Tölcsérjázmin (Mandevilla) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A mandevillának számos fajtája van, és ezek a trópusi virágok mind mutatósak és gyönyörűek. A mandevilla szőlő, más néven tölcsérjázmin, vagy sziklatrombitaként is ismert, egyre népszerűbb.

A mandevilla erőteljes növekedése miatt minden nyári kert kiváló kiegészítője. Használjad a Tölcsérjázmin indát, hogy színt vigyen a pavilonba, a teraszra vagy az ajtók fölé. A mandevilla szívós növény, a téli körülményeket gond nélkül átvészeli.

 

Közönséges név

Mandevilla, sziklatrombita, tölcsérjázmin

Botanikai név

Mandevilla spp.

Család

Apocynaceae

Növény típusa

Vine

Érett méret

90-300 cm magas, 90-120 cm széles.

Napnak való kitettség

Teljes napfény, részleges árnyék

Talajtípus

Nedves, de jó vízelvezetésű

A talaj pH-ja

Semleges vagy savas

Virágzás ideje

Nyár, ősz

Virág színe

Rózsaszín, piros, fehér

Őshazai terület

Észak-Amerika, Közép-Amerika, Dél-Amerika

 

mandevilla

A tölcsérjázmin növényekről

 • A mandevilla szőlő a néhai Henry Joseph Mandeville brit diplomatáról, lelkes kertészről kapta a nevét. A kertészek azonnal felismerik a Mandevilla szőlőt ragyogó, trombita alakú virágairól, fényes textúrájú ovális leveleiről és a mászásra való hajlamáról.
 • A mandevilla indák fokozzák a boltívek, pergolák látványát, és jól mutatnak a teraszon rácsos cserepes növényként is. Ez a növény szeret mászni, és bármilyen rács vagy pergola tetejét könnyedén eléri.
 • A tölcsérjázmin a tenyészidőszak csúcsán alacsony fenntartású növény. A mandevilla tavasszal virágba borul, és egészen őszig virágzik. Ez a növény ideális társa más nagyméretű ültetvényeknek,vagy virágágyásokban.

 

 

Tippek és követelmények a Mandevilla gondozásához

A mandevilla trópusi éghajlaton, sok napfényben, esőben és jól vízelvezető talajban szeret nőni. Válaszd ki a megfelelő ültetési helyet a kertben, és ültetés előtt készítsd elő a talajt.

 

Napfény követelmények

A mandevilla virágai igazi látványosságot nyújtanak. A virágok gyönyörű formája és szemet gyönyörködtető színe kiegészíti a növény lombozatát. Annak érdekében, hogy a mandevilla virágzása teljes mértékben kibontakozzon, győződj meg róla, hogy a kert olyan területére ültetted, amely egész nap sok közvetett napfényt kap.

Bár a Mandevilla teljes napsütésben is nevelhető, úgy tűnik, jobban érzi magát, ha van egy kis árnyék, ahol a forró napokon lehűlhet. A kertészeknek figyelembe kell venniük, hogy ha nem adják meg a mandevillának a szükséges napfényt, akkor számíthatnak arra, hogy a növény a vegetációsidőszak alatt gyengén fog virágozni.

Ha a mandevillát a kert olyan területére ülteti, amely reggeli napfényt kap, de a déli napsütéses órákban némi védelmet élvez, az elősegíti a mandevilla növekedését és virágzását.

A kertészeknek gondoskodniuk kell arról is, hogy a Mandevillát lekötözzék, hogy az erős szél ne mozdítsad el és ne károsítsad a növényt.

 

Öntözés és vízelvezetés

A Tölcsérjázmin milyen földet szeret?

A mandevilla szereti, ha a földje egész nap nedves. A kertészeknek azonban hagyniuk kell, hogy a talaj kiszáradjon az öntözések között. Gondoskodjunk lassú csepegtető öntözőrendszerről, amely lassan engedi a vizet a talajba, hogy mindig pontos nedvességtartalmat biztosítson.

