Hogyan működnek az üvegházak? Teljes útmutató

Azon emberek számára, akik imádnak kertészkedni, az év legfrusztrálóbb időszaka mindenképpen a késő tél. A több hónapos szobafogság után, ilyenkor semmi másra nem vágynak, minthogy a kezüket jó mélyen a földbe fúrhassák.

Azok a fényes, pici magos zacskók, amiket már a polcra kerülésük pillanatában megvettél a boltban, most szinte könyörögnek, hogy el legyenek ültetve, de a szíved mélyén tudod, hogy ennek még nem jött el az ideje. Szóval csak vársz, vársz és tovább vársz.

Ám nem kell, hogy ez feltétlenül így legyen. Egy üvegház segítségével, egész évben kertészkedhetsz. Sőt mi több, ezáltal a vegetációs időszakot is sokkal hosszabbra kiterjesztheted, mint azt az éghajlati jellemzők, amúgy indokolnák.

Egy üvegház beszerzése talán nagy lépésnek tűnhet egy otthoni kertész számára. Hiszen, ha nem tudod hogyan működik egy üvegház, talán tarthatsz attól, hogy nem fogod tudni kiválasztani az igényeidnek megfelelőt. Szerencsére az üvegházak működési alapelveit könnyű megérteni.

Ez az útmutató a segítségedre siet a különböző üvegházakkal kapcsolatban felmerülő kérdéseid megválaszolásában, illetve a működésükre vonatkozó kételyeid ügyében is. Ezen építmények alapvető feladata, hogy a fényenergiát hővé alakítsa.

A fény belép az üvegházba és ott csapdába ejtik a különböző növények és tárgyak. Ily módon lesz a fényből hőenergia. Ezzel pedig egész évben biztosítva lesz a növények számára az ideális környezet. Olvass tovább a részletekért, hogy megtudd hogyan is működnek az üvegházak.

 

 

üvegház működése

Alapvetések az üvegházakról

Mi az üvegház?

Az üvegház valójában egy átlátszó, általában üveg falakból és tetőből álló szerkezet. A napfény hasznosításával biztosít megfelelő környezet a növények termesztéséhez. Az üvegház-technológiában semmi forradalmi sincs.

Már a rómaiak, Kr.e. 30-ban is haszálták, amikor Tiberiusz császár egész évben cucurbitát(uborkaszerű dinnye) szeretett volna enni. Az üvegházak fejlődésének köszönhetően, ma már akár a semmiből építhetsz egyet magad is, de akár üvegházszettel is dolgozhatsz. Nézd át a 10 legjobb üvegházfajtáról készült összefoglalónkat.

 

Az üvegházak rejtett tudománya

Talán benned is felmerült már a kérdés, hogy hogyan lesz bent meleg, ha kint hideg van. A válasz nem is olyan bonyolult, mint azt gondolod.

 

1. lépés: A fény belépése

A napfény az üveg falakon és tetőn keresztül jut be az üvegházba. A napfényről tudni kell, hogy rövid hullámhosszúságú sugarak formájában jelenik meg. Éppen ezért képes olyan könnyedén áthatolni az üvegen.

 

2. lépés: A fény elnyelődése és átalakulása

A növények, a föld és az itt található tárgyak elnyelik a napfényt. Ezt követően, átalakítják a napenergiát hőenergiává. Az elnyelődő hő mennyisége nagyban függ az üvegház méretétől, az őt érő napfény mennyiségétől, illetve a benne lévő dolgok fizikai tulajdonságaitól.

Például, néhány a földet borító anyag (mondjuk a tégla) több hőt képes elnyelni, mint mások. Néha az üvegházba halakkal teli akváriumot tesznek, természetesen ez is a hő elnyelését célozza. Ez minden szempontból előnyös, ugyanis a halak is élvezik a meleg környezetet, ráadásul a használt víz később nagyszerű trágyázáshoz.

 

3. lépés: A hő felszabadulása

A föld és minden más bent található tárgy is képes elnyeli a hőt, éppen ezért ügyelj arra, hogy ne felejts bent semmit. Idővel ezek fokozatosan elkezdik visszasugározni a meleget az üvegházba. A jelenség még napnyugta után is kitart, így biztosítva ideális körülményeket az érzékeny növényeknek.

