Új-zélandi kender – Phormium Tenax teljes útmutató – Minden amit tudnod kell a tengerparti vászonliliom ültetéséről, gondozásáról

Ha esztétikus, trópusi megjelenésű, könnyen ápolható, szívós, örökzöld és sokoldalú növényt keresel, amelyet hozzáadhatsz a kültéri tájhoz vagy a beltéri terráriumhoz, az új-zélandi kender (phormium tenax, vászonliliom) egy jó választás.

Ahogy a neve is sugallja, ez a növény Új-Zélandon őshonos, ahol egyszerűen „kendernek” nevezik. Örökzöld évelő, és az asphodelacea család része, amelynek több mint 900 különböző növényfaja van.

A phormium tenax halomképző, gyengéd évelő. Azért kapta a „kender” nevét, mert az új-zélandi maorik a növényt úgy művelték, hogy a kenderhez meglehetősen hasonló vászonszövetet készíthessenek.

Kosarakat és köteleket is készítettek belőle. Nem csak a növény levelét használták; a maorik az új-zélandi kender minden részét felhasználták. Például a gyökereket természetes gyógyszerek, a virágport pedig arcpúder előállítására használták. A régi virágzó szárakat összekötözték, hogy tutajokat hozzanak létre.

Ha szeretnéd te is ezt az érdekes, könnyen gondozható növényt a kertedbe illeszteni, akkor olvass tovább és ismerd meg közelebbről, beleértve megjelenését, ültetési módját és gondozását is.

 

 

Phormium_thenax_új-zélandi kender

Új-zélandi kender megjelenése

Az új-zélandi kender nagyméretű, színes, tüskés vagy kardszerű levelekkel rendelkezik, amelyek az alapjából nőnek. A lombok színe változó – piros, zöld, sárga, lila, bordó és barna lehet.

Vannak olyan fajták is, amelyek színek kombinációjával rendelkeznek, és tetszetős megjelenést kölcsönöznek minden tájnak.

Ez a növény 2-3 méter széles és megfelelő körülmények között termesztve akár 6 méter magas is lehet.

Míg a vászonliliomot leggyakrabban a lombja miatt termesztik, a növény virágzik is; azonban csak régebbi, érett növények virágoznak.

Érettségét követően hosszú virágszárakat növeszt, amelyek túlnyúlnak a lombokon. A virágok cső alakúak és a növény fajtájától függően sárga vagy piros színűek.

A virágok hozzájárulnak az új-zélandi kender növény drámai megjelenéséhez. Míg a virágok mutatósak, illatuk nem észrevehető.

 

 

Hol ültethető az új-zélandi kender

Bár évelőnek számít, ez inkább a melegebb éghajlatokon mutatkozik meg, hazánkban egész télen át védelmet igényel; más szóval, ez a növény nem hidegálló.

Ha szabadban termesztik, akkor meleg körülmények között nem lesz probléma. Amíg a téli hőmérséklet 4 és 10 Celsius fok között mozog, azt jól viseli. A hazai éghajlati viszonyok között, ahol a hőmérséklet 4 Celsius fok alá is csökken, akkor az új-zélandi kendert mindenképpen egy edénybe ültesd, és a hideg idő beköszöntével vidd be a beltérbe.

Ezen túlmenően, ha új ültetésről lesz szó, az új-zélandi kender nem szereti az erős szelet, ezért feltétlenül olyan helyre ültesd, amely menedéket nyújt a szél elől, amíg meg nem nő egy kicsit. Miután megnőtt, elviseli a szelet is.

Ez a növény teljes napsütést vagy részleges árnyékolást igényel. Ha a szabadban ülteted, győződj meg arról, hogy olyan helyet választasz, amely ilyen fényviszonyokat kínál. Ha beltérbe ülteted, akkor az ideális hely az ablak mögött található, ahol délről vagy nyugatról kap napfényt a növény.

 

 

tengerparti vászonliliom

Az új-zélandi kender – phormium tenax – talajkövetelményei

A phormium tenax a gazdag, jól vízelvezető talajt szereti, amely szerves anyagokat tartalmaz. Ha virágcserépben termeszted, hagyományos cserép-föld helyett organikus keveréket válassz. Ha a szabadba ülteted, vagy ha a talaj túl tömör, keverj hozzá perlitet vagy a habkőzetet a vízelvezetés javítása érdekében.

Virágcserépbe ültetve ez a növény nem igényel átültetést, hacsak nem kezdi kinőni a virágcserepet. Ha átültetésre van szükség, akkor tavasszal, közvetlenül az aktív tenyészidő megkezdése előtt (amely májusban kezdődik) a legjobb.

Hasznos tipp: ha átülteted, vagy ha szaporítani akarod a növényt, oszd fel a régebbi halmokat.

 

 

A tengerparti vászonfű öntözési követelményei

A phormium tenax, miután megnőtt, szárazságtűrő növény; az első ültetés után azonban nagyobb vízmennyiségre van szüksége, sőt a nyári hónapokban a megtelepedett növények is szeretik a nedves talajt.

