Vörös Sédkender (Eutrochium Purpureum) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Az Eutrochium purpureum az Asteraceae családba tartozó lágyszárú virágos növények csábító faja. Ez a virág számos közismert névre hallgat, többek között vörös sédkender fű, vese-gyökér, édes-illatú vörös sédkender Fű, sóder gyökér, lázfű és trombita fű.

Észak-Amerika középső és keleti részének számos régiójában őshonos, néhány példánya a déli területeken is előfordul.

Bár sok kertész értékeli a vörös sédkender gyomokat színes megjelenésük miatt, ezek a növények túlmutatnak alapvető díszítő céljukon. Ezek a növények vaníliaillatú virágfürtökkel érkeznek, amelyek nyár közepétől kora őszig megbabonázhatják az érzékeket.

És mi lehet pihentetőbb, mint elhaladni az illatos csemeték mellett, amikor azok teljes virágzásban vannak?

A vörös sédkender gyomok sokoldalú növények, amelyek más virágzó növényfajok vagy díszfüvek mellett mesésen mutatnak. A legnépszerűbb társnövények ezekhez a virágokhoz a Nagy kék lobélia, az Indiánfű, a New England Aster, a Durva aranyvessző, a Rudbeckia ‘Autumn Sun’ és a Vad bergamott.

 

Botanikai név

Eutrochium purpureum

Közönséges nevek

Joe Pye gyom, kavics gyökér, trombita gyom, vese gyökér, vörös sédkender

Növény típusa

Lágyszárú, évelő

Érett méret

150-200 cm magas, 60-120 cm széles

Napnak való kitettség

Teljes, részleges

Talajtípus

Nedves, jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Savas, semleges, lúgos

Virágzás ideje

Nyár

Virág színe

Mályva rózsaszín

Őshazai terület

Észak-Amerika

 

 

Eutrochium Purpureum

A vörös sédkender-ről

 • A “vörös sédkender gyom” elnevezés egy Joe Pye nevű indián gyógyítótól származik. Ez a gyógyító az E. purpureumot különböző egészségügyi problémák, köztük a láz kezelésére használta.
 • A hagyományos gyógyászatban ezek a növények kiválóan alkalmazhatóak tífuszkitörések, húgyúti betegségek vagy vesekő kezelésére. Tonizáló, vizelethajtó, összehúzó és idegerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Manapság egyesek a vörös sédkender gyomok virágszárát és leveleit még a rügyek kinyílása előtt betakarítják, hogy megszáradjanak, és később felhasználják. Régebben a népek szívószálként használták a szárakat.
 • Az égetett gyógynövénygyökerek hamuja kellemes sós ízesítésére szolgálhat számos ételrecepthez. Összezúzott terméseikből rózsaszínű vagy vöröses színű textilfesték nyerhető.
 • A vörös sédkender gyomok nagyon jól alkalmazkodnak a legtöbb kerti körülményhez. Ideális dísznövény vadkertekbe, tengerparti kertekbe, házikertekbe, szegélyekbe, rétekre, vagy patakok és tavak közelébe.
 • Látványos virágfürtjeiknek és egyedi stílusuknak köszönhetően elnyerték a jól ismert Award of Garden Merit díjat.
 • Ezek a növények nagy szerepet játszanak az ökoszisztéma általános jólétében. Virágaik nagyon vonzóak számos beporzó faj, például pillangók, méhek, legyek és lepkék számára.
 • A vörös sédkender gyomok több lepkefaj lárvájának is gazdái, mint például az Eupatorium borer moly, a Háromsoros virágmoly, a Rubin tigris moly vagy a Vörös földig érő moly. Ezenkívül a levélaknázómoly lárvái általában foltos aknákat hoznak létre a lombozatukon.
 • Általában kártevő- és betegségmentes. A lisztharmat azonban meleg és száraz éghajlatú vagy rossz légmozgású régiókban előfordulhat.

