Téltemető (Eranthis Hyemalis) gondozása és minden amit tudni kell róla – Teljes útmutató

Olyan gyönyörű növényt keresel, amely feldobja a kertedet a hűvös tavaszi hónapokban? Ismerkedj meg az Eranthis hyemalis növényekkel, más néven a téltemetővel – ideális dísznövényekkel a meleg évszak megkezdéséhez.

És miért van ez? Nos, ezek az egyik legkorábbi tavaszi virágzók, amelyek megtöltik a tájat apró, de vonzó sárgás virágokkal, amelyek akár több hétig is kitartanak.

Szeretnél többet tudni a téltemetőkről? Olvasd tovább az útmutatónkat, és látni fogod, hogy ezek a növények a megjelenésükön túl többet is kínálnak!

Az Eranthis hyemalis növények, más néven téli téltemetők, téli farkasborjú vagy téli hunyorok, a Ranunculaceae családba tartozó virágos évelő növények.

Ezek a szép virágok Olaszország, Franciaország és a Balkán meszes erdőiből származnak. Európa többi régiójában azonban széles körben honosított és népszerű dísznövényekké váltak.

Ami az általános igényeiket és a tulajdonosaiktól elvárt igényeket illeti, a téltemetők rendkívül barátságosak és elnézőek. Ezek a virágok sokféle fényviszonyok között, hőmérsékleten és talajon fejlődhetnek.

Ha olyan környezetben termeszted őket, amely utánozza az őshonos élőhelyüket, akkor rövid ideig még némileg toleránsabbá válnak a szárazsággal szemben. Röviden: sokkal egyszerűbb a téltemetők termesztése, mint gondolnád!

 

Botanikai név Eranthis hyemalis
Gyakori név Téltemető
Növény típusa Évelő
Érett méret 15 cm magas
Napsugárzásnak való kitettség Teljes napfénytől részárnyékig
Talajtípus Jó vízelvezetésű talaj
A talaj pH-ja 6-8
Virágzás ideje Tavasz
Virág színe Sárga
Őshonos terület Európa
Toxicitás Mérgező emberekre és háziállatokra

 

 

Eranthis Hyemalis

A téltemető növényről

 • Az „Eranthis” nemzetségnevük a görög „er” és „anthos” elemek összetétele, amelyek jelentése „tavasz” és „virág”, és a korai virágzási idejükre utal. Sőt, a „hyemalis” sajátos jelző latinul „téli virágzást” jelent.
 • A vékony és finom általános megjelenésük miatt díjazott E. „Guinea Gold” kultivar és más téltemető fajok elnyerték a Királyi Kertészeti Társaság tekintélyes Garden Merit díját.
 • A téltemetők imádnivaló kiegészítései a különféle tájdíszeknek, beleértve a nyaralókerteket, sziklakerteket, ágyásokat, szegélyeket és sétányok vagy ösvények közelében. Talajtakarónak és cserepes példánynak is kiválóak.
 • Ezek a fajták esztétikus sárga szőnyeggé válhatnak, amely élettel telivé varázsolja a kertedet. Ezenkívül virágaik nektárban gazdagok, így rendkívül vonzóak a beporzók, például a méhek számára.
 • A téltemető gyógyászati ​​előnyei jellemzően a homeopátiás alkalmazásra korlátozódnak. Ezek a növények szívglikozidokat tartalmaznak. Egyesek azt mondják, hogy ezek a szerves vegyületek kis mennyiségben adva serkenthetik a szívet, de semmiképpen sem ajánlott ezeket a növényeket fogyasztani.
 • A téltemető növények súlyos mérgező hatást válthatnak ki az emberre vagy más emlősökre, ha nagy adagokban fogyasztják. Biztonsági okokból a legjobb, ha védett helyen neveled őket, ahol gyermekeid vagy szőrös barátaid nem érhetik el őket.
 • A téltemetők teljesen pompásan fognak kinézni, ha más, egy időben virágzó növényekkel együtt ülteted, mint például az Illír sáfrány, a varázsmogyoró „Arnold Promise”, a Hunyor „Angel Glow” vagy az „Anna’s Red”, a Keserűlevélke és a hóvirág .

