Ámpolna gyertyavirág (Ceropegia Woodii) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az ámpolna gyertyavirág (Ceropegia Woodii), közismertebb nevén a rózsafüzér, az Asclepiadaceae család erős, hosszú szárú növénye, és egyedülálló megjelenéséről és lenyűgöző hosszáról híres. A levelek, valamint a száron növekvő kis hagymák nagyon hasonlítanak a rózsafüzér gyöngyeihez – ezzel nyerte el a növény nevét.

„Szívfüzér” vagy „rózsafüzér” néven is ismerik.

Afrika régióiban őshonos, különösen azokban, ahol trópusi és párás éghajlat uralkodik.

Az évek során a Ceropegia Woodii nagyszerű szobanövény hírnévre tett szert azzal, hogy milyen könnyen karbantartható, gyönyörűen hosszú szárával és feltűnő tulajdonságaival együtt. Határozottan gondolkodj el, ha függő kosarat szeretnél a verandán, a nappaliban vagy a kertben.

 

 

Ceropegia Woodii | forrás: https://thewateredgarden.co.uk/

A Ceropegia Woodii növényről

 • Az ámpolna gyertyavirág az Asclepiadaceae család része, amely körülbelül 280 nemzetségből és 1800 fajból áll. Legtöbbjük tarka a levelein és a lombjain, és trópusi vagy szubtrópusi régiókban nőnek.
 • Az ámpolna gyertyavirág egy nagy nemzetség, amelyet gyakran a ritka lombozat miatt termesztenek. Fanyar szőlőhegyei és különleges formájú virágai nagyban hozzájárulnak a vonzerejéhez.
 • 2017-ben az ámpolna gyertyavirág elnyerte a Királyi Kertészeti Társaság kerti érdemei díját.
 • Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture – USDA) szerint ez a növény nem invazív faj. Ennek ellenére szemmel kell tartanod, mivel gyorsan növekszik, különösen a szabadban.
 • Az ámpolna gyertyavirág ültetvények archaikus zöldek, amelyek vastag szív alakú leveleikkel és karcsú, merev szárukkal felkelthetik a figyelmet. Az ámpolna gyertyavirág cserépbe való ültetésekor ügyelj arra, hogy elegendő vízelvezető lyukkal ellátott edényt használj, és olyan cserepes földkeveréket használj, amely egyharmad homok.
 • Az ámpolna gyertyavirág egy mesés szobanövény, amely részleteket ad a ház bármely komor sarkához. Azonban olyan helyre kell helyezni, ahol elegendő mennyiségű fényt kaphat.
 • Az ámpolna gyertyavirág meglehetősen gyengéd. Népszerű a szabadban történő termesztése a mérsékelt égövi régiókban. Amikor kint ülteted, ügyelj arra, hogy részleges árnyékolást és megfelelő mennyiségű vizet kapjon a növény.

 

 

Ámpolna gyertyavirág – jellemzők: Áttekintés

 • Az ámpolna gyertyavirág szára körülbelül három centiméterenként szív alakú leveleket termeszt, és ezzel a növekedési mintával akár 30 cm hosszú is lehet.
 • A levelek a felső felületen enyhén fehér színnel, az alsó felületen pedig lila színűek. A szárak körülbelül 91 cm-re lógnak le.
 • Ha azt tervezed, hogy az ámpolna gyertyavirágot beltéri szobanövényként termeszted, akkor a mérete jobban szabályozható, ha egy kis cserépbe helyezed, és gondoson metszed. Gyakran nem nő 5 cm-rel magasabbra, ellentétben a kinti termesztéssel.
 • Ez egy elég kemény növény, ami azt jelenti, hogy sziklakertben vagy falfelületen is nőhet. Kaktusz földkeveréket, vagy egy szokásos cserépföld-homok kombinációt használhatsz, amennyiben jól vízelvezető.
 • Ez a trópusi és szubtrópusi területeken honos növény a legtöbb háztartási környezetben nyugodt. Beltéren tartva fáradtnak tűnhet, ha télen túlzottan ki van téve a nap fényének.
 • Az ámpolna gyertyavirág ellenáll a hideg hőmérsékletnek, de nyugalmi állapotban marad. Sikeresen nő és virágzik a szabadban, melegebb körülmények között, ahol hagymái és szárai gyorsabban és tovább virágoznak.
 • Meleg időszakokban az ámpolna gyertyavirágot egész évben szabadban termesztheted részleges árnyékban, ha a minimális külső hőmérséklet 15 °C.
 • Mivel jellemzően meleg környezetben található, az ámpolna gyertyavirág jól tűri az aszályt, és változatos megvilágítási körülmények között, például részleges napsütésben, teljes napsütésben vagy részleges árnyékban is nőhetnek.
 • Biztonságosnak tartják, de fontos, hogy ügyeljünk a borsójukra, mert bizonyítottan mérgezőek. A legjobb, ha a növényt háziállatok és gyermekek elől elzárva tartod.

 

 

ámpolna gyertyavirág
ámpolna gyertyavirág | forrás: https://best4garden.co.uk/

Az ámpolna gyertyavirág gondozása

Az ámpolna gyertyavirág nagyra értékeli, ha beltéren termesztve naponta egy órán keresztül erős, közvetlen napfénynek van kitéve. Élénk árnyékfény (nem közvetlen napfényen) alatt virágzik, ha szabadban termeszted.

