Szalagpáfrány (Pteris Cretica) gondozása és minden amit tudnod kell – Teljes útmutató

A szalagpáfrány (más néven Pteris Cretica) növény egy igen közkedvelt szobanövény, amely országszerte bármelyik otthonban megtalálható. A Pteris növény nemzetséghez tartozik eredetileg ez a növény, illetve a növénycsalád legtöbb tagját is szalagpáfrányoknak nevezik. Külsőre nem úgy néznek ki, mint egy hagyományos páfrány, mivel lapos tetejű levelekkel rendelkeznek.

A beltéri használatra termesztett szalagpáfrányok általában nagyon szívósak. Élénk sokszínűségük miatt népszerű választásként szolgálnal a lakástulajdonosok és a vállalkozások számára.

A szalagpáfrány gondozása viszonylag egyszerű. Elsősorban a száraz levegőtől kell őt megvédeni és rendszeresen öntözni. Vannak nagyobb méretű fajok, amelyek jól mutatnak a sarokba téve, és vannak kisebb méretű változatok, amelyek viszont szépen díszítik az asztalokat és az egyéb munkalapokat.

 

 

szalagpáfrány

A szalagpáfrány növényről bővebben

 • A szalagpáfrány a Pteris nemzetségből származik, amely emellett sokféle növényfajt foglal még magába.
 • A szalagpáfrányok levelei lapos de természetüknél fogva csúcsos alakú levelekkel rendelkeznek, ami vizuálisan megkülönbözteti őket a hagyományos páfránynövényektől.
 • Meglepődnél, ha tudnád, hogy világszerte csaknem 300 különböző Pteris faj létezik. A leggyakoribb közülük, a krétai szalagpáfrány, amely a legtöbb otthonban és irodában megtalálható.
 • A kereskedelmi céllal tenyésztő szakértők, sok új változatot hoztak létre a szalagpáfrány növényekből, különböző méretekben és színekben.
 • Ezeket a növényeket trópusi és szubtrópusi eredetűnek tekintik, így tehát nem csoda, hogy nedves éghajlaton/környezetben virágoznak ki a leginkább.
 • A Pteris nemzetségbe tartozó növények spórákkal szaporodnak , de a gyökereknél is meg lehet hasítani azt.
 • Ez a növény beltéri körülmények között addig virágzik, amíg megfelelő a páratartalom szint számára.
 • Fontos, hogy a növényt olyan helyre rakd ahol bőségesen éri a fény, de viszont ne közvetlen napfénybe.
 • A szalagpáfrányok inkább cserépben nevelkednek szívesen, de fontos, hogy ezeken a cserepeken mindig legyenek vízelvezető lyukak.
 • A Pteris cretica típusú növények élettartama hosszú, négy és hét év közötti időintervallumra tehető nagyjából.
 • A szalagpáfrány egy szökőkút alakhoz hasonlatos, szokatlan lombozattal rendelkezik.
 • Közel 300 féle szalagpáfrány létezik, és ráadásul mindegyikük kissé eltérő színű és a leveleik is más alakúak.
 • A legnépszerűbb szalagpáfrány a „P. Cretica Victoriae” névre hallgat, különlegessége, hogy ezüstfehér csíkokat lehet látni a levelein.
 • A második legnépszerűbb szalagpáfrány a „P. Cretica Cristata” névre hallgat, különlegessége, hogy furcsa, fodros csúcsú levelei vannak.

 

 

Pteris_cretica

Áttekintés a szalagpáfrány növényről

 • A Pteris cretica avagy örökzöld szalagpáfrány egy Afrikában, Európában és Ázsiában őshonos növény.
 • A Pteris növény nemzetség legtöbb tagja szubtrópusi és trópusi, így tehát mérsékelt éghajlatú területen csak alapos mérlegelés után tartható.
 • A szalagpáfrány általában 18 ujjnyi magasra nő, de még a miniatűr változata is hat ujjnyi magasra megnőhet.
 • A szalagpáfrány levelei ovális vagy lándzsás alakúak.
 • Az különálló levelek világoszöld színűek, melyek közepén fehér tarka minta is található.
 • A szalagpáfrány déli mediterrán eredetű növény.
 • A legtöbb fajtája szubtrópusi területen virágzik, ezért pantropikus módon, azaz véletlenszerű oszlik el az élőhelyén.
 • A teljesen virágba borult szalagpáfrány átlagos magassága 15 cm és 60 cm magassági szint között mozog.
 • A szalagpáfrányokat örökzöld növényeknek tekintik, mivel általában egész évben megtartják eredeti színüket.
 • A szalagpáfrányok közül néhány lombhullató, így azok levelei télen elhervadnak és lehullanak.
 • A szalagpáfrányok gyorsan növekszenek, és általában mérsékelt módon bővülnek csak.

