Szobafűpalka (Scirpus cernuus) gondozása és amit tudnod kell róla – Teljes útmutató

Amikor azt a kifejezést hallod, hogy optikai szál, akkor először bizonyára valamilyen műszaki dolog jut eszedbe és nem egy növény. És bár az alaplogikáddal semmi baj sincs, azt azért fontos megjegyeznünk, hogy mégis van valami közös a tech őrültekben és az átalagos kertészekben.

A szobafűpalka – Scirpus cernuus – (amit angolul Fiber Optic Grassnak, vagyis szabadfordításban optikai szál fűnek neveznek, innen a szójáték) nagyszerű természetének köszönhetően bármilyen helységet kreatív energiákkal tölt fel.

Az érdekes neve mellett, amely a vendégek között önmagában is egy jó beszédtémának számít, számtalan egyéb előnnyel is kecsegtet. Más növények társaságában is jól mutat, ráadásul örömmel megosztozik a cserepén, más nem invazív növényekkel, éppen ezért tökéletes kapszula kertekhez.

A szobafűpalka nagy népszerűségnek örvend a drámai megjelenése és a dússága okán. A növény valójában egy virágba borult, élő szökőkútra emlékeztet. Közelebbről szemügyre véve a növény valóban optikai huzalokra hasonlít, innen is kapta a beszédes elnevezését.

Amennyiben azon gondolkozol, hogy hogyan tehetnéd izgalmasabbá az otthonod vagy az irodád berendezését, akkor ez az élő optikai szálakból álló kompozíció tökéletes választás lehet. Nem csak nagyszerű beszélgetésindító, de könnyű dolgod lesz a fenntartásával is.

Ha te is beszereznél egyet, akkor tavasz közepén nézz körbe a helyi faiskolákban és kertészeti központokban. Ráadásul a szépségén túl, a költséghatékonysága is mellette szól. Talán az egyik legolcsóbb szobanövény a piacon.

 

 

Szobafűpalka növény
Szobafűpalka növény

Mindent a szobafűpalkáról

 • A szobafűpalka latin neve Scirpus cernuus.
 • Az Isolepis cernua a legtöbb ember esetében bőrirritációt okoz.
 • A szobafűpalka fogyasztás, mind az emberek, mind az állatok esetében mérgezést okoz.
 • A növény páfránylevelei akárcsak a szökőkút, úgy nőnek, illetve a végeiken pici fehér virágok vannak.
 • A Scirpus cernuus Észak-Afrika és Európa délebbi részein őshonos.
 • A szobafűpalka akkor érzi igazán jól magát, ha masszív cserépbe ültetik.
 • A szobafűpalka beltérben egészen lábmagasságig megnő.
 • A szobafűpalka a vadonban mocsaras területeken él.
 • A növény tavasszal, magról szaporítható.

A szobafűpalka valójában nem igazi fű, sokkal inkább egy vicces kinézetű sás. A legtöbben a növény egyedülálló megjelenése miatt választják. Ez az örökzöld sás, leginkább egy hajcsomóra emlékeztet, aminek a végei fehérek.

Legtöbbször mocsarakban nőnek és a vízparti növények kategóriájába sorolhatók. Tőzeges térségekben is megtalálhatóak, akár a tengerek közelében is.

 

 

A szobafűpalka jellemzőinek áttekintése

 • A szobafűpalka botanikai elnevezése Isolepis cernua.
 • A szobafűpalka szobában és a kertben is nevelhető.
 • Ennek ellenére ez egyfajta díszsás, amely a beltéri tartáshoz tökéletes.
 • Az Isolepis cernua fogyasztása mérgező.
 • A virágokban végződő lombozatáról ismert, amelyek tavasztól egészen őszig nyílnak.
 • A növény örökzöld és évelő tulajdonságai miatt egész évben el tudja varázsolni a környezetét.
 • A szobafűpalka mocsaras környezetből származik, amely köztudottan gazdag szerves anyagokban.
 • Eredetileg Dél-Európában és Észak-Afrikában őshonos.
 • A növény legjobban teljes napsütésben vagy legalábbis világosságban fejlődik jól.

 

 

 

A szobafűpalka gondozása

Az Isolepis cernua nevelése nem bonyolult. Hajlamos csomókban növekedni, ami idővel az oldalak felé lekonyul. A drámai hatás érdekében felakaszthatod vagy valamilyen magasabb állványra is helyezheted.

A szobafűpalka nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen virágzó növénynek vagy lombos kertnek. Az Isolepis cernua egy lassan növő, örökzöld növény. Ezek az évelők imádják a meleget és a nedvességet, csak úgy, ahogy a mocsarakban már megszokhatták.

Scirpus cernuus növény
Scirpus cernuus növény

A megfelelő növekedés fenntartásához bőséges mennyiségű napfényra lesz szüksége. A szobafűpalka az olyan speciális virágföldkeverékeket kedveli, amelyben tőzegmoha is található. A faiskolákban legkönnyebben hozzáférhető ezek közül az afrikai ibolya keverék.

