8 praktikus módszer az Üvegház fűtésére télen + Tippek

Ingadozó hőmérséklet az üvegházban? A következőkben sorra fogunk venni 8 módszert arra vonatkozóan, hogy hogyan tartható melegen az üvegház éjszakánként és felhősebb napokon, hogyan oldható meg az üvegház fűtése télen. A módszerek némelyike még Anyatermészet erejét is hasznosítva tartja alacsonyan az áramköltségeket.

Készen állsz a változásra?

Az olajradiátortól, a szigetelésként használt haszonállatokig, itt mindent megtalálsz, ami az üvegházak melegítését szolgálhatja. De először nézzük meg, hogy valóban fel kell-e fűteni az üvegházat télire.

Ebben a cikkben:

 

 

Télen fel kell fűtened az üvegházadat?

Ez egy nagyon fontos kérdés, amelyet alaposan meg kell fontolnod, mielőtt belevágnál az üvegházad fűtési rendszerének kiépítésébe. Bizonyos éghajlaton, az üvegházak téli fűtése is egyenesen felesleges.

Például, ha a számításaid szerint a várható téli, éjszakai hőmérséklet nem süllyed -1 fok alá. Akkor is elkerülhető az extra munka, ha az üvegházat olyan hidegtűrő zöldségekkel ülteted be, amelyek minden gond nélkül kihúzzák tavaszig.

Ám kemény telek esetén, ahol a hőmérő sokszor mínuszban áll, mindenképpen szükséged lesz, valamilyen fűtő alkalmatosságra, máskülönben semmilyen növény nem fog túlélni.

Természetesen január közepén a nyári zöldségek sikeres termeléséhez, többre szükséged lesz, mint egy pici hősugárzó. Ha mérsékelt éghajlaton élsz, az előbbi állítás akkor is megállja a helyét.

 

 

Üvegház fűtése télen – 8 praktikus módszer

Miután megszületett a döntés arról, hogy az adott éghajlati körülmények között és a kertészkedési célokhoz igazodva valóban szükséges az üvegház melegítése, eljött az ideje, hogy számba vedd a fűtési lehetőségeket.

Az összes alábbi megoldás alkalmazása praktikus (ez azt jelenti, hogy a részedről nem igényel egy tonna munkát), ám a környezeti lábnyomukban és az árukban van némi eltérés.

Ahogy végigolvasod az egyes pontokat, kérlek hagyj magadnak némi időt arra, hogy végiggondolhasd az okozandó szennyezés méretét és a saját költségeidet, valamint, hogy a módszer hogyan igazodhatna a céljaid eléréséhez.

 

Napenergia

Amikor az üvegházak napenergiával történő melegítésében gondolkodunk, akkor két út áll előttünk:

Napelemes fűtőpanelek

A napelemes fűtőpanelek pontosan azok, aminek hangzanak – kicsi, napenergia hajtotta fűtőtestek. Sajnálatos módon, ezeket a készülékeket sokkal nehezebb beszerezni, mint azt valaha is gondoltad volna.

Ennek oka, hogy a melegítők működtetéséhez rengeteg energia szükséges, ami lefordítva annyit tesz, hogy több ilyen panelre is szükséged lesz. Például, egy 1500 wattos fűtőtest működtetéséhez tizenöt 100 wattos napelemmel kell rendelkezned!

Amennyiben ezt a temérdek napelemet felszereled az üvegházad tetejére, akkor fénynek alig lesz helye bejutni az építménybe. Még a jóval drágább és méretesebb 500 wattos napelemekből is három kellene, ami így is több, mint amit az üvegházadon szívesen látnál viszont.

Hacsak nincs már a birtokodban napelem, amivel az otthonod energiaszükségleteit egyébként is fedezed, a napenergiával működő fűtőberendezés valószínüleg nem a legjobb megoldás.

 

Passzív napenergia-hasznosítás

De ne írd még le teljesen a nap erejét. A téli üvegházas növénytermesztés egyik legköltséghatékonyabb módja a passzív napenergia-hasznosítás.

Mire felmegy az üvegházunk belső hőmérséklete 38°C-ra, kint már csak 5 °C van. Ez rengeteg extra hőt jelent, ami nulla energiabefektetéssel keletkezett. Ha megtalálod a módját, hogy a hőt megtartsd és az éjszaka folyamán egyenletesen használd fel, akkor anélkül nevelhetsz egészséges zöldségeket a tél derekánt, hogy az áramszámlád megérezné.