 

 

A szalagpáfrány gondozása

A Pteris Cretica akkor növekszik a legjobban, ha bőséges fényhez jut. Fő vegetációs időszakuk a nyár, amikor is nagy mennyiségű szűrt fényt kell kapniuk. Télen, amikor jellemzően kevesebb a napfény, úgy is biztosíthatod, hogy megfelelő D-vitamin mennyiséghez jusson, hogy az ablak közelében váltogatod a helyét, vagy elhelyezel egy naplámpát amely a természetes fényhez hasonló hatást képes elérni.

A szalagpáfrányok többsége örökzöld, és így a téli hónapokban sem fognak leveleket hullatni, de vannak azért olyan fajtái melyek ritkán hullatnak, főleg a lombhullató típusúak ,amelyek előfordulása is ritkább.

Mutatós Szalagos levelek | forrás: https://commons.wikimedia.org/

A nyár folyamán használj bátran egy gyenge folyékony állagú műtrágyát, amely az egészséges növényfejlődést segíti a fő vegetációs időszakban.

Bármely kréta nélküli, jól lecsapolt és nedvességet visszatartó virágföld megfelelő lehet a szalagpáfrány számára. Érdemes akár olyan tőzegalapú cserepes virágföld keveréket használni, amelybe levélpenész is van keverve.

Átültetés vagy újra telepítés elegendő évente egyszer, de csak akkor, ha a gyökerek már az egész cserepet kitöltötték a terjeszkedésükkel. Fontos, hogy a gyöktörzseket ne helyezd mélyebbre a talaj felszínénél, különben nem fog megfelelően fejlődni a palánta.

Összességében ez egy elég kevés odafigyelést igénylő növény, amelyet számos helyen nagyon könnyű nevelgetni. A megmetszése is egyszerű, ha látsz a növényen barnult szárvégeket vagy lelógó leveleket, egyszerűen nyesd vissza őket egy kicsit, azért hogy több hely maradjon a friss hajtásoknak.

 

 

A szalagpáfrány öntözése

A szalagpáfrányok öntözése egyáltalán nem bonyolult dolog. A hagyományos páfrányokhoz hasonlóan nagy mennyiségű vízre és nedves talajra van szükségük. A kiváló minőségű, lecsapolt, cserépbe való virágföld biztosítja, a gyökérrothadás megakadályozását, ugyanakkor biztosítja a megfelelő nedvességet is a palántának.

Fontos, hogy a szalagpáfrányt naponta legalább egyszer vízpermettel permetezd be, hogy a növény folyamatosan megfelelő páratartalmú levegőben legyen. A cserépnek jó vízáteresztő képességűnek kell lennie, és mindig kissé nedvesnek kell maradnia.

Az 50% -os páratartalom a legjobb klíma a növény számára, illetve egy párásító szerkezetet is bátran használhatsz, amennyiben száraz éghajlatú területen élsz.

A gyökerek nem tolerálják a szárazságot, annak ellenére, hogy a növény mérsékelt éghajlaton is képes boldogulni. Ügyelj arra is, hogy a kiszáradás megelőzése érdekében vízpermetezőt és minőségi cserepes virágföldet használj.

Télen viszont hagyd nyugodtan, hogy a talaj kissé kiszáradjon, mielőtt újra megöntözöd, és használj három hetente félig hígított folyékony műtrágyát. Egy jó tanács, hogy a tőzegalapú talaj a legjobb minden éghajlaton.