 

4. lépés: A hő csapdába ejtése

A napfény (azaz a rövidhullámú infravörös fényenergia) az üvegen keresztül könnyedén behatol az üvegházba. Miután hővé alakult, a hullámhossza megváltozik és már csak limitált a képessége az üvegen való kijutásra.

Csak bizonyos hullámhosszú hő képes kiszökni az üvegen és visszatérni az atmoszférába. A hő nagy része bennragad és felemelkedik. Ezután lefelé nyomja a fölötte lévő hideg levegőt, ami keringést eredményez és mikroklímát hoz létre.

 

 

Üvegházak alapelvei a mindennapokban

Bár ez a megközelítés, így leírva meglehetősen technikainak tűnhet, valójában ezeket a jelenségeket az üvegházadban nap, mint nap tapasztalni fogod – és természetesnek fogod venni. Például az üveg “hőcsapda” tulajdonsága miatt képes a házad télen is meleg maradni, annak ellenére, hogy üvegek az ablakai.

Csak képzelj magad elé egy napon parkoló autót. Ez az oka annak is, hogy nem hagyhatsz gyerekeket vagy állatokat odabenn, mert az egy hőcsapda. A napfény a szélvédőn keresztül bejut az autóba (az autó karosszériája elnyeli azt), viszont a zárt ablakon már nem tud távozni.

Végső soron, az “üvegházhatás” környezeti jelensége is ugyanezen az elven működik. A föld atmoszférája ugyanúgy működik, mint az üvegház fala. Beengedi a napsugarakat, majd hő formájában foglyul ejti őket. Ez a folyamat teszi a növények és az állatok számára élhetővé a bolygót.

 

legjobb kerti üvegház

Üvegház használatának előnyei

Az üvegházak a türelmetlen kertészek számára rengeteg előnnyel kecsegtetnek, persze néhány hátrányról is beszámolhatunk.

 

Meghosszabbított termelési időszak

A folyamatosan meleg környezet megteremtésével, el tudod nyújtani a vegetációs időszakot. Hacsak nincs nagyon fényes és tágas belső tered erre a célra, akkor az üvegháznak köszönhetően sokkal hamarabb elültetheted a magokat.

Az üvegházak arra is jók, hogy aklimaitzáld a palántákat a kerti élethez. Nem kell attól tartanod, hogy a késői hideg miatt túl sokáig a házban nevelt fiatal növények gyökérzete gyenge lesz. Ők az üvegházban cseperedhetnek, míg készen nem állnak az ültetésre.

Az ősz folyamán, amikor a hőmérséklet lecsökken, egyszerűen csak beviheted az üvegházba a növényeidet. Szerencsés esetben meghosszabbíthatja a szezont annyira, hogy az utolsó néhány zöldség is beérjen.

 

Az időjárás befolyásának képessége

A legtöbb üvegházat úgy tervezték meg, hogy a belső hőmérséklete magasabb legyen, mint az az aktuális időjárásból következne, így módon biztosít biztonságos környezetet a sérülékeny növények növekedése számára. Ugyanakkor forró éghajlati viszonyok között, különösen a hűvösebb időjárást kedvelő növények számára az üvegház menedékként funkcionálhat.

 

Növeli a növények diverzitását

A vegetációs időszak meghosszabbításával, lehetőséged nyílik arra, hogy saját magad számára további növényeket termessz meg. A palántákat már korán a földbe teheted, ezáltal elég időt hagysz nekik arra, hogy beérjenek, mielőtt az őszi hideg beköszöntene.

Görögdinnyét szeretnél termeszteni? Ebben segítségedre lehet, ha a rövidszezonos fajtát választod, de az üvegház még egy ennél is jobb megoldás.

 

Véd az időjárás viszontagságaitól

Minden kertész ismeri – vagy legalábbis féli – az érzést, amikor egy viharos éjszakát követő reggelen kisétál az udvarra és csak a kertjének romjaival találja magát szembe. Egy szélvihar, egy jégeső, egy késői havazás jelentős károkat okozhat az ágyásokban.