 

 

Eutrochium Purpureum Jellemzői

 • A vörös sédkender gyomok az Eutrochium nemzetségbe tartoznak, amely pontosan öt fajnyi színes virágos növényt tartalmaz. Ezek a fajok az E. dubium, az E. fistulosum, az E. maculatum, az E. purpureum és az E. steelei.
 • Lágyszárú évelő növények, amelyek magassága 1,5-2,4 m, szélessége pedig akár 1,2 m is lehet. Ezek is csomóképző növények, és gyors növekedési üteműek.
 • Lombozatuk lándzsa alakú, mélyzöld és durván fogazott levelekből áll, amelyek 3-4 darabból álló fürtökben nőnek felálló, vastag és lilásvörös szárakon. Leveleik hossza körülbelül 30 cm.
 • Általában a vörös sédkender gyomok nyár közepétől kora őszig virágoznak. Ebben az időszakban nagy fürtöket hoznak létre, amelyek átmérője 30-45 cm között van.
 • Virágaik a rózsaszín és lilás árnyalatok széles skáláját mutatják, bimbósan fehéres-rózsaszínűek. Amint a virágok kinyílnak, a világos rózsaszín, sötét rózsaszín, rózsaszín-lila vagy lila árnyalatúak.
 • Virágzásuk után ezek a növények mutatós magfejeket raknak ki, amelyek gond nélkül eltarthatók a téli hónapokban is. A madarak gyakori táplálékforrása.
 • Magjaik kiváló szaporítóanyagként szolgálnak, ha a kertészek tavasszal vagy ősszel gyűjtik őket, majd frissen vetik el konténerekbe.

 

 

Vörös sédkender gondozása

Összességében a vörös sédkender gyom valószínűleg az egyik legegyszerűbb és leghálásabb virágzó növény, amelyet a kertben tarthatsz.

Ezek a növények nem igényelnek túl sok erőfeszítést a te részedről ahhoz, hogy egészségesen és boldogan nőjenek. Ez azonban mégsem jelenti azt, hogy teljesen elhanyagolhatod őket, és segítség nélkül is jól boldogulnak!

Olvass tovább, hogy többet megtudj a sajátos növekvő igényeikről, és arról, hogyan lehetsz a legjobb gondozó. Idővel garantáljuk, hogy elsajátítod a termesztés és gondozás művészetét!

 

Fényigény

Először is, a növények jólétének legfontosabb tényezője – a fényviszonyok. Általánosságban elmondható, hogy a vörös sédkender gyomok a teljes napfénytől a részleges árnyékig terjedő helyen fejlődnek a legjobban.

Legyél azonban óvatos, mivel a túl sok árnyék korlátozhatja a növekedésüket, a növények eléggé lankásak lesznek, és hajlamosabbak a gombás betegségekre. Másrészt a túl sok napfény sárgás leveleket eredményezhet. Némi védelmet igényelnek a kemény délutáni napsütéstől, különösen nyáron.

 

Hőmérséklet

A vörös sédkender gyomok általában fagyos és forró, száraz körülmények között is ellenállnak. A hideg téli hónapokban ezek a növények akár -25 °C hőmérsékletet is elviselnek.

A hosszan tartó fagyok hatására a csemeték a következő tavaszig visszaszürkülnek a földbe, de ez egyáltalán nem jelent problémát. Ami a páratartalmat illeti, ameddig a talajuk nedves marad, addig mindenképpen jól boldogulnak.

 

 

sédkender a réten

Vörös sédkender ültetése

Az új vörös sédkender a legjobb tavasszal elültetni, de csak az utolsó fagy elmúltával. Ezek a növények alkalmazkodóképesek, és a legkülönbözőbb talajokon nőhetnek, beleértve az agyagos, vagy homokos talajt is.

A legjobb teljesítményt mégis a tápanyagokban és szerves anyagokban meglehetősen gazdag, jól vízelvezető szubsztrátumokban nyújtják.

Ha sikerül szimulálni az őshonos termékeny környezetüket, a vörös sédkender nem igényelnek extra trágyázást. Szegény termesztőközegben azonban a növényei számára előnyös lesz a tavasszal kijuttatott, virágzó növények számára kifejlesztett, lassan oldódó szemcsés műtrágya.