Több hő fog elnyelődni, ha magaságyásokat építesz, sok földdel, kövekkel és téglával kövezed ki az ösvényeket, valamint nagy sziklákat teszel minden létező helyre.

 

Pro Tip: A passzív napenergia-hasznosításának kulcsa a magas hőtároló tömegű anyagok felhasználása az üvegházakban. Ez lehet a talaj, kövek, téglák és a víz. Ezek az anyagok képesek megtartani a hőt, azután is, hogy az eredeti hőforrás már megszűnt működni.

A hőgyűjtéshez nagy tartályokat vagy korsókat is elhelyezhetsz. Amikor az este beköszöntével a hőmérséklet hűlni kezd, ezek a felületek visszaengedik a hőt a levegőbe. Egy másik megoldás a passzív napenergia hasznosításra a hűtőborda létrehozása.

Ehhez áss egy 60-90 centiméter mély gödröt az üvegház közepébe. A leghatékonyabb akkor lesz a hűtőborda, ha éppen ⅓-a az üvegház méretének. Például egy 3×3 méteres üvegházhoz 1×1-es lyukra lesz szükséged.

Tegyél a közepébe egy csövet, egy vastagabb PVC pont ideális, majd töltsd ki körülötte lévő részt folyami kövekkel, kavicsokkal, betondarabokkal vagy téglával. Ezek a magas hőtároló tömegű anyagok nagyszerűen el fogják nyelni a meleget a nap folyamán. Talajhő-szivattyúknak minősülnek a szolárventilátorral vagy szivattyúval optimalizált hűtőbordák, ahol a levegő be- és kiáramlik.

 

Melegvíz-fűtés

A melegvíz-fűtés egy másik remek módja annak, hogy a nap ingyenes energiáját hasznosítsuk az üvegházunk fűtésénél. A napelemes vízmelegítők a nap erejét használják fel a tekercselt vízvezetékek fűtésére.

Ezek a vízvezetékek az üvegházban lévő nagy hordót töltenek fel melegvízzel. A víztartály hője kisugárzik, felmelegítve az üvegházban a levegőt. Alternatív megoldásként (ráadásul sokkal hatékonyabban) a melegvíz vezetékeket, a talaj felmelegítésére közvetlenül a virágágyásokba lehet helyezni.

A vízpumpa pedig fenntartja a víz keringését a napelemeken keresztül, így az üvegházban folyamatosan meleg lehet. A melegvizes-fűtést rácsatlakoztathatod boilerre, fatüzelésű vagy elekromos kályhára is. A feltekercselt vízvezetékek akár komposzttartállyal is működtethető.

A lebomlással keletkező hő elegendő ahhoz, hogy felmelegítse a vízvezetékeket és az apró üvegházat. Az ilyen rendszer kiépítése azonban némi időt és befektetést fog igényelni. A szivattyú működtetése valamennyibe bele fog kerülni, de az egyszerű napelemes lehetőségek is rendelkezésre állnak.

 

Üvegházi fűtés

Amennyiben kész vagy fizetni az üvegház fűtéséért, akkor több különböző lehetőség is a rendelkezésedre áll. Ezen megoldások közül az elektromos fűtőberendezés a leghatékonyabb.

Az elektromos fűtőberendezés üzemeltetéséhez egy tápegységre lesz szükséged az üvegházban. Ha feltételezzük, hogy van konnektor vagy hosszabbító kábel a közelben, ez a fűtési módszer időbefektetés szempontjából szinte semmibe nem kerül. Ám tartsd észben, hogy az üvegház fűtése ily módon nem túl hatékony.

Az üvegházakat úgy alakították ki, hogy maximalizálják a fény beáramlását (többek között – kattints ide, ha többet szeretnél megtudni az üvegházak működéséről). Sajnálatos módon, ez gyakran a szigetelés rovására megy.

Éppen ezért hajlamosak az üvegházak napszállta után olyan gyorsan kihülni. Egyszerűen a szerkezet túl kevés ahhoz, hogy megtartsa a hőt. Éppen ezért a levegő melegítése a legkevésbé hatékony megközelítés.

Ha az elektromos fűtés irányába indulsz el, akkor biztos lehetsz abban, hogy a fűtőberendezés többé-kevésbé folyamatosan működni fog, amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint a programozott hőmérséklet.