 • Annak meghatározásához, hogy mikor kell öntözni a növényt, dugd be az ujjadat a talajba; ha száraznak érzed, ideje öntözni.
 • Ne feledd azonban, hogy öntözéskor kerüld el a növény túlöntözését. Ha a növényt hosszabb ideig hagyod nedvességben ülni, gyökérrothadást szenvedhet; ezért fontos, hogy a talaj jó vízelvezető legyen.
 • Amikor a hőmérséklet csökken, az új-zélandi kender nem igényel sok vizet.
 • Öntözni elég körülbelül egyszer hetente.

Az új-zélandi len nem igényel sokat. Ha azonban egészséges növényt szeretnél fenntartani, akkor a vegetációs időszakban (májustól augusztusig) jó ötlet hetente egyszer folyékony műtrágyát kijuttatni a talajba.

 

 

Új-zélandi kender – fenntartási és ápolási tippek

Ez a növény valójában nem igényel sok törődést és ápolást. A kertészek azonban javasolják az elhullott levelek és virágok eltávolítását az egészséges növekedés elősegítése érdekében.

Az elhullott levelek és virágok eltávolításához egy éles, tiszta metszőollót használj, és a növény közelében vágd le az öreg lombozat alapját.

 

 

Az új-zélandi kender szaporítása

Ha új növényeket szeretnél termeszteni, akkor az új-zélandi kender szaporítása meglehetősen egyszerű. Ennek legegyszerűbb módja a felosztás.

Oszd szét a növényeket kisebb részekre, majd helyezd mindegyiket a saját, organikus cserepes talajjal töltött edénybe; győződj meg arról, hogy az edény megfelelő vízelvezetést biztosít.

Az újonnan ültetett növényeket öntözd meg, és meleg, napos helyre tedd. Később majd egy új virágcserépbe vagy földbe ültetheted őket.

Magszaporítás is lehetséges; azonban néhány évbe telhet, amíg a palánták érett növényekké nőnek.

 

 

Domináns látvány a köves területen

Betegségek és kártevők

Míg a phormium tenax viszonylag kevés törődést igénylő növény, és gyenge minőségű talajban és szárazságban is virágozhat, szembesül néhány lehetséges fenyegetéssel.

 • A kártevőkből a lisztes rovarok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek a kártevők megeszik a lombot, és ha a fertőzés súlyos, akár meg is ölhetik a növényt.
 • A növény alapját rendszeresen ellenőrizd. Ha valamilyen kártevőt találsz, próbáld eltávolítani egy gyengéd szprével vagy ruhával. Ha ezek a módszerek nem működnek, egy gyengéd rovarölőt használhatsz.
 • Az új-zélandi kender megfertőzésének kétféle típusa van. Az egyik a levélfolt, egy gombás betegség, amely barna vagy szürke, lila szélű foltokat okoz a leveleken.
 • A második a sárga levél vírus, amely, mint a neve is sugallja, a leveleken rendellenes sárga színt vált ki, amely meg is ölheti a növényt, ha nem kezeled.
 • A betegség javasolt kezelése a fertőzött levelek eltávolítása.

 

 

A phormium tenax javasolt fajtái

A phormium tenax többféle fajtája létezik; valójában úgy tűnik, hogy új fajták évente jelennek meg. Sőt, minden új fajtának több színváltozata is van, és díszesebb, mint az előző.

A kertboltokban általában több különféle lehetőség közül választhatsz, így vásárlás közben nézzél körül, hogy mi áll rendelkezésre.

Az új-zélandi kender legnépszerűbb fajtái a következők:

 • Jester. Zöld színű csíkos bronzlombokkal rendelkezik, és körülbelül 1 méter magasra nő.
 • Bronze Baby. Ahogy a neve is súgja, a lombozat feltűnő bronz színű. Ez a fajta körülbelül 0,6 méter magas és legfeljebb 1 méter széles.
 • Sundowner. Ennek a fajtának a levelei zöldek és rózsaszínű szélekkel rendelkeznek. Akár 2 méter magas és 2 méter széles is lehet.
 • Duet. Ez egy törpe növény. Ez a fajta körülbelül 0,3 méter magas és 0,3 méter széles. A levelek zöldek és krémszínű szélekkel rendelkeznek. A levelek nagyon merevek.

 

 

Tájtervezési tippek

Az új-zélandi kender minden beltéri vagy kültéri kertnek csodálatos kiegészítője. Nagyon jól nő virágcserépben (ha jó vízelvezetést kínál). Egyedül, vagy színes egynyári díszítéssel is termeszthető.

A kertben a rövidebbre növekvő fajták gyönyörű kiegészítések lehetnek. A magasabb fajták jól néznek ki, ha a kert hátsó részébe ülteted őket, és alacsonyabb növekvő egynyári vagy évelő növények veszik körül őket.

Több növény együttes ültetése szintén drámai megjelenést kölcsönöz a tájának.

 

 

Összefoglalva

Az új-zélandi kender, más néven phormium tenax vagy tengerparti vászonliliom egy egyszerű, ugyanakkor látványosan vonzó és könnyen gondozható növény. Különféle fajokban kapható, amelyek színe a szilárd zöldtől pirosig, sőt rózsaszínig és bordóig terjed.

Sok fajnak több színe is van. A tüskés lombozat színei drámai megjelenést kölcsönöznek. Ez a növény jól növekszik virágcserépben is, és a megfelelő éghajlatban termesztve a szabadban is nagyon jól elboldogul.