Csíkos zebralevél (Calathea Ornata) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

A Calathea Ornata más néven csíkos zebralevél nagy méretű, sötétzöld leveleit finom rózsaszín csíkok hangsúlyozzák. Izgalmas és drámai látványával bármely helyiség dísze lehet, ezért is olyan népszerű szobanövény.

Bár tagadhatatlanul gyönyörű, kissé igényes és nehezen gondozható. Ha nemrégiben vásároltál egyet ebből a növényből, vagy esetleg ajándékba kaptál egyet, a megfelelő gondozásának ismerete kulcsfontosságú.

Bár igaz, hogy meglehetősen kényes növény, a megfelelő tanácsokat követve sikeresen nevelhetünk egy gyönyörű és egészséges példányt. Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni e látványos növény helyes öntözéséről, talajigényéről, tápanyagszükségletéről, és még sok minden másról!

 

 

A csíkos zebralevélről – minden a Calathea Ornata növényről

  • A csíkos zebralevél egy évelő leveles növény, az “imanövények” néven ismert növénycsalád tagja, mivel levelei a napfény hatására emelkednek és ereszkednek. A dél-amerikai Kolumbiában és Venezuelában őshonos, ahol meleg, nedves, trópusi erdőkben nő.
  • Gyakran “tűcsíkos” növényként emlegetik, díszes lombozata miatt. A levelek sötétzöld színűek, és fehéres vagy rózsaszín csíkok tarkítják őket. A két szín kontrasztja magával ragadó látványt nyújt. Ahogy a levelek a napfény hatására emelkednek és ereszkednek, a lilás-magenta színű alsó részük is láthatóvá válik, ami tovább növeli a növény szépségét.
  • A levelek hosszúkás alakúak és fényes felületűek. Az új hajtások a növény közepéből indulnak ki, a levelek hosszú szárak végén helyezkednek el. A teljesen kifejlett növények természetes élőhelyükön elérhetik a 1-3 méter közötti magasságot is, beltérben nevelve azonban általában nem érik el az 1 méternél nagyobb magasságot és szélességet.
  • Trópusi növényként hideg téli időben csak beltérben él túl, ezért népszerű választás a szobakertek számára. Azonban, amíg a hőmérséklet megfelelő, a kültéri körülményeket is elviseli, és gyönyörű színvoltja lehet egy verandának, terasznak vagy erkélynek. A legjobb, ha cserépben tartjuk, hogy szükség esetén a beltérből a szabadba is átvihető legyen.
  • A természetben a csíkos zebralevél általában hoz virágot, beltérben azonban ritkán virágzik. A virágok hiánya nem jelenthet gondot, mivel a lombozat annyira feltűnő, hogy a levelek önmagukban is merészen mutatnak. Március és október között természetes környezetében aktívan növekszik, mivel a talaj ezekben a hónapokban a legnedvesebb az őshonos élőhelyén.
  • Annak érdekében, hogy a Calathea Ornata elérje teljes potenciálját, fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk szükségleteiről. Mivel, mint említettük, kissé kényes, valószínűleg nem a legjobb választás egy kezdő szobakertész számára, mivel az átlagnál több törődést igényel.

 

 

A csíkos zebralevél gondozása

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan kell megfelelően nevelni és gondozni a csíkos zebralevelet az öntözéstől a tápláláson és fényigényen át az optimális elhelyezésig.

 

A Calathea Ornata megfelelő elhelyezése

A megfelelő elhelyezés nagy szerepet játszik csíkos zebralevél sikeres nevelésében, mivel a környezet határozza meg, hogy milyen körülményeknek lesz kitéve. Mivel trópusi növényről van szó, a világos, de közvetett napfényt kedveli. A megvilágítás az egyik oka annak, hogy ez a növény olyan kényes.

Ha nem kap elegendő fényt, növekedése elmarad. Ha azonban nagy mennyiségű direkt napfénynek van kitéve, a növény finom levelei megégnek.

A Calathea Ornata Dél-Amerika esőerdeiben honos, így alkalmazkodott a magasabb növények és fák árnyékához. A tűző napon a levelek megégnek, és végül a növény elpusztul.

csíkos zebralevél
csíkos zebralevél egészséges leveli

A csíkos zebralevél helyének kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy ne legyen kitéve erős, közvetlen napfénynek. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen mennyiségű napsütés éri, figyeld a leveleit. Ha úgy tűnik, hogy a levelek kezdik elveszíteni csíkjaikat, akkor túl sok a napfényt, és át kell helyezni.

Az ideális hely olyan, amely világos, de nem éri közvetlenül a növényt a napfény. Egy keleti fekvésű ablak, amelyet árnyékoló vagy függöny takar, megfelelő választás ennek a szobanövénynek.

A csíkos zebralevél helyének kiválasztásakor az is fontos tényező, hogy milyen típusú edénybe ültessük. Olyan cserépbe, konténerbe vagy ültetőedénybe kell helyezni, ami bőséges helyet biztosít a gyökerek növekedéséhez, és amelynek alján vízelvezető lyukak találhatók.

