Begónia jelentése és szimbolikája

A begónia virág egy gyönyörű és vidám növény, amely országszerte számos kertben található. Több mint 1000 begóniafaj létezik – mindegyik különböző formájú és méretű. A legnépszerűbb típusok a gumós begónia, amelyek hosszú szárat hoznak létre, virágcsomóval.

Ezek fajtától függően sokféle színben és formában nőnek. A begónia virág jelentéseinek széles skálája létezik a színtől függően, de jellemzően szerelmet, boldogságot, szépséget vagy hálát szimbolizálnak.

 

 

Begónia jelentése?

A begónia a Begoniaceae család évelő virágos növényeinek egész nemzetségére utal. A melegebb éghajlaton őshonos, hűvösebb éghajlaton gyakran szobanövényként nőnek.

A nevet először Charles Plumier francia botanikus találta ki, majd 1753-ban Linné vette át Michel Begon, a ma Haitiként ismert francia gyarmat egykori kormányzója tiszteletére.

 

 

Mit szimbolizálnak a begóniák?

A begónia virág a szeretet szimbóluma. A virágok nyelvében évszázadok óta használják a vágy és az öröm kifejezésére. Egy legenda azt mondja, hogy ha egy a nők álmukban láthatják azt a férfit, akit szeretnek; mindössze annyit kell tennie, hogy lefekvés előtt a begóniáját a mellei közé helyezi.

A begóniát gyakran a szerencsétlenség vagy a közelgő balszerencse szimbolizálására használják, de a hála, a béke és a harmónia kifejezésére is használható. A begónia sokféle jelentése igen sokrétű!

A begónia színe is sok, így a jelentése a virágzás színétől függően jelentősen változik. A begónia színe jellemzően rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy lila. A legnépszerűbb színek a piros és a fehér.

A begónia lehet egyszínű vagy kétszínű virág. A lila begóniát általában temetésre tartják fenn, mivel a szerelem halálát és az ártatlanság elvesztését szimbolizálják.

 

Mit jelent a vörös begónia?

A vörös begónia az erőt, a szenvedélyt és az energiát szimbolizálhatja. Egyes országokban, például Venezuelában és Kolumbiában azonban vörös begóniát adni valakinek az elutasítást szimbolizálja!

 

Mit jelent a sárga begónia?

A sárga begónia eltérő jelentéssel bír attól függően, hogy melyik országból vagy régióból származnak. Kínában például a jó szerencse szimbóluma; de Afrika egyes részein ez azt jelenti, hogy valaki meghalt.

A sárga virágokat gyakran az öröm, a boldogság és a remény jelzésére használják. A sárga szín egyben új kezdeteket is jelenthet.

 

Mit jelent a fehér begónia?

A fehér begónia gyakori virág, amelyet gyakran szépségük és szimbolikája miatt ajándékoznak. A néphit szerint a fehér begóniát az ártatlansághoz és a tisztasághoz kötik, mivel a római menyasszonyok által viselt szűzi fehér ruhához hasonlít.

 

Mit jelent a lila begónia?

A lila a királyság és a bölcsesség színe. Gyakran a spiritualitás ábrázolására is használják.

 

 

Mi a begónia kulturális jelentősége?

A begónia, különösen a „Kimjongilia” fajta kulturális jelentőséggel bír Észak-Koreában, ahol emblémaként viselik.

Vannak, akik eszik a begóniát, amely savanyú ízű. Ennek során óvatosan kell eljárni, mivel a begóniában sok oxálsav van. Mindazonáltal a begóniát régóta kulináris és gyógynövényként használják Kínában. Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik.

 

 

Mi a begónia tetoválás szimbolikája?

A begónia virág szépsége és eleganciája sokakat inspirált a tetoválásra. Ennek a dizájnnak a népszerűsége tagadhatatlan – a közösségi médiában mindenhol jelen van! Több jelentés is értelmezhető ebből a kialakításból, de mindenkinek megvan a maga értelmezése.

Például, akinek begónia van az ujjára tetoválva, az csak a virágokat vagy a rózsaszín színt kedvelheti. Valaki, akinek a nyakára tetovált begónia van, lehet, hogy titokban akarja tartani a dolgokat, míg valaki, akinek egy a szíve közelében van, próbálhatja mutatni, hogy nyitott és együttérző.

Ennek a virágnak a tetoválását olyan nőkön látták, akik változást keresnek az életükben, vagy a növekedést és a feltámadást akarják szimbolizálni. A begónia tetoválás a szerelmet, a szépséget és a termékenységet szimbolizálhatja. Egyben a bátorság és az eltökéltség jele is, hogy bármit megtegyél annak érdekében, akit szeretsz.

 

 

Mikor érdemes begóniát adni valakinek?

A begónia a Föld egyik legszebb virága. Különféle színben, textúrában és formában kapható. Könnyű megtalálni azt a begóniát, amely illeszkedik díszítési igényeidhez és személyes stílusodhoz. De mikor jó ötlet valakinek begóniát adni?

Ezek a legnépszerűbb és legsokoldalúbb virágok minden alkalomra használhatók. Nehéz olyan időpontot találni, amikor a begónia nem megfelelő. Születésnapra, anyák napjára, köszönőajándékba különösen jó – vagy csak azért, mert szeretsz valakit.

Szerezz be néhány begóniát – így minden alkalomra lesz virágod.