 

 

A Eranthis Hyemalis jellemzői: Áttekintés

 • Ezek a növények az Eranthis nemzetségbe tartoznak, amely pontosan nyolc virágos növényfajt tartalmaz. Bár minden faj figyelmet érdemel, ennek a kis nemzetségnek valamelyest reprezentatív faja a téltemető.
 • A téltemetők lágyszárú évelő növények, amelyek gumós gyökerekből nőnek. Akár 15 cm magasak és körülbelül 10 cm szélesek is lehetnek.
 • Általában a téltemetők a tél végétől kora tavaszig virágoznak. Ebben az időszakban csésze alakú, felfelé néző, hatszirmú, élénksárga-arany színű virágokat hoznak, amelyek átmérője körülbelül 3 cm.
 • A téltemetők lombja csak virágaik kivirágzása után jelenik meg. Hosszú, keskeny, fényes, dús zöld leveleik fehér színűek, és körülveszik a virágokat.
 • Egyes esetekben a téltemetők önmagukat vethetik és idővel természetessé válhatnak.
 • Ezek a növények általában a tavasz utolsó hónapjaiban szunnyadnak, és ősszel vagy a következő évben újból kikelnek.

 

 

sárga téltemető

A téltemető gondozása

A téltemetők sokkal erősebbek, mint amilyennek első pillantásra tűnnek. Valójában, ha megtalálod a megfelelő helyet a termesztésükhöz, akkor kis erőfeszítés nélkül jól teljesítenek. De először jobban meg kell ismerkedned a növekedési követelményekkel!

Természetes élőhelyükön a téltemetők általában foltos fényben nőnek, és az erdőkben terjednek. Ennek köszönhetően a fényviszonyok széles skálájában remekül növekedhetnek.

 

Fényigény

Bár ezek a virágok nagyon jól tolerálják a teljes napsütést és a részleges árnyékot, a legjobban a közvetlen napfényben teljesítenek. Ügyelj arra, hogy növényeidet olyan területen termeszd, ahol naponta öt-hat órányi erős és közvetlen fényt kaphatnak.

Ami ezeket a haverokat igazán ellenállhatatlanná teszi, az az, hogy képesek virágaik állapotát a környezeti környezettől függően megváltoztatni. A téltemető virágai napos és meleg időben nyílnak, felhős és hideg időben zárva maradnak.

Még akkor is, ha érdeklődésük a késő tél és a kora tavasz, hogy a legjobban növekedjenek és virágozhassanak, a meleg tavaszt is élvezik.

 

Betegségek

A téltemetők általában gondtalanok, amikor gombás betegségekről vagy kártevők fertőzéséről van szó. Előfordulhat azonban néhány probléma, de csak akkor, ha ez túlzsúfolja az apró virágokat. A növényeket körülbelül 10 cm távolságra kell ültetni egymástól, hogy jó légáramlást biztosíts, és elkerüld a jövőbeni meglepetéseket.

 

 

A téltemető ültetése

Ha boldog tulajdonosa szeretnél lenni a virágzó téltemetőknek, ügyelj az ültetési ütemtervükre. A legtöbb más tavasszal virágzó fajhoz hasonlóan az ősz a tökéletes évszak a fiatal társak ültetésére.

Ez segít a növényeknek abban, hogy megtelepedjenek új környezetükben, és felkészüljenek a következő vegetációs időszakra.

Ezeknek a növényeknek óriási haszna lesz, ha ültetés előtt egy éjszakán át áztatod a gumóikat. Ezenkívül a téltemető gumókat 5-7,5 cm mélyre kell ültetni, hogy megvédd őket a zord téli hőmérséklettől.

