Ráncos sárkányfüzér – Aphelandra squarrosa gondozása, szaporítása – Teljes útmutatója

A mélyzöld, hegyes, ezüstös erezetű leveleivel csíkosnak tűnik, és óriási, mutatós virágaival a Zebra növény (Ráncos sárkányfüzér, afelandra – Aphelandra squarrosa)  gyönyörű szobanövény. Ha hozzá szeretnéd adni ezt a növényt a beltéri kiállításodhoz, olvass tovább néhány hasznos termesztési és gondozási tanácsért.

 

 

afelandra növény

Az afelandra Növényről

A Ráncos sárkányfüzér növény egy Brazíliában őshonos, trópusi növényfaj. Túlzó méretű, hegyes, sötétzöld és fényes levelekkel büszkélkedik. Ezüstszínű erek szegélyezik a leveleket, amelyek kiemelkednek a sötétzöld háttérből.

Késő nyáron vagy ősz elején nagy, aranyszínű virágokat hoz, amelyek körülbelül 20 cm magasak, és akár hat hétig is eltarthatnak.

Feltűnő megjelenése miatt könnyen érthető, hogy az afelandra miért kedvelt szobanövény. Egészen jól megél beltérben is; mivel azonban trópusi növényről van szó, ez több egyedi kihívást jelent.

Természetes élőhelyén, a dzsungelben magas a páratartalom, meleg van, és tápanyagban gazdag talaj található. Ha ezeket a kihívásokat azonban sikerül megugornunk, a Zebra növény egészen jól fenntartható, és hihetetlen szépséget nyújt.

 

 

Az afelandra Ideális Termesztési Feltételei

A Zebra növény egészségének megőrzése érdekében optimális termesztési feltételeket kell biztosítani. Ezek a feltételek a következők:

 • Világos, de szűrt fény; pont olyan, mint amilyet természetes élőhelyén kapna, a dzsungelben. Bár olyan helyre kell helyezni, ahol megfelelő mennyiségű fény éri, a növényt nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, mert ez károsíthatja a leveleket.
 • Őshazájában, Brazíliában, a zebranövény állandó nedvességet kap, ezért beltéri termesztés esetén feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy a talaj mindig nedves legyen.
 • A Zebra növény meleg körülményeket igényel. A növény számára az ideális hőmérséklet 15 Celsius vagy annál melegebb. A nagyobb fajták nem bírják a 20 Celsius alatti hőmérsékletet.
 • Tápanyagban gazdag talajba kell ültetni. A gazdag, szerves virágföld ideális.
 • A nyári hónapokban a Ráncos sárkányfüzér hetente egyszer folyékony műtrágyát kell adni. Alternatív megoldásként minden növekedési időszak kezdetén lassan oldódó műtrágya granulátumot is tehetsz a talajba.

 

 

Az afelandra cserépben is pompázatos

Az afeladnra Szaporítása

A Zebra növény dugványozással szaporítható. Ehhez a dugványokat a tavaszi szezonban, az aktív vegetációs időszak kezdete előtt kell szedni.

Éles, steril késsel távolítsd el a hajtások oldaláról a 5-8 cm hosszúságú dugványokat. Miután eltávolítottad, porold be a vágott végeken lévő nyílásokat gyökereztető hormonnal. Helyezd a dugványok gyökérhormonnal bevont végeit egy tőzegmohából és perlitből jól összekevert táptalajjal töltött cserépbe.

A szaporítás során ügyelj arra, hogy a talaj nedves maradjon. A gyökérnövekedés felgyorsítása érdekében melegítsd a tartály alját. Ezt megteheted úgy, hogy a cserepet egy fűtőpárnára helyezed. A cserepet olyan helyre kell helyezni, ahol a hőmérséklet nem alacsonyabb, mint 20 celsius. Ezenkívül a termesztési környezetet párásan kell tartani; erre ideális hely egy fedett terrárium.

Amíg a fent említett feltételek fennállnak, a dugványoknak meg kell erősödniük, és egészséges gyökereknek kell kifejlődniük.

 

 

Az afelandra Átültetése

Amikor a szaporított Zebra növényed elég nagyra nőtt, és egészséges gyökérzetet alakított ki, ideje átültetni.

Átültetéskor egy olyan műanyag vagy kerámia cserép az ideális, amelynek legalább két vízelvezető lyuk van az alján. Ezenkívül győződj meg róla, hogy a cserép legalább 2,5-5 cm nagyobb, mint az eredeti cserép.

Keverj össze két rész őrölt kókuszrostot vagy két rész tőzegmohát és két rész perlitet vagy durva homokot, valamint egy rész tápanyagban gazdag virágföldet. Keverés közben adj hozzá vizet, és ügyelj arra, hogy a víz jól elkeveredjen a talajban.

Helyezz egy papírtörlőt vagy egy kávéfiltert az új cserép alján lévő vízelvezető nyílások tetejére. Ez segít megakadályozni, hogy a talaj elmosódjon, amikor öntözöd az újonnan cserépbe ültetett Zebra növényt. Önts földet az cserépbe, amíg az körülbelül 1/3-áig meg nem telik, és erősen nyomd le.

Óvatosan vedd ki a Zebra növényt az eredeti cserépből. Óvatosan lazítsd meg a talaj kb. 1/3-át a növény gyökérlabdájáról. Az ujjaiddal óvatosan lazítsd meg és válaszd szét a gyökereket, amíg azok szabadon nem lógnak a növény tövéről.