 

 

A szalagpáfrány szaporítása

Számos Pteris cretica növényt kereskedelemben termesztenek, ennek eredményeként változatos, különböző alakú és színű palántákat találhatsz belőlük. Kereskedelmi termesztésüktől függetlenül mindegyikük azonos tulajdonságokkal rendelkezik.

A szalagpáfrányt asztali páfránynak, krétai szalagpáfránynak és általános szalagpáfránynak is nevezik. Három-négy évig kell nevelgetni a palántát, amíg a szalagpáfrány teljes érettségét el nem éri.

Míg a növénynek elegendő napfényre van szüksége a megfelelő növekedéshez, a közvetlen napfény mégis káros lehet számára. A növény hasításakor vagy szaporításakor ügyelj arra, hogy a megfelelő növekedés érdekében csak közvetett napsugárzásnak tedd ki a palántát.

A szalagpáfrány szaporítását spórák segítségével, gyökérgömb szétválasztással vagy osztással tudod elérni.

A tavasz a legalkalmasabb idő a növény szaporítására, éppen a nyári fő vegetációs időszak előtt. Szaporításkor győződj meg arról, hogy az egészséges levélrügyek mellett gyöktörzs egy részét is megfelelően megnyesed, ahhoz, hogy egy erős új palántád lehessen.

A szalagpáfrányok gyorsan növekednek, és évente legalább egyszer újra telepítésre szorulnak. Célszerű tavasszal újra telepíteni őket, hogy a növény megfelelően szaporítható legyen.

A tavaszi újra telepítés során történő szaporításhoz egyszerűen oszlasd el a növényt a gyökérnél. Óvatosan rázd meg a laza, régi talajt, és helyezd át az egész növényt egy új cserépbe friss virágföld társaságában.

Szaporításkor vagy újra telepítéskor ügyelj arra, hogy a növényt sok nedvességet és meleget biztosító helyen telepítsd le. Ezek a körülmények segítenek majd az új gyökereknek a talajhoz való kötődésben egy erős, egészséges páfránynövény elérése érdekében.

 

 

Összegzésképp

A szalagpáfrány vagy az asztali páfrány gondozásának legjobb módja, ha rengeteg fényt, nedves környezetet és növekedési helyet biztosítasz neki. A szűrt fény sokkal jobb, mint a közvetlen napfény, és a növény talaját is rendszeresen elegendő vízzel kell öntözni, a leveleit pedig permetezni érdemes. Párás és átlagos hőmérsékleten szépen virágzik, de száraz éghajlaton hajlamos a lekókadásra ez a növény.

A levelek megereszkedése, a lassú növekedés és a barna szárvégek alapján meg tudod állapítani, hogy növényed hogyan érzi magát. Általában a szalagpáfrány levelei törékenyek ezért a legjobb, ha azokat a forgalmas helyiségekből átköltözeteted.

A szalagpáfrány kisebb változatai különböző színűek, és tökéletesen alkalmasak íróasztalokra, asztalokra, pultokra és ablakpárkányokra egyaránt. Színes lombozatuk vonzza a tekinteteket és megfizethető lehetőséget kínál a ház bármely helyiségének díszítésére.

Nem hajlamosak a fertőzésekre, de mindenképpen folyamatosan ellenőrizni kell, hogy nem alakult-e ki rajtuk a pikkelysömör, levéltetű, fehérröpke és liszthiba. Ha korán felfigyelsz bármelyikre is, akkor a fertőzést könnyű kezelni nem mérgező szobanövény poloskaölő szerekkel.

Bár a szalagpáfrányokat leggyakrabban beltérben használják, a kapszulakertekben és más szabadtéri területeken is bátran elhelyezhető. Ha nedves éghajlatú területen élsz, akkor a szalagpáfrányok egyaránt elhelyezhetők kültéren és beltéren is.

Bizonyított tény, hogy a szalagpáfrányok hatékonyan távolítják el az arzént a talajból, sőt a vízből is, természetes módon. A levelek képesek a vegyi anyag magas koncentrációját biztonságosan felszívására, anélkül, hogy visszavezetnék azt a környezetbe.

Ha aggályaid vannak a talajban található arzénnal kapcsolatban, akkor ennek a gyönyörű trópusi növénynek az elültetése hatékony módszer lehet a probléma kezelésére.