 

Calathea Ornata Talajigény

Trópusi növényként a Calathea Ornata nedves, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Bár a talajnak bőséges mennyiségű vizet kell megtartania, nem szabad, hogy vízben álljon, és lehetővé kell tennie a növény számára, hogy lélegezzen.

A nehéz, tömör talaj nem ideális, mivel túl sok nedvességet tarthat meg, és végső soron a gyökerek rothadhatnak és elpusztulhatnak, vagy a kártevőket vonzhatnak a növényre. Olyan virágföldet válasszunk, amely kifejezetten trópusi növények számára készült.

Enyhén savas pH-szintűnek kell lennie. Szükség esetén lehet kis mennyiségű tőzeget vagy aggregátumot keverni a talajhoz, azonban kerülni kell a túlzott mennyiséget, mivel ezáltal a talaj tömörülhet, ami nagymértékű vízvisszatartáshoz vezet.

 

forrás: https://gardengoodsdirect.com/

A csíkos zebralevél öntözése

A víz minden növényfaj számára létfontosságú, ez a csíkos zebralevél esetében sincs másképp. Trópusi növényként szereti a nedvességet. A talajnak mindig nedvesnek kell lennie, de nem szabad teljesen elárasztani.

Annak megállapításához, hogy mikor van szüksége öntözésre, tapintsuk meg a talajt. Ha a felső egy-két centimétert száraznak érezzük, itt az ideje öntözni. Átlagosan hetente legalább egyszer kell öntözni, attól függően, hogy hol áll a növény, és milyen típusú talajban nő.

 

Páratartalom

Mivel egy trópusi növényről van szó, a páratartalom fontos szerepet játszik a csíkos zebralevél egészségében. Magas páratartalomra van szükség ahhoz, hogy az őshonos körülményeihez hasonló környezetet hozzunk létre.

A megfelelő páratartalom fenntartása érdekében érdemes minden reggel permetezni a levelek alját és tetejét. A reggeli permetezés azért fontos, mert így a levelek a nap folyamán kiszáradnak.

Alternatív megoldásként használhatunk párásítót, amely lehetővé teszi, hogy a növény hozzájusson a szükséges páratartalomhoz anélkül, hogy ez plusz munkát jelentene.

 

Kártevők

Sajnos a csíkos zebralevél hajlamos néhány kártevőre. A póktetvek a legproblémásabbak, de rutinszerű karbantartással meg lehet akadályozni, hogy beszivárogjanak a növénybe.

A levelek mosogatószer és víz keverékével történő tisztítása egy szórófejes flakonból egyszerű és hatékony módja annak, hogy távol tartsuk a pókháló atkákat. A kettő kombinációja megfojtja az esetlegesen a leveleken leselkedő kártevőket.

Miután befejeztük a kezelést, töröljük le a leveleket, hogy eltávolítsuk a tisztítószert. Néhány hetente ismételjük meg a műveletet.

 

Figyelmeztető jelek

A csíkos zebralevél kissé kényes növény, de szerencsére küld néhány figyelmeztető jelet, hogy segítségre van szüksége, mielőtt teljesen elveszítenénk.

Ha úgy tűnik, hogy a levelek színe világosabbá válik, a mutatós csíkok kezdenek elhalványulni, a levelek besárgulnak vagy fehérré válnának, ezek mind annak a jelei, hogy a növényünknek segítségre van szüksége.

Vegyél egy mély lélegzetet, mert szeretett növényed nem haldoklik – még. Amennyiben változtatsz a gondozásán, a növény képes lesz újjáéledni, és magára talál.

 

Néhány probléma, ami a háttérben állhat:

  • Száraz környezet. Ne feledd, egy trópusi növényről van szó, és mint ilyen, megfelelő páratartalmat igényel.
  • Vízhiány. A páratartalom mellett a csíkos zebralevélnek bőséges mennyiségű vízre is szüksége van. Ha a növényen a fenti elváltozások jelentkeznek, az annak a jele is lehet, hogy nem öntözöd megfelelően.
  • Rossz vízelvezetés. A növény hanyatlása azt is jelezheti, hogy a talaj nem tud eléggé kiszáradni. Bár ennek a növénynek sok vízre van szüksége, a talaj vízelvezetését is biztosítani kell. Ha a vízelvezetés nem megfelelő, a növény megfulladhat.
  • Kártevők. Ha a levelek közepén lyukakat, vagy a levelek szélén rojtokat veszünk észre, akkor kártevők szivároghattak a növényre.

Ha a fenti problémák bármelyikét tapasztalod, minél hamarabb fordítsd rá figyelmet. Ellenkező esetben elveszítheted a növényt.

 

 

Összegzés

A Calathea Ornata vagy csíkos zebralevél egy lenyűgöző szobanövény, amely megfelelő ápolás mellett hosszú éveken át szobád dísze lehet. A fent említett tippeket követve növényed évekig egészséges és szép lesz.