Amikor a virágzásuk elkezdődik, jellemzően nyár közepén, ismét műtrágyázni kell őket. A talajukat tavasszal egy kis komposzttal is javíthatod, hogy javítsd annak minőségét.

 

Metszés

Gyors növekedési ütemük miatt a vörös sédkender gyomok rendszeres metszést igényelnek, ha bizonyos méretben vagy formában szeretnéd tartani őket.

Ez a folyamat abból áll, hogy kora tavasszal (júniusban) a szárak felét visszavágjuk, hogy elősegítsük az új növekedést és a bokros összképet. Emellett a növények bőségesen virágozni fognak az új szárakon.

Amikor az időjárás hűvösebbre fordul, általában késő ősszel, a vörös sédkender gyomok nyugalmi állapotba kerülnek, és a következő tavaszig visszahullanak. Ebben az időszakban a növények sérült vagy elhalt lombját a földtől körülbelül 4-8 hüvelyk (10-20 cm) magasságban meg kell metszeni.

 

 

Vörös sédkender öntözése

Ami a vörös sédkendert kötelezővé teszi, különösen a kezdő kertészek számára, az az öntözés egyszerűsége. Az egyetlen alkalom, amikor ezek a növények egy kis figyelmet igényelnek, az ültetést követő első növekedési időszakuk alatt van. Amint a virágok beilleszkedtek új környezetükbe, rövid időre még a szárazságot is tolerálják.

A vörös sédkender gyomok akkor érzik jól magukat, ha a talajuk állandóan nedves, de kerülni kell az átnedvesedést vagy a pangó vizet. Általában ezeknek a virágoknak csak néhány naponta egyszer van szükségük vízre, de az öntözés gyakorisága a környezeti viszonyoktól függően változhat.

A megfelelő öntözési technika alkalmazása érdekében mindig ellenőrizd a talajt az öntözések között. Amikor az aljzatot a talaj felső egy hüvelyk (2,5 cm) vastagságban száraznak érzed, ez a tökéletes alkalom arra, hogy a vörös sédkender gyomokat újabb öntözéssel kényeztesd.

 

 

sédkender virág

Vörös sédkender szaporítása

Bár a vörös sédkender gyomnövények szaporításának többféle módja van, a legegyszerűbb és leggyakoribb módszer a megosztás.

És ha egyszer meglátod, milyen hatékony lehet a szaporítás, nagyon nehéz lesz ellenállni a kísértésnek, hogy évről évre megismételjük ezt.

Ha az otthonodban vagy a kertedben a helyhiány gondot okoz, ne aggódj! Szép ajándékot is készíthetsz belőlük családtagjaidnak vagy barátaidnak, akik titokban szeretnek néhány virágos növényt maguk körül!

Az osztási módszer lényege, hogy egy éles lapáttal közvetlenül a talajba vágunk a vörös sédkender gyomok szárai közé. Nincs értelme kiásni az egész anyanövényt, mert az már elég nagy és nehezen kezelhető. A legjobb időpont a növények osztására kora tavasszal van, amikor a legélénkebbek és legfogékonyabbak a változásra.

Ezt követően óvatosan ásd ki a szárakat a hozzájuk kapcsolódó gyökerekkel együtt, és távolítsd el a felesleges földet. A szétválasztott vörös sédkender gyomokat bárhová átültetheted, akár a kertbe, akár a saját cserepükbe.

Ültesssed őket ugyanolyan mélységbe, mint korábban, és minden alkalommal, amikor a talaj száraz tapintásúnak érződik, öntözd meg őket.

 

 

Összefoglalva

A mennyország ott van, ahol a szeretett növényeid vannak, és a vörös sédkender gyomok gyorsan különleges helyet foglalnak el majd a szívedben!

A vörös sédkender gyomok nem csak elképesztően jól néznek ki és illatoznak, de nagyon könnyű őket termeszteni, gondozni és szaporítani is. Ha még nem vagy ezeknek a virágoknak a boldog tulajdonosa, kétségtelenül az leszel a jövőben!