 

Talajgény

Tenyésztőközeg tekintetében a téltemetők az ígéretnek megfelelően alacsony igényűek. Ezek a növények sokféle talajtípusnak ellenállnak. Ennek ellenére a legjobb eredményeket a szerves anyagokban gazdag lúgos talajokon, például humuszon fogják mutatni.

Mivel jobban szeretik, ha állandóan nedvesek, ügyelj arra, hogy olyan aljzatot keress, amely kiváló vízelvezetéssel is rendelkezik. Ha cserépben szeretnéd termeszteni a virágaidat, csak olyanokba ültesd, amelyek alján egy vízelvezető lyuk van.

 

Trágyázás

A műtrágyázás szempontjából a téltemetők meglehetősen függetlenek, és nincs szükségük rendszeres kijuttatásra, hogy egészségesek és boldogok legyenek. Az ideális módja a szeretett növények támogatásának, ha a táptalajt szerves trágyával vagy komposzttal módosítod.

Ismételd meg ezt a folyamatot évente egyszer tavasszal, és friss tápanyag-löketet biztosíts számukra a legjobb növekedés érdekében.

 

 

A téltemető öntözése

Igen, ezek a virágok nagy szerelmesei a nedvességnek egész évben. De! Mindaddig, amíg sikerült megtalálni a tökéletes talajt a téltemetőknek, a rendszeres öntözés nem kötelező.

Hajlamosak a gyökérrothadásra, így a növények gyakori vízzel való ellátása hatással lesz általános egészségi állapotukra. Főleg, ha nem jó vízáteresztő talajban termeszted.

A nagyon meleg és száraz éghajlatú régiókban azonban a téltemetők a szokásosnál nagyobb odafigyelést és vizet igényelnek. Ha el szeretnéd kerülni a növény túlöntözését, a megoldás valójában nagyon egyszerű.

Mindössze annyit kell tenned, hogy ellenőrizd a talajt az öntözések között. Ha az aljzat felső 5-7,5 cm része kiszáradt, ez a legjobb alkalom arra, hogy bőséges öntözést adj a téltemetőknek.

 

 

Eranthis Hyemalis

A téltemető szaporítása

Aranyos megjelenésükkel és könnyed stílusukkal több mint nyilvánvaló, hogy a téltemetők sok kertész szívét megnyerték. Ez azt jelenti, hogy amint megismered ezeket a bájos haverokat, hamarosan többet szeretnél majd magad körül.

Esetleg néhány családtagod vagy barátod látta őket a gyűjteményében, és szívesen felvenné őket a növénygyűjteményébe?

Akárhogy is, több téltemetőt nyerhetsz, ha osztással szaporítod őket. Ez a módszer nem igényel korábbi kertészeti tapasztalatokat, és kevés erőfeszítést igényel. Alapvetően egy szempillantás alatt több téltemetőd lesz. De most térjünk az igazi munkához, kertész!

Általános szabályként ügyelj arra, hogy növényeidet mindig csak a virágzási időszak végén oszd szét. Első lépésként egy jó öreg ásóval ki kell ásni a téltemetőket a termesztőközegből. Miután kihoztad a szépségeidet a talajból, óvatosan oszd szét a gumókat (gyökereiket) két vagy három új csomóra. Minden szakaszon legalább egy szárnak ki kell emelkednie a megfelelő növekedés érdekében.

A legjobb eredmény elérése érdekében a lehető leghamarabb ültesd át az apró téltemetőket az állandó helyükre. Sőt, ne felejtsd el kényeztetni őket egy finom itallal, hogy segítsd őket az új környezetükben.

 

 

Következtetésképpen

Ha egy szép, kora tavasszal virágzó növényt keresel, a téltemető a tökéletes választás! Adj esélyt ezeknek az apró, de lenyűgöző díszvirágoknak, és a kerted tavasszal élettel lesz tele. Amint elérik az érettséget, könnyedén megoszthatod őket a szeretteiddel. A téltemetőket nagyon könnyű termeszteni, gondozni és szerencsére még szaporítani is, így tökéletes kerti társak.