A vegetációs időszakban havonta, a tél beköszöntével pedig minden második hónapban kell műtrágyázni. Vízben oldódó és kiegyensúlyozott műtrágyát használj. Nagyon fontos, hogy megóvjuk a túltáplálástól, mindig hígítsuk a felére az oldatot.

A természetes életkörülményeinek imitálására, tehetjük egy vizes kertbe is. Ügyeljünk arra, hogy a gyökereit szép fokozatosan szoktassuk hozzá a vízhez és ehhez a közeghez. Egészséges talaj és rengeteg napsütés ez minden, amire egy boldog szobafűpalkának szüksége van.

Ismertségét az elbűvölő lombkoronájának köszönheti, ami a vegetációs időszakban fehér virágokkal van tele hintve.

 

A Scirpus cernuus öntözése

Fontos, hogy az Isolepis cernua növényedet rendszeresen és bőségesen öntözd. A földje nem száradhat ki, máskülönben elhervad és elpusztul. Az évszaktól teljesen függetlenül nem lehet száraz a földje.

A levelek elsárgulása vagy bebarnulása egyértelmű jele annak, hogy nem kap elegendő vizet. Mivel a mocsárból származik, az elárasztott, tocsogó talajban érzi igazán kellemesen magát. A szobában tartott szobafűpalkának mérsékelt (körülbelül a 40%-os) páratartalomra van szüksége.

Mind a fejlődésben lévő, mind a kifejlett példányok esetében a természetes szobahőmérséklet az ideális. A 18 és 26 fok közötti hőmérsékletre van szükségük. Közvetlen napsütésben akár a szabadban is élhetnek, de ebben az esetben a hőmérséklet nem csökkenhet 18°C alá, ilyenkor nincs mit tenni be kell őket telepítened.

Hiszen ezek a növények nem fagytűrők, erről semmiképpen ne felejtkezz meg, amikor ülteted, öntözöd vagy gondozod őket.

 

 

A Scirpus cernuus szaporítása

Mikor készen állsz arra, hogy szobafűpalkát szaporíts, akkor egyszerűen csak be kell szerezned a magjait. Az Isolepis cernua-t tavasszal kell friss földbe ültetni. Minden pár évben a cserép méretének növelés is jó ötlet lehet.

A magról történő szaporítás igazán egyszerű feladat, de a már kifejlett példány új cserépbe történő átültetésekor a növény felosztásával is kivitelezhető. Egyszerűen csak oszd ketté a gyökerét a szobafűpalkának. Tedd a növényi részeket külön edénybe és öntözd meg őket alaposan.

Tedd ki őket a napra, tarts meg őket nedvesen és hagyd, hogy a gyökerük megeredjen. Amennyiben magról végeznéd a szaporítást, úgy ügyelj arra, hogy ez kora tavasszal megtörténjen. Használj szerves anyagokban gazdag földet.

Tartsd mindig nedvesen és a csírázási folyamat során tartsd mindig a 21°C-os hőmérsékletet. Próbáld meg túl mélyen elásni a magokat és csak egy finom réteg földdel betakarni. Ha mégis mélyre kerülne, gondjai akadhatnak a kihajtással.

 

 

Konklúzió

Fel szeretnéd valamivel pezsdíteni a környezetedet? Vagy csak egyszerűen közelebb szeretnéd hozni az otthonodhoz a természetet? A szobafűpalka egy vonzó megoldás, amely mindkét fenti kívánalomnak megfelel, sőt.

Bár a növény elsőre úgy néz ki és úgy is érződik, mintha fű lenne, valójában sásféléről van szó. Mocsaras, meleg klímájú térségekben őshonos, könnyen nevelhető növény, amely a szobában is jól elboldogul. Háziállatokkal szemben ellenálló és kifejezetten imádja a nedves közegeket.

Amennyiben a szabadba telepítenéd, úgy érdemes megjegyezni, hogy a szarvasok biztosan nem fogják megdézsmálni. A legtöbb éghajlati viszonyok között elboldogul. Ültetheted cserépbe vagy akár fel is lógathatod őket a drámai hatás kedvéért.

A szobafűpalka rendkívül dekoratív növény, köszönhetően a milliónyi hosszú levelének és az azok végén megtelepedő icipici virágoknak. Ezenek a fehér tüneményeknek köszönhetően úgy néz ki akár egy növényi vízesés. Kinézetében nagyon hasonlít optikai szálakhoz is, amiről valójában az angol elnevezését is kapta.

Az Isolepis cernua az emberek és az állatok számára egyaránt mérgező, erről ne felejtkezz el, amennyiben a gyűjteményedhez adnád. Az életben maradáshoz tőzegmohára, virágföldkeverékre és rengeteg napsütésre van szüksége.

A természetben és teljes napsütésben hihetetlen méreteket képes ölteni, amit ha egyszer megszemlélsz, soha sem felejtesz. Kedved szerint metszheted, ezzel akadályozva a növekedését, illetve, hogy olyan formát öltsön, mint ami neked tetszik.