Csavarpálma (Pandanus Veitchii) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A tarka csavarpálma növények sokáig élnek és nagyszerű trópusi növények, amelyek bármilyen otthonban vagy irodában jól mutatnak. Ez a növény világos helyeken érzi jól magát, legyen az természetes fény vagy fényes fluoreszkáló világítás. Ez a gyorsan növekvő növény a nagyobb helyeket részesíti előnyben a kisebb helyiségekkel szemben.

Egy érett csavarpálma 90 cm  hosszú leveleket fog növeszteni, ezért ügyelj arra, hogy okosan válaszd ki a helyét, amikor ezt a zöld drágakövet hozzáadod a beltéri gyűjteményedhez. Ne feledd, hogy az érett csavarpálma növények szélei tüskékkel rendelkeznek, ezért rakd olyan helyre, ahol az emberek nem tudnak könnyen hozzáérni a növényhez.

A csavarpálmák  a tengerparti területeken őshonosak és légi gyökereik is vannak. Az ilyen típusú gyökerek segítenek a növény talajba való rögzülését és megakadályozzák, hogy az erős szél kitépje őket a talajból. Bár a beltéri növényeknek nem kell tengerparti széllel küzdeniük, a növény mégis kifejleszti ezeket a gyökereket. Egyszerűen bedughatod őket a cserépbe, ahol a növény található.

Ez egy trópusi növény  amely nedvességet igényel, különben a levelek elszáradnak és barnák lesznek. Levelei általában tarkák, ami növeli vonzerejét és népszerűvé teszi a lakástulajdonosok körében.

Bár a csavarpálmát angolul fenyőnek (pine) nevezik, valójában nem igazi fenyő. Ennek a növénynek a levelei úgy néznek ki, mint egy ananász, innen származik a csavaros fenyő (pálma) elnevezése.

Ennek a tüskés növénynek a kifelé ívelő levelei a legvonzóbb tulajdonsága. A leveleknek szoros spirálja van, amelyet minden levél oldalán horgas tüskék egészítenek ki. Bármilyen vonzónak tűnnek, fájdalmas az érintésük, ezért ezt tartsd szem előtt az elhelyezésnél.

 

 

A Csavarpálma növényről:

 • A csavarpálma botanikai neve Pandanus Veitchii.
 • A tarka csavarpálma  hosszú életű növény, amely gyakran évtizedekig fennmarad.
 • A csavarpálma a Csendes -óceáni szigetekről és Délkelet -Ázsiából származik.
 • Beltéren termesztve általában 150 cm magasra nőnek.
 • A csavarpálma egy trópusi növény, amely szereti a világos helyeket.
 • A Pandanus veitchii növények gyorsan nőnek és sok helyre van szükségük a terjeszkedéshez.
 • A csavarospálmák gyorsan nőnek minden évszakban.

 

 

csavarpálma a lakásban
csavarpálma

A Pandanus Veitchii jellemzői: áttekintés

 • A Pandanus veitchii levelei zöldek és sárgák.
 • A csavarpálma szárai felfelé tekerednek a törzsből.
 • A csavarpálma széle éles tüskékkel rendelkezik.
 • A légi gyökerek gyakoriak a beltéri és vad csavarpálmákon.
 • A csavarpálma Polinéziában őshonos.
 • A megfelelő napfény hiánya miatt a levelek elveszítik változatosságukat.
 • A csavarpálma átlagos élettartama 15 év.

 

 

A csavarpálma  gondozása:

A Pandanus veitchii termesztése egyszerű. Mérsékelt növekedési ütemű és minden tavasszal át kell helyezni egy nagyobb cserépbe. Általában elegendő egy cserép, amely körülbelül két centiméterrel nagyobb, mint a régi.

A csavarpálmának nem kell aggódnia a legtöbb kártevőtől, azonban hajlamos a téli takácsatka fertőzésre. Ezek az atkák szeretik a száraz téli levegőt és kiszívják a növény levét. Ennek eredményeként foltok jelennek meg a leveleken, valamint a levelek vége  begöndörödik.

A Pandanus veitchii erős fényben érzi jól magát. Ha a növény levelei teljesen zöldek, az azt jelenti, hogy a növény nem kap megfelelő napfényt. Nyáron tedd a növényt a szabadba, de a déli órákban  ügyelj arra, hogy árnyékos helyen legyen.

Pandanus Veitchii
Pandanus Veitchii levelei

Szeretik a  mérsékelt mennyiségű vízet a növekedési időszakban és kissé kevésbé a hűvösebb téli hónapokban, amikor a növekedés szunnyadó.

A csavarpálma 18 és 29 fok közötti hőmérséklet szereti, de távol kell tartani őket a szellőzőnyílásoktól és huzatoktól. Kiváló minőségű talajkeverék használata nagy mennyiségű kertészeti homokkal keverve biztosítja a megfelelő vízelvezetést.

A növekvő időszakban minden második héten kiegyensúlyozott, vízben oldódó tápot kell adni a növénynek, viszont télen kerüld el a tápozást.

