű a kültéri terekhez. Ez az évelő fű egyedülálló megjelenéssel és színnel rendelkezik és egész évben lenyűgöző és szép látványt nyújt.

Hihetetlenül könnyű gondozni és termeszteni ezeket a  növényeket. Ellenállnak sok olyan dolognak, amelyek általában veszélyeztetik a legtöbb kerti növényt és képesek alkalmazkodni a különböző körülményekhez.