Ennek ellenére, még mindig az egyik legegyszerűbben megvalósítható konstrukció. Tökéletes választás olyan éghajlati viszonyok között, ahol csak alkalmanként tapasztaló hideghullám.

 

Olajfűtés

Az olajfűtés hasonló logika szerint működik, mint az elektromos berendezések, csak kevesebbe kerül az üzemeltetésük, ez teszi jobb megoldássá őket olyan üvegházakban, ami folyamatos melegítést igényel éjszakánként és felhős napokon.

És ahogy az elektromosok esetén, itt is nélkülözhetetlen egy áramforrás. A villamosenergia arra szolgál, hogy az olajattartályt fűtse. Mikor az olaj felmelegedett, az eloszlik a rendszerben és felmelegíti a felületet.

Ez a hő konvekció útján kerül a levegőbe. További előnye az elektromos fűtéssel szemben, hogy nem szárítja ki a levegőt. Az üvegházban lévő páratartalom pedig segít stabilizálni a hőmérsékletet és ami elengedhetetlen a növények növekedése szempontjából. Az olajfűtések igazán “tapintatosak” és csak minimális ráhatásuk van a párára. Népszerű olajradiátor kínálatért kattints ide.

 

Élőállat használata

baromfi

Nem, nem azt javasoljuk, hogy egy tehenet költöztess az üvegházba, hogy éjszaka is meleg legyen odabent. Bár valóban hatásos lenne, nagy a valószínűsége annak, hogy Riska elfogyasztaná a növényeidet.

Mi arról beszélünk, hogy legyen egy kettősfelhasználású üvegház/kisállat-istállód. Szállásold el a baromfijaidat, a sertéseket vagy a nyuszikat az üvegházban, még az is sokat segíthet az éjszakai hőmérséklet stabilizálásban, ha a két helységnek közös a fala.

Nem csak az állatok testhője, de az ürülékük is segíteni fogja a melegítést. Ha már alapvetően is használsz izzókat vagy más típusú fűtőtestet az állatok melegítésére, akkor miért ne helyezhetnéd el az állatokat az üvegházban?

Így meg fogod tudni kétszerezni a hatékonyságot. Ennek a verziónak a megvalósíthatósága csak az általad birtokolt állatok fajtájától, illetve az üvegház kialakításától függ.

 

Melegágy használata

Az üvegházak melegítésének leghatékonyabb és egyben legköltséghatékonyabb módja, ha a beültetett területet melegágyakká alakítod.

A melegágyak a bomlás során keletkező hőt használják fel, hogy felmelegítsék a földet, ahová a növényeket ültetted. Ha talajon kialakított ágyásaid vannak, akkor szükséged lesz némi ásásra, de hidd el, megéri.

A másik megoldás, hogy magasított ágyásokat alakítasz ki és azokat töltöd fel a szükséges anyagokkal. A földön lévő ágyások esetén kb. 1 méter mélyen kezd el feltölteni az ágyások alját 60-80 centiméternyi lótrágyával és szalmával.

Amennyiben lótrágyát nem tudsz beszerezni, használj bomló leveleket, konyhai hulladékot és más zöld anyagokat. Dolgozz a komposzthalom építésekor is használt arányokkal. Az ágyások tetejére kerüljön kb. 15 centiméter virágföld majd ültesd be a növényeidet.

A tél folyamán a trágya vagy komposzt fokozatosan lebomlik. A keletkező hő pedig melegen és elégedetten fogja tartani a gyökereket, így nem fognak megfagyni.

Pro Tip: A még jobb eredmény érdekében, használj műanyag fóliát vagy ferde üvegpanelt is.

Érdekelhet: Legjobb fém kerti tároló

 

 

További Üvegház fűtési szempontok

A fent említett üvegházfűtési technikák közül néhány jobban fog működni, mint mások. Nem számít, melyik módszert választod, léteznek olyan trükkök, amivel ezeket még hatékonyabbá teheted. Íme néhány olyan szempont, amelyről gondoskodnod kell, annak érdekében, hogy maximalizálni tudd az üvegházad hatékonyságát.

 

Légmozgás

üvegház levegőztetése
forrás: https://homesteadandchill.com/beginners-guide-using-hobby-greenhouse/

Mindannyian tudjuk, hogy a hő felfelé száll. Egy üvegházban, ahol általában az összes növény a talajon van, ez valljuk be nem túl szerencsés. Télen pont az ellenkezője lenne kézenfekvő. Arról nem is beszélve, hogy az üvegház teteje az a hely, ahonnan a legtöbb levegő távozik.