Gondoskodni kell arról, hogy az ültetési hely talajának megfelelő vízelvezetése legyen.

 • A Tölcsérjázmin nem szereti, ha a gyökerei nedvesek a nedves talajban, és ez gyökérrothadás kialakulásához vezethet, amely károsítja vagy elpusztítja a növényt. Öntözéskor permetezzed le a növény leveleit, hogy eltávolítsd a leveleken lévő port vagy törmeléket.
 • A mandevillának jó vízelvezetésű, tápanyagokban, például nitrogénben és kalciumban gazdag talajra van szüksége. A mandevilla ültetésének egyik legfontosabb része a megfelelő virágkeverék vagy szubsztrátum biztosítása a növények számára.
 • A Tölcsérjázmin a laza és agyagos talajt kedveli, amely jól lefolyik, és megfelelő tápanyagegyensúlyban tartja a növény növekedését elősegítő tápanyagokat. A komposztos virágkeverék használata a konténerben vagy cserépben termesztett mandevilla számára jóalapot biztosít a növény számára.

A kertészeknek azonban a talaj vízelvezetésének javítása érdekében a cserép aljára egy réteg kavicsot kell helyezniük. Ha a talajkeverékbe némi perlitet keverünk, az segít a vízvisszatartásban.

 

 

Tölcsérjázmin virág

A megfelelő időben tápláld a mandevillát

Ha a mandevillát kertészeti központban vagy faiskolában vásárolod, a növény talajába valószínűleg lassan felszabaduló műtrágyát kevernek. A talajban lévő tápanyagnak néhány hónapig elegendőnek kell lennie a Mandevilla számára, de miután elfogy, a kertésznek további műtrágyát kell hozzáadnia, hogy a növény tovább növekedjen.

A kertészeknek ügyelniük kell arra, hogy az ültetés után legalább 3-4 hónapig ne adjanak a növénynek további műtrágyát. A műtrágya hozzáadása a talajban már meglévő tápanyagokon felül a gyökérzet kiégését eredményezi.

Miután a mandevilla eléri a 6-12 hónapos kort, a kertész óvatosan trágyázhat, bő vízzel hígított, lassan oldódó műtrágyát használva. Alternatív megoldásként a növény szerves komposzttal történő felülfertőtlenítéssel biztosíthatja a növény számára a növekedéshez és virágzáshoz szükséges tápanyagot.

 

 

Tölcsérjázmin betegségei / kártevői

A mandevillát érintő leggyakoribb kártevők közül néhány a következő:

 • Levéltetvek
 • Skála
 • Katicabogár
 • Vörös pókháló atkák
 • Fehérlegyek

A hangyák a levél tetveket a gyenge vagy beteg növényekre viszik. Ha levél tetveket és hangyákat találsz a mandevillán, fújja el őket a slagból egy erős vízsugárral. Alternatív megoldásként a kertész olyan szerves növényvédő szert is alkalmazhat, amely elpusztítja a bogarakat.

A növény további védelme érdekében a kertész a Neem-olaj enyhe oldatával permetezheti le a növényt. A legtöbb kártevő a neemolajat vagy mérgezőnek, vagy visszataszítónak találja, így növényeit megóvja a kártevőktől és a betegségektől.

A kertészek a tölcsérjázmin levelei alatt összegyűlő lisztbogarak jelenlétét is észrevehetik. A lisztbogarak jellemzően azokat a növényeket támadják meg, amelyek nem kapnak elég vizet. Az alacsony páratartalom vagy a nyári öntözés hiánya okozhatja a megjelenésüket a növényeken.

Ha észrevesszük, hogy a növényen pókhálók jelennek meg, az a pókhálós atkafertőzés klasszikus jele. A póktetvek akkor jelennek meg, amikor az éghajlati viszonyok túl melegek a mandevilla számára.

Ezek a kártevők hihetetlenül kitartóak, és a kertészeknek szerves növényvédőszert vagy neemolajos oldatot kell használniuk, hogy megszabaduljanak a bogaraktól a növényeken.