Ráncos sárkányfüzér

Ellenőrizd a gyökereket, hogy nincsenek-e sérült vagy fekete darabok. Ha sérült vagy fekete gyökereket találsz, steril ollóval vágd le őket.

Helyezd be a növényt az új cserépbe úgy, hogy a gyökerek éppen csak érintsék a cserép aljába már betett föld felszínét. Lassan önts kis mennyiséget a maradék talajkeverékből a gyökerek köré, amíg teljesen be nem fedik őket. Egy szórófejes flakont használj a talaj öntözéséhez, ezzel segítve azt, hogy a a talaj megragadjon a gyökerek között.

Miután a gyökérlabdát teljesen beborította a talaj, ujjbegyeiddel nyomkodd meg és rögzítsd szilárdan a helyén. Öntözd meg az afelandrát az új cserépben.

 

 

Hol Termeszd a Ráncos sárkányfüzért – Aphelandra squarrosa

Az őshonos brazil Zebra növény nem hidegtűrő, ezért olyan helyen kell termeszteni, ahol egész évben meleg az idő. Bár a melegebb időjárás idején a szabadba is ki lehet ültetni, a legjobb, ha olyan cserépbe ülteted, amelyet a hőmérséklet csökkenésekor be lehet vinni a házba.

 • A legalább 15 celsius értékű hőmérséklet az ideális; a nagyobb Zebra növényfajták azonban még melegebb, legalább 20 celsius értékű hőmérsékletet igényelnek.
 • Ez a dzsungelnövény részleges napsütésben érzi magát a legjobban. Ha a szabadba ültetjük, olyan helyet válasszunk, ahol a reggel napfény 4-6 óráig éri, míg a nap hátralévő részében árnyékban van.
 • Ha beltérbe helyezed, válassz olyan helyet, amely egész nap megfelelő mennyiségű napfényt kap.
 • Beltérben a Zebra növény ideális helye egy szolárium lenne vagy egy olyan ablak mellett, amely nagyon sok napfényt kap.
 • Azt is tartsd szem előtt, hogy a helynek viszonylag párásnak kell lennie, mivel ez a növény igényli a nedvességet.
 • Ha az otthonodban nincs magas páratartalom, akkor egy vízzel töltött szórófejes flakon rendszeres használatával helyreállíthatod a növény számára szükséges párás körülményeket.

 

 

Az Afelandra Gondozása

Általánosságban elmondható, hogy a Zebra növényeket viszonylag könnyű gondozni, azonban az optimális egészségük megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő gondozást kapjanak. Íme néhány ápolási tanács, amit érdemes szem előtt tartani.

 

zebra növény - Aphelandra squarrosa

Ráncos sárkányfüzér Öntözése

A Zebra növényeknek állandóan nedves talajra van szükségük, azonban nem szabad túlöntözni őket, mivel hosszabb időn keresztül nagy mennyiségű víznek kitéve a gyökerek elrothadhatnak.

Tartsd szemmel a Zebra növényed, és akkor öntözd meg, amikor a talaj felső része már éppen elkezdett kiszáradni.

Öntözéskor kerüld el a levelek átnedvesedését, mivel ez károsíthatja a leveleket. Ha a levelek mégis nedvesek lesznek öntözés közben, gondoskodj a megszárításukról.

Általánosságban elmondható, hogy a zebranövények a vegetációs időszakban – késő tavasszal, nyáron és kora ősszel -, gyakoribb öntözést igényelnek. A növény virágzása után (késő nyár végétől kora őszig) és a téli hónapokban már nem igényel annyi öntözést.

 

Trágyázása

Természetes élőhelyükön a Zebra növények tápanyagban gazdag talajban nőnek. Így, a növény egészségének megőrzése érdekében megfelelően trágyázni kell őket.

 • A vegetációs időszakban 1-2 hetente tápoldatozd a növényt.
 • A vízben oldódó, gyorsan oldódó műtrágya használata erősen ajánlott; azonban a hónap elején lassan oldódó műtrágya tablettákat is elhelyezhetsz a talajba.
 • A vegetációs időszak végeztével a növényt már nem kell trágyázni.

 

 

Metszése

Az afelandra óriási, mutatós virágokat hoznak nyár végén vagy kora ősszel. Amint megjelennek a virágok, ügyelj arra, hogy nagyon figyelj rájuk. Amikor elkezdenek elhalni a virágok, a lehető leggyorsabban távolítsd el őket.

Ha az elhasznált virágok túl sokáig maradnak a növényen, az alsó levelek elkezdhetnek lógni és lehullani, így a növény alján csupasz szárak maradnak.

Amint a murvalevelek elhalnak, a levelek és a szár visszavágható, amíg csak egy levélpár marad az alján. Ezzel elősegíthetjük a bokrosabb, teltebb új növekedést a következő vegetációs időszak kezdetével.

 

 

Kártevők és Rovarok

A Zebra növények hajlamosak a liszteskék, a levéltetvek és a pajzstetvek fertőzésére.

Ha a növényed a liszteskék ellen küzd, távolítsd el a súlyosan fertőzött részeket. Ragadós csapdákkal el lehet fogni minden kifejlett kártevőt, és egy rovarölő szappan is segíthet megszabadítani a növényt ezektől a kártevőktől.

A rovarölő szappan szintén segít a levéltetű-fertőzés leküzdésében; azonban ügyelj az erősen fertőzött levelek eltávolítására.

A pajzstetvek ellen mártogass vattapamacsot sósborszeszbe, és dörzsöld végig a leveleken, ahol a kártevők megtelepedtek.