Ha a meleg levegőt bent szeretnéd tartani és megfelelően hasznosítani azt, akkor a lehető legközelebb kell azt tartanod a talajhoz. Az üvegház mennyezetén elhelyezett ventilátorokkal a meleg levegő valamelyest visszaszorítható a növények irányába, így akadályozható meg, hogy a levegő kiszökjön vagy lehüljön.

Azt senki nem szeretné igazán, hogy a levegő túl gyorsan mozogjon odabent, mert ezzel azt érjük el, hogy a levegő lehűl nem pedig kering. Éppen ezért állítsd a propellereket alacsony fokozatra, csak annyira, hogy egy kis szellőt keverjenek, de ne okozzanak hűs érzést a bőrön.

A légmozgás további előnye, hogy esténként az üvegház fala mentén kialakuló légzsebeket is kisöpri – ez különösen a széleken lévő növényeknek nagy segítség. A magas villanyszámla elkerülése érdekében, válasz egy napelemes ventilátort, ami a napsorán feltöltött energiákból táplálkozik.

 

Megfelelő növények termesztése

Talán a legfontosabb tényező, ami közrejátszik abban, hogy az általad termelt hő jól hasznosuljon, az az, hogy a megfelelő növények kerüljenek kiválasztásra. Például a nyári növényeknek, mint a paprika és a paradicsom rengeteg melegre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek.

Amennyiben télen szeretnéd őket termeszteni, mindenképpen szükséged lesz kiegészítő fényre. Így a hőtés és világítás rengeteg kiadással fog járni. Ehelyett keress olyan növényeket, amelyek inkább a hűvösebb környezetet kedvelik és korlátozott napfény mellett is jól elboldogulnak.

A hidegebb évszakban termő növények az alacsony hőmérséklettel is jól meglesznek és még az év legrövidebb nappalain is képesek lesznek a túlélésre. Végeredményben tehát, ezeket a növényeket minimális technikai háttérrel a legtöbb éghajlaton a téli időszakban is képes leszel termeszteni.

Az alábbiakban felsorolt növények, mind jól tűrik a borús időt és a csak minimálisan felfűtött üvegházakat:

 • Répa

 • Kelkáposzta

 • Cékla

 • Spenót

 • Fehér répa

 • Fokhagyma

 • Újhagyma

 • Vöröshagyma

 • Endívia

 • Takarmánykáposzta

 • Rukkola

 • Káposzta

 • Mángold

 • Borsó

 • Zeller

 • Brokkoli

 • Kelbimbó

A legjobb eredmény érdekében keresd meg a fagytűrő zöldségeknek a legjobb kombinációját.

 

Hőtároló tömeg hasznosítása

Az előzőekben már szó esett arról, hogy a hőtároló tömeg és a napenergia kapcsolatáról és ezeknek a hasznosíthatóságáról. A hőtömeg különféle helyzetekben maximalizálja a hővisszatartást.

Amennyiben elektromos vagy kerozinfűtéssel melegíted az üvegházadat, szerencsés lehet minél több hőtároló tömeget adni a berendezéshez, ezzel növelve a hőmegtartást, ami másképp elillanna.

Ezzel a módszerrel sokkal kevesebbet kell majd fűtened, vagyis sok pénzt spórolhatsz meg. A hőtároló tömeg a melegvíz fűtésből és az élő állatokból érkező hőt is képes felvenni. Még a melegágyások is képesek valamennyi hőt a légkörbe bocsátani, amit a környező kövek és vizeskorsók elnyelhetnek.

Íme néhány anyag, amit célszerű betenni az üvegházba, hogy ezekkel kösd meg a hőt és jobban tudd szabályozni a hőmérsékletet:

 • Tégla

 • Betontégla

 • Kavics

 • Hordó vagy kancsó víz

 • Beton

 • Agyag

 • Föld

 • Rönk

Úgy tudod leginkább maximalizálni a hőtároló tömeget az üvegházadban, hogy az egyszerű ágyások helyett, magaságyásokat alakítassz ki, olyan anyagok felhasználásával, mint az extra föld, a téglák, a kövek, a kavicsos utak, a vizes kancsók hozzáadásával teljes körű tereprendezést végzel.

