Téli zöldségek termesztése: Mit és hogyan termessz a hideg szezonban

Ősszel és télen zöldséget termeszteni (vagy növényeket nevelni) első hallásra talán képtelen vállalkozásnak tűnhet. Sok amatőr kertész már az első fagyok beköszönte előtt egyszerűen téliesíti az ágyásait, majd kivárja, mire az új tavasz beköszönt.

Pedig a kertben télvíz idején is termeszthető zöldség! Képzeld csak el, egy hatalmas üvegház tele friss zölddel, miközben kint szakad a hó! Mesésen hangzik, ugye?

A zord időjárási viszonyok sem jelentenek akadályt, ebben az esetben is mindössze néhány lépés választ el attól, hogy a legnagyobb hidegben is friss zöldségeid lehessenek.

Olvass tovább és tudd meg, hogy lehet neked is csodálatos veteményesed télvíz idején.

 

 

Téli zöldségek termesztése: MELYEK A LEGJOBB TÉLEN IS TERMESZTHETŐ ZÖLDSÉGEK?

A téli kertészkedés titka valójában az odafigyelés. Ha eddig csak három évszakban kertészkedtél, akkor a téli hónapokban különösen szorgalmasnak kell lenned ahhoz, hogy a növényeid átvészelhessék ezt az időszakot.

Csak egy kis utánajáráson és felkészülésen múlik a siker. Mielőtt elkezdenéd felhúzni az üvegházadat vagy bármilyen egyéb építményt, először azt kell végiggondolnod, hogy milyen zöldségeknek adnál helyet a veteményesedben.

Meglepő módon, rengeteg zöldség van, amelyik jól elboldogul a téli időszakban is. Mindössze arra kell ügyelned, hogy olyan kemény növényeket válassz, amelyek képesek tolerálni a hideget.

Az alábbi növények csíráztathatóak, és vethetőek az ősz beköszönte előtt nem sokkal és az ősz folyamán, így a télen már szüretelhetővé is válnak:

 • Cékla

 • Mogyoróhagyma

 • Fokhagyma

 • Retek

 • Fehérrépa

 • Paszternák

 • Újhagyma

 • Hagyma

 • Lóbab

 • Borsó

 • Spárga

répa

Ezenkívül léteznek még télen is termeszthető növények, ám ezekhez mindenképpen elengedhetetlen egy üvegház:

Az lakhelyedtől függően a tél lehet enyhébb és csípősebb. Ezért a terület jellemzőitől függően a termeszthető növények köre is változhat.

 

 

HOGYAN TERMESSZÜNK TÉLEN NÖVÉNYEKET

A CSÍRÁZÓ, NÖVÉSBEN LÉVŐ NÖVÉNYI KEZDEMÉNYEK MEGÓVÁSA

Amikor a megfelelő hidegtűrő növényfajták kiválasztásán dolgozol, akkor azon is el kell gondolkodnod, hogy hogyan fogod tudni megoldani a fagyvédelemüket. Fontos elgondolkodni azon, hogy bár a szívósabb növények túl fogják élni a hideget, az elfagyástól valamilyen módon őket is meg kell kímélni. A növények elfagyásának megakadályozására számos védekezési mód létezik:

 

 

ÜVEGHÁZ ÉPÍTÉSE

üvegház levegőztetése
forrás: https://homesteadandchill.com/beginners-guide-using-hobby-greenhouse/

A téli növénytermesztés egy régi és jól bevált eszköze az üvegház. Bár egy üvegház felhúzása vagy egy előregyártott üvegházszett megvásárlása viszonylag költséges mulatság, a végeredmény magáért fog beszélni.

Mindössze arra kell ügyelned, hogy az előtt állítsd fel az üvegházadat, hogy az első fagyok beköszöntenének a környékedre.

 

 

HASZNÁLT FAGY ELLENI BORÍTÁST

Amennyiben rendhagyóan terjedelmes ágyásokba rendezett veteményes büszke tulajdonosa lennél, akkor a fagy ellen védelmet kínáló takaróknak nagy hasznát fogod venni, hiszen ezáltal nem csak a növények elfagyását akadályozhatod meg, de az őszi idény meghosszabbítását is garantálhatod.

Abban az esetben, ha a zöldségeidet hügelkultur vagy más “nem hagyományos” kerti ágyásformátumba kívánod elültetni, a fagy elleni borítás akkor is remek opció lehet.

 

 

FÓLIASÁTOR

Az üvegházakhoz hasonlóan, a fóliasátrak váza is fém, amire ebben az esetben feszes műanyag fóliát tekernek. A kialakításuk a kempingsátrakhoz nagyon hasonlatos.

MAGASÁGYÁSOK TETŐVEL

Ha vannak magaságyásaid vagy tervezed, hogy építesz egyet, akkor válasz tetővel ellátott opciót. A tél keménységétől függően válogathatsz a vékony, vastag műanyagból készülő vagy drótos megoldások között.

Dönts a magaságyások mellett, ha viszonylag egyszerűen kialakítható és nem túl költséges lehetőségeken gondolkodsz.

 

 

HIDEGÁGYAK SZALMÁBÓL

Szalmabálából nagyon könnyen barkácsolható hideg ellen óvóhely, ha nem ütközöl különösebb nehézségbe a bálák beszerzésekor mindenképpen érdemes kipróbálni! Egyszerűen zárd körbe az ágyásaidat ezekkel a szalmakockákkal.

Majd a tetejükre fektess régi ajtót vagy egy nagyobb darab polikarbonát lemezt, ezzel szigetelve le teljesen az építményt. A termények begyűjtéséhez egyszerűen emeld fel a fedőként funkcionáló tárgyat.

 

 

TEGYÉL MULCSOT A ZÖLDSÉGEK GYÖKERÉHEZ

sorok közötti mulcsolás
forrás: http://notillveggies.org/

Bár a gyökérzöldségek meglehetősen szívósak, ám a gyökerüknek még teljesen kifejlett állapotukban is akadhat gondjuk a hideg földdel. Az elfagyástól megóvandó, teríts vastag réteg mulcsot 30-60 cm sugarú körben a zöldségek köré.

Majd ezt takard le egy ponyvával, hogy a föld és a benne lévő növények szigetelve legyenek. Ehhez leggyakrabban levelekből, szalmából vagy fakéregből készült mulcs használatos.

További védelem érdekében a fent említett védekezési módok kombinációját is bevetheted. A fóliasátor és a fagy elleni borítás együtt nagyon hatásos.

 

 

CSÍRÁZÓ MAGOK

A magok csíráztatása különösen nagy mennyiségű hőt igényel. Éppen ezért okos megoldás lehet, a növények magjait még az ősz beköszönte előtt a meleg légkondicionált lakásban kicsíráztatni.

Általánosságban elmondható, hogy a magok egy meleg szoba napfényes ablakpárkányán is ki tudnak csírázni. Amennyiben a saját időjárási viszonyaid között az őszi időszakban az ablakokat már zúzmara fedi, akkor szerezz be esetleg egy csíráztató lámpát.

Fűtött üvegházakban is elvégezhető ez a folyamat, ám ingadozó belső hőmérséklet esetén a legbiztonságosabb megoldás mégis az otthon melege. Akkor ültesd csak ki a természetbe, ha már gyökeret eresztett, illetve arra is ügyelj, hogy aznap meleg legyen az idő.

 

 

NE ÖLTÖZD TÚL A NÖVÉNYEKET

Az üvegházon túlról a leeső csapadék (eső és hó) földbe való beszivárgásával a növények kellő mennyiségű nedvességhez fognak jutni. Ráadásul, télen kevesebb is a napfény, így a föld sem fog olyan gyorsan kiszáradni.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne öntözd a növényeidet. Ellenőrzid a földjüket rendszeresen, és ha azt észleled, hogy nem elég nedves, adj nekik némi vizet. 4 °C alatt soha ne öntözd a zöldségeidet.

A híresen nagy fagyokat látott térségekben, az ősz beköszönte előtt öntözd meg bőségesen a veteményesedet, és így a következő tavaszig nem is lesz rá gondod.

 

 

NE RIADJ VISSZA A MŰTRÁGYÁTÓL

Minden növény hasznára válik némi műtrágya, nincs ez másként a téli növények esetén sem. Arról azonban ne felejtkezz el, hogy ezen zöldségek esetén nincs szükség túl nagy mennyiségre.

Mindössze egyszer, az ületés közben adj nekik egy kevés műtrágyát és a tél további részében ezzel már nem is kell bajlódnod. A népszerű téli növényi műtrágyák közé a csont- és gyapotmagliszt tartozik.

 

 

SZÜRETELÉS A TÉLI HÓNAPOKBAN

A zöldségek esetében a betakarítás nem olyan egyszerű. Fajtától függ az ideális betakarítási és ültetési időpont is. Télen folyamatosan tartsd ellenőrzésed alatt a zöldséges növekedését.

Amennyiben egy zöldség érettnek látszik, ne tétlenkedj, emeld ki a téliesített védőburokból. Zöld levelesek termesztése esetén, akkor szedd le őket, amikor a levelek még kisebbek vagy közepes méretűek, hiszen ilyekor még zsengék.

Nagyobbra megnőve ugyanis, akár keserűvé is válhatnak. Hiába nőnek télen a termények végeredményben mégis édesek és zamatosak lesznek! Az olyan káposztafélék számára, mint a mustár, a brokkoli és a fehérrépa legalább 14 hétre lesz szükség mire teljesen beérnek.

Ne legyél csalódott, ha nem érnék el a megszokott méretüket a téli időszakban. Mikor a hó elolvad, és a tavasz beköszönt, már szüretelhetsz is.

 

 

ZÖLDSÉGEK BELTÉRI TERMESZTÉSÉNEK MEGFONTOLÁSA

téli zöldségek termesztése

Ha hosszasan értekezünk a téli, kültéri zöldségtermesztésről, akkor az úgy igazságos ha a beltéri technikákról is esik néhány szó. Általában véve az üvegházak drágák, és sok ember számára a külső, szabad tér sem adott.

Határozottan kijelenthető, hogy a benti zöldségtermesztésnek is van létjogosultsága, amennyiben részesülnek a megfelelő feltételekben, és az elegendő fényben. Néhány növény nagyszerűen képes növekedni a szobában is, ilyen a répa, a fokhagyma, a hagyma és jó néhány fűszernövény is.

 

 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A TÉLI ZÖLDSÉGEK TERMESZTÉSE TÉMAKÖRÉBEN

MIÉRT NEM NÖVEKSZENEK A TÉLI ZÖLDSÉGEK?

A leghidegebb téli időszakban, semmilyen növény nem nő igazán. Sokszor téli álomba szenderülve várják, hogy az idő felmelegedjen, és ismét közvetlen napfényhez jussanak.

Tehát ne ess kétségbe, ha nem látod a változást, különösen akkor ha hűtött üvegházat sem használsz. Amikor a napközbeni hőmérséklet egy kicsit enyhébb, és akár fagypont felé is felkúszik a hőmérő, akkor nyisd ki az ágyások fedelét, hogy az üvegház kiszellőzhessen, a levegő kicsit keringhessen, és további napfény is utat találhasson.

Talán az is az eszedbe jut, hogy megöntözöd egy kicsit a száraz földet. Erre mindenképpen dél körül keríts sort, és csak néhány órán át tartsd nyitva. Ezek után, talán észlelhetsz némi növekedést!

 

HOGYAN TUDOM A TÉLI ZÖLDSÉGEIMET NÖVEKEDÉSRE ÖSZTÖNÖZNI?

Még egyszer: rengeteg tél zöldség szüretelhető a télen. Ha arra vágysz, hogy gyorsabban nőjenek a termések, akkor ültesd el őket korábban, lehetőleg a nyár végén vagy az ősz elején. Ily módon a növények gyökere képes lesz szabályosan kiépülni, és így puha sem marad.

 

KELLENE TÉLEN ÖNTÖZNI A ZÖLDSÉGEIMET?

Ahogy már korábban is említettük, spórolj az öntözéssel. Ha azt veszed észre, hogy a növényeid nem érzik jól magukat, a túl sok öntözéssel csak még tovább ronthatsz a helyzeten.

 

 

ÖSSZEGZÉS

Ha még soha nem csináltad, a téli kertészkedés valójában egy érdekes élmény lehet, és ez így is van rendjén! A megfelelően védett környezet kialakításáról, a kevés öntözésről és a kert megfelelő levegőztetéséről soha ne felejtkezz el.

Ellenőrizd a térségedben a közelgő tél várható keménységét és készíts tervet, ősszel melyik zöldséget mikor kell majd kicsíráztatnod. Meg fogsz döbbeni, mennyi mindent fogsz tudni leszüretelni a téli hónapokban.

Milyennek találtad a téli zöldségtermesztésre vonatkozó útmutatónkat? Ezeket a technikákat valójában nem olyan nehéz elsajátítani és általuk igazán ízletes zöldségek kerülhetnek az asztalra.