Az ámpolna gyertyavirág gyenge fényviszonyok között való elhelyezése rendben van, de távol kell tartani a huzattól és a szellőzőnyílásoktól. Gyenge fényviszonyok mellett a levelek enyhén lilás árnyalatot kapnak, valamint kevésbé látható lesz a minta. Ez a növény nem igényel magas páratartalmat a túléléshez.

Az ideális hely a déli vagy nyugati tájolású ablakok közelében, vagy előtt van. Nyugatra néző ablak működhet mindaddig, amíg a növényt nem a forró üveghez helyezed. A téli hónapokban a növekvő fénybe való befektetés elengedhetetlen lehet az ámpolna gyertyavirág gondozásában és termesztésében.

Azonban vedd figyelembe, hogy az ámpolna gyertyavirág némi kihívást jelent, mivel ez a növény nagyon könnyen szaporodhat. Bár nem minősül invazív fajnak, a növény apró, borsó alakú magok gyorsan nőnek, ha megérintik a talajt.

Az egyik legfontosabb dolog, amit az ámpolna gyertyavirágról tudni kell: jól el kell vezetni a vizet, ezért hatékony vízelvezető földkeverékre van szükség. Egy vaskos részecskéket tartalmazó földet válassz, például kaktuszföldet, amely egyharmada homok, hogy a víz szabadabban áramolhasson.

Ne feledd, hogy a növény áthelyezésére vagy átültetésére a legjobb időszak tavasszal vagy nyáron van. Ezenkívül ügyelj arra, hogy figyelj a levéltetvekre és a viaszos pajzstetvekre, mert ezek a növény elhervadását okozhatják.

 

 

ámpolna gyertyavirág kis szív alakú levelei | forrás: https://roomforinspo.com/

Az ceropegia woodii öntözése

Amikor ennek a gyönyörű növénynek a megfelelő öntözéséről van szó, ellenőrizned kell, hogy a föld felső része száraz-e. Ez elősegíti az ámpolna gyertyavirág virágzását, és segít megelőzni a túlöntözést.

Ezenkívül az is fontos, hogy az évszaktól függően állítsd be a növény öntözési gyakoriságát, mivel annak növekedési és szunnyadó évszakai vannak.

 • Nyár – Aktív növekedési korszakában átlagosan hetente egyszer öntözd.
 • Tél – A hidegebb évszakban sokkal kevesebb fény áll rendelkezésre, ami ritkább öntözést igényel. A tavasz beköszöntével folytasd a növény rendszeres öntözési szokásait.

Mint már említettük, az ámpolna gyertyavirág télen alszik, ezért az öntözésnek ebben a szezonban nagyon ritkának kell lennie. Hidegben kissé lelógónak tűnhet, de ez teljesen normális.

Sok más növényhez hasonlóan az ámpolna gyertyavirág termesztésekor kerüld el a túlöntözést, hogy megelőzd a gyökérromlást és a gombákkal kapcsolódó problémákat.

 

 

Az ámpolna gyertyavirág szaporítása

Az ámpolna gyertyavirág szaporításának két gyakori módja van.

 

1. Könnyen szaporítható, ha dugványokat készítünk a szárán vagy ha a hagymáit cserépbe helyezzük. A hagymás módszerhez először ellenőrizned kell a növény gumóit.

Ezek a száraihoz erősített kis, gyöngyszerű gyöngyök. Könnyedén lehúzhatod őket, és három-négy rügyet ültethetsz egy jól lecsapoló földkeverékbe, és egy kis edényben szobahőmérsékleten tarthatod őket, miközben várod a gyökerek növekedését.

A megfelelő körülmények mellett ezek a kis rügyek nagyon gyorsan kihajthatnak, és a gyökerek kifejlődése után átültethetők.

 

2. Az ámpolna gyertyavirág szaporításának másik módja, ha egy kis részt néhány levéllel levágunk egy szülő növény száráról, majd azt egy cserépbe ültetjük homok és föld keverékébe. Ezt követően a növényt jól megvilágított helyre kell helyezni.

 

 

Következtetésképpen

Ha olyasmit keresel, amiről könnyű gondoskodni, és rugalmas a különböző körülményekhez, az ámpolna gyertyavirág egy csodálatos szobanövény. Megjelenése más, mint a többinek – sötétzöld, szív alakú leveleivel és hosszú szárával.

Az ámpolna gyertyavirág egész évben képes növekedni, ha megfelelő körülmények között és gondossággal látod el. Nemcsak jelentősen megnő, hanem sok más növényt is termeszthet. A növény beltéri termesztésekor a legfontosabb szempontok a megfelelő öntözés és a megfelelő megvilágítás.

Ez az ámpolna gyertyavirág nemcsak lenyűgöző dekoráció lesz, hogy felpezsdítsd otthonodat, hanem csodálatos ajándék is lehet családtagjaidnak, barátaidnak vagy más jelentős személynek. Ez a gyönyörű szobanövény minden bizonnyal megéri az erőfeszítést, és az eredmények kiemelkedőek lesznek.