Tenyérarália (Schefflera Elegantissima) gondozása és minden, amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A tenyérarália egy beltéri ültetésre kiválóan alkalmas, igen mutatós növény. Elegáns, fűrészes szélű, csipkére emlékeztető leveleivel egyedi díszét képezheti bármely szobakertnek.

Ha szereted a trópusi szobanövényeket, a Schefflera Elegantissima kitűnő választás, amely szemet gyönyörködtető látványt nyújt otthonodban vagy irodádban, bár az átlagosnál több gondoskodást és figyelmet igényel.

Fontos, hogy ha már egyszer kiválasztottad a helyét, ne mozdítsd el, hacsak nem feltétlenül szükséges. Fonnyadni kezdhet, vagy akár a leveleit is lehullatja, ha túl gyakran mozgatják. Nem hajlamos a kártevőkre, kivéve a pókatkákat, amelyek rendszeres párásítással megelőzhetők.

A tenyéraráliát elsősorban mutatós levelei és könnyű nevelhetősége miatt választják. Kezdetben kedves, fűrészfogas szélű rézszínű leveleket hoz, amelyek a növény teljes érettségével mutatják meg igazi szépségüket.

Az érett tenyérarália színei olyan gazdagok és mélyek, hogy szinte feketének tűnnek. Ha erős fény éri a leveleket, még sötétebbé válnak. Legtöbbször asztalra vagy ablakba helyezett cserépben tartják őket, de megfelelő gondozással sokkal nagyobbra is megnőhetnek.

Névváltozás: A tenyéraráliát nemrégiben átsorolták a Dizygotheca nemzetségből, és átnevezték Schefflera Elegantissimára, ami a Schefflera növényekkel való rokonságára utal.

 

 

tenyérarália

A tenyérarália növényről

 • Botanikai neve: Schefflera Elegantissima.
 • A növény levelei a kör alakú, lépcsős tetejük miatt ujjakra emlékeztetnek.
 • A fiatal tenyérarália növények lombja rézbarna színű.
 • A tenyéraráliát pókaráliának és ujjaráliának is nevezik.
 • Általában hosszú életűek.
 • A csendes-óceáni szigetvilágban őshonos növény.
 • Beltérben nevelve akár két méter magasra is megnőhet.
 • Ha túl alacsony a hőmérséklet, a növény levelei elhervadnak és lehullanak.

 

 

A Schefflera Elegantissima jellemzői

 • Ujjaráliaként is ismert.
 • Karcsú levelei kör alakban nőnek, ami egyedi megjelenést kölcsönöz neki.
 • A teljesen kifejlett növény levelei sötétzöld, szinte fekete színben pompáznak.
 • A tenyérarália nagyon lassan nő, ami jó választássá teszi azok számára, akik alacsony fenntartási igényű növényt keresnek.
 • A Schefflera Elegantissima törzse fatörzsre emlékeztet, amely a növény érése során fejlődik ki.
 • A megfelelő növekedés érdekében fontos, hogy gyökerei szűk helyen legyenek.
 • A növény magasra nő, ezért célszerű nehéz, de kicsi edénybe ültetni, hogy ne dőljön fel.
 • Eredetileg a Csendes-óceán déli részéről származik.
 • Természetes körülmények között a Schefflera Elegantissima akár 6 méter magasra is megnőhet.
 • Ezeknek a növényeknek legalább 50%-os relatív páratartalomra van szükségük a túléléshez.

 

 

Schefflera Elegantissima növény
Tenyérarálisa – Schefflera Elegantissima növény

A tenyérarália gondozása

A tenyérarália nevelése nem nehéz, de azért igényel némi odafigyelést. Kültéren is lehet tartani, de nem képes a kültéri és a beltéri klíma közötti átállásra. Ha kültérre szeretnéd ültetni, két külön dugványt használj, szemben a növény szezonális áthelyezésével.

Az ideális hőmérséklete a növény beltéri nevelésére 18 és 29 Celsius fok között van. Ha 15 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, hervadni kezd és levelei lehullanak.

A tavaszi és nyári növekedési időszakban érdemes havonta kétszer trágyázni, hűvösebb hónapokban elég három-négy hetente egyszer. Bármilyen jó minőségű folyékony szobanövénytrágya megfelelő a növény táplálására.

A tenyérarália számára olyan cserép az ideális, amely összenyomja a gyökereit, így nem kell minden szezonban átültetni, mint más szobanövényeket. Tavasszal a virágföld felfrissítése ugyanabban a cserépben segít beindítani a növekedést, és megőrizni a növény egészségét.

Növekedése során egyre súlyosabbá válik, ezért mindenképpen nehéz, alul vastag, tál alakú cserépben helyezzük el.

 

 

A tenyérarália öntözése

A tenyéraráliát a legtöbb szobanövényhez hasonlóan kell öntözni. Árnyékkedvelő növényről van szó, így nem igényel annyi nedvességet, mint azok, amelyeknek több napra van szükségük. A talajnak gazdagnak kell maradnia, de hagyni kell, hogy a felszíntől számított 2,5 cm-en belül kiszáradjon, mielőtt újra öntözni kezdenénk.