Egy üvegház nem csak az alacsony hőmérséklettől óvja meg a növényeket, de az időjárás viszontagságaival szemben is menedéket jelent egészen addig, míg a növények nem erősödnek meg annyira, hogy önmagukban is elboldoguljanak.

 

Véd a fertőzésekkel szemben

Egy üvegház az állatokkal és kártevőkkel szemben is védelmet biztosít. Ha a kertedet egy zárt térbe helyezed, sokkal nyugodtabban fogsz aludni, hiszen tudod, hogy a szarvasok, a patkányok és krumplibogarak nem férhetnek hozzá a terméshez.

 

Javítja a kedélyállapotot

Az üvegház akkor is remek ötlet, ha télen hiányolod a kertészkedést. Ezáltal adott egy meleg hely, ahol egész évben bekoszolhatod a kezedet. Amikor a táj havas, az idő pedig cudar odakint, akkor a melegházban tevékenykedni felér egy meditációval, így nem lesz nehéz kivárni mire ismét beköszönt a tavasz.

Az üvegházban való időtöltéssel akár az időszakos mániás-depresszió(SAD) ellen is tehetsz. Hiszen ezek az épületek magukba szívják a fényt és a D-vitamint, ami által Te magad is feltöltekezhetsz. Bizonyított tény, hogy az SAD és a rosszkedv egyik legjobb ellenszere a napsütés. Ráadásul a növények is terápiásan sokat tehetnek a hangulatod fokozásáért.

 

 

Az üvegház használatának hátrányai

Költséges

Egy üvegház felépítése egy viszonylag költséges projekt.

Ezenfelül, ha van egy üvegházad, könnyen azon kaphatod magad, hogy még többet kertészkedsz, mint azelőtt. Vagyis a növényekre, virágföldre és műtrágyára stb. fordított kiadásaid is meg fognak emelkedni.

Ellemben, arról sem szabad megfelejtkezned, hogy ha egyszer megépítetted az üvegházadat, a fenntartása és a működtetése már nem kerül sokba. Alkalomadtán talán egy-egy üvegtáblát kell kicserélni. A költségek abban az esetben rúghatnak magasabbra, ha a levegő keringetéséhez ventillátort, a melegítéshez pedig, valamilyen fűtő alkalmatosságot is üzembe helyeznél.

 

Időigényesség

Egy üvegház birtokában valószínűsíthető, hogy több időt fogsz kertészkedéssel tölteni, a különbség főleg a téli és kora tavaszi időszakban lesz látványos. Ezenkívül a takarításról és kártevőirtásról is gondoskodnod kell, ami szintén időt vesz el.

A növények megóvása érdekében az üvegházban uralkodó állapotoknak is figyelmet kell szentelned. Például a nyári hónapokban az üvegház túlforrósodhat. Ilyenkor megoldást kell találnod a szellőztetésre és a növények intenzívebb öntözésére.

 

Kártevők és betegségek

Az üvegházak legnagyobb előnyének minden kétséget kizáróan a növények védelme tekinthető, a kültéri növényeket támadó kórok és élőlények, itt nem jelentenek veszélyt. Természetesen ennek a körülménynek is megvan a maga hátulütője.

A meleg és ízletes növényekkel telezsúfolt környezetet a rovarok kifejezetten előnyben részesítik. Óvatosnak kell lenned, hogy csak olyan növényt és földet engedj be a térbe, ami egészséges, betegség- és kórokozómentes.

Ha ennek az ellenkezője mégis bekövetkezne, akkor a kártevők gyors elszaporodására és átterjedésére számíthatsz. A levéltetvek például nagyon gyakori problémának számítanak. Ébernek kell maradnod, hogy mindig kellően tiszta és egészséges maradjon a környezet.

 

Beporzás

Mivel az üvegház a rovarokat, így a méhecskéket is távoltartja, előfordulhat, hogy a beporzásról magadnak kell gondoskodnod.

 

 

Lábjegyzet

A zárt, szabályozott hőmérsékletű mikroklímához való hozzáférés óriási előny. Akár télen is termelhetsz paradicsomot, palántázhatsz korábban, vagy egyszerűen búvóhelyet biztosíthatsz az áttelelésre, legyen a hasznosítás módja bármi, minden kertésznek mosolyt fog csalni az arcára.