A hetente kétszer-háromszor kell megvizsgálni növényeinket a kártevők jelei után, és gondoskodnunk kell arról, hogy a téli szezon kezdete előtt alaposan ellenőrizzék a növényeket.

 

 

dipladenia

Tölcsérjázmin teleltetése

A mandevilla nagyon szívós növény, és könnyen túlélheti a téli időszakot a szabadban. A téli szezon közeledtével a kertészeknek ellenőrizniük kell a mandevillájukat a kártevő, a lárvák vagy a tojások jelei miatt.

A kertész ezután megmetszheti a növényt, eltávolítva a fertőzött vagy beteg növényi részeket, amelyek elterjedhetnek. Ha a kártevők komolyan károsítják a növényt, akkor a kertész kezelheti a növényt neemolajjal permetezve, hogy elpusztítsa a bogarakat.

A neemolaj egy természetes növényvédő szer, amely hatékonyan pusztítja el a következő kártevőket, amelyek a mandevillát károsítják.

 • Lisztharmat
 • Növényi skála
 • Katicabogár kolóniák
 • Levéltetvek és tripszek
 • Spider Mite

 

A neemolaj biztonságosan használható, de lenyelve mérgező, ezért kisgyermekek elől elzárva kell tartani.

A mandevilla növényeknek meg kell küzdeniük a vegetációs időszak alatt megjelenő betegségek minden formájával is. Gyakori, hogy ezek a betegségek a lombozat lehullását okozzák a növényről, csökkentik a virágzást, és sárgára színezik a lombozatot.

A legtöbb esetben a gombák elszaporodása annak a jele, hogy a körülmények túl nedvesek vagy nedvesek. Az is előfordulhat, hogy a platán nem szellőzik megfelelően az ültetés helyén, ami a lisztharmat kialakulásához vezet. A kertészeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a talaj az öntözések között kiszáradjon, hogy megelőzzék a betegség kialakulását a növényen.

 

Tölcsérjázmin metszése

A lombozat metszésével javíthatja a növény körüli légáramlást, és ne aggódj, ha néhány levél sárgul vagy lehullik a mandevilláról, ez a növekedési ciklus normális része. Csak ha a növény lombozatának egészségi állapota hirtelen megváltozik, akkor állhat fenn gondozással vagy a növényt érintő kártevőkkel kapcsolatos lehetséges probléma.

 

 

Vajon a szarvasok megeszik a mandevilla növényeket?

A Mandevilla növényről nincs hivatalos irányelv az interneten, amely megmondaná, hogy a növény ellenáll-e a nyári szarvasok táplálkozásának. Anekdotikus beszámolók szerint azonban a tölcsérjázmin egyes fajai szarvasrezisztens tulajdonságokkal rendelkeznek, míg mások nem.

Fontos megjegyezni, hogy a Rutgers University New Jersey Agricultural Experiment Station szarvasrezisztens adatbázisa nem említi, hogy a mandevilla szarvasrezisztens lenne.

 

 

Tölcsérjázmin termesztése egész évben

A mandevilla fagyálló évelő, bár a legtöbb kertész egynyári növényként gondol rá. Miután a téli hőmérséklet 10 Celsius alá csökken, a kertészeknek be kell vinniük a tölcsérjázmint a szezonra a házba.

A kertészeknek gondoskodniuk kell arról, hogy mielőtt a növényt behozzák a lakásba, ellenőrizzék, hogy nincs-e kártevője. Ezután a növényt a méretének egyharmadára vágjuk vissza, és a lakás olyan területére helyezheti, amely napközben közvetett napfényt kap.

Csak akkor öntözzed a mandevillát, ha a talaj száraz tapintású. A tavasz beköszöntével, amikor a hőmérséklet tartósan 10 Celsius fölé emelkedik, a kertészek megtisztíthatják a növényt az elhalt lombozat eltávolításával, majd nyárra visszahelyezhetik a kertbe.