 

 

A csavarpálma  öntözése

A Pandanus veitchii öntözése nem bonyolult. Gondoskodnod kell arról, hogy a gyökerek jól megnedvesedjenek. Öntözd meg a növényt annyira, hogy a víz áthaladjon a cserép vízelvezető lyukain és kitöltse az alatta lévő tálcát. Az öntözés után ürítsd ki a tálcát, hogy megelőzd a gyökérrothadást és a talaj túlvizesedését.

Ne hagyd teljesen kiszáradni a talajt, de a következő öntözés előtt hagyd, hogy  mérsékelten kiszáradjon a talaj  felső rétege. Télen a Pandanus veitchii-nek a szokásosnál kevesebb vízre van szüksége a nyugalmi ciklus miatt, de soha ne hagyd teljesen kiszáradni.

Mivel ez a növény trópusokon őshonos, fontos, hogy 50% -os páratartalmat tartsunk fenn egész évben. Ha nagyon forró vagy nagyon száraz éghajlaton élsz párásíthatod kell a növényt vagy nedvességtartó tálca fölé is helyezheted .

A páratartalom-monitor használata nagyszerű módja a kiszáradás megelőzésének és  a biztonság érdekében elhelyezhetsz egy helység-párásítót ugyanott ahol a növény is van. A csavarpálma öntözésekor tavasszal, nyáron és ősszel minden második héten adj kiegyensúlyozott, vízben oldódó tápot.

A növény télen szunnyad és nem kell tápozni és  ezért kevesebb vizet is fogyaszt.

 

 

csavarpálma a kertben

A csavarpálma szaporítása

A Pandanus Veitchii szaporításához várnod kell, amíg egy érett növény hajtásokat hoz. Ezeket a mellékágakat vagy kölyköket a tavasz kezdetén le kell vágni. Ültesd a kis növényeket egy új cserépbe.

A hajtások ültetésénél és a csavarpálma átültetésénél használj friss tőzegmoha és homok keveréket. Használhatsz gyökeres közeget is új hajtásokhoz vagy akár perlit is. A legtöbb trópusi növényhez hasonlóan fontos, hogy az új növényeket  melegen és nedves környezetben tartsd.

Ennek legjobb módja, ha műanyag zacskóval letakarjuk őket. Pár hétbe telik, amíg a gyökerek megnőnek, de ha egyszer kigyökerezett a növény könnyen növekszik.

Időnként öntözd az  új növényeket, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl vizes  a talaj. A dugványoknak és az új növényeknek nedvesnek kell maradniuk, de nem túl vizesnek. A növény nem tűri a fagyot és az új növények érzékenyebbek a hidegebb hőmérsékletre, mint a kifejlett növények.

Hagyd az új dugványokat olyan helységben, ahol sok a közvetlen napfény és védd meg őket a ventilátorok, szellőzőnyílások és fűtőtestek ellen.

A Pandanus Veitchii eltűri a közvetlen napfényt mikor már kifejlett, de mikor még kicsi csak a félárnyékot szereti. Elviselik a  részleges árnyékot, ha a Pandanus Veitchii növénykék meggyökereztek az új talajban.

 

 

Összefoglaló

Ez a délkelet -ázsiai növény nagyszerű választás azoba az otthonokba, ahol sok hely és sok fény van. A beltéri, érett, 150 cm  magasságú csavarpálma vonzó választás az otthoni kertedhez.

Könnyen szaporíthatók és nagyon könnyen ápolhatók, így nagyszerű választás a forgalmas háztartások vagy kereskedelmi helyek számára. Általában kártevőknek ellenállnak, de a téli hónapokban figyelni kell a takácsatkákra és a pikkelyes bogarakra. Fontos, hogy időnként portalanítsuk a hajtásokat, hogy ne akadályozzuk a fotoszintézist.

Tartsd a Pandanus veitchii-t olyan beltéri vagy kültéri helyen ahol sok közvetlen és közvetett napfény éri. Ez a növény szereti a napfényt, de élénk beltéri fényben is boldogul. Jól öntözd meg a csavarpálmát, de hagyd lefolyni és távolítsd el a felesleges vizet a gyűjtőtálcából, hogy megakadályozd  a rothadást.

Télen öntözd a növényt annyira, hogy a talaj enyhén nedves maradjon. A forró víz ideális erre a növényre és minden szobanövényre a sokk megelőzése érdekében.

A csavarpálma könnyen alkalmazkodik sokféle termesztési körülményhez. Ha megfelelően gondozzák, nemcsak hosszú évekig él, hanem akár 150 cm magasra is megnő. Ne feledd, hogy vannak egyszínű csavarpálmák és tarka csavarpálmák, ezért válaszd  ki a számodra megfelelőt.

Mivel ez a növény akár 15 évig is élhet, jó ötlet olyan helyet választani, ahol nem tudja megszúrni az embereket, ahogy elhaladnak a növény mellett. A léggyökerek hajlamosak kipattanni a növény fejlődése közben, de ez csak a faj tengerparti jellegének köszönhető.

Ha áthelyezed a növényt egy nagyobb cserépbe, akkor egyszerűen bedughatod ezeket a gyökereket a talajba. Összességében elmondható, hogy a Pandanus Veitchii növény vonzó, könnyen gondozható és tökéletes az  otthonok és irodák számára.