Mélyeszd ujjaid körülbelül a második ujjpercig a talajba. Ha a talaj száraz, öntözd meg a növényt, és hagyd, hogy a víz teljesen átszűrődjön a cserépen.

forrsá: lowes.com

Győződj meg róla, hogy a nehéz cserép alján bőségesen találhatóak vízelvezető nyílások. A nehéz cserép megakadályozza a felborulást, a vízelvezető lyukak pedig segítenek a gyökérrothadás megelőzésében. Minden öntözés után hagyd, hogy a víz a gyűjtőtálcába folyjon, majd a víz lefolyása után ürítsd ki a tálcát.

A vegetációs időszakban a rendszeres öntözés során kéthetente trágyázza a növényt. Ezt csak havonta egyszer kell megtenni a téli, nyugalmi időszak idején.

 

 

A tenyérarália szaporítása

A tenyérarália szaporítása nagyon egyszerű, a szárcsúcsokról levágott dugványokból is elvégezhető. A tavasz a növény fő növekedési időszaka, és ez a legjobb időszak a metszésre és a szaporításra is.

Tavasszal vágj le egy nagyobb csúcsot az érett növény szárából, majd bőségesen forgasd a végét gyökereztető hormonba. Ezt a dugványt ezután egy friss, vízben oldódó műtrágyával táplált, dús földdel teli cserépbe kell helyezni.

Fedd le a dugványt és a cserepet egy műanyag zacskóval, hogy segíts fenntartani az egészséges és kiegyensúlyozott páratartalmat az új növény körül.

A tenyérarália palántázással is szaporítható. A legjobb, ha a palántákat terráriumban, állandó fluoreszkáló fény alatt helyezzük el. A palántáknak világos fényre van szükségük a növekedéshez, azonban elhervadnak és megégnek, ha közvetlen napfénynek vannak kitéve.

Schefflera Elegantissima

Mivel ez egy trópusi növény, a palántát műanyag zacskóval kell letakarni, és gyakran párologtatni, amíg be nem érik, a növekedéshez ideális hőmérséklet 19 és 29 Celsius fok között van. A növény áthelyezése nem ajánlott.

Amikor tavasszal szaporítod a növényt, válassz egy olyan helyet vagy legalább egy olyan szobát, ahol a növény élete nagy részét tölti majd. Már palántaként is nagyon érzékeny a hőmérséklet- és helyváltozásokra.

A tavasz a legjobb időszak a növény átköltöztetésére, ha erre szükség van. Új és kifejlett növényeknél egyaránt figyelni kell a pókatkák megjelenésére, ezek képesek elpusztítani a növényt.

A fertőzött növényt úgy lehet a legjobban ápolni, ha a levelek alját gyengéd rovarölő szappannal kenjük be. Az atkák elűzése érdekében naponta kétszer is bepárásíthatod a növényt.

 

 

Összegzés

Az Új-Kaledóniában honos Schefflera Elegantissima, beltéren és kültéren egyaránt termeszthető, de a szabadban nevelt példányok nehezen tudnak átállni beltéri környezetre.

Ha meleg éghajlaton élsz, ahol sok napfény éri, a tenyérarália jól fog fejlődni otthonodban. A levélégés megelőzése érdekében kültéren és beltéren egyaránt a közvetlen napfénytől távol kell elhelyezni. Normál beltéri hőmérsékleten is jól érzi magát, és nincs szüksége extra páratartalomra.

Mindez nagyszerű választássá teszi kis lakásokba, társasházakba vagy akár nagyobb, bőséges térrel és természetes megvilágítással rendelkező otthonokba.

Növekedése során egyre nehezebbé válik, ezért célszerű kavicsokkal feltöltött dekorcserépbe helyezni, hogy ne boruljon fel. A növény kényes a mozgatásra, a levelei is lehullhatnak tőle.

Válassz számára egy ideális helyet, ahonnan előreláthatólag ne kell majd elmozdítani, és ha mégis úgy döntesz, hogy áthelyezed, mindenképpen tavasszal tedd meg. Általában ellenálló a kártevőkkel szemben, de mint minden szobanövény esetén, fontos, hogy időnként ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta lisztharmat.

A pókatkák áldozatául is eshet, egy komolyabb fertőzés a növény pusztulásához is vezethet.

A tenyérarália általában könnyen nevelhető beltérben, nem igényel különleges páratartalmat a növekedéshez. A kevesebb nedvességet kedveli, de a túlságosan száraz körülmények között a növények elkezdik hullatni a leveleiket. A kültéren árnyékos helyre kell ültetni, és figyelni kell a levélhullásra és az atkafertőzésre.

Az első tenyérarália megvásárlásakor ne feledd, hogy az új növények levelei rézszínűek, míg az érett növényeknek mély színű, karéjos levelei vannak.