Miért nem működik a napelemes szolár lámpám?

Az előkert és az udvar dekorálásának az egyik legjobb módja, ha néhány napfénnyel működtettet fényforrás kerül felállításra. Mindegy, hogy apró színes fényecskékről beszélünk vagy az egész sétaösvényt bevilágító reflektorokról, a szolár lámpák igazán illő dekorációs elemek. De mi van ha nem műkdik?

 

 

A napelemes lámpák haszna és előnyei

szolár ámpa javítása

A napelemes fények használatának számtalan haszna és előnye van. Az egyik legnagyobb, hogy a napenergia felhasználása miatt energiahatékonyságuk és takarékosságuk magasfokú. Tisztában vagy vele mi a működési mechanizmusa?

Ahogyan a neve is sugallja, ezek a világítások a nap energiájának hasznosításával termelnek és tárolnak fényt egészen a sötét napszakig. A napenergia természetes és megújuló voltának köszönhetően a működése igen tiszta. Ráadásul ezzel az áramszámládon is spórolsz, hiszen a napenergia pénzbe nem kerül.

Bár néhány ilyen lámpába elem is tehető, még így is sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint az elektromos árammal működtetett modellek. A szolár lámpák további előnye, hogy nem kell a bekapcsolásával és időzítésével vesződnöd.

Ahogy érzékelik a napszálltát önmaguktól kapcsolnak be. Ezzel spórolva neked időt és energiát. Ezek a szerkezetek automatikusan alkalmazkodnak az évszakok váltakozásához, előbbre majd későbbre időzítve a működésüket.

Néhanapján azonban akadhatnak olyan problémák a napelemmel, ami miatt a továbbiakban nem működnek. Járjuk körbe ezeket az eseteket.

 

 

Miért nem működnek a fények a szolár lámpámban?

Tehát, csak most szerezted be az új szolár lámpáidat és már alig várod, hogy üzembe helyezhesd őket. Felállítod őket és várod, hogy éjszaka életre keljenek. De nem történik semmi. Ilyenkor a következők merülhetnek fel:

 

KI- /BEKAPCSOLÓ GOMB

Gyakori probléma a frissen megvásárolt napelemes lámpáknál, hogy be kell kapcsolni őket. Általában a szerkezet alján helyezkedik el egy apró kapcsoló, amit meg kell nyomnod/ el kell tekerned/ fel kell pöccintened, ahhoz, hogy működésbe léphessen a lámpa.

 

MEGHÚZANDÓ FÜL AZ ELEMEKNÉL

Egy másik, nagyon gyakran előforduló hiányosság, hogy a tulajdonos elfelejti az elemek működését gátló pici fülecskét meghúzni, ezzel indítva be a lámpát.

 

SZENZOROK MŰKÖDÉSÉNEK LEELLENŐRZÉSE

A szolár lámpákat egy szenzor működteti, amely megkülönbözteti az éjjelt a nappaltól, ezzel gátolva a működését napfénynél. Annak érdekében, hogy tesztelni tudd a szenzor helyes működését sötétséget kell imitálnod. Ez a szenzor a lámpatest tetején helyezkedik el és ha sötétet érzékel, bekapcsolja a fényét.

 

BIZONYOSODJ MEG RÓLA, HOGY A NAPELEM TISZTA ÉS MŰKÖDŐKÉPES

leszúrható napelemes kerti lámpa

Miután felállítottad a kertedben vagy a gyepeden, előfordulhat, hogy megszűnik működni, vagy csak minimális fényt bocsájt ki. Ez különösen akkor történhet meg, ha már jóideje szolgál ki Téged. A napelem beporosodhatot vagy törmelékkel tömődhetett el, ami megakadályozhatja, hogy a napfény elnyelődjön és működtetni tudja a lámpát. Ehhez hasonlóan maga a lámpatest is megrongálódhatott, ami szintén diszfunkcióhoz vezethet. Ebből egyenesen következik, hogy meg kell bizonyosodnod róla, hogy a napelem rendben van.

Érdekelhet: Legjobb kültéri napelemes lámpák

 

A NAPELEMEK NEM ÉRINTKEZNEK KÖZVETLENÜL A NAPFÉNNYEL

Abból a tényből kifolyólag, hogy a szolár lámpák napenergiával működnek rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségben, közvetlen fény érje őket. Ez azt jelenti, hogy bármiféle árnyék vagy takarás akadályozhatja őket a helyes működésben.

 

ÚJRATÖLTHETŐ AKKUMULÁTOROK

A szolár lámpákba általában újratölthető akkumulátorokat építenek és bár ezek bizonyos ideig megfelelően képesek működni, pár év elteltével az aksi élettartama végére ér. Ebből pedig egyenesen következik, hogy már nem vagy nem kielégítően működnek.

 

ELEM TÖLTÉSE

Amikor beszerzel egy új kerti világítást, akkor a legtöbb esetben a benne található elem nem igazán üzemel. Gyakran ugyanis a megvásárlásig így próbálják meg kímélni a szerkezetet.

Ezek tehát a szolár lámpáknál leggyakrabban felmerülő problémák. Most pedig vegyük sorra azokat a megoldási lehetőségeket, amilyeket megtehetünk ilyenkor és találjuk ki, hogyan hozható helyre a szerkezet.

 

 

Megoldások: szolár lámpa javítása

A KI-/ BEKAPCSOLÓ GOMB

Ennek a bonyodalomnak igazán egyszerű a megoldása, hiszen csak be kell kapcsolni. Ez a gomb leggyakrabban a lámpatest alján vagy oldalán helyezkedik el. Amennyiben be van kapcsolva, mégsem világít, úgy más problémának kell a háttérben állnia. Villódzást észlelsz, akkor a gomb beragadhatott.

 

HÚZD MEG AZ AKKUMULÁTORHOZ TARTOZÓ FÜLET

Ez a biztosító fül hivatott arra, hogy az akkumulátorok élettartamát garantálja, így a megvételt követően egyszerűen el tudod távolítani a biztosítékot ezzel üzembe helyezed az elemeket, minek köszönhetően a lámpa működni kezd. Amennyiben nem látod a fület, az akkumulátorházat kinyitva próbálj meg megbizonyosodni arról, hogy nem csúszott-e be mögé.

 

ELLENŐRIZD A SZENZOR FUNKCIÓIT

A szolár lámpa sötétben működik, annak érdekében, hogy a helyes működését le tudd ellenőrizni este kell kipróbálnod vagy sötétet szimulálva le kell takarnod az érzékelőt. Amennyiben a kísérlet kudarcot vall és nem lép működésbe a világítás, úgy valami nincsen rendben a szenzorral. Ki tudod cserélni a szenzort, esetleg az elszakadt kábelt, vagy a szaküzletben az egész szerkezetet, amennyiben a garancia még él rá. Ez egy igen gyakori diszfunkció a fényfűzéreknél.

 

GYŐZŐDJ MEG ARRÓL, HOGY A NAPELEM TISZTA

Néha ezek a napelemek, lévén, hogy kültéren vannak egy csomó porral és törmelékkel képesek megtelni, ez pedig könnyen meggátolhatja a fény elnyelődését, ezzel kiváltva a működésképtelenséget. Időről időre győződj meg róla, hogy megfelelő állapotban van a napelem, illetve télvíz idején mindenképpen szerencsés összeszedni.

 

A SZOLÁR LÁMPÁT NEM ÉRI KÖZVETLEN NAPFÉNY

Ha azt kérdeznéd magadtól, hogy ’miért világítanak a szolár lámpáim napközben?’, akkor a válasz: a nem megfelelő fényviszonyok. Ilyenkor a napfénypanelekhez nem jut elegendő napfény, esetleg valami az útjában áll, ami így nem termel elegendő energiát a működéséhez vagy csak gyenge pislákolás telik tőle. Bizonyosodj meg róla, hogy semmilyen cserje vagy más növény nem takarja ki vagy árnyékolja le. Ezenfelül távolíts el minden hasonlóan akadályozó tárgyat is. Tehát helyezd olyan helyre a világítást, ahol megfelelően éri a nap ereje.

 

ÚJRATÖLTHETŐ ELEMEK

Vannak olyan esetek, amikor több éves folyamatos használatot követően a napfény felhasználásával újratöltődő akkumulátorok egyszerűen megszűnnek működni. Ha azt veszed észre, hogy a kibocsájtott fény már nem a régi, akkor talán itt az ideje kicserélni az elemet.

 

ELEMEK TÖLTÉSE

Némely termék esetében az elemek már használatra készen várják a vásárlókat a boltok polcain, így amikor végre valakinek a kertjében felállításra kerülnek, már le vannak merülve. Valószínűleg egy egész napos töltésre lesz szüksége, ha azt tapasztalod, hogy a telepítését követően nem kezd el működni azonnal.

 

 

Konklúzió

A szolár lámpákkal nagyszerűen, ráadásul energiatakarékos módon tudjuk kivilágítani a kertünket vagy az udvarunkat. Ugyanakkor számos okból kifolyólag zavar keletkezhet a működésében. Annak érdekében, hogy rendeltetésének megfelelően működni tudjon van néhány dolog, amit megtehetsz: kitisztíthatod a napfény panelt és leellenőrizheted az elemek töltöttségét. Remélhetőleg ennek a cikknek a segítségével fényt derítettünk a készülékeid diszfunkcióira, melyeket így pár pillanat alatt képes leszel orvosolni.