 

Szigetelj, ahol csak lehetséges

A fő ok, amiért annyi energiát kell a fűtésbe fektetned, hogy a szigetelés hiánya külső hőmérsékletet megháromszorozza a nap folyamán. Ahogy már a korábbiakban is elmagyaráztuk, a szigetelés hiányának oka, hogy így tudja beengedni azt a sok fényt.

Ám ezzel együtt is van néhány olyan dolog, amit megtehetsz a hőmegtartás maximalizálására, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnöd a beengedett fény mennyiségét illetően.

Az üvegházba belépő fény nagy részéről elmondható, hogy általában délről érkezik, így az építmény északi oldalának szigetelésével nem sok bajt csinálsz és a növényeket érő fény mennyiségét sem csökkented le radikálisan.

Ha lehetőséged van rá, igyekezz az üvegházat északi falát egy már meglévő épület falával helyettesíteni. Néhány üvegház szett ily módon került kialakításra, míg mások teljesen áttetsző dizájnt alkalmaznak.

Ha az üvegházad az utóbbi típusú, akkor használj hungarocell paneleket vagy buborékfóliát, hogy további védőréteget képezz az északi oldalon. Tartsd észben, hogy a fehér és fényes felületek segítik visszatükrözni a hőt, így a meleg a fehér falaktól a növények felé fog áradni.

A már álló és hasznosítandó felületet mindenképpen fesd be fehérre. Egyéb szigetelőanyagok keresése során részesítsd előnyben a világos színű vagy tükröződő anyagokat.

A falak szigetelésén túl, bizonyosodj meg arról, hogy minden rést elzársz, ahol a hideg levegő betörhet, az ajtó körül, az ablakoknál és a szellőzőnyílások környékén.

 

Használj mulcsot

Mivel a talaj természetes termikus tömegű, a szigetelése még hatékonyabb is lehet, mint a szerkezet falainak szigetelése. A föld (és a benne lévő növényeknek) szigetelésének legegyszerűbb módja a mulcs-használat.

A mulcs többféle formában is létezik, némelyek jobban szigetelnek, mint mások. A szalma erre a célra az egyik legjobb, ráadásul nagyon olcsón hozzá is lehet jutni, ősszel kifejezetten igaz ez.

A cédrusfa kérgéből készült talajtakaró egy másik gyakori alapanyag, amit nyáron a kártevők elleni védekezés során is bevetnek. Akár az elhullott levelek, a fűnyírás után visszamaradt zöldhulladék és az örökzöldek ágai is felhasználhatóak.

 

Sorok borítása

A talaj szigetelésének egy másik módját a sorok betakarása jelenti. A talajtakaróval ellentétben a sortakarók lehetővé teszik a talaj melegének sugárzását a növények levélzetéig.

A talajtakaró általában valamilyen szőtt rostos vászon, ami elég könnyed ahhoz, hogy átengedje a napfényt, de vastag annyira, hogy benttartsa a meleg levegőt. Természetesen ugyan erre a célra más anyagok is felhasználhatók.

A levágott aljú tejesdoboz rátehető a kisebb növényekre, míg a 20 literes vödrök a nagy növényeknek biztosíthatnak védelmet. A műanyag, sortakaró akkor működik jól, ha képes nagy területet beborítani.

A hagyományos sorburkoló anyagokkal ellentétben ezek a típusok nem engedik kiszökni a nedvességet, illetve nem teszik lehetővé a levegő keringését sem. Éppen ezért folyamatosan a növényeken kell tartanod a szemedet, mert ha túlzottan befüllednek a növények, akkor az könnyen eredményezhet gombásodást.

Ennek elkerülésére jó módszer, ha a melegebb napokon eltávolítod a műanyag borítást.

 

 

Összegzés

Az üvegház melegítése szempontjából, sokszor az a legszerencsésebb, ha a fent említett különböző megoldások közül egyszerre többet is alkalmazunk. A passzív napenergia, a melegvizes fűtés és az elektromos vagy kerozinnal üzemeltetett fűtés együttes alkalmazása képes maximalizálni a hőmérsékletet az üvegházban, anélkül, hogy kiköltekeznél.

A különböző melegítési technikák alkalmazása és az olyan praktikák bevetése, mint a mulcs használata, a hőtömeg kihasználása és a megfelelő növények ültetése lehetővé teheti, hogy még a legzordabb téli időben is teremjen valami az üvegházban.