Tarajos celózia (Celosia Cristata) gondozása és amit tudni kell róla – Teljes útmutató

A Tarajos celózia a Celosia Argentea egyik fajtája. Ez az egzotikus növény nagyon népszerű a trópusi Afrikában, de Ázsiában és Dél-Amerikában is.

Ezt a lágyszárú növényt általában kakasfésű vagy fürjfű néven ismerik, és az amarantfélék családjába tartozik. Élénk színei miatt nagy becsben tartják, és viszonylag könnyen termeszthető. Beltéren és szabadban egyaránt termeszthető, és bár a kertészek általában díszítés céljából termesztik, más felhasználási módjai is vannak.

A kakastaréj virágai még száradás közben is megőrzik színeiket, így száraz virágdíszekben és otthonunk díszítésében is felhasználhatjuk őket. Ezt a sokoldalú virágot ágyásokban, szegélyekben vagy konténerekben is lehet termeszteni, és szépsége biztosan feldob bármilyen teret.

 

Botanikai név

Celosia argentea var. cristata

Közönséges név

Tarajos celózia

Növénytípus

Egynyári, évelő

Érett méret

30cm magas, 30cm széles.

Napsütés

Teljes, részleges

Talajtípus

Vályogos, nedves, de jó vízáteresztő

Talaj pH értéke

savas, semleges

Virágzás

Nyár, ősz

Virág színe

Piros, rózsaszín, narancssárga, sárga, fehér

Őshonos terület

Dél-Amerika, Közép-Amerika, Ázsia, Afrika

 

 

Celosia Cristata
tarajos celózia

A tarajos celózia virágról

 • A növény neve onnan ered, hogy a ráncos virág egy kakas fejére hasonlít.
 • A Celosia nemzetségnév a görög “keleos” szóból származik, ami égést jelent. Ez utal az élénk színű virágokra, amelyek ezt a növényt jellemzik. A Cristata jelentése címeres, és a virágok alakjára utal.
 • Egzotikus megjelenése ellenére a Celosia Argentea növény Kínában és Indiában gyomnövényként nő.
 • A Cristata fajtát egy időben a kihalás fenyegette. Szerencsére az mentette meg, hogy vallási értéke van, ezért nagy mennyiségben ültették indiai és kínai templomok köré.
 • Ez egy egzotikus lágyszárú növény
 • A Cristata fajta nem túl elterjedt természetes környezetben, mivel ezek a növények nem termelnek sok magot. Ennek ellenére nagyon népszerű növény, amelyet Ázsiában a templomok körül termesztenek, ahol az emberek évtizedek óta nagy becsben tartják.
 • A tarajos celózia nagyon ellenálló növény. Nem érzékeny a kártevőkre, és a legtöbb betegséggel szemben ellenálló, kivéve a gombabetegségeket.
 • A növény kúpossága egy rendellenes növekedés, amely gyakran az érő növények növekedési csúcsán fordul elő. Ez a növekedés egy lapos, torz szövetet hoz létre. Ez az állapot általában hormonális, bakteriális vagy gombás okok miatt alakul ki. A legtöbb növénynél ezt a fajta növekedést esztétikai okokból értékelik.
 • A Celosia Cristata levelei és virágai ehetők, és az emberek Nyugat-Afrikában, Dél-Amerikában és Indiában zöldségként termesztik. Valójában Dél-Nigériában a kakaslábfű a legelterjedtebb levélzöldség. Gyakran használják levesekben és pörköltekben. A növény magjai is fogyaszthatók, és pszeudocereálként (gabonafélékként felhasználható nem gabonafélék) árulják. A magok nagyszerű étolajforrásnak számítanak.
 • A kakaslábfát gyökérparazita-eltávolítóként is vetik különböző fűültetvényekbe. Olyan speciális vegyületet tartalmaz, amely öngyilkos csírázást idéz elő a különböző gyomnövényekben.
 • Az emberek évszázadok óta használják ezt a növényt az alternatív gyógyászatban. A magoknak vizelethajtó tulajdonságai, valamint immunstimuláló és áttétellenes hatása van. A kakastaréj használható véreres szemek, szürkehályog, látásromlás kezelésére vagy kígyómarás okozta mérgezés enyhítésére.
 • Ez a növény nem mérgező a macskákra, kutyákra vagy lovakra, így biztonságosan termeszthető beltéren és kültéren egyaránt.

 

 

A Celosia Cristata jellemzői: áttekintés

 • A Celosia Cristata lágyszárú növény lévén nem rendelkezik fás szárral. Ehelyett egyenes, el nem ágazó szárral rendelkezik.
 • A kertészek a világ legtöbb részén egynyári növényként termesztik a celosiát, de a meleg éghajlatokon évelő növény. Ez azt jelenti, hogy melegebb éghajlaton biztonságosan túlélheti a telet, és a következő évben újra életre kelhet.
 • Levelei hosszúak és elliptikusak, középen kissé szélesebbek. Összességében a levelek lándzsahegyekre hasonlítanak. Többnyire zöldek, de néha bronzos árnyalatúak is lehetnek. A száron váltakozó elrendezésben nőnek.
 • A leveleken végálló virágzat található, amely úgy néz ki, mint a gerincek csúcsa. A virágzat vörös, krémsárga vagy akár fehéres színű is lehet. Egyes hibridek ugyanazon a virágzaton belül is többféle színűek lehetnek.
 • A virágzási időszak késő nyáron kezdődik, és egészen késő őszig gyönyörködhetünk a vibráló virágokban.
 • A virágok akár 8 hétig is eltarthatnak, és grammonként akár 1500 magot is termelhetnek. Körülbelül 7-30 cm szélesek.
 • Összességében a tarajos celózia alacsony növekedésű növény, de néha elérheti a 30 cm-es csúcsmagasságot is, hasonló terjedelem mellett.

 

 

celózia

Tarajos celózia gondozása

Mivel a tarajos celózia fogékony a gombabetegségekre, fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük, lehetőleg olyan helyre, ahol minimálisan vagy egyáltalán nem kap árnyékot. Ami a páratartalmat illeti, ez az ellenálló növény száraz és nedves környezetben egyaránt jól érzi magát.

Mivel egynyári növény, a tarajos celózia csak körülbelül 3 hónapig él. Bár trópusi növényről van szó, hidegebb éghajlaton is termeszthető, ha a növekedését a meleg nyári hónapokkal szinkronizáljuk.

 

Hőmérsékelt

Az optimális növekedés érdekében törekedni kell a 16 °C-os átlagos talajhőmérséklet fenntartására. Érdemes némi erőfeszítést tenni a talaj szerves anyagokkal való dúsítására. Az érett növényeknek legalább 8 órányi közvetlen napfényre van szükségük.

 

Talajigény

A Celosia cristata, más néven tarajos celózia az alacsony ph-értékű talajokat kedveli. Kénnel csökkentheted a pH-t, mésszel pedig növelheted. Az ideális pH-érték a növény számára 6,0-7,0 körül van. A legtöbb trópusi növényhez hasonlóan ellenáll a szárazságnak. Azonban a rendszeres öntözést kedveli.

 

Metszés

A tarajos celózia nem igényel metszést. A virágzás meghosszabbítása érdekében azonban minél gyakrabban távolítsd el az elhasznált virágokat. Ami a tápoldatozást illeti, havonta egyszer trágyázd, lehetőleg folyékony nitrogénműtrágyával.

 

 

Celózia Ültetése

Mielőtt kiültetnéd a tarajos celózia palántákat a kertedbe, meg kell keményítened őket. Ez azt jelenti, hogy hozzá kell szoktatnod őket a kültéri körülményekhez. Ezt úgy teheted meg, hogy néhány napra védett kültéri helyre költözteted őket.

A keményítés ideje alatt a palántákat a széltől, a közvetlen napfénytől vagy a fagytól védve kell tartani. Ez az átmeneti időszak enyhíti az átültetés okozta sokkot.

A növényeket akkor kell a szabadba átültetni, ha a hőmérséklet nappal meghaladja a 15 °C-ot, éjszaka pedig a 10 °C-ot. A növényeknek 25 cm távolságra kell állniuk egymástól.

Áss akkora gödröket, hogy a fiatal növények gyökérlabdája beleférjen, helyezd őket a gödrökbe, majd fedd be földdel a gyökérlabda tetejéig. Nyomd a földet a növények köré, így egy természetes csészealjat hozva létre, ahol a víz összegyűlhet. Öntözd meg bőségesen az új növényeit, amíg a természetes csészealjban tócsa nem képződik.

 

A tarajos celózia öntözése

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kakasszőrű növények gyakori és bőséges öntözést igényelnek. Mindazonáltal ne feledd, hogy a talaj megfelelő vízelvezetése elengedhetetlen. A túlzott öntözés és a nedves talaj gyökérrothadáshoz vagy gombás betegségekhez vezethet.

A gombás betegségek megelőzése érdekében próbáld meg elkerülni a levelek és a virágok nedvesítését. Ideális esetben ezt a növényt közvetlenül a tövénél kell öntözni.

 

 

celosia virág
celózia

Tarajos celózia szaporítása

Mivel ez a növény rengeteg magot termel, viszonylag könnyen termeszthető magról. Annak érdekében, hogy a növény nyáron biztosan növekedni fog, a magokat májusban kell elültetni.

A kakasszőrű magokat meleg magtálcára kell vetni. A magokat alig nyomd bele a táptalajba. Tartsd a talajt nedvesen, 23 fokos átlaghőmérsékleten. A palántáknak körülbelül 10 nap múlva kell kikelniük. Ha ez megtörtént, helyezd át a tálcát egy nagyon napos helyre.

Ha nincs elegendő természetes fény a beltérben, használj ledes növekedési lámpát. A palántáknak napi 16 órányi fényt kell kapniuk. Ne feledd, hogy a növekedéshez sötét időszakra is szükség van, ezért ne hagyd a lámpát megállás nélkül égve.

Amikor a palánták egyenként két levelet növesztenek, ritkítsd meg őket, és hagyj egy palántát minden egyes cellára a palántatálcában. A trágyázást akkor kezdheted el, amikor a palánták körülbelül egy hónaposak. Május vége vagy június eleje körül egészséges fiatal növényeket kell kapnod, amelyeket átültethetsz állandó helyre.

A Celosia cristata dugványozással is szaporítható, amely elég könnyen gyökeret ereszt. A dugványokat közvetlenül a végleges edénybe, vagy kedvező időjárás esetén a szabadba is ültetheted. Körülbelül három-négy hétbe telik, amíg a dugványok egészséges gyökereket eresztenek.

A kültéri kakasszőrű növények maguktól is elterjednek, és a megfelelő környezetben kissé invazívvá válhatnak. Érdemes szemmel tartani őket, hogy megakadályozd, hogy más növények területére behatoljanak. De ha azt szeretnéd, hogy magokat termeljenek, hagyj meg néhány virágot a szezon végén.

 

 

Következtetés

Ha élénk bíbor vagy sárga árnyalattal szeretnéd gazdagítani kerted, nem járhatsz rosszul a tarajos celóziával. Sőt, megéri, ha van egy erős gyógynövény a kertben, különösen olyan, amelyet zöldségként is használhatsz. A növényt közvetlenül a kertben vagy a teraszon lévő konténerekben is termeszthetjük.

Mivel ez egy alacsony növekedésű növény, konténerekben is használhatjuk szegélyként. Jól nő más egynyári növényekkel, például körömvirággal vagy amaránttal. Csodálatos száraz koszorúkat készíthetsz belőle, amelyek még hónapokig díszítik a bejárati ajtót.