Agglegénypálma (Zamioculcas) gondozása – Teljes útmutató

A Zamioculcas zamiifolia, közismert nevén zámia, legénypálma, agglegénypálma, ZZ-pálma, legényvirág, zamiopálma vagy zámia a kontyvirágfélék (Araceae) családba tartozó Zamioculcas nemzetség egyetlen virágos növényfaja. Évelő növény, amely Kelet-Afrika trópusi régióiban (Dél-Afrika északkeleti részétől Dél-Kenyáig) őshonos.

A növényt 1829-ben először Caladium Zamiifoliumnak nevezték el, majd Heinrich Wilhelm Schott osztrák botanikus 1856-ban a jelenlegi nemzetségbe sorolta. Botanikai nevét, a Zamioculcast, Adolf Englertől kapta 1905-ben, amely egyrészt a Zamia nemzetséghez tartozó növényekhez hasonló leveleire, másrészt a Colocasia nemzetséggel való rokonságára utal.

A legénypálma nagyon népszerű dísznövény, mivel beltérben és szabadban egyaránt megél. Igen gyorsan növekszik és viszonylag igénytelen, így tökéletes választás minden kezdő kertész számára.

 

 

agglegénypálma

Agglegénypálma – Azmit tudnod kell róla

 • A legrosszabb fényviszonyok közt is képes a túlélésre, de a mérsékelt és közvetett fényt kedveli a leginkább. Az egyenletes növekedés érdekében legjobb, ha időnként elforgatjuk.
 • A legénypálma jól tolerálja a vízhiányos időszakokat. Nedvdús gyökereinek köszönhetően lenyűgöző mennyiségű vizet tud visszatartani, így nem kell gyakran öntözni. Csak akkor locsoljuk, ha földje már teljesen kiszáradt.
 • Ha nagyon elfoglalt vagy, akár vásárolhatsz egy öntözőedényt is, amely gondoskodik helyetted a növényedről.
 • A tavasztól őszig tartó növekedési időszak alatt legénypálmádnak havonta egyszer jól jöhet a műtrágyázás – a folyékony szerves szobanövénytrágya nagyon jó választás lehet.
 • Ügyeljünk arra, hogy a zamiculcas átültetéskor ne válasszunk a jelenleginél sokkal nagyobb edényt, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.
 • Legénypálmád meghálálja az extra figyelmet: időnként tisztítsd meg leveleit a portól egy puha textillel, ilyenkor ellenőrizheted azt is, hogy nincsenek-e a növényen kártevők.
 • Jó légtisztítóként tartják számon, mivel képes nagy mennyiségű méreganyagot, például benzolt, toluolt és xilolt eltávolítani a levegőből.
 • A legényvirág meglehetősen mérgező, ezért a kíváncsi háziállatoktól és gyerekektől ajánlott távol tartani. Átültetéshez és metszéshez használjunk kesztyűt, ha véletlenül mégis hozzáértél, mindenképpen moss kezet utána, hogy elkerüld a bőrirritációt.

 

 

A legénypálma főbb jellemzői

 • A legénypálma igen nagyra, akár fa vagy pálma méretűre is megnőhet, ez az oka annak, hogy aroidpálmának vagy smaragdpálmáknak is nevezik. Botanikai szinonimái a következők: Zamioculcas Loddigesii, Caladium Zamiaefolium és Zamioculcas Lanceolata.
 • Lágyszárú növény, amely 45-60 cm magasra nő a nedvdús, burgonyaszerű rizómából. Általában örökzöld növény, de szárazság esetén lombhullatóvá válhat.
 • 40-60 cm hosszú levelei hosszúkás, csúcsos formájúak, 6-8 pár 7-15 cm hosszú levélkével. Sötétzöld, viaszos, sima és fényes levelei az alul megvastagodott szárakon nőnek.
 • A levelek élettartama legalább hat hónapra tehető, gyökerei pedig nagy mennyiségű vizet képesek tárolni. Ennek eredményeképp a növény négy hónapig is képes túlélni fény és víz nélkül!
 • Nyár közepétől kora őszig virágokat hoz, amelyek többnyire a levelek tövében rejtőznek. A virágok akár 7 cm hosszúra is megnőhetnek a kis, sárgásbarna színű spadixban (torzsvirágzat). Csak a természetes élőhelyükön virágoznak, vagy ha a szabadban nőnek.
 • A hagyományos orvoslásban többféleképpen használják, például fülfájás, gyulladásos állapotok, fekélyek és gyomorfájás kezelésére.

 

 

Zamioculcas
forrás: https://geturpet.com/

A zámia gondozása

A legénypálma igénytelen és lassan növő trópusi félszukkulens. Nem igényel különösebb gondozást, mivel szinte bármilyen körülmények között képes növekedni. Megfelelő választás olyan tulajdonosok számára, akik időnként elhanyagolják vagy megfeledkeznek róla.

Legjobban a világos helyeket és közvetett fényt kedveli, de jól fejlődik rossz fényviszonyok között is. Ha azonban hosszú ideig árnyékban tartják, növekedési üteme jelentősen lelassul.

Remekül érzi magát meleg körülmények között, amelyek az emberek számára is kényelmesek. Az egészséges növekedéséhez ideális hőmérséklet 15-24 °C között van. Meglehetősen érzékeny a szélsőséges hőmérséklet-változásokra, ezért télen, illetve amikor a hőmérséklet 8 °C alá csökken, érdemes őket beltéren tartani.

A virágfölddel szemben a legénypálma nem támaszt különleges igényeket, bármilyen jó vízelvezetésű talajjal megelégszik. A jobb vízelvezetés érdekében érdemes olyan keveréket keresni, amely nagy mennyiségű homokot vagy perlitet tartalmaz, például kaktusz- vagy szukkulensföldkeveréket. Győződjünk meg arról is, hogy a növény vízelvezető lyukakkal ellátott edényben van elhelyezve.

 

Trágyázás

Az áprilistól augusztusig tartó vegetációs időszakban hígítsunk fel általános célú, szerves folyékony műtrágyát a csomagoláson található utasításoknak megfelelően, és havonta egyszer adagoljuk a növénynek.

Egyes kiskereskedők lassan oldódó műtrágyával kombinált szerves virágföldet használnak, így előfordulhat, hogy az első hat hónapban nem kell tápoldatozni a növényt.

 

Zamioculcas átültetése

Ha eljött az ideje, hogy átültessük a legénypálmánkat, legjobb, ha egy kicsit nagyobb edényt választunk. Kisebb növény esetén a jelenleginél 2-5 cm-rel nagyobb edényt válasszunk, nagyobb növény esetén egy 5-10 cm-rel nagyobb edény már bőven elegendő. Az átültetést 18-24 havonta, tavasszal vagy nyáron érdemes elvégezni.

 

Metszése

Szükség lehet a rendszeres metszésre, mivel ez frissen tartja a növényt. A sárgulni kezdő leveleket a száruk tövéhez közel lehet levágni. Azokat a szárakat is eltávolíthatjuk, amelyek sokkal hosszabbra nőttek a többinél.

 

 

zámia pálma
forrás: mydomaine.com

A legénypálma öntözése

A legénypálma félszukkulens, amely képes vizet tárolni a gyökereiben, így meglehetősen szárazságtűrő. Attól függően, hogy milyen régióban és milyen körülmények között neveljük, az öntözés gyakorisága eltérő lehet.

Általában ajánlott a “elárasztás és kiszárítás” technikát alkalmazni, ami azt jelenti, hogy hagyjuk a virágföldet teljesen kiszáradni, mielőtt újra megöntöznénk a növényt. Jobb a legénypálmát alulöntözni, mint túlöntözni, mert a túl sok víz rothadást okozhat a rizómájukban.

Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl gyakran a növényt, mert ez sárga leveleket és barna szárakat eredményezhet. Sőt, ha a levelek hullani kezdenek, az is annak a jele lehet, hogy a növényt túlöntöztük. Ebben az esetben kezdjük el a növény metszését, és körülbelül egy hónapig mellőzzük az öntözést.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a levelek csúcsa száraz és törékeny, akkor a növényt meg kell metszeni, és gyakrabban kell öntözni, mivel ez az alulöntözés gyakori jele. Az átlagos beltéri páratartalmat kedveli, az ideális páratartalmat a levelek párásításával vagy párásító használatával tarthatjuk fenn.

 

 

A zamioculcas szaporítása

A legénypálma gyorsabban nő, ha több vagy nagyobb rizómát nevelnek együtt. A szaporítás leggyakoribb módszere a rizómák osztása vagy a levéldugványozás.

Ha a növényt osztással szeretnénk szaporítani, akkor a gyökereit kell szétválasztani. Óvatosan vegyük ki az anyanövényt a tartójából, és távolítsuk el a felesleges földet a kiválasztott gyökérről.

forrás: https://www.wildinteriors.com/

Keressük meg a természetes osztódási pontokat, és késsel vágjuk át a gyökeret és a rizómákat. Ha megvan a burgonya alakú gyökér, ültessük el egy új, virágfölddel töltött edénybe. Alaposan nedvesítsük át a földjét, és a továbbiakban a megszokott módon gondozhatjuk.

A növény szaporításának legegyszerűbb módja, ha összegyűjtjük az anyanövényről lehullott egészséges leveleket, majd elültetjük őket az anyanövény földjébe. Ha nincsenek lehullott levelek, akkor egy tiszta, éles késsel le is vághatunk egyet.

Úgy is szaporíthatunk, ha eltávolítjuk a szár alsó 15-20 cm-es hosszán növő levélkéket, majd egy pohár vízbe vagy nedves földdel teli cserépbe helyezzük őket.

Az otthoni körülményektől függően néhány hónap múlva új rizómák növekedését fogjuk látni.

 

 

Összefoglalás

A agglegénypálma a legtöbb szoba, íróasztal vagy iroda szép dísze lehet. Bármilyen teret feldob, és nem igényel sok törődést. Ez a sokoldalú szobanövény akkor is tökéletes formában marad, ha elfelejtkezel a létezéséről.

Világos helyen és közvetett fényben, meleg és eléggé párás környezetben, időnkénti öntözéssel, jól vízelvezető szerves virágföldkeverékkel és rendszeres metszéssel kitűnően érzi magát. Akkor se ess kétségbe, ha nem tudod biztosítania a megfelelő napfényt vagy öntözést, túlélési képességeit bevetve elkezd gondoskodni magáról!