Delosperma echinatum: Gondozása, szaporítása és tippek a tökéletes növényhez

A Delosperma echinatum, más néven Uborka növény vagy Jégvirág, egy dél-afrikai eredetű pozsgás növény, amely a keleti parton, sziklás élőhelyeken őshonos.

Ebben a cikkben mindent elmondunk neked a Delosperma echinatum gondozásáról, szaporításáról, metszéséről és egyéb fontos tudnivalókról. Kövesd tanácsainkat, hogy a növényed egészséges és gyönyörű maradjon!

 

Közismert név Uborka növény, Jégvirág
Tudományos név Delosperma echinatum
Típus Pozsgás növény
Eredet Dél-Afrika (Keleti part)
Élőhely Sziklás élőhelyek
Méret 45 cm magas
Toxicitás Nem mérgező háziállatok és emberek számára
Szín Zöld, sárgászöld
Virágzás Tavasszal fehér vagy sárga virágok
Fényigény Teljes napfény
Öntözés Enyhe öntözés
Hőmérséklet -17° és 4°C között
Páratartalom Alacsony vagy közepes
Talaj pH 6.0 – 6.5 (enyhén savas)
Trágyázás Hígított trágyát alkalmazzon havonta (tavasz és nyár)
Szaporítás Osztható, dugványokkal vagy maggal
Átültetés Kétévente egyszer
Metszés Megfontolt metszés

 

 

Mi a különleges a Delosperma echinatumban?

A jégvirágnak is becézett szukkulens örökzöld megjelenéséről ismert. Még ősszel vagy télen is megtartja leveleit. Emiatt érdemes gondozni a növényt, mivel egész évben gyönyörködhetünk a szépségében.

Ez a Dél-Afrikából származó egyedi és ritka szépségű szukkulens természetes módon sziklás területeken él. De szobanövényként is remekül használható.

Más szukkulensekhez képest jobban tűri a hidegebb hőmérsékletet. Nem adja meg magát könnyen, ha fagy van.

A Delosperma echinatum köznapi neve azonban nem ezért jégnövény. Inkább áttetsző szőrszálai törik meg a fényt, így azok jégkristályokként szikráznak.

 

 

Delosperma echinatum Gondozása

A Delosperma echinatum gondozása egyszerű és kevés karbantartást igényel.

 

Fényigény:

A növény szereti a napfényt, ezért teljes napfényben helyezd el, hogy megkapja a szükséges fényt. Ha azonban a napsütés túlságosan erős, részleges árnyékban is megfelelően fejlődik.

 

Öntözés:

A Delosperma echinatum jól bírja a szárazságot, ezért csak enyhe öntözésre van szüksége. Ügyelj rá, hogy a talaj köztes időszakokban kiszáradjon, mielőtt újra öntözöd. Túl sok víz esetén gyökérrothadás alakulhat ki.

 

Hőmérséklet:

A növény jól bírja a hideget és a meleget is, ideális hőmérséklete -17° és 4°C között van. Azonban télen érdemes védeni a fagyoktól, főleg ha szabadföldben van ültetve.

 

Páratartalom:

A Delosperma echinatum alacsony vagy közepes páratartalmat igényel, ezért nincs szükség különösebb légtisztításra vagy párásításra.

 

Talaj:

A növény enyhén savas talajt szeret (6.0 – 6.5 pH), amely jó vízelvezetésű és könnyű szerkezetű. Érdemes egy jó minőségű kaktusz- vagy pozsgásföld keveréket használni.

 

Trágyázás:

Tavasszal és nyáron, havonta egyszer alkalmazz hígított folyékony vagy granulátumos trágyát a növény fejlődésének elősegítéséhez.

 

 

Szaporítás

A Delosperma echinatum három módszerrel szaporítható: osztással, dugványokkal és maggal. Oszthatod a növényt tavasszal, amikor új növényt ültetsz, vagy dugványokat vehetsz a növényről, amikor metszed. A dugványok gyorsan gyökeret eresztenek, és új növényként növekednek tovább. A magokkal való szaporítás lassabb folyamat, de érdekes kihívás lehet.

 

 

Metszés

A Delosperma echinatum metszése általában nem szükséges, de ha szeretnéd formázni a növényt vagy eltávolítani az elszáradt vagy beteg részeket, tavasszal végezd el a metszést. Így serkentheted a növény új hajtásainak növekedését és egészségét.

 

 

Gyakori kérdések

Milyen gyakran kell öntözni a Delosperma echinatumot?

Csak enyhe öntözésre van szüksége. Ügyelj rá, hogy a talaj köztes időszakokban kiszáradjon, mielőtt újra öntözöd. Túl sok víz esetén gyökérrothadás alakulhat ki.

 

Milyen hőmérsékletet igényel a Delosperma echinatum?

A növény ideális hőmérséklete -17° és 4°C között van. Télen érdemes védeni a fagyoktól, főleg ha szabadföldben van ültetve.

 

Milyen talajt igényel a Delosperma echinatum?

A növény enyhén savas talajt szeret (6.0 – 6.5 pH), amely jó vízelvezetésű és könnyű szerkezetű. Érdemes egy jó minőségű kaktusz- vagy pozsgásföld keveréket használni.

 

Mikor virágzik a Delosperma echinatum?

A Delosperma echinatum tavasszal virágzik, fehér vagy sárga virágokkal.

 

Milyen kártevők és betegségek érinthetik a Delosperma echinatumot?

A leggyakoribb kártevők a levéltetvek és a pókatkák. A növény betegségei közül a leggyakoribb a gyökérrothadás, amely túlöntözés következtében alakulhat ki.

 

Ez is érdekelhet: Kedvelt pozsgás növények a lakásba

 

Reméljük, hogy ez a cikk segített megérteni a Delosperma echinatum gondozását és szaporítását. Ha követed tanácsainkat, a növényed egészséges és gyönyörű lesz. Sok